Βοήθεια

Πώς να μάθετε ρωσικά: 3 στρατηγικές για αρχάριουςΗ αγγλική έκδοση αυτού του άρθρου γράφτηκε από Λούκα Λαμπαριέλο .Επισκέφτηκα τη Ρωσία για πρώτη φορά το 2013.
Εν ολίγοις, ήταν εκπληκτική. Αν και ήμουν εποχιακός ταξιδιώτης, τότε, δεν ήμουν αρκετά προετοιμασμένος για όλες τις υπέροχες, αξέχαστες στιγμές που η Ρωσία είχε στη διάθεσή μου. Στα ταξίδια μου τόσο στη Μόσχα όσο και στην Αγία Πετρούπολη , βίωσα πολλά πράγματα που απλά δεν θα ήταν εφικτά αν δεν αποφάσισα ποτέ να μάθω την όμορφη ρωσική γλώσσα .
Με κάποιους τρόπους, οι εμπειρίες μου στη Ρωσία έμοιαζαν με ανταμοιβή για την υπομονή της μακράς και άγριας διαδρομής που η εκμάθηση της γλώσσας ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Βλέπετε, η ρωσική γλώσσα είναι ένας λαβύρινθος δηλώσεων υποθέσεων, δύσκολη προφορά και περίπλοκες λεκτικές πτυχές. Αυτά τα πράγματα αποτέλεσαν μια πρόκληση για μένα, έναν έμπειρο πολυλόγο, οπότε μπορώ να φανταστώ πόσο εκφοβιστικό είναι η γλώσσα για όσους θέλουν να την μάθουν ως πρώτη, δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα.
Σήμερα, έχω τρεις συμβουλές για εσάς που θα σας βοηθήσουν να μάθετε ρωσικά πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσετε τις πολυπλοκότητές του με αυτοπεποίθηση και ηρεμία.
Ας αρχίσουμε!

1. Μάθετε ρωσική γραμματική μέσω μαζικής εισαγωγής
Ο διάσημος πολυγλωσσός Kato Lomb είπε κάποτε:

«Δεν μπορείτε να μάθετε γλώσσα από τη γραμματική, αλλά μαθαίνετε τη γραμματική από τη γλώσσα».
Όταν μαθαίνετε ρωσικά, αυτή η συμβουλή είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ρωσική γραμματική είναι εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως λόγω παραγόντων όπως το σύστημα περιπτώσεων και τα τελειοποιητικά και ατελή ρήματα .
Εάν προσπαθήσετε να αρχίσετε να μαθαίνετε ρωσικά αντιμετωπίζοντας τη γραμματική πρώτα, δεν θα φτάσετε πουθενά γρήγορα. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για να τα απομνημονεύσετε ταυτόχρονα Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απομνημονευτική απομνημόνευση είναι εγγενώς βαρετή και αναποτελεσματική, σημαίνει ότι αν αποφασίσετε να προσεγγίσετε τη ρωσική γραμματική, με τον παραδοσιακό τρόπο, το κάνετε με τον δικό σας κίνδυνο.
Ο έλεγχος της ρωσικής γραμματικής απαιτεί τον εναλλακτικό τρόπο που συνιστάται στο απόσπασμα του Kato Lomb : εκμάθηση γραμματικής από τη γλώσσα!

Με απλά λόγια, πρέπει να μάθετε ρωσική γραμματική απορροφώντας την από το φυσικό της πλαίσιο - την προφορική και γραπτή γλώσσα.
Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν τις μητρικές τους γλώσσες. Δεν μαθαίνουν τη γραμματική ρητά μέσω πινάκων ρήματος, αλλά σιωπηρά, αν ακούνε και μιλούν τη γλώσσα όσο μπορούν.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν γραμματική κυρίως μέσω της ακρόασης (και αργότερα μέσω της ανάγνωσης), την οποία κάνουν για δεκάδες χιλιάδες ώρες.
Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο. Ακούστε και διαβάστε και κάντε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ίσως όχι για δεκάδες χιλιάδες ώρες, αλλά σίγουρα για πολύ χρόνο.

Αυτό ονομάζεται μαζική έκθεση και κατά τη γνώμη μου είναι το κλειδί για την εξάσκηση της γραμματικής οποιασδήποτε γλώσσας, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών.
Μόλις αποκτήσετε μαζική έκθεση στα ομιλούμενα και γραπτά ρωσικά, μπορείτε στη συνέχεια να δείτε πράγματα όπως πίνακες ρήματος και απόρριψης , αλλά μόνο αν χρειαστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ρητοί πόροι γραμματικής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμοι ως αναφορές, σε περίπτωση που πρέπει να ελέγξετε ξανά τις γνώσεις σας.

2. Μάθετε να πληκτρολογείτε χρησιμοποιώντας το κυριλλικό πληκτρολόγιο
Με την πρώτη ματιά, η πιο προφανής πρόκληση που θέτει η ρωσική γλώσσα είναι το αλφάβητό της.
Γνωστό ως Κυριλλικό αλφάβητο, αυτή η σειρά των 33 γραμμάτων μοιάζει πολύ οικείο με το Λατινικό αλφάβητο (δηλαδή το αλφάβητο που χρησιμοποιείται στα αγγλικά), αλλά όχι εντελώς.

Το Κυριλλικό, για παράδειγμα, έχει πολλά γράμματα που δεν έχουν λατινική γραφή, όπως "Г", "Д", "Ж" και "З".
Ακόμα και όταν τα κυριλλικά και λατινικά σενάρια μοιράζονται γράμματα, συχνά αντιπροσωπεύουν πολύ διαφορετικούς ήχους. Τα σύμβολα 'P' και 'C' που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά, για παράδειγμα, προφέρονται πραγματικά όπως τα λατινικά 'R' και 'S' , αντίστοιχα.
Εάν πρόκειται να μάθετε τη ρωσική γλώσσα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποκτήσετε γρήγορα το κυριλλικό αλφάβητο.

Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να μάθετε να πληκτρολογείτε χρησιμοποιώντας μια διάταξη ρωσικού πληκτρολογίου.
Η εκμάθηση της πληκτρολόγησης έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα, ειδικά ως αρχάριος μαθητής της Ρωσίας. Εάν γνωρίζετε πώς να πληκτρολογείτε, μπορείτε:

- Προσδιορίστε και διαβάστε τις λέξεις πιο γρήγορα
- Επικοινωνήστε γρήγορα μέσω μηνύματος κειμένου
- Ορθογραφία
- Προφέρετε τις λέξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια
Εάν γνωρίζετε ήδη πώς να πληκτρολογείτε στα Αγγλικά (ή τη μητρική σας γλώσσα), τότε η εκμάθηση να πληκτρολογείτε στα Ρωσικά δεν πρέπει να αποτελεί πολύ εμπόδιο για εσάς. Η κύρια πρόκληση είναι να μάθεις πού βρίσκονται τα κλειδιά.
Το τυπικό ρωσικό πληκτρολόγιο χρησιμοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως διάταξη των Windows (επίσης γνωστό ως ЙЦУКЕН ή JCUKEN διάταξη) με την πρώτη σειρά πλήκτρων που περιέχουν τους χαρακτήρες Й, Ц, У, К, Е και Н Μπορείτε να μάθετε να πληκτρολογείτε αυτήν τη διάταξη λαμβάνοντας τα μαθήματα ρωσικής πληκτρολόγησης στο www.keybr.com (Στην ενότητα 'Ρυθμίσεις'> 'Διάταξη πληκτρολογίου', αλλάξτε 'Γλώσσα' και 'Διάταξη' σε Ρωσικά.)
Αυτή είναι η κύρια διάταξη που χρησιμοποιούν οι γηγενείς Ρώσοι. Εάν θέλετε να πληκτρολογήσετε ακριβώς όπως Ρώσικα, τότε αυτό είναι το πληκτρολόγιο που πρέπει να πάτε.

Μια πρόκληση αυτού του πληκτρολογίου είναι ότι η διάταξη των γραμμάτων δεν αντιστοιχεί στην αντίστοιχη διάταξη πληκτρολογίου με βάση τη Λατινική γλώσσα, η οποία γενικά ξεκινά με QWERTY , QWERTZ ή ΑΖΕΡΤΙ και όχι το JCUKEN . Εξαιτίας αυτού, η εκμάθηση να πληκτρολογείτε χρησιμοποιώντας την τυπική διάταξη των Windows μοιάζει σχεδόν σαν να μαθαίνετε έναν εντελώς νέο τρόπο πληκτρολόγησης.
Εάν αυτό είναι ένα εμπόδιο για εσάς, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε διαφορετική διάταξη πληκτρολογίου της Ρωσίας, γνωστή ως το Ρωσικό φωνητικό πληκτρολόγιο.

Η φωνητική διάταξη έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει το δημοφιλές QWERTY που χρησιμοποιείται συνήθως σε όλο τον κόσμο. Εξαιτίας αυτού, το πληκτρολόγιο ξεκινά με ЯВЕРТЫ (QWERTY) και ακολουθεί το ίδιο μοτίβο άλλων τυπικών διατάξεων QWERTY . Αυτό είναι το πληκτρολόγιο που χρησιμοποίησα για να μάθω ρωσικά και είναι πολύ εύκολο να το συνηθίσω.
Όποια διάταξη και αν επιλέξετε, σας συνιστούμε να εκτυπώσετε ένα αντίγραφο της διάταξης πληκτρολογίου που έχετε επιλέξει και να το κολλήσετε σε έναν τοίχο κοντά στον υπολογιστή σας ή να το κρατήσετε δίπλα σας ενώ κάθεστε και ετοιμαστείτε να εργαστείτε στα ρωσικά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τη διάταξη γρήγορα χωρίς να χρειάζεται να κοιτάτε κάτω τα πλήκτρα!

3. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα για να καλλιεργήσετε έναν ανοιχτό νου


Υπάρχει ένα τελευταίο πράγμα που θέλω να προτείνω σε όποιον θέλει να μάθει ρωσικά και έχει να κάνει με κάτι περισσότερο από την ίδια τη γλώσσα:

Χρησιμοποιήστε τα ρωσικά ως εργαλείο για να καλλιεργήσετε ανοιχτό μυαλό και να μάθετε περισσότερα για τον πολιτισμό, τις ζωές και τις εμπειρίες των Ρώσων.
Οι Ρώσοι είναι συχνά στερεότυποι ως κρύοι, σκληροί άνθρωποι που δυσπιστούν τους ξένους.

Σκέφτηκα επίσης με τον ίδιο τρόπο, πριν μάθω ρωσικά, και πριν περπατήσω στο ρωσικό έδαφος

Τελικά, είδα μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: οι Ρώσοι μπορούν να είναι ζεστοί, φιλικοί και εξαιρετικά φιλόξενοι.
Η διαφορά ήταν η γνώση της γλώσσας, του πολιτισμού και των εθίμων του ρωσικού λαού. Μόλις αφιέρωσα χρόνο μιλώντας στους Ρώσους, διαβάζοντας τη μακρά και συναρπαστική ιστορία τους και εξασκήθηκα στο πώς να μιλήσω και να ενεργήσω όπως κάνουν εκείνοι, μού ανοίχτηκε ένας εντελώς νέος κόσμος.
Έτσι, όταν μαθαίνετε ρωσικά, μην το σκέφτεστε μόνο ως μάζα λέξεων, φράσεων και γραμματικών σημείων. Δείτε μέσω της γλώσσας, τους ανθρώπους, την ιστορία και τον πολιτισμό από την άλλη πλευρά.

Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, η ρωσική γλώσσα γίνεται κάτι περισσότερο από (απλά) μια γλώσσα, αλλά ένα κλειδί που μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε έναν άλλο κόσμο, έτσι όπως έγινε και για μένα.

Κανένας φόβος πλέον στην εκμάθηση ρωσικών


Τα ρωσικά μπορεί να φαίνονται σαν μια εκφοβιστική ή ακόμη και «αδύνατη για μάθηση» γλώσσα, αλλά η πραγματικότητα είναι πραγματικά πολύ διαφορετική.

Παρά τη σύνθετη γλώσσα, τα ρωσικά μπορούν να μαθευτούν χρησιμοποιώντας ειδικές στρατηγικές που το καθιστούν πολύ πιο εύκολα εύπεπτο.
Σήμερα, σας έδειξα αυτές τις στρατηγικές, που είναι οι ίδιες με τις οποίες ξεκίνησα να μαθαίνω ρωσικά χρόνια πριν.

Ξεκινήστε μαθαίνοντας το αλφάβητο μέσω πληκτρολόγησης. Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στη μαζική εισαγωγή, έτσι ώστε οι πολυπλοκότητες της γραμματικής να αποκαλυφθούν σταδιακά.
Τέλος, διατηρήστε ανοιχτό μυαλό σε όλη τη διαδικασία και χρησιμοποιήστε τη γλώσσα ως μέσο για να αποκτήσετε πρόσβαση στον συναρπαστικό ρωσικό πολιτισμό.

Πριν φύγουμε, έχω μια ερώτηση για εσάς:

Μαθαίνεις ρωσικά; Ανησυχείτε ότι, παρά όλες αυτές τις συμβουλές, δεν έχετε ακόμα αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε τη γλώσσα;

Εάν ναι, τότε κάντε μια κλήση μαζί μου! Ως προπονητής γλωσσών , έχω περάσει αρκετά χρόνια βοηθώντας τους μαθητές γλωσσών να κατακτήσουν τη ρωσική γλώσσα και μπορείτε να είστε η επόμενη επιτυχία μου.

Επιτέλους, το PolyglotClub.com προτείνει να δοκιμάσετε τη μέθοδο Rosetta Stone για να μάθετε ρωσικά . Είναι πραγματικά φυσικό και προοδευτικό και σας επιτρέπει να βυθιστείτε στη ρωσική γλώσσα.
Σας προτείνουμε επίσης αυτό το βιβλίο (Russian For Dummies) αν είστε νέος στα ρωσικά. Έχει υπέροχες κριτικές για το Amazon .

Related topics: