Ndihmë

NEW ARTICLE

Pse duhet të mësoni nga gabimet tuaja kur të studioni një gjuhë të re?

Shkruar nga Luca Lampariello .

'Lavdia jonë më e madhe nuk është kurrë në rënie, por në rritje çdo herë që bie' - Confucius

Është ëndrra e çdo nxënësi të gjuhës: të flasë një gjuhë të huaj të përkryer, pa bërë asnjë gabim.
Imagjinoni ta arrini këtë pa pasur nevojë të kaloni nëpër të gjitha ato korrektime të pakëndshme dhe / ose të padëshiruara që merrni nga mësuesit, miqtë, tandemët e gjuhës, për të mos përmendur trolls në internet.

Për fat të keq, kjo do të mbetet një ëndërr, sepse realiteti, nëse doni apo jo, është mjaft ndryshe.
Në të vërtetë, në botën ku jetojmë, asnjë rritje e vërtetë nuk është e mundur pa siklet dhe përpjekje, pa djersë dhe lot.

Dhe kjo është e vërtetë edhe për mësimin e gjuhës, natyrisht.
Nëse kisha një qindarkë për çdo gabim të gjuhës që kam bërë gjatë viteve, do të isha i pasur. Të pasura me pluhur, në atë!

Dhe ju e dini çfarë? Jam i lumtur që jam rrëmbyer kaq shumë herë , sepse pa këto gabime, unë nuk do të jem as nxënësi i gjuhës, as personi që jam sot.
Kjo është historia ime, mësimet e gjuhës që kam mësuar përgjatë rrugës dhe si këto mësime mund t'ju ndihmojnë, të dashur nxënës, për të përmbushur ëndrrat tuaja të gjuhës gjithashtu.

Korrigjimet e kërkuar dhe të padëshiruara


Luca , kur doni të thoni në polonisht se po bëni diçka 'përmes internetit', të tilla si 'të flisni me dikë në internet', nuk thoni ' na internecie ', por ' przez internet ' - tha Gosia , një mik i mirë im, ndërsa ishim duke biseduar në polonisht dhe duke ecur nëpër stacionin hekurudhor të Lodzit, në zemër të Polonisë.
Unë u frustrua nga korrigjimi i papritur dhe i padëshiruar. Ajo e kishte shprehur atë me një tingull mosbesimi, sikur të thoshte, 'ti nuk e di këtë?' - ose kjo është së paku si e perceptova.

Bërja e atij gabimi dhe marrja e këtij lloj korrigjimi më la me një ndjenjë të hidhur që mbeti gjatë gjithë rrugës për në Varshavë.
Papritur, dhjetra, qindra gabime u rishfaqën në mendjen time. Gabimet në polonisht, anglisht, frëngjisht, spanjisht, fjalë për fjalë çdo gjuhë që kam mësuar.

Pastaj kuptova diçka të jashtëzakonshme. Për çdo gabim që m'u kujtua të bëja, kujtova gjithashtu se kush më kishte korrigjuar, kur, ku dhe si e bënin .
Është sikur truri im të ishte veçanërisht i mirë në regjistrimin e korrigjimeve të papritura në situata ku po përdorja gjuhën për të komunikuar.

Kur po tregoja një histori interesante që më kishte ndodhur.

Kur isha duke ecur dhe duke biseduar me dikë, ashtu siç po bëja me mikun tim polak.

Dhe sigurisht, pas publikimit të një videoje në YouTube.
Papritur, gjithçka ishte e qartë.

Këto gabime nuk ishin armiq, ose diçka për të qarë. Ata ishin miqtë e mi. Në të vërtetë, më ndihmuan të përmirësoja aftësitë e mia.

Çfarë kam mësuar për të bërë gabime


1. Nëse nuk provoni, nuk do ta kuptoni kurrë


Në atë tren përsëri në Varshavë, gjëja e parë që më erdhi në mendje ishte se po, duke u korrigjuar nuk ndihej mirë. Në të vërtetë, ajo goditi keq.
Por pastaj, i thashë vetes se të paktën, kisha provuar. Po të kisha drejtuar anglishten në vend që të flisja polonisht, ndoshta do të bëja po të njëjtin gabim.

Me fjalë të tjera, kur dikush ju korrigjon, duhet të kaloni veten në shpinë dhe tregoni veten 'të paktën unë u përpoqa'.
Kjo realizim i thjeshtë mund të shuajë zhgënjimin dhe zemërimin që mund të ndjeheni për t'u korrigjuar.

Dhe gjëja më e mirë është që sa më shumë të provoni, aq më shumë mësoni dhe sa më shumë që të mësoni, aq më shumë provoni.
Sidoqoftë, shumë nxënës gjuhësh - përfshirë veten, ndonjëherë - preferojnë të mbajnë gojën mbyllur në vend që të flasin dhe të bëjnë në mënyrë aktive ton gabime.

Ata hyjnë në këtë kurth të tmerrshëm të quajtur perfeksionizëm.
Ata mendojnë se nëse ata presin dhe studiojnë kohë të mjaftueshme, atëherë ata do të jenë në gjendje të trajtojnë gjithçka në mënyrë të përkryer, pa gabime.

Por kjo është duke menduar prapa.

Gjëra thjesht nuk funksionojnë në këtë mënyrë.
Ndërveprimi njerëzor është sfera e improvizimit dhe e papritura.

Jo duke folur një gjuhë të huaj nga frika e gabimeve: ky është gabimi më i madh që mund të bëni!
Çdo herë që provoni, sidomos kur situata nuk është e favorshme, ju bën më të fortë dhe më të sigurt në aftësitë tuaja.

Ju ushqeheni dhe ushqeni atë besim dhe forcë duke vepruar, duke përjetuar përvojat dhe duke ndarë mendimin tuaj, të gjitha me një gamë të gjerë njerëzish dhe në një gamë të gjerë situatash.

2. Përqafoni gabimet tuaja


Për t'u përdorur për të provuar, për të eksperimentuar dhe për të hyrë në terren të panjohur është i madh, por për fat të keq, nuk mjafton .

Duhet të mësosh të pranosh pasojat e veprimeve .
Çdo herë që takoni dikë të ri, diskutoni një temë të re, ose përpiquni t'i qaseni një lënde të caktuar në mënyrë të pazakontë, aq më e lartë është mundësia e bërjes së gabimeve.

Në këtë fazë, është ajo ku ju vëmeni vëmendjen tuaj që e bën një botë të ndryshimit.
Duke u kthyer në atë episod me Gosia, kuptova se nuk kishte asnjë arsye për mua të zemërohesha apo të zhgënjyer.

Ajo më kishte bërë një favor të madh. Ajo më tregoi se si të përdor një shprehje të saktë.
Frustrimi im, në fund të fundit, i dha rrugë mirënjohjes.

Kam mësuar të jem mirënjohës sa herë që dikush më korrigjon, pa marrë parasysh kush është, ku, kur apo si.
Edhe një koment i keq në internet mund të përmbajë diçka të vlefshme.

Nëse mësoni të jeni mirënjohës, nëse mësoni të shihni kritikat si të dobishme - edhe kur vjen nga të ashtuquajturat trolls në Internet - mund të bëheni të pamposhtur.
Mos harroni: nuk keni lindur me një qëndrim pozitiv ose negativ ndaj gabimeve. Ju keni zhvilluar me kohë, trajnime dhe këmbëngulje.

Nëse keni një qëndrim pozitiv ndaj gabimeve, e madhe! Nëse nuk e bëni, atëherë të gjithë ju duhet të bëni është të zhbëvizni qëndrimin negativ dhe ta zëvendësoni atë me një pozicion pozitiv.

3. Zhvillimi i vetëdijesimit


Gabimet janë gjithashtu të mëdha, sepse ato ndihmojnë të bëheni më të vetëdijshëm se si funksionon një gjuhë e caktuar dhe çfarë lloj gabimesh ju tentoni të bëni.

Kjo gjithashtu ju ndihmon për të vetë-korrigjuar.
Unë jam i sigurt se ndonjëherë keni kapur veten duke thënë diçka të gabuar, ose pak para ose vetëm pasi e thoni me zë të lartë. Sapo vini re gabimin, ju e korrigjoni veten menjëherë.

Kjo është vetëdije .
Sa më shumë që të bëheni vetëdijshëm, aq më shumë mund të mendoni se si mund të formuloni më mirë dënime të caktuara, ju keni tendencë të vini re modelet më shumë, si kur flisni ashtu edhe të tjerët.
Mendja juaj krijon një hapësirë mendore që mund t'i përdorni për të vëzhguar veten, në vend që të futeni në modele automatike dhe të pandërgjegjshme.

Kur e krijoni këtë hapësirë mendore, ju jeni në gjendje të vazhdoni të përmirësoni në të gjithë udhëtimin e mësimit të gjuhës.
Vetëdijesimi vjen nga një kombinim i trajnimit, vëmendjes, interesit dhe qëndrimit .

Përsëri, nuk është diçka me të cilën ke lindur, por diçka që mund të zhvillosh me kalimin e kohës .

Çdokush mundet.
Përveç kësaj, nëse e zhvilloni atë me një gjuhë, kjo do të kalojë në një gjuhë tjetër ... dhe një tjetër.

Koha për praktikë
Duke folur mirë gjuhët dhe duke minimizuar gabimet është një proces i gjatë, dhe më shpesh sesa jo, është rezultat i një përmirësimi të qëndrueshëm dhe të ngadaltë gjatë një periudhe të gjatë kohore .
Ju nuk mund të eliminoni gabimet krejt; ato janë pjesë e natyrës njerëzore dhe janë pjesë e domosdoshme e procesit.

Ata janë në të vërtetë miqtë tuaj më të mirë në udhëtimin për të rrjedhshëm.
Ju nuk mund t'i shmangni ato, por mund të mësoni të merreni me ta në një mënyrë tjetër.

Ju mund ta bëni këtë duke zhvilluar kurajo, mirënjohje dhe vetëdije.
Duke nxitur guximin, do të veproni dhe flisni edhe kur nuk jeni të sigurt për atë që do të thoni, se si do ta thoni atë dhe nëse do të jetë e saktë.
Duke ushqyer mirënjohje, do të mësoni të përfitoni sa më mirë nga çdo situatë, madje edhe nga ata që, për vetë arsyet e tyre, duan t'ju lëndojnë.
Duke ushqyer vetëdijen, krijoni hapësirën mendore të nevojshme për të përmirësuar të gjitha fazat e mësimit të gjuhës dhe tejkalimin e pengesave të pashmangshme përgjatë rrugës.
Unë kam stërvitur qindra studentë përmes mësimeve të mia të stërvitjes së gjuhës, dhe ndihem krenar dhe i privilegjuar që kam dëshmuar njerëzit të ndryshojnë dhe të bëhen nxënës të gjuhës së madhe dhe njerëz më të mirë.
Ata kanë marrë guximin për të dëgjuar, mendojnë jashtë kutisë, të ndërmarrin veprime, dhe përfundimisht, të bëhen një version më i mirë i tyre.

Ju mund ta bëni këtë gjithashtu.

Related topics: