Bantuan

NEW ARTICLE

Kenapa anda perlu belajar dari kesilapan anda apabila anda mempelajari bahasa baru?

Ditulis oleh Luca Lampariello .

'Kemuliaan kami yang paling besar tidak pernah jatuh, tetapi meningkat setiap kali kami jatuh' - Confucius

Ia adalah setiap mimpi pelajar bahasa: untuk bercakap bahasa asing dengan sempurna, tanpa membuat sebarang kesilapan.
Bayangkan pencapaian itu tanpa perlu melalui semua pembetulan yang tidak menyenangkan dan / atau yang tidak anda kehendaki daripada guru, kawan, tandem bahasa, dan sebagainya troll internet.

Malangnya, itu akan menjadi impian, kerana realiti, sama ada anda mahu atau tidak, agak berbeza.
Sebenarnya, di dunia kita hidup, tidak ada pertumbuhan nyata yang mungkin tanpa rasa tidak selesa dan usaha, tanpa peluh dan air mata.

Dan itu benar untuk belajar bahasa juga, tentu saja.
Jika saya mempunyai sesen pun untuk setiap kesilapan bahasa yang telah saya buat selama bertahun-tahun, saya akan menjadi kaya. Kotor kaya, pada itu!

Dan anda tahu apa? Saya gembira saya telah merosakkan banyak kali , kerana tanpa kesilapan itu, saya tidak akan menjadi pelajar bahasa atau orang yang saya hari ini.
Inilah kisah saya, pelajaran bahasa yang telah saya pelajari di sepanjang jalan, dan bagaimana pelajaran ini dapat membantu anda, pelajar yang dikasihi, untuk memenuhi impian bahasa anda juga.

Pembetulan yang Dikehendaki dan Tidak Diingini


Luca , apabila anda ingin mengatakan dalam bahasa Poland bahawa anda melakukan sesuatu 'melalui Internet', seperti 'seperti bercakap dengan seseorang di Internet', anda tidak mengatakan ' na internecie ', tetapi ' przez internet ' - kata Gosia , kawan saya yang baik, semasa kita bercakap dalam bahasa Poland dan berjalan melalui stesen kereta api Lodz, di tengah-tengah Poland.
Saya kecewa dengan pembetulan yang tiba-tiba dan tidak diingini. Dia telah mengucapkannya dengan nada yang tidak percaya, seolah-olah berkata, 'anda tidak tahu ini?' - atau sekurang-kurangnya bagaimana saya merasakannya.

Membuat kesilapan itu dan menerima pembetulan semacam itu meninggalkan saya dengan perasaan pedih yang berlama-lama kembali ke Warsaw.
Secara tiba-tiba, berpuluh-puluh, beratus-ratus kesilapan muncul semula dalam fikiran saya. Kesalahan dalam Bahasa Poland, Bahasa Inggeris, Perancis, Sepanyol, secara literal setiap bahasa yang saya pelajari.

Saya kemudian menyedari sesuatu yang luar biasa. Untuk setiap kesilapan yang saya ingat membuat, saya juga teringat siapa yang membetulkan saya, bila, di mana, dan bagaimana mereka melakukannya .
Ia seolah-olah otak saya mendapat sambutan baik dalam merakam pembetulan yang tidak dijangka dalam situasi di mana saya menggunakan bahasa untuk berkomunikasi.

Ketika saya menceritakan kisah menarik yang telah terjadi kepada saya.

Apabila saya berjalan dan bercakap dengan seseorang, sama seperti yang saya lakukan dengan rakan Poland saya.

Dan tentu saja, selepas menerbitkan video YouTube.
Secara tiba-tiba, semuanya sudah jelas.

Kesalahan-kesilapan itu bukan musuh, atau sesuatu yang membimbangkan. Mereka adalah kawan saya. Malah, mereka membantu saya memperbaiki kemahiran saya.

Apa yang saya Ketahui Mengenai Membuat Kesilapan


1. Jika Anda Tidak Cuba, Anda Tidak Akan Tahu


Pada kereta api itu kembali ke Warsaw, perkara pertama yang masuk ke dalam fikiran saya ialah ya, diperbaiki tidak merasa baik. Malah, ia menyakitkan.
Tetapi, saya memberitahu diri saya sekurang-kurangnya, saya telah mencuba. Sekiranya saya menggunakan Bahasa Inggeris daripada bercakap bahasa Poland, saya mungkin akan membuat kesilapan yang sama.

Dalam erti kata lain, apabila seseorang membetulkan anda, anda perlu menangkap diri anda di belakang dan memberitahu diri anda 'sekurang-kurangnya saya cuba'.
Bahawa kesadaran semata-mata dapat memadamkan kekecewaan dan kemarahan yang mungkin anda rasakan untuk diperbaiki.

Dan perkara yang hebat adalah semakin banyak yang anda cuba, semakin banyak yang anda pelajari , dan semakin banyak yang anda pelajari, semakin banyak yang anda coba.
Walau bagaimanapun, banyak pelajar bahasa-diri saya termasuk, kadang-kadang-lebih suka menutup mulut mereka daripada bercakap dan secara aktif membuat banyak kesilapan.

Mereka masuk ke dalam perangkap yang dahsyat ini yang dipanggil perfeksionisme.
Mereka berfikir bahawa jika mereka menunggu dan belajar cukup lama, maka mereka akan dapat menangani semuanya dengan sempurna, tanpa kesilapan.

Tetapi itu berfikir ke belakang.

Perkara semata-mata tidak berfungsi seperti itu.
Interaksi manusia adalah bidang penambahbaikan dan tidak terduga.

Tidak bercakap bahasa asing kerana takut membuat kesilapan: itulah kesalahan terbesar yang boleh anda buat!
Setiap kali anda mencuba, terutamanya apabila keadaan tidak menguntungkan, anda akan menjadi lebih kuat dan lebih yakin dalam kemahiran anda.

Anda memberi makan dan memupuk keyakinan dan kekuatan itu dengan bertindak, melalui pengalaman hidup, dan dengan berkongsi pendapat anda, semua dengan pelbagai orang dan dalam pelbagai situasi.

2. Hukuman Kesalahan Anda


Bersedia untuk mencuba, bereksperimen, dan meneroka ke tanah yang tidak diketahui adalah hebat, tetapi malangnya ia tidak mencukupi .

Anda perlu belajar menerima akibat mengambil tindakan .
Setiap kali anda bertemu seseorang yang baru, bincangkan topik baru, atau cuba mendekati subjek tertentu dengan cara yang luar biasa, semakin tinggi peluang untuk membuat kesilapan.

Pada peringkat ini, di mana anda meletakkan perhatian anda yang membuat dunia perbezaan.
Kembali ke episod dengan Gosia, saya menyedari bahawa tidak ada alasan untuk saya marah atau kecewa.

Dia telah memberikan saya satu kebaikan. Dia menunjukkan saya bagaimana menggunakan ungkapan dengan betul.
Kekecewaan saya, pada akhirnya, memberi ucapan terima kasih.

Saya telah belajar untuk bersyukur setiap kali seseorang membetulkan saya, tidak kira siapa itu, di mana, bila, atau bagaimana.
Malah komentar buruk di Internet boleh mengandungi sesuatu yang berharga.

Sekiranya anda belajar bersyukur, jika anda belajar untuk melihat kritikan sebagai manfaat- walaupun apabila ia datang dari apa yang disebut troll Internet - anda boleh menjadi tidak terkalahkan.
Ingat: anda tidak dilahirkan dengan sikap positif atau negatif terhadap kesilapan. Anda membangunkannya dengan masa, latihan dan ketekunan.

Jika anda mempunyai sikap positif terhadap kesilapan, hebat! Sekiranya anda tidak melakukannya, maka yang anda perlu lakukan adalah melepaskan sikap negatif dan menggantikannya dengan yang positif.

3. Membangunkan Kesedaran Sendiri


Kesalahan juga hebat kerana mereka membantu anda menjadi lebih menyedari bagaimana bahasa tertentu berfungsi, dan jenis kesilapan yang anda cenderung buat.

Ini juga membantu anda membetulkan diri sendiri.
Saya yakin bahawa anda kadang-kadang menangkap diri anda mengatakan sesuatu yang salah, sama ada sebelum atau selepas anda mengatakannya dengan kuat. Sebaik sahaja anda melihat ralat, anda membetulkan diri dengan segera.

Itulah kesedaran diri .
Lebih-lebih lagi anda menjadi sedar diri, semakin anda dapat merenungkan bagaimana anda dapat merumuskan ayat-ayat tertentu dengan lebih baik, anda cenderung untuk melihat lebih banyak corak, baik ketika anda berbicara dan orang lain.
Fikiran anda mewujudkan ruang mental yang boleh anda gunakan untuk mengamati diri sendiri, bukannya masuk ke pola automatik dan tidak sedarkan diri.

Apabila anda mencipta ruang mental ini, anda dapat terus memperbaiki seluruh perjalanan pembelajaran bahasa.
Kesedaran diri datang dari gabungan latihan, perhatian, minat dan sikap .

Sekali lagi, bukan sesuatu yang anda dilahirkan, tetapi sesuatu yang anda boleh berkembang dari semasa ke semasa .

Sesiapa boleh.
Selain itu, jika anda mengembangkannya dengan satu bahasa, ia akan dipindahkan ke bahasa yang lain ... dan yang lain.

Masa untuk Amalan
Bercakap bahasa dengan baik dan meminimumkan kesilapan adalah proses yang panjang, dan lebih kerap daripada tidak, ia adalah hasil daripada penambahbaikan yang mantap dan perlahan dalam jangka masa panjang .
Anda tidak boleh menghapuskan kesilapan sama sekali; mereka adalah sebahagian daripada sifat manusia, dan mereka adalah sebahagian daripada proses yang diperlukan.

Mereka sebenarnya kawan terbaik anda dalam perjalanan menuju kefasihan.
Anda tidak boleh mengelak daripada mereka, tetapi anda boleh belajar untuk berurusan dengan mereka dengan cara yang berbeza.

Anda boleh melakukan ini dengan mengembangkan keberanian, rasa syukur dan kesedaran diri.
Dengan memupuk keberanian, anda akan bertindak dan bercakap walaupun anda tidak pasti tentang apa yang anda akan katakan, bagaimana anda akan mengatakannya, dan jika ia betul.
Dengan memupuk rasa terima kasih, anda akan belajar untuk mendapatkan yang terbaik dari setiap situasi, bahkan datang dari mereka yang, atas alasan mereka sendiri, ingin menyakiti anda.
Dengan memberi kesedaran diri, anda membuat ruang mental yang diperlukan untuk terus meningkatkan melalui semua fasa pembelajaran bahasa, dan mengatasi sekatan jalan yang tidak dapat dielakkan di sepanjang jalan.
Saya telah melatih beratus-ratus pelajar melalui pelajaran kejurulatihan bahasa saya, dan saya berasa bangga dan istimewa untuk menyaksikan perubahan orang dan menjadi pelajar bahasa yang hebat dan orang yang lebih baik.
Mereka telah mengambil keberanian untuk mendengar, berfikir di luar kotak, mengambil tindakan, dan akhirnya, menjadi versi yang lebih baik daripada diri mereka sendiri.

Anda juga boleh melakukannya.

Related topics: