Hjälp

NEW ARTICLE

Hur man lär sig ryska: 3 strategier för nybörjareDen engelska versionen av den här artikeln skrevs av Luca Lampariello .Jag besökte Ryssland för första gången 2013.
Kort sagt, det var hisnande. Även om jag var en erfaren resenär redan då var jag inte helt beredd på alla de underbara, oförglömliga stunder som Ryssland hade i beredskap för mig. Under mina resor till både Moskva och Sankt Petersburg upplevde jag många saker som helt enkelt inte hade varit möjliga om jag aldrig bestämt mig för att lära mig det vackra ryska språket .
På vissa sätt kändes mina upplevelser i Ryssland som en belöning för att uthärda den långa och vilda åkturen att lära sig språket hade varit fram till den tiden.
Du förstår, det ryska språket är en labyrint av fallböjningar, svårt uttal och komplicerade verbala aspekter. Dessa saker utgjorde en utmaning för mig, en erfaren polyglot, så jag kan bara föreställa mig hur skrämmande språket kan vara för dem som vill lära sig det som ett första, andra eller tredje främmande språk.
Idag har jag tre råd till dig som hjälper dig att lära dig ryska mer effektivt och tackla dess komplexitet med självförtroende och balans.
Låt oss börja!

1. Lär dig ryska grammatik genom massiva inmatningar
Den kända polygloten Kato Lomb sa en gång:

”Du kan inte lära dig språk från grammatik, men du lär dig grammatik från språk”.
När du lär dig ryska är detta råd extremt viktigt. Rysk grammatik är notoriskt svår, främst på grund av faktorer som fallsystemet och perfekta och ofullkomliga verb .
Om du försöker börja lära dig ryska genom att ta itu med grammatiken först kommer du ingenstans snabbt. Det finns helt enkelt för många saker att memorera på en gång. Detta, tillsammans med det faktum att rote-memorering i sig är tråkigt och ineffektivt, betyder att om du bestämmer dig för att närma dig rysk grammatik, det traditionella sättet, gör du det på egen risk.
Att behärska ryska grammatik kräver det alternativa sättet som rekommenderas i Kato Lomb citat: lära sig grammatik från språk!

Enkelt uttryckt måste du lära dig ryska grammatik genom att absorbera den ur sitt naturliga sammanhang - det talade och det skriftliga språket.
Det är så barn lär sig att tala sina modersmål; de lär sig inte grammatik uttryckligen genom verbtabeller utan implicit, även om de hör och talar språket så mycket de kan.

I själva verket börjar barn lära sig grammatik främst genom att lyssna (och senare genom att läsa), vilket de gör i tiotusentals timmar.
Du måste göra detsamma. Lyssna och läs, och gör så mycket av det som möjligt. Kanske inte i tiotusentals timmar, men säkert under mycket tid.

Detta kallas massiv exponering, och enligt min mening är det nyckeln till att behärska grammatiken på vilket språk som helst, inklusive ryska.
När du väl har fått massiv exponering för talad och skriftlig ryska kan du titta på saker som verb- och avböjningstabeller , men bara om du behöver. I sådana situationer kan explicita grammatikresurser vara till stor hjälp som referenser, om du behöver dubbelkolla din kunskap.

2. Lär dig att skriva med det kyrilliska tangentbordet
Vid första anblicken är den mest uppenbara utmaningen från det ryska språket alfabetet.
Känd som det kyrilliska alfabetet , ser denna serie med 33 bokstäver väldigt lik det latinska alfabetet (dvs. alfabetet som används av engelska), men inte riktigt.

Kyrilliska har till exempel många bokstäver som latinska skript inte har, till exempel 'Г', 'Д', 'Ж' och 'З' .
Även när kyrilliska och latinska manus delar bokstäver representerar de ofta mycket olika ljud. Symbolerna 'P' och 'C' används på ryska, uttalas faktiskt som latinska 'R' respektive 'S' .
Om du ska lära dig ryska är det bästa att göra snabbt det mest kyrilliska alfabetet.

Enligt min mening är det bästa sättet att göra detta genom att lära sig skriva med en rysk tangentbordslayout.
Att lära sig skriva har flera viktiga fördelar, särskilt som nybörjare i ryska. Om du vet hur du skriver kan du:

- Identifiera och läs ord snabbare
- Kommunicera snabbt via sms
- Stava mer exakt
- Uttala ord mer exakt
Om du redan vet hur du skriver på engelska (eller ditt modersmål), bör det inte vara för mycket av ett hinder för dig att lära dig att skriva på ryska. Den största utmaningen är att lära sig var nycklarna är.
Det vanliga ryska tangentbordet använder så kallad Windows layout (även känd som ЙЦУКЕН eller JCUKEN layout) med den första tangentraden som innehåller tecknen Й, Ц, У, К, Е och Н Du kan lära dig att skriva in denna layout genom att ta ryska skrivlektionerwww.keybr.com (under 'Inställningar'> 'Tangentbordslayout', ändra 'Språk' och 'Layout' till ryska.)
Detta är den huvudsakliga layouten som infödda ryssar använder. Om du vill skriva precis som en ryska, så är det här tangentbordet du ska välja.

En utmaning med detta tangentbord är att bokstäverna inte motsvarar motsvarande latinbaserade tangentbordslayouter, som vanligtvis börjar med QWERTY , QWERTZ eller AZERTY och inte JCUKEN . På grund av detta känns det nästan som att lära sig skriva ett helt nytt sätt att skriva att lära sig skriva med standard Windows-layouten.
Om detta är ett hinder för dig, rekommenderar jag att du använder en annan rysk tangentbordslayout, känd som det ryska fonetiska tangentbordet.

Den fonetiska layouten är utformad för att spegla det populära QWERTY tangentbordet som ofta används över hela världen. På grund av detta börjar tangentbordet med ЯВЕРТЫ (QWERTY) och följer samma mönster som andra standard QWERTY layouter. Det här är tangentbordet jag brukade lära mig ryska, och det är väldigt lätt att vänja sig vid.
Oavsett vilken layout du väljer rekommenderar jag att du skriver ut en kopia av din valda tangentbordslayout och sticker den på en vägg nära din dator eller håller den bredvid dig medan du sätter dig ner och gör dig redo att arbeta på ryska. Detta kan hjälpa dig att lära dig layouten snabbt utan att alltid behöva titta ner på tangenterna!

3. Använd språket för att odla ett öppet sinne


Det finns en sista sak som jag vill rekommendera till alla som vill lära sig ryska, och det har att göra med mer än bara själva språket:

Använd ryska som ett verktyg för att odla ett öppet sinne och lär dig mer om ryska folks kultur, liv och upplevelser.
Ryssar stereotypas ofta som ett kallt, hårt folk som är misstro mot utlänningar.

Jag tänkte på samma sätt också innan jag lärde mig ryska och innan jag satte fot på rysk mark.

Så småningom såg jag en helt annan verklighet: Ryssar kan vara varma, vänliga och extremt gästvänliga.
Skillnaden var att känna det ryska folkets språk, kultur och seder. En gång jag spenderade tid på att prata med ryssar, läsa upp deras långa och fascinerande historia och öva på hur man pratar och agerar som de gör, öppnades en helt ny värld för mig.
Så när du lär dig ryska, tänk inte bara på det som en massa ord, fraser och grammatikpunkter. Titta igenom språket, till folket, historien och kulturen på andra sidan.

Om du kan göra detta blir det ryska språket mer än bara ett språk, men en nyckel som kan öppna dörren till en annan värld, precis som det gjorde för mig.

Inget mer rädsla för att lära sig ryska


Ryska kan verka som ett skrämmande eller till och med 'omöjligt att lära sig' språk, men verkligheten är faktiskt helt annorlunda.

Trots att det är ett komplext språk kan ryska läras med hjälp av speciella strategier som gör det mycket lättare smältbart.
Idag har jag visat er de strategierna, som är de samma som jag brukade lära mig ryska för flera år sedan.

Börja med att lära dig alfabetet genom att skriva. Fokusera sedan på massiva input så att komplexiteten i grammatiken gradvis avslöjas för dig.
Slutligen ha ett öppet sinne under hela processen och använd språket som ett sätt att få tillgång till den fascinerande ryska kulturen.

Innan vi åker har jag en fråga till dig:

Lär du dig ryska? Är du orolig för att du trots allt detta råd fortfarande inte har vad som krävs för att ta itu med språket?

Om så är fallet, hoppa på ett samtal med mig! Som språkcoach har jag tillbringat flera år på att hjälpa språkinlärare att behärska ryska språket, och du kan bli min nästa framgångshistoria.

Äntligen föreslår PolyglotClub.com att du testar Rosetta Stone-metoden för att lära dig ryska . Det är verkligen naturligt och progressivt och låter dig fördjupa dig i ryska språket.
Vi rekommenderar också den här boken (Russian For Dummies) om du inte är ny på ryska. Det har bra recensioner på Amazon .

Related topics: