Súgó

NEW ARTICLE

Miért kell tanulnod a hibáidból, amikor új nyelvet tanulsz?

Írta: Luca Lampariello .

„Legnagyobb dicsőségünk nem az, hogy soha nem esik le, hanem minden alkalommal, amikor csökkenünk” - Confucius

Minden nyelv tanuló álma: tökéletesen beszélni idegen nyelvet, hibamentes.
Képzeld el, hogy ezt elérnéd anélkül, hogy át kellene lépnünk az összes olyan kellemetlen és / vagy nemkívánatos korrekción keresztül, amelyet a tanároktól, barátoktól, nyelvtudományoktól, nem is beszélve az internetes trollokról.

Sajnos ez álom marad, mert a valóság, függetlenül attól, hogy akarod, vagy nem, teljesen más.
Tény, hogy a világban, ahol élünk, nincs igazi növekedés lehetséges kényelmetlenség és erőfeszítés nélkül, izzadság és könnyek nélkül.

És ez természetesen igaz a nyelvi tanulásra is.
Ha lenne egy fillérem minden évhiba miatt, akkor gazdag lenne. Mocskos gazdagok!

És tudod mit? Örülök, hogy olyan sokszor elrontottam , mert e hibák nélkül nem lennék sem a nyelvtanuló, sem az, akit ma vagyok.
Ez az én történetem, a nyelvtanulás, amit megtanultam az út mentén, és hogy ezek a leckék segíthetnek neked, kedves tanuló, hogy teljesítsd nyelvi álmaidat is.

Keresett és nem kívánt javítások


Luca , ha lengyelül akarsz mondani, hogy valamit „az interneten keresztül” csinálsz, például „valakivel beszélgetsz az interneten”, nem mondod „ na internecie ” -et, de „ przez internet ” - mondta Gosia . jó barátom, miközben lengyelül beszélgettünk és Lodz vasútállomásán sétáltunk Lengyelország szívében.
Csalódott vagyok a hirtelen és nem kívánt korrekció miatt. Hitetlenkedéssel hangzott el, mintha azt mondaná, hogy „nem tudod ezt?” - vagy legalábbis azt, hogy észleltem.

Ennek a hibának a kijavítása és az ilyen korrekció befogadása egy csípős érzéssel hagyott engem, ami egészen Varsóig tartott.
Hirtelen, több tucatnyi tévedés hibázott a fejemben. Hibák lengyel, angol, francia, spanyol, szó szerint minden tanult nyelv.

Aztán rájöttem, valami rendkívüli. Minden hiba miatt, amit eszembe jutott, emlékeztem arra is, hogy ki javított engem, mikor, hol és hogyan csinálták .
Olyan, mintha az agyam különösen jó lett volna a váratlan korrekciók rögzítésére olyan helyzetekben, ahol a nyelvet használtam a kommunikációhoz.

Amikor érdekes történetet mondtam, ami velem történt.

Amikor sétáltam és beszéltem valakivel, éppúgy, mint a lengyel barátommal.

Természetesen a YouTube-videó közzététele után.
Hirtelen minden világos volt.

Ezek a hibák nem voltak ellenségek, vagy valami, amiről aggódnia kellett. Ők voltak a barátaim. Sőt, segítettek nekem a készségek fejlesztésében.

Amit megtanultam a hibák elhárításáról


1. Ha nem próbálja meg, soha nem fog tudni


Ezen a vonaton vissza Varsóba, az első dolog, ami eszembe jutott, az az volt, hogy a korrekció nem volt jó. Valójában rosszul dübörgött.
De akkor azt mondtam magamnak, hogy legalábbis megpróbáltam. Ha lengyel nyelv helyett angolul fordultam volna, valószínűleg még mindig ugyanaz a hiba lenne.

Más szavakkal, ha valaki kijavítja Önt, akkor a hátadra kell kényszerítened magad, és elmondanod magadnak: „legalább próbáltam”.
Ez a puszta felismerés elpusztíthatja a frusztrációt és a haragot, melyet úgy érzi, hogy korrigál.

És a nagyszerű dolog az, hogy minél többet próbálsz, annál többet tanulsz , és minél többet tanulsz, annál többet próbálsz.
Azonban sok nyelvtanuló - én magam is - néha inkább inkább a száját zárja ahelyett, hogy beszélgetne és aktívan tenné a tonna hibákat.

Ebbe a szörnyű csapdába kerülnek, a perfekcionizmusnak nevezik.
Úgy gondolják, hogy ha elég sokáig várnak és tanulnak, akkor mindent tökéletesen tudnak kezelni, hibák nélkül.

De ez visszafelé gondol.

A dolgok egyszerűen nem működnek így.
Az emberi kölcsönhatás az improvizáció és a váratlanság birodalma.

Nem beszélnek idegen nyelvet a hibák miatt: ez a legnagyobb hiba, amit tehetsz!
Minden alkalommal, amikor megpróbálsz, különösen akkor, ha a helyzet nem kedvező, erősebbé és magabiztosabbá teszi képességeidet.

Ön táplálja és ápolja ezt a bizalmat és erőt azáltal, hogy él, tapasztalatokat és véleményét megosztva, széles körű emberekkel és sokféle helyzetben.

2. Fogja be a hibáit


A szokásos próbálkozás, kísérletezés és ismeretlen talajba való bejutás nagyszerű, de sajnos ez nem elég .

Meg kell tanulni, hogy elfogadja a cselekvés következményeit .
Minden alkalommal, amikor találkozunk valakivel, beszélj egy új témáról, vagy próbálj meg egy bizonyos témát szokatlan módon megközelíteni, annál nagyobb a hiba.

Ebben a szakaszban az a hely, ahol a figyelmet a különbség világává teszi.
Visszatérve ezzel az epizóddal Gosiaval, rájöttem, hogy nem volt okom, hogy mérges vagy csalódott legyen.

Hatalmas szívességet tett nekem. Megmutatta nekem, hogyan kell helyesen használni egy kifejezést.
A frusztrációm végső soron hálát adott.

Megtanultam, hogy hálás vagyok minden alkalommal, amikor valaki kijavít, nem számít, ki ez, hol, mikor vagy hogyan.
Még egy csúnya megjegyzés az interneten is tartalmazhat valami értékeset.

Ha megtanulsz hálásnak lenni, ha megtanulod, hogy a kritikát hasznosnak tartjuk - még akkor is, ha az úgynevezett internetes trollokból származik - legyőzhetetlenné válhat.
Ne feledje: nem született pozitív vagy negatív hozzáállással a hibák elkövetésében. Idővel, edzéssel és kitartással fejlesztette ki.

Ha pozitív hozzáállása van a hibákhoz, nagyszerű! Ha nem, akkor mindössze annyit kell tennie, hogy megtanulja a negatív hozzáállást, és helyettesítse azt pozitívra.

3. Fejlessze az önismeretet


A hibák is nagyok, mert segítenek abban, hogy jobban megismerjék, hogyan működik egy adott nyelv, és milyen hibákat csinálsz.

Ez is segít önellenőrzésben.
Biztos vagyok benne, hogy néha valami rosszat mondott magának, akár közvetlenül, akár közvetlenül azt követően, hogy hangosan szóltál. Miután észrevette a hibát, azonnal kijavítja magát.

Ez az önismeret .
Minél többet tudsz önmaga, annál inkább gondolkodhatsz arról, hogyan tudnád jobban megfogalmazni bizonyos mondatokat, inkább inkább mintákat észlelsz, mind a beszélgetés közben, mind másoknál.
Az elméd olyan mentális teret hoz létre, amelyet önmaga megfigyelésére használhat, az automatikus és tudattalan mintázatok helyett.

Amikor létrehozza ezt a mentális teret, képes lesz arra, hogy javuljon az egész nyelvtanulás útján.
Az önismeret a képzés, a figyelem, az érdeklődés és a hozzáállás kombinációjából származik .

Ismét ez nem olyan dolog, amellyel születtél, hanem valami, amit idővel fejlődhetsz .

Bárki tud.
Emellett, ha egy nyelvvel fejleszti azt, amely egy másik nyelvre továbbít ... és egy másik.

A gyakorlat ideje
A nyelvek jól beszélése és a hibák minimalizálása hosszú folyamat, és gyakrabban, mint egy hosszú , lassú javulás eredménye .
Nem lehet teljesen elhárítani a hibákat; ezek az emberi természet részét képezik, és a folyamat szükséges részét képezik.

Ők valójában a legjobb barátok az utazás folyamán.
Nem lehet őket elkerülni, de megtanulhatod, hogy másképp kezeljük őket.

Ezt a bátorság, a hála és az önismeret fejlesztésével teheti meg.
A bátorság előmozdításával akkor is cselekedni és beszélni fog, ha nem vagy benne biztos abban, hogy mit fog mondani, hogyan fogja azt mondani, és ha helyes lesz.
A hálával való táplálással megtanulod, hogy a lehető legjobbat hozza ki minden helyzetből, még azokból is, akik saját okuk miatt fájni akarnak.
Az önismeret táplálásával létrehozza azt a mentális teret, amely szükséges ahhoz, hogy a nyelvtanulás minden fázisában javuljon, és leküzdje az elkerülhetetlen útlezárásokat.
Több száz diákot oktattam a nyelvtanítási óráimon keresztül, és büszke vagyok, és kiváltságosnak tartom, hogy tanúi voltak az emberek változásának, és nagy nyelvtanulóvá és jobb emberekké válnak.
A bátorságot meghallgatták, a dobozon kívül gondolkodtak, cselekednek, és végül jobb verziókké válnak.

Ezt is megteheti.

Related topics: