Pomoć

NEW ARTICLE

Kako naučiti ruski: 3 strategije za početnikeEnglesku verziju ovog članka napisao je Luca Lampariello .Rusiju sam prvi put posjetio 2013. godine.
Ukratko, oduzimalo je dah. Iako sam i tada bio sezonski putnik, nisam bio baš pripremljen za sve divne, nezaboravne trenutke koje mi je Rusija spremala. Putujući i u Moskvu i u Sankt Peterburg , doživio sam mnoge stvari koje jednostavno ne bi bile moguće da nikada nisam odlučio naučiti predivan ruski jezik .
Na neki su se način moja iskustva u Rusiji osjećala kao nagrada za izdržati dugu i divlju vožnju do koje je učenje jezika bilo do tada.
Vidite, ruski jezik je labirint deklinacija slova, teškog izgovora i složenih verbalnih aspekata. Te su stvari predstavljale izazov za mene, iskusnog poliglota, pa mogu samo zamisliti koliko jezik može biti zastrašujući za one koji ga žele naučiti kao prvi, drugi ili treći strani jezik.
Danas za vas imam tri savjeta koji će vam pomoći da učinkovitije naučite ruski jezik i da se s povjerenjem i staloženošću riješite njegovih složenosti.
Započnimo!

1. Naučite rusku gramatiku masivnim unosom
Poznati poliglot Kato Lomb jednom je rekao:

'Iz gramatike ne možete naučiti jezik, ali iz jezika učite gramatiku'.
Kada učite ruski, ovaj je savjet izuzetno važan. Ruska gramatika ozloglašena je, uglavnom zbog čimbenika kao što su padežni sustav i perfektivni i nesavršeni glagoli .
Ako pokušate početi učiti ruski prvo baveći se gramatikom, nigdje nećete brzo stići. Jednostavno je previše stvari da biste ih odjednom zapamtili. To, zajedno s činjenicom da je napamet memoriranje samo po sebi dosadno i neučinkovito, znači da ako odlučite pristupiti ruskoj gramatici, na tradicionalan način, to radite na vlastitu odgovornost.
Ovladavanje ruskom gramatikom zahtijeva alternativni način preporučen u citatu Kato Lomb : učenje gramatike iz jezika!

Jednostavno rečeno, morate naučiti rusku gramatiku upijajući je iz njezinog prirodnog konteksta - govornog i pisanog jezika.
Tako djeca uče govoriti svoj maternji jezik; oni gramatiku ne uče izričito kroz tablice glagola, već implicitno, iako slušaju i govore jezik koliko mogu.

Zapravo, djeca počinju učiti gramatiku uglavnom kroz slušanje (a kasnije i kroz čitanje), što čine desecima tisuća sati.
Morat ćete učiniti isto. Slušajte i čitajte i radite što je više moguće. Možda ne desecima tisuća sati, ali sigurno puno vremena.

To se naziva masovno izlaganje i po mom mišljenju to je ključ za savladavanje gramatike bilo kojeg jezika, uključujući ruskog.
Nakon što ste se masovno izložili govornom i pisanom ruskom jeziku, tada možete pogledati stvari poput tablica glagola i deklinacija , ali samo ako to trebate. U tim situacijama eksplicitni gramatički izvori mogu biti od velike pomoći kao reference, u slučaju da trebate provjeriti svoje znanje.

2. Naučite tipkati pomoću ćirilične tipkovnice
Na prvi pogled najočitiji izazov koji postavlja ruski jezik jest njegova abeceda.
Poznata kao ćirilica , ova serija od 33 slova izgleda vrlo slično latiničnoj abecedi (tj. Abecedi koju koristi engleski), ali ne sasvim.

Na primjer, ćirilica sadrži mnoga slova koja latinična pisma nemaju, poput 'Г', 'Д', 'Ж' i 'З' .
Čak i kad ćirilica i latinica dijele slova, često predstavljaju vrlo različite zvukove. Na primjer, simboli 'P' i 'C' koriste u ruskom jeziku izgovaraju se poput latinskog 'R' odnosno 'S' .
Ako ćete naučiti ruski jezik, najbolje je brzo svladati ćirilicu.

Po mom mišljenju, najbolji način za to je učenje pisanja pomoću ruskog rasporeda tipkovnice.
Učenje tipkanja ima nekoliko važnih prednosti, posebno kao početnik koji uči ruski jezik. Ako znate tipkati, možete:

- Brže prepoznajte i pročitajte riječi
- Brzo komunicirajte putem tekstualne poruke
- Točnije piši
- Točnije izgovarajte riječi
Ako već znate kako tipkati na engleskom (ili materinjem jeziku), tada vam učenje tipkanja na ruskom ne bi trebalo predstavljati preveliku prepreku. Glavni izazov je učenje gdje su ključevi.
Standardna ruska tipkovnica koristi ono što je poznato kao izgled Windows (također poznat kao ЙЦУКЕН ili JCUKEN layout) s prvim redom tipki koji sadrže znakove Й, Ц, У, К, Е i Н Pisanje ovog izgleda možete naučiti pohađanjem lekcija ruskog tipkanja na www.keybr.com (u odjeljku 'Postavke'> 'Izgled tipkovnice' promijenite 'Jezik' i 'Izgled' u ruski).
Ovo je glavni izgled koji koriste izvorni Rusi. Ako želite tipkati baš kao Rus, ovo je tipkovnica za koju biste trebali ići.

Izazov ove tipkovnice je što raspored slova ne odgovara ekvivalentnim rasporedima tipkovnica temeljenim na latinskom, koji obično započinju QWERTY , QWERTZ ili AZERTY , a ne JCUKEN . Zbog toga, učenje tipkanja pomoću standardnog izgleda sustava Windows gotovo kao da je naučiti potpuno novi način tipkanja.
Ako vam je ovo prepreka, preporučujem upotrebu drugačijeg ruskog rasporeda tipkovnice, poznatog kao ruska fonetska tipkovnica.

Fonetski izgled dizajniran je tako da odražava popularnu QWERTY tipkovnicu koja se obično koristi širom svijeta. Zbog toga tipkovnica započinje s ЯВЕРТЫ (QWERTY) i slijedi isti obrazac kao i ostali standardni QWERTY rasporedi. Ovo je tipkovnica na kojoj sam nekad učio ruski i na nju se vrlo lako naviknuti.
Koji god raspored odabrali, preporučujem da isprintate kopiju odabranog rasporeda tipkovnice i zalijepite je na zid u blizini računala ili je držite pored sebe dok sjednete i pripremite se za rad na ruskom jeziku. To vam može pomoći da brzo naučite izgled, a da pritom ne morate uvijek gledati tipke!

3. Koristite jezik za kultiviranje otvorenog uma


Postoji još jedna posljednja stvar koju želim preporučiti svima koji žele naučiti ruski, a to je povezano s više od samog jezika:

Koristite ruski kao alat za njegovanje otvorenog uma i naučite više o kulturi, životu i iskustvima Rusa.
Rusi su često stereotipizirani kao hladni, grubi ljudi koji su nepovjerljivi prema strancima.

I ja sam razmišljao na isti način, prije nego što sam naučio ruski i prije nego što sam zakoračio na rusko tlo.

Na kraju sam vidio potpuno drugačiju stvarnost: Rusi mogu biti topli, ljubazni i izuzetno gostoljubivi.
Razlika je bila u poznavanju jezika, kulture i običaja ruskog naroda. Jednom kad sam proveo vrijeme razgovarajući s Rusima, čitajući njihovu dugu i fascinantnu povijest i vježbajući kako govoriti i ponašati se kao oni, otvorio mi se potpuno novi svijet.
Dakle, kad naučite ruski, nemojte to shvatiti samo kao masu riječi, fraza i gramatičkih točaka. Pogledajte jezik, ljude, povijest i kulturu s druge strane.

Ako to možete učiniti, ruski jezik postaje više od samo jezika, ključ koji može otvoriti vrata u drugi svijet, baš kao što je to učinio i za mene.

Nema više straha za učenje ruskog


Ruski se može činiti zastrašujućim ili čak 'jezikom koji se ne može naučiti', ali stvarnost je zapravo sasvim drugačija.

Iako je složen jezik, ruski se može naučiti pomoću posebnih strategija koje ga čine puno lakše probavljivim.
Danas sam vam pokazao one strategije, koje su upravo one koje sam prije godina počeo učiti ruski.

Započnite s učenjem abecede tipkanjem. Zatim se usredotočite na masovni unos kako bi vam se postupno otkrivale složenosti gramatike.
Konačno, budite otvoreni u umu tijekom cijelog procesa i koristite jezik kao sredstvo za pristup fascinantnoj ruskoj kulturi.

Prije nego što krenemo, imam pitanje za vas:

Učite li ruski? Jeste li zabrinuti da, unatoč svim ovim savjetima, još uvijek nemate što je potrebno za učenje jezika?

Ako je tako, pokrenite poziv sa mnom! Kao jezični trener proveo sam nekoliko godina pomažući učenicima da savladaju ruski jezik, a vi možete biti moja sljedeća priča o uspjehu.

Napokon, PolyglotClub.com predlažu da isprobate metodu Rosetta Stone za učenje ruskog jezika . To je uistinu prirodno i progresivno i omogućuje vam uživanje u ruskom jeziku.
Ovu knjigu (Russian For Dummies) preporučujemo i ako ruski jezik ne poznajete. Ima sjajne kritike na Amazon .

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1  5 All