Hjälp

NEW ARTICLE

Varför måste du lära av dina misstag när du studerar ett nytt språk?

Skriven av Luca Lampariello .

'Vår största ära är inte att falla aldrig, men i stigande varje gång vi faller' - Confucius

Det är varje språklärares dröm: att tala ett främmande språk perfekt, utan att göra några misstag.
Tänk dig att uppnå det utan att behöva gå igenom alla dessa obehagliga och / eller oönskade korrigeringar du får från lärare, vänner, språk tandems, för att inte tala om internet troll.

Tyvärr kommer det att förbli en dröm, för verkligheten, oavsett om du vill ha det eller inte, är helt annorlunda.
Faktum är att i världen vi lever i, ingen verklig tillväxt är möjlig utan obehag och ansträngning, utan svett och tårar.

Och det är självklart också för språkinlärning.
Om jag hade ett öre för varje språk misstag jag har gjort under åren, skulle jag vara rik. Filthy rik på det!

Och vet du vad? Jag är glad att jag har krossat så många gånger , för att jag utan dessa misstag inte skulle vara språkläraren eller den person jag är idag.
Det här är min historia, de språkliga lektioner jag har lärt mig under vägen, och hur dessa lektioner kan hjälpa dig, kära elev, att även uppfylla dina språkdrömmer.

Önskad och oönskade korrigeringar


Luca , när du vill säga på polska att du gör något 'via Internet', som 'att prata med någon på Internet', säger du inte ' na internecie ', men ' przez internet ' - sa Gosia , en bra vän av mig, medan vi pratade på polska och gick genom järnvägsstationen i Lodz, i hjärtat av Polen.
Jag blev frustrerad av den plötsliga och oönskade korrigeringen. Hon hade uttryckt det med en otrolig ton, som om han skulle säga: 'Du vet inte det här?' - eller det är åtminstone hur jag uppfattar det.

Att göra det misstaget och ta emot den typen av rättelse lät mig få en svag känsla som låg kvar hela vägen tillbaka till Warszawa.
Plötsligt, dussintals, hundratals misstag återuppstod i mitt sinne. Misstag på polska, engelska, franska, spanska, bokstavligen varje språk jag har lärt mig.

Jag insåg då något extraordinärt. För varje misstag som jag kom ihåg gjorde jag också ihåg vem som hade rättat mig, när, var och hur de gjorde det .
Det är som om min hjärna blev särskilt bra på att spela in oväntade korrigeringar i situationer där jag använde språket för att kommunicera.

När jag berättade en intressant historia som hade hänt mig.

När jag gick och pratade med någon, precis som jag gjorde med min polska vän.

Och självklart, efter att ha publicerat en YouTube-video.
Plötsligt var allt klart.

De misstagen var inte fiender, eller någonting att skrämma om. De var mina vänner. De hjälpte verkligen mig att förbättra mina färdigheter.

Vad jag har läst om att göra misstag


1. Om du inte försöker vet du aldrig


På det tåget tillbaka till Warszawa var det första som kom till mig att det var ja, att korrigeras kände sig inte bra. Det stod faktiskt, dåligt.
Men då berättade jag själv att jag åtminstone hade försökt. Om jag hade ställt sig till engelska istället för att tala polska skulle jag troligen fortfarande göra samma misstag.

Med andra ord, när någon reder dig måste du klappa dig själv på din rygg och berätta själv 'åtminstone jag försökte'.
Den enda förverkligandet kan släcka frustrationen och ilska du kanske känner för att rättas.

Och det bästa är att ju mer du försöker desto mer lär du dig , och ju mer du lär dig desto mer försöker du.
Men många språklärare-själv inkluderade, ibland föredrar att hålla sin mun i stället för att prata och aktivt göra många misstag.

De kommer in i denna hemska fälla som kallas perfektionism.
De tror att om de väntar och studerar tillräckligt länge, kommer de att kunna hantera allt perfekt, utan fel.

Men det tänker bakåt.

Saker fungerar helt enkelt inte på det sättet.
Mänsklig interaktion är realm av improvisation och oväntade.

Tala inte ett främmande språk för rädsla för att göra misstag: det är det största misstag du kan göra!
Varje gång du försöker, särskilt när situationen inte är gynnsam, gör du dig starkare och mer självsäker i dina färdigheter.

Du matar och vårdar det förtroendet och styrkan genom att agera, genom att leva erfarenheter och genom att dela din åsikt, alla med ett brett spektrum av människor och i ett brett spektrum av situationer.

2. Fira dina misstag


Att vara van vid att försöka, experimentera och satsa på okänd mark är bra, men det räcker inte med .

Du måste lära dig att acceptera konsekvenserna av att vidta åtgärder .
Varje gång du träffar någon ny, diskutera ett nytt ämne, eller försöka närma sig ett visst ämne på ett ovanligt sätt, desto större är risken för att göra misstag.

I detta skede är det där du lägger upp din uppmärksamhet som gör en värld av skillnad.
Att gå tillbaka till det avsnittet med Gosia insåg jag att det inte fanns någon anledning för mig att vara arg eller frustrerad.

Hon hade gjort mig en stor tjänst. Hon visade mig hur man använder ett uttryck korrekt.
Min frustration gav slutligen vägen till tacksamhet.

Jag har lärt mig att vara tacksam varje gång någon reder mig, oavsett vem det är, var, när eller hur.
Även en otäck kommentar på Internet kan innehålla något värdefullt.

Om du lär dig att vara tacksam, om du lär dig att se kritiken som fördelaktig - även när det kommer från så kallade Internet troll - kan du bli oövervinnlig.
Kom ihåg att du inte föddes med en positiv eller negativ inställning till att göra misstag. Du utvecklade det med tiden, träning och uthållighet.

Om du har en positiv inställning till misstag, bra! Om du inte gör det är allt du behöver göra att avläsa den negativa attityden och ersätta den med en positiv.

3. Utveckla självmedvetenhet


Misstag är också bra eftersom de hjälper dig att bli mer medveten om hur ett visst språk fungerar och vilka slags misstag du brukar göra.

Detta hjälper dig också att självkorrigera.
Jag är säker på att du ibland fått dig att säga något fel, antingen strax före eller strax efter att du säger det högt. När du märker felet, korrigerar du dig omedelbart.

Det är självmedvetenhet .
Ju mer du blir självmedveten, ju mer du kan reflektera över hur du kan formulera vissa meningar bättre, du brukar märka mönster mer, både när du talar och andra gör.
Ditt sinne skapar ett mentalt utrymme som du kan använda för att observera dig själv, istället för att komma in i automatiska och omedvetna mönster.

När du skapar detta mentala utrymme, kan du fortsätta att förbättra sig över hela språkinlärningsresan.
Självmedvetenhet kommer från en kombination av träning, uppmärksamhet, intresse och attityd .

Återigen är det inte något du föddes med, men något du kan utvecklas över tiden .

Vem som helst kan.
Dessutom, om du utvecklar det med ett språk, kommer det att överföras till ett annat språk ... och en annan.

Tid för övning
Att tala språk bra och minimera misstag är en lång process, och oftare är det resultatet av en stadig långsam förbättring över en lång tid .
Du kan inte eliminera misstag helt och hållet; de är en del av den mänskliga naturen, och de är en nödvändig del av processen.

De är faktiskt dina bästa vänner i resan till flytande.
Du kan inte undvika dem, men du kan lära dig att hantera dem på ett annat sätt.

Du kan göra detta genom att utveckla mod, tacksamhet och självmedvetenhet.
Genom att främja mod, kommer du att agera och tala även om du inte är säker på vad du ska säga, hur du kommer att säga det, och om det kommer att bli korrekt.
Genom att vårda tacksamhet kommer du att lära dig att få det bästa ut varje situation, även från dem som av egen anledning vill skada dig.
Genom att ge självmedvetenhet skapar du det mentala rummet som behövs för att fortsätta förbättra genom alla faser av språkinlärning och övervinna de oundvikliga vägarna under vägen.
Jag har tränat hundratals studenter genom mina språkundervisningstimer, och jag känner mig stolt och privilegierad att ha sett människor förändras och blir stora språkelever och bättre människor.
De har tagit modet att lyssna, tänka utanför lådan, vidta åtgärder och i slutändan bli en bättre version av sig själva.

Det kan du också göra.

Related topics: