Help

Grieks leren: mijn 3 grootste lessen die ik heb geleerd


Ik ben geïnteresseerd in de klassiekers sinds ik een jonge jongen was.

Ik kon er niet omheen. Toen ik opgroeide in Rome, waren de overblijfselen van de klassieke beschaving overal: op straat liep ik, de gebouwen die ik passeerde en zelfs de woorden die ik sprak.
Op een dag ontdekte ik echter tot mijn verbazing dat de klassiekers meer waren dan alleen de Romeinen en hun invloed. Er was een hele andere beschaving en taal die net zo veel bijdroeg aan de westerse oudheid als de Romeinen:
Griekenland en de Griekse taal!

Toen ik 14 was, herinner ik me dat ik door een oud Grieks leerboek keek en me verwonderde over alle woorden en wortels die ik kon herkennen - demo's, die ik kende van de democratie, platea, dat de Italiaanse piazza werd, en fobie, die, nou ja, fobie werd .
De Griekse taal bevatte duidelijk de sleutel die een dieper begrip van mijn eigen cultuur en taal kon ontsluiten, naast geweldige werken van filosofie en literatuur van onder meer Plato, Aristotle en Homer .
Daarom besloot ik eind 2017 Grieks te leren en mij eraan te wijden.

Vandaag wil ik mijn Griekse leeravontuur met jullie delen en de drie grootste lessen doorgeven die ik heb geleerd naarmate ik vorderde in de taal.

Πάμε!

1. Weet waaromHoewel ik al vele, vele jaren geïnteresseerd was in de mogelijkheid Grieks te leren, had ik nooit het juiste moment gevonden om ermee te beginnen.
In 2015 was ik geïnteresseerd om voor de tweede keer twee talen tegelijk aan te nemen. Ik had al Hongaars gekozen (een taal waar ik dol op was), maar wist niet zeker wat mijn tweede keuze zou zijn.
Toen ik de opties overzag, realiseerde ik me dat het een goede tijd was om Grieks te leren, aangezien het een taal was die ik al eeuwenlang had uitgesteld.
Maar na wat nadenken besefte ik dat ik me maar beter aan het Hongaars kon houden. Ik had gewoon nog niet voldoende redenen om Grieks te leren, maar ik wist dat dat moment zou komen.
Al met al miste ik een krachtig genoeg 'waarom'.

Normaal gesproken, als ik een taal leer, is dat om een combinatie van redenen, zoals reizen, leren en de mogelijkheid om bestaande vriendschappen met moedertaalsprekers te versterken en nieuwe te vormen. Terwijl ik dat allemaal had met Hongaars, had ik dat nog niet met Grieks.
Dus zette ik Grieks in de wacht en wachtte tot de omstandigheden goed waren, en ik had sterke, solide redenen om de taal elke dag te leren.

Om goed Grieks te leren, moet u ook uw 'waarom' ontwikkelen. Zo niet, dan zou je hetzelfde lot kunnen ondergaan als in 2015, en de taal niet meer leren.
Hier zijn drie belangrijke tips om u te helpen uw 'waarom' te vinden voor het leren van Grieks:
1. Neem ongeveer 30 minuten de tijd om uw waarom te achterhalen voordat u begint met leren. Je moet echt gaan zitten en nadenken over de hoeveelheid tijd en energie die het in potentie kan kosten om een taal goed te leren, en beslissen of Grieks al dat offer echt waard is. Als dat niet het geval is, ga dan terug naar de tekentafel.
2. Gebruik visualisatie als hulpmiddel om de emotionele impact van uw 'waarom' te ontwikkelen en te versterken. Persoonlijk gebruik ik de SEE visualisatietechniek voordat ik met elke nieuwe taal begin, waardoor ik zowel kan zien als voelen hoe het is om een taal te 'leven', voordat ik zelfs mijn eerste woorden heb geleerd!
3. Als je eenmaal je 'waarom' (en je visualisatie erbij) hebt, moet je het opschrijven. Het is een goed idee om uw 'waarom' dicht bij uw dagelijkse leerruimte te bewaren, zodat u deze indien nodig kunt herzien.

2. Pas uw bronnen aan (en pas ze opnieuw aan) aan uw niveau

Toen ik in 2017 voor de tweede keer Grieks leerde kennen, begon ik het net zoals ik met elke nieuwe taal begon: ik gebruikte mijn speciale bidirectionele vertaaltechniek, zij aan zij met een Italiaanse kopie van Assimil's Greek with Ease .
Ik verwachtte dat deze cursus me van het absolute beginnersniveau zou brengen naar ergens net onder het CEFR B1 niveau, waar de meeste mensen zichzelf als 'gemiddeld' kunnen beschouwen.
Hoewel ik er wat langer over deed dan verwacht, was dat precies waar ik me bevond in oktober 2018. Ik was klaar met Assimil en vroeg me af 'What's next?'.
Dit was het kritieke moment. Ik wist dat ik niet alleen korte teksten kon lezen en vertalen; aangezien ik nu op een gemiddeld niveau zat, moest ik meer uitdagende activiteiten doen die me echt zouden helpen mijn Griekse niveau te verbeteren.
Dus zocht ik heinde en verre. Uiteindelijk vond ik een breed scala aan bronnen die me hielpen mijn Griekse taalvaardigheid uit te breiden op manieren die zowel uitdagend als plezierig waren.
Ten eerste vond ik GreekPod10 , wat me hielp mijn bidirectionele vertaalvaardigheden aan te scherpen op langere en meer gevarieerde teksten dan Assimil .
Tegenwoordig werk ik, naast het bovenstaande, met meerdere verschillende op video gebaseerde bronnen, zoals The Online Greek Tutor en Astronio YouTube channels . Onlangs heb ik zelfs de sprong gemaakt naar alleen audio-materiaal, met de toevoeging van Grieks leren met podcasts van de Hellenic American University.
(Als je een uittreksel uit mijn Grieks leerlogboek wilt zien, met een lijst van alle bronnen die ik heb gebruikt, klik dan hier )

Wat zijn de belangrijkste afhaalrestaurants voor u als u begint (of doorgaat) met het leren van Grieks?
1. Hoewel u uw bibliotheek met Griekse bronnen geleidelijk moet uitbreiden naarmate u verbetert, zouden absolute beginners moeten beginnen met slechts één bron. Denk aan Assimil , in mijn geval, dat ik een jaar lang aan en uit heb gebruikt voordat ik verder ging.
2. Plan uw middelen van tevoren, maar overdrijf het niet. U moet op zoek gaan naar nieuwe bronnen als u nog ongeveer twee weken de tijd heeft om met uw huidige te beginnen. U wilt niet helemaal klaar zijn met een hulpmiddel en vastzitten zonder iets te doen.
3. Kies middelen die u leuk vindt. Alleen omdat je als beginner bent begonnen met een reeks bronnen, hoef je je niet verplicht te voelen om ermee door te gaan. Experimenteer, probeer nieuwe dingen en probeer genoegen te nemen met de materialen die u het meest gemotiveerd maken om te leren.

3. Vind de juiste sprekerVan alle uitdagingen die u tegenkomt bij het leren van de Griekse taal, zullen waarschijnlijk de moeilijkste beginnen te spreken.
Het maakt niet uit hoeveel u leert voor die noodlottige eerste dag van spreken, u zult zich er nooit helemaal klaar voor voelen.

Persoonlijk heb ik gewacht tot juli 2019 om Grieks te gaan spreken, en dat is precies hoe ik me voelde.
Toen ik mijn leraar Daria voor het eerst ontmoette, verwachtte ik dat het Grieks moeiteloos van mijn tong zou rollen. De realiteit van de situatie was heel anders. Ik stotterde en stamelde. Het viel niet mee.
Op dat moment wist ik dat ik blij was dat ik Daria had uitgekozen als mijn tutor. Ze was niet zomaar iemand; ze was eerder een bijlesdocent die ik met de hand had uitgekozen nadat ik alles had bekeken wat ik van haar PolyglotClub.com profielpagina kon leren.
Vanaf die pagina wist ik dat Daria aardig en attent was en dat ze geweldige feedback gaf. Dat zijn allemaal kwaliteiten die ik zeer waardeer in een tutor, en ik was blij dat Daria ze had toen mijn Grieks spreken niet zo soepel begon.
Wanneer je je eerste Griekse bijlesleraar kiest, moet je er ook voor zorgen dat je iemand kiest die voldoet aan je verwachtingen van wat een goede bijlesdocent is.
In het bijzonder moet u:

1. Lees het profiel van je bijlesdocent grondig. Je kunt veel vertellen over de kwaliteit van een tutor door de hoeveelheid ervaring die ze hebben, de toon en frequentie van de recensies die ze krijgen en hoe ze overkomen in hun berichten. Zoek iemand die vriendelijk lijkt (en wordt beschreven) en gemakkelijk mee te praten is.
2. Kom voorbereid naar de les. Sommige docenten plannen alles graag voor je, anderen verwachten dat alles door jou wordt gepland. In beide gevallen moet je altijd naar een les komen met iets waarover je wilt praten, of een vraag die je wilt stellen. Dit verlicht de spanning voor zowel jou als je tutor.
3. Wees niet passief. Hoewel elke bijlesdocent wel een aantal ideeën en aanbevelingen heeft over welke Griekse onderwerpen je moet leren of bespreken, zullen niet al deze dingen goed bij je passen. Onthoud altijd dat, aangezien je voor de les betaalt, je het volste recht hebt om te kiezen waarover je wel en niet wilt praten tijdens een les. En als je het hebt over dingen waarin je geïnteresseerd bent, ben je ook meer betrokken.

Tijd om Grieks te leren
Dus daar heb je het: de drie grootste lessen die ik heb geleerd tijdens het aanpakken van de prachtige Griekse taal.

1. Weet waarom

2. Pas uw middelen aan uw niveau aan

3. Vind de juiste gesprekspartner
Overigens, terwijl we het over het onderwerp hebben:

Is er nog iets anders dat ik moet behandelen over Grieks?

Zijn grammatica? Zijn uitspraak? Of misschien zijn woorden?

Laat het me weten in de comments en ik zal mijn best doen om je vragen en twijfels te beantwoorden!
PS Onlangs heb ik twee geweldige tweetalige teksten gebruikt om mijn Grieks te verbeteren: The Clockmaster en The Crack on the Hourglass , beide geschreven door Roubina Gouyoumtzian. Als je je Griekse leesvaardigheid wilt verbeteren, klik dan op de (aangesloten) links om ze te bekijken op InterlinearBooks.com.

Related topics: