Help

Waarom moet je leren van je fouten wanneer je een nieuwe taal bestudeert?

Geschreven door Luca Lampariello .

'Onze grootste glorie is niet om nooit te vallen, maar om elke keer dat we vallen te stijgen' - Confucius

Het is de droom van elke taalleerder: om een vreemde taal perfect te spreken, zonder fouten te maken.
Stel je voor dat je dat zou bereiken zonder al die onaangename en / of ongewenste correcties te moeten doornemen die je krijgt van leraren, vrienden, taal tandems en niet te vergeten internet trollen.

Helaas blijft dat een droom, omdat de realiteit, of je het nu wilt of niet, heel anders is.
In feite is er in de wereld waarin we leven geen echte groei mogelijk zonder ongemak en inspanning, zonder zweet en tranen.

En dat geldt natuurlijk ook voor het leren van talen.
Als ik een cent had voor elke taalfout die ik in de loop van de jaren heb gemaakt, zou ik rijk zijn. Smerige rijken!

En weet je wat? Ik ben blij dat ik zo vaak heb verknoeid , want zonder die fouten zou ik noch de taalleerder zijn, noch de persoon die ik nu ben.
Dit is mijn verhaal, de taallessen die ik onderweg geleerd heb en hoe deze lessen je kunnen helpen, beste leerling, om ook je taaldromen te vervullen.

Gezocht en ongewenste correcties


Luca , als je in het Pools wilt zeggen dat je iets 'via internet' doet, zoals 'praten met iemand op internet', dan zeg je niet ' na internecie ', maar ' przez internet ' - zei Gosia , een goede vriend van mij, terwijl we in het Pools spraken en door het station van Lodz liepen, in het hart van Polen.
Ik was gefrustreerd door de plotselinge en ongewenste correctie. Ze had het met een toon van ongeloof uitgesproken, alsof ze wilde zeggen: 'je weet dit niet?' - of dat is tenminste hoe ik het waarnam.

Door die fout te maken en die correctie te krijgen, kreeg ik een stekend gevoel dat bleef hangen tot helemaal in Warschau.
Opeens doken er tientallen, honderden fouten in me op. Fouten in het Pools, Engels, Frans, Spaans, letterlijk elke taal die ik heb geleerd.

Ik realiseerde toen iets buitengewoons. Voor elke fout die ik me herinnerde, herinnerde ik me ook wie mij had gecorrigeerd, wanneer, waar en hoe ze het deden .
Het is alsof mijn hersenen vooral goed zijn in het opnemen van onverwachte correcties in situaties waarin ik de taal gebruikte om te communiceren.

Toen ik een interessant verhaal vertelde dat me was overkomen.

Toen ik liep en met iemand praatte, net zoals ik deed met mijn Poolse vriend.

En natuurlijk na het publiceren van een YouTube-video.
Plotseling was alles duidelijk.

Die fouten waren geen vijanden, of iets om over te tobben. Zij waren mijn vrienden. Inderdaad, ze hebben me geholpen mijn vaardigheden te verbeteren.

Wat ik heb geleerd over het maken van fouten


1. Als je het niet probeert, weet je het nooit


In die trein terug naar Warschau was het eerste dat bij me opkwam dat ja, gecorrigeerd niet goed voelen. Sterker nog, het stonk slecht.
Maar toen hield ik mezelf voor dat ik het tenminste had geprobeerd. Als ik mijn toevlucht had genomen tot het Engels in plaats van Pools te spreken, zou ik waarschijnlijk nog steeds dezelfde fout maken.

Met andere woorden, als iemand je corrigeert, moet je jezelf op je rug kloppen en tegen jezelf zeggen: 'Ik heb het tenminste geprobeerd'.
Dat loutere realisatie kan de frustratie en boosheid doven die je zou kunnen voelen om gecorrigeerd te worden.

En het mooie is dat hoe meer je probeert, hoe meer je leert , en hoe meer je leert, hoe meer je probeert.
Veel taalleerlingen, waaronder ikzelf, nemen er soms de voorkeur aan om hun mond te houden in plaats van te praten en heel veel fouten te maken.

Ze komen in deze vreselijke val terecht die perfectionisme wordt genoemd.
Ze denken dat als ze lang genoeg wachten en studeren, ze alles perfect en foutloos kunnen afhandelen.

Maar dat is achteruit denken.

Dingen werken gewoon niet zo.
Menselijke interactie is het rijk van improvisatie en onverwachtheid.

Geen vreemde taal spreken uit angst om fouten te maken: dat is de grootste fout die je kunt maken!
Elke keer dat je het probeert, vooral wanneer de situatie niet gunstig is, word je sterker en zelfverzekerder in je vaardigheden.

Je voedt en koestert dat vertrouwen en je kracht door te handelen, door te leven, en door je mening te delen, allemaal met een breed scala aan mensen en in een breed scala van situaties.

2. Omhels je fouten


Gewend raken aan proberen, experimenteren en wagen naar onbekende grond is geweldig, maar helaas is het niet genoeg .

Je moet leren de consequenties te accepteren van het ondernemen van actie .
Telkens wanneer je iemand ontmoet die nieuw is, een nieuw onderwerp bespreekt of een bepaald onderwerp op een ongebruikelijke manier probeert te benaderen, is de kans groter dat je fouten maakt.

In dit stadium is het waar je je aandacht op vestigt die een wereld van verschil maakt.
Teruggaand naar die aflevering met Gosia, realiseerde ik me dat er geen reden was voor mij om boos of gefrustreerd te zijn.

Ze had me een groot plezier gedaan. Ze liet me zien hoe ik een uitdrukking correct kon gebruiken.
Mijn frustratie maakte uiteindelijk plaats voor dankbaarheid.

Ik heb geleerd om dankbaar te zijn elke keer dat iemand me corrigeert, ongeacht wie dat is, waar, wanneer of hoe.
Zelfs een vervelende opmerking op internet kan iets waardevols bevatten.

Als je leert dankbaar te zijn, als je leert om kritiek te zien als heilzaam - zelfs als het van zogenaamde internettrollen komt - kun je onoverwinnelijk worden.
Vergeet niet: je bent niet geboren met een positieve of negatieve houding ten opzichte van het maken van fouten. Je hebt het ontwikkeld met tijd, training en doorzettingsvermogen.

Als je een positieve houding ten opzichte van fouten hebt, geweldig! Als je dat niet doet, dan is het enige wat je hoeft te doen de negatieve houding afleren en vervangen door een positieve houding.

3. Ontwikkel zelfbewustzijn


Fouten zijn ook erg goed omdat ze je helpen je meer bewust te worden van hoe een bepaalde taal werkt en welke fouten je maakt.

Dit helpt je ook om jezelf te corrigeren.
Ik weet zeker dat je soms betrapt hebt op iets verkeerds zeggen, net voor of net nadat je het hardop hebt gezegd. Zodra u de fout opmerkt, corrigeert u zichzelf onmiddellijk.

Dat is zelfbewustzijn .
Hoe meer je zelfbewust wordt, hoe meer je kunt nadenken over hoe je bepaalde zinnen beter kunt formuleren, je hebt meer de neiging om patronen op te merken, zowel als je spreekt als anderen.
Je geest creëert een mentale ruimte die je kunt gebruiken om jezelf te observeren, in plaats van in automatische en onbewuste patronen te raken.

Wanneer je deze mentale ruimte creëert, ben je in staat om de hele taalleerreis te blijven verbeteren.
Zelfbewustzijn komt voort uit een combinatie van training, aandacht, interesse en houding .

Nogmaals, het is niet iets waarmee je bent geboren, maar iets dat je in de loop van de tijd kunt ontwikkelen .

Iedereen kan het.
Trouwens, als je het ontwikkelt met één taal, zal dat worden overgezet naar een andere taal ... en nog een.

Tijd voor de praktijk
Talen goed spreken en fouten minimaliseren is een lang proces, en vaker wel dan niet, het is het resultaat van een gestage, langzame verbetering gedurende een lange periode van tijd .
Je kunt fouten niet helemaal elimineren; ze maken deel uit van de menselijke natuur en vormen een noodzakelijk onderdeel van het proces.

Ze zijn eigenlijk je beste vrienden tijdens de reis naar vloeiendheid.
Je kunt ze niet vermijden, maar je kunt ermee leren omgaan op een andere manier.

Je kunt dit doen door moed, dankbaarheid en zelfbewustzijn te ontwikkelen.
Door moed te koesteren, zal je handelen en spreken, zelfs als je niet zeker bent over wat je zult zeggen, hoe je het zal zeggen en of het correct zal zijn.
Door dankbaarheid te koesteren, leer je het beste uit elke situatie te halen, zelfs van degenen die, om hun eigen redenen, je pijn willen doen.
Door zelfbewustzijn te voeden, creëer je die mentale ruimte die nodig is om door alle stadia van het leren van talen te blijven verbeteren en onderweg de onvermijdelijke wegversperringen te overwinnen.
Ik heb honderden studenten via mijn taalcoachingslessen getraind en ik voel me trots en bevoorrecht dat ik heb gezien dat mensen veranderen en geweldige taalleerlingen en betere mensen worden.
Ze hebben de moed gehad om te luisteren, buiten de gebaande paden te denken, actie te ondernemen en uiteindelijk een betere versie van zichzelf te worden.

Dat kan ook.

Related topics: