Help

Hoe kan je films kijken zodat je je vreemde talen kan verbeteren?
Film kijken is een geweldige manier om je vreemde talen te verbeteren. Waarom? Dat is simpel.
Films zijn leuk, emotioneel, dyniamisch, audiovisueel, en gebruikenauthentieke taal, in bijna elke taal die je wil leren.
Je kan beginnen met films kijken in je doeltaal in elk stadium van het leerproces. Maar, ik zou gewoonlijk aanbevelen om te beginnen met het gebruiken van films als lesmateriaal rond het B1-B2 niveau. Zo weet je zeker dat je al behoorlijke luistervaardigheden hebt, en dus niet wordt overwerldigd wanneer je wordt geconfronteerd met audiovisueel materiaal op het niveau van een moedertaal.

Hoe film en video mijn taal leren revolutionairiseerde


Het kijken naar films maakte een groot verschil in de vroege jaren van mijn taal leren, toen ik Engels en Frans studeerde.
toen ik rond mijn twaalfde Engels begon te leren, nam mijn begeleider Britse en Amerikaanse films op op VHS band. Elke week gaf ze me tijdens onze sessie de band, welke ik daarna zou bekijken en van zou leren.
Later kocht ik op eigen initiatief een videoserie om Engels te leren, die heette “Speak Up!” . Deze kwam met een videoband en een geschreven script.
Om Frans te leren via film en video, Kreeg ik mijn dosis door regelmatig het TV kanaal France 2, te kijken, welke ik ontving op mijn TV instalatie thuis. Tot mijn grote genoegen kwam ik er achter dat ik France 2 ook met Franse ondertiteling kon kijken.
Met authentieke Franse video en ondertiteling die direct naar mijn huis werd uitgezonden, kon ik meerdere jaren over meerdere jaren doorbrengen, leren en verbeteren van mijn kennis van de taal.
De eerste jaren die Frans en Engels door middel van audiovisuele media leren, hebben mijn ogen geopend voor de kracht van dergelijke middelen om mijn taalvaardigheden op een authentieke en leuke manier te verbeteren.
Ik ontdekte echter in die jaren dat het over het algemeen niet genoeg was om mezelf bloot te stellen aan een film en te hopen dat mijn kennis van de taal beter zou worden.
Om voortdurend te verbeteren, moest ik opzettelijk leren, volgend een georganiseerde reeks stappen die mij zouden kunnen helpen om wat ik geleerd heb, te behouden en later te gebruiken als het tijd was om de taal eigenlijk te gebruiken.

Een opmerking over opzettelijke en natuurlijke praktijk


Onthoud dat er twee belangrijke manieren zijn om te leren van elk type taalleerbron : vanzelfsprekend en opzettelijk .
Natuurlijk leren van films bestaat uitsluitend uit het kijken naar plezier en in de hoop dat blootstelling aan een grote hoeveelheid films in uw doeltaal uw passieve vaardigheden zal verbeteren .
Het doelbewust leren van films bestaat erin om tijd en energie in het proces in te zetten, met als doel het leren van nieuwe woordenschat, zinnen en culturele maxima uit het materiaal en hen op korte en lange termijn te behouden.
Terwijl zowel opzettelijke als natuurlijke leerwijzen uw vaardigheden verbeteren, zal de doelbewuste modus u helpen uw actieve taalvaardigheden efficiënt en betrouwbaar te verbreden .

5 tips voor opzettelijke praktijk tijdens het kijken naar films


1. Kies de juiste locatie, lichaamspositie en weergavemedium


Locatie - Films en video's in uw doeltaal worden het beste geabsorbeerd in comfortabele, afleidingsvrije locaties, zoals uw woonkamer, slaapkamer of (als u een koptelefoon hebt) een rustige openbare plaats, zoals een bibliotheek.
Body Position - U wilt ervoor zorgen dat uw lichaam comfortabel gepositioneerd is, maar niet te veel. Te comfortabel, en je zal in slaap vallen. Om dit te vermijden, raad ik aan om rechtop te zitten terwijl u een film kijkt, op een bureau of op een bank. Door rechtop te zitten, garandeert u ook dat u beter bent bereid om notities te nemen tijdens het kijken, die we in een volgende tip zullen verkennen.
Bekijken Medium - Tegenwoordig hebben we een breed scala aan kijkopties als het gaat om het genieten van films en tv. De meest populaire hiervan zijn op een tv, computer scherm of mobiel apparaat. Voor het opzettelijk leren van films, raad ik aan om op een televisie te kijken, want het is een meer indrukwekkende kijkervaring dan de andere twee, en komt niet met toegevoegde afleiding.

2. Bekijk films die je goed kent


De volgende belangrijke stap is om te beginnen met het bekijken van films die u al bekend bent met uw moedertaal . Als u een filmschermroutine begint met B1 level luistervaardigheden, dan kunt u alle mogelijke leemten in het begrip invullen door gewoon te herinneren wat er in de film werd gezegd of gedaan toen u het eerder hebt bekeken.

3. Gebruik altijd ondertiteling


Ondertitels zijn een geweldige leerhulp die u altijd moet gebruiken wanneer u een doeltaalfilm of video bekijkt.
Als u niet klaar bent om ondertitels volledig in de doeltaal te lezen, begint u met ondertiteling in uw moedertaal (of een andere taal die u al goed weet).
Als u meer geavanceerd bent, gebruik alleen ondertiteling in de doeltaal .
Als je genoeg geavanceerd bent om ondertiteling 90% van de tijd of meer te hebben, zou ik het nog steeds aanraden om ze te verlaten en simpelweg te negeren. Je weet nooit wanneer een onbekend woord of zin zal komen, en je zult er graag de ondertitels er hebben om die nieuwe informatie te verwerven wanneer je dat nodig hebt.

4. Gebruik een notitieboekje


De oude Romeinen vroegen te zeggen 'verba volant, scripta manent' - in het Engels, 'gesproken woorden vliegen weg, geschreven woorden blijven.'
Bij het kijken naar film en video, zal er onvermijdelijk veel gesproken woorden zijn die u op elk gewenst moment 'vliegen', en zonder dat u een schriftelijke hulp nodig hebt, het in de gaten houden, is het onmogelijk.
Dank je wel, voor het eenvoudige maar effectieve gereedschap dat het notebook is .
Als u een notitieboekje en een pen hebt terwijl u een film kijkt, kunt u alle woorden, zinnen of andere informatie die u nuttig vindt tijdens uw kijkessies, neerleggen .
Bovendien, met het feit dat u weet dat u van plan bent notities te nemen , blijft u gefocust tijdens het kijken, en deze waarschuwingsstaat zal u helpen om meer materiaal te verwerken .
Zodra u klaar bent met het kijken naar een film of een video, kunt u uw schriftelijke notities nemen en hen doorverwijzen met een woordenboek, een woordenboek of een andere bron, zodat u de betekenis van de nieuwe woorden en uitdrukkingen die u hebt neergeschreven, echt kunt leren .

5. Onderbreek de kijkzittingen


De meeste films zijn lang en klokken een uur of langer in. Zelfs televisieprogramma's hebben tegenwoordig afleveringen die overal van twintig minuten tot een uur duren. Dat is heel wat mogelijk materiaal om tegelijk te absorberen en hoe langer een film of video is, des te groter zal je vervelen of slaperig worden voordat het voorbij is.
Om dit te vermijden, raden wij u aan om uw kijkzittingen in kleine, meer beheersbare knippen af ​​te breken .
De exacte lengte van elke kijkingssessie is voor u, maar ik adviseer u te experimenteren en te vestigen op een lengte die net zo lang genoeg is om van een leerstandpunt te produceren, en kort genoeg om nog steeds aangenaam te zijn . Overal van vijftien tot dertig minuten is waarschijnlijk ideaal.

Conclusie


Concluderend, het bekijken van films en video's is een fantastische manier om woordenschat te leren en uw luisterbegrip te verbeteren. U kunt dit doen via de lens van een natuurlijke of opzettelijke praktijk, maar houd er rekening mee dat opzettelijke oefening tot de meest gestage verbetering zal leiden.
Zet de bovenstaande 5 tips te gebruiken, en werk om een ​​evenwicht te vinden tussen het genot om gewoon een film te kijken en de inspanningen van opzettelijke praktijk. Bekijk één of meer films per week met behulp van de bovenstaande methoden, en u zal binnenkort een leuke en effectieve leer gewoonte ontwikkelen die uw vreemde talen op lange termijn enorm zal verbeteren.
Luca Lampariello door Luca Lampariello en Kevin Morehouse

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 4 All