Ajutor

NEW ARTICLE

De ce trebuie să înveți din greșelile tale atunci când studiați o nouă limbă?

Scrisă de Luca Lampariello .

'Cea mai mare slavă noastră nu este în a cădea niciodată, ci în creșterea de fiecare dată când cădem' - Confucius

Este visul celor care învață limba: să vorbească perfect o limbă străină, fără a face greșeli.
Imaginați-vă că ați obținut acest lucru fără a trebui să treceți prin toate corecțiile neplăcute și / sau nedorite pe care le obțineți de la profesori, prieteni, tandemuri de limbă, ca să nu mai vorbim de trolls de internet.

Din păcate, acest lucru va rămâne un vis, pentru că realitatea, fie că o dorești sau nu, este destul de diferită.
De fapt, în lumea în care trăim, nici o creștere reală nu este posibilă fără disconfort și efort, fără sudoare și lacrimi.

Și asta este adevărat și pentru învățarea limbilor, desigur.
Dacă aș avea un bănuț pentru fiecare greșeală lingvistică pe care am făcut-o de-a lungul anilor, aș fi bogat. Foarte bogat, la asta!

Și știi ce? Mă bucur că am greșit de atâtea ori , pentru că, fără aceste greșeli, nu aș fi nici limba care învață, nici persoana care sunt astăzi.
Aceasta este povestea mea, lecțiile de limbă pe care le-am învățat de-a lungul drumului și cum vă pot ajuta aceste lecții, draga cursant, să vă împliniți și visele de limbă.

Căutări corecte și nedorite


Luca , când vrei să spui în poloneză că faci ceva 'prin Internet', cum ar fi 'vorbind cu cineva pe Internet', nu spui ' na internecie ', ci ' przez internet ' - a spus Gosia , un bun prieten al meu, în timp ce vorbim în poloneză și mergeam prin gara din Lodz, în inima Poloniei.
Am fost frustrat de corecția bruscă și nedorită. Ea a spus cu un ton de neîncredere, ca și cum ar fi să spună: 'nu știi asta?' - sau cel puțin așa am perceput-o.

A face această greșeală și a primit o astfel de corecție mi-a lăsat un sentiment stinging care a rămas tot drumul înapoi la Varșovia.
Dintr-o dată, în mintea mea mi-au revenit zeci de sute de greșeli. Greșeli în poloneză, engleză, franceză, spaniolă, literalmente toate limbile pe care le-am învățat.

Apoi am realizat ceva extraordinar. Pentru fiecare greșeală pe care mi-am adus aminte, mi-am amintit de cine mă corectase, când, unde și cum au făcut-o .
Este ca și cum creierul meu ar fi deosebit de bun să înregistreze corecții neașteptate în situațiile în care folosesc limba pentru a comunica.

Când spuneam o poveste interesantă care mi sa întâmplat.

Când m-am plimbat și am vorbit cu cineva, așa cum făcusem cu prietenul meu polonez.

Și, bineînțeles, după publicarea unui videoclip YouTube.
Dintr-o dată, totul era clar.

Aceste greșeli nu erau dușmani sau ceva de care să se temă. Ei erau prietenii mei. Într-adevăr, mi-au ajutat să îmi îmbunătățesc abilitățile.

Ce am învățat despre a face greșeli


1. Dacă nu încercați, nu veți ști niciodată


Pe trenul asta înapoi la Varșovia, primul lucru care mi-a venit în minte a fost că da, fiind corectat nu sa simțit bine. De fapt, a lovit prost.
Dar apoi, mi-am spus că, cel puțin, am încercat. Dacă aș fi apelat la limba engleză în loc să vorbesc polonez, probabil aș fi făcut aceeași greșeală.

Cu alte cuvinte, când cineva te corectează, trebuie să te speli pe spate și să-ți spui 'măcar am încercat'.
Această simplă realizare poate stinge frustrarea și furia pe care ați putea-o simți pentru a fi corectată.

Și lucrul grozav este că, cu cât încercați mai mult, cu cât învățați mai mult și cu cât învățați mai mult, cu atât încercați mai mult.
Cu toate acestea, mulți cursanți de limbă - eu însumi inclusi, uneori, preferă să-și țină gura închisă în loc să vorbească și să facă în mod activ tone de greșeli.

Ei intră în această capcană teribilă numită perfecționism.
Ei cred că dacă așteaptă și vor studia suficient de mult, atunci vor putea să facă totul perfect, fără erori.

Dar asta se gândește înapoi.

Lucrurile pur și simplu nu funcționează în acest fel.
Interacțiunea umană este tărâmul improvizării și a neașteptării.

Să nu vorbești o limbă străină de teama de a face greșeli: aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poți face!
De fiecare dată când încerci, mai ales atunci când situația nu este favorabilă, te face mai tare și mai încrezător în abilitățile tale.

Îți hrănești și îngrijești încrederea și puterea prin a acționa, prin experiențe vii și prin împărtășirea opiniei tale, cu o gamă largă de oameni și într-o gamă largă de situații.

2. Îmbrățișează-ți greșelile


Obișnuința de a încerca, de a experimenta și de a se aventura pe un teren necunoscut este mare, dar, din păcate, nu este suficient .

Trebuie să înveți să accepți consecințele acțiunii .
De fiecare dată când întâlnești pe cineva nou, discuți un subiect nou sau încerci să abordi un anumit subiect într-un mod neobișnuit, cu atât mai mare este șansa de a face greșeli.

În această etapă, este locul în care vă atrageți atenția, ceea ce face o lume diferită.
Revenind la acel episod cu Gosia, mi-am dat seama că nu există nici un motiv să fiu supărat sau frustrat.

Mi-a făcut o mare favoare. Mi-a arătat cum să folosesc corect o expresie.
Frustrarea mea, în cele din urmă, a dat calea recunoștinței.

Am învățat să fiu recunoscător de fiecare dată când cineva mă corectează, indiferent cine este, unde, când, sau cum.
Chiar și un comentariu urât pe Internet poate conține ceva valoros.

Dacă înveți să fii recunoscător, dacă înveți să vezi critica ca benefică - chiar dacă vine din așa-numitele troluri de internet - poți deveni invincibil.
Amintiți-vă: nu v-ați născut cu o atitudine pozitivă sau negativă față de a face greșeli. Ați dezvoltat-o cu timpul, instruire și perseverență.

Dacă aveți o atitudine pozitivă față de greșeli, minunat! Dacă nu, atunci tot ce trebuie să faceți este să dezvăluiți atitudinea negativă și să o înlocuiți cu una pozitivă.

3. Dezvoltați auto-conștientizarea


Greșelile sunt, de asemenea, minunate pentru că vă ajută să deveniți mai conștienți de modul în care funcționează o anumită limbă și ce greșeli pe care le faceți.

Acest lucru vă ajută, de asemenea, să vă autocorectați.
Sunt sigur că uneori te-ai prins spunând ceva greșit, fie chiar înainte sau imediat după ce ai spus-o cu voce tare. După ce observați eroarea, vă corectați imediat.

Aceasta este conștiința de sine .
Cu cât deveniți mai conștienți de sine, cu atât mai mult vă puteți reflecta asupra modului în care puteți formula mai bine anumite fraze, aveți tendința de a observa mai multe modele, atât atunci când vorbiți, cât și pe alții.
Mintea ta creează un spațiu mental pe care îl poți folosi pentru a te observa, în loc să intri în modele automate și inconștiente.

Atunci când creați acest spațiu mental, sunteți în măsură să continuați să vă îmbunătățiți în întreaga călătorie de învățare a limbilor străine.
Conștiința de sine provine dintr-o combinație de pregătire, atenție, interes și atitudine .

Din nou, nu este ceva cu care te-ai născut, ci ceva ce te poți dezvolta în timp .

Oricine poate.
În plus, dacă o dezvolți cu o singură limbă, aceasta va fi transferată într-o altă limbă ... și alta.

Timp pentru practică
Limba vorbind bine și minimizarea greșelilor este un proces lung și, de cele mai multe ori, este rezultatul unei îmbunătățiri constante, lente pe o perioadă lungă de timp .
Nu puteți elimina total greșelile; acestea fac parte din natura umană și sunt o parte necesară a procesului.

Sunt de fapt cei mai buni prieteni în călătoria către fluență.
Nu le poți evita, dar poți învăța să le rezolvi într-un mod diferit.

Puteți face acest lucru prin dezvoltarea curajului, recunoștinței și conștiinței de sine.
Prin încurajarea curajului, veți acționa și vorbiți chiar și atunci când nu sunteți sigur despre ceea ce veți spune, cum veți spune și dacă va fi corect.
Îngrijindu-vă recunoștința, veți învăța să obțineți cât mai bine orice situație, chiar dacă veniți de la cei care, din motive proprii, doresc să vă rănească.
Prin hrănirea conștiinței de sine, creați acel spațiu mental necesar pentru a continua să vă îmbunătățiți prin toate etapele învățării limbilor străine și pentru a depăși obstacolele inevitabile de-a lungul drumului.
Am instruit sute de studenți prin lecțiile de coaching de limbă și mă simt mândru și privilegiat să fiu martor la schimbarea oamenilor și să devin cursanți de limbi străine și oameni mai buni.
Ei au luat curajul să asculte, să gândească în afara casetei, să ia măsuri și, în cele din urmă, să devină o versiune mai bună a acestora.

Puteți face și asta.

Related topics: