Βοήθεια

Πώς να παρακολουθήσετε ταινίες για να βελτιώσετε τις ξένες γλώσσες σας
Η παρακολούθηση ταινιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις ξένες γλώσσες σας. Γιατί? Αυτό είναι απλό.
Οι ταινίες είναι διασκεδαστικές, συναισθηματικές, δυναμικές, οπτικοακουστικές και χρησιμοποιούν αυθεντική γλώσσα σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα θέλετε να μάθετε.
Μπορείτε να αρχίσετε να παρακολουθείτε ταινίες προορισμού σε οποιοδήποτε στάδιο της εκμάθησης σας. Ωστόσο, προτείνω συνήθως τη χρήση ταινιών ως μαθησιακού υλικού γύρω από το επίπεδο B1-B2 . Αυτό εξασφαλίζει ότι έχετε ήδη αξιοπρεπείς δεξιότητες ακρόασης και δεν θα χαθεί εντελώς όταν αντιμετωπίζετε οπτικοακουστικό υλικό εγγενής.

Πώς η ταινία και το βίντεο επανέφεραν την εκμάθηση γλωσσών μου


Η παρακολούθηση ταινιών έκανε μεγάλη διαφορά στα πρώτα χρόνια της εκμάθησης της γλώσσας μου, όταν μελετούσα αγγλικά και γαλλικά.
Όταν άρχισα να μαθαίνω αγγλικά γύρω στην ηλικία των 12 ετών, ο δάσκαλός μου θα καταγράψει βρετανικές και αμερικανικές ταινίες σε κασέτα VHS . Κάθε εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου μας, θα μου δώρισε την ταινία, την οποία τότε θα σπουδάσω και θα μάθω.
Αργότερα, με δική μου πρωτοβουλία, αγόρασα μια αγγλική τηλεοπτική σειρά μάθησης με τίτλο “Speak Up!” , Η οποία συνοδεύτηκε από μια βιντεοκασέτα και ένα τυπωμένο σενάριο.
Για την εκμάθηση γαλλικών μέσω ταινιών και βίντεο, πήρα το fix μου μέσω της τακτικής παρακολούθησης του τηλεοπτικού καναλιού France 2 , το οποίο έλαβα στην τηλεόρασή μου στο σπίτι. Για την απόλαυση μου, ανακάλυψα επίσης ότι θα μπορούσα να παρακολουθήσω το footage της Γαλλίας 2 με υπότιτλους στα γαλλικά.
Με αυθεντικό γαλλικό βίντεο και υπότιτλους που μεταδίδονται κατευθείαν στο σπίτι μου, ήμουν σε θέση να περάσω αμέτρητες νύχτες εδώ και αρκετά χρόνια βλέποντας, μαθαίνοντας και βελτιώνοντας τις γνώσεις μου στη γλώσσα.
Εκείνα τα αρχικά μαθήματα γαλλικής και αγγλικής γλώσσας μέσω οπτικοακουστικών μέσων ενημέρωσης άνοιξαν τα μάτια μου στη δύναμη τέτοιων πόρων για τη βελτίωση των γλωσσικών μου δεξιοτήτων με αυθεντικό και διασκεδαστικό τρόπο.
Ωστόσο, ανακάλυψα τα χρόνια αυτά ότι γενικά δεν ήταν αρκετό να απλώς εκθέσω τον εαυτό μου σε μια ταινία και ελπίζω ότι η γνώση μου για τη γλώσσα θα βελτιωνόταν.
Για να βελτιώσω σταθερά, έπρεπε να μάθω σκόπιμα, ακολουθώντας ένα οργανωμένο σύνολο βημάτων που θα με βοηθούσαν να επεξεργαστώ αυτό που έμαθα, να το διατηρήσω και αργότερα να το χρησιμοποιήσω όταν ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσω πραγματικά τη γλώσσα.

Μια σημείωση σχετικά με τη σκόπιμη και φυσική πρακτική


Θυμηθείτε ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μάθετε από κάθε είδος πηγής εκμάθησης γλωσσών: φυσικά και σκόπιμα .
Η φυσική μάθηση από ταινίες αποτελείται αποκλειστικά από την παρακολούθηση για ευχαρίστηση και ελπίζοντας ότι η απλή έκθεση σε μια μεγάλη ποσότητα ταινιών στη γλώσσα-στόχος σας θα βελτιώσει τις παθητικές σας ικανότητες .
Η εκούσια εκμάθηση από τις ταινίες συνίσταται στην τοποθέτηση του χρόνου και της ενέργειας στη διαδικασία με στόχο την εκμάθηση νέου λεξιλογίου, φράσεων και πολιτιστικών μεγίστων από το υλικό και τη διατήρησή τους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Παρόλο που τόσο οι προφορικές όσο και οι φυσικές μορφές μάθησης θα βελτιώσουν τις δεξιότητές σας, η εσκεμμένη λειτουργία θα σας βοηθήσει να διευρύνετε τις ενεργητικές γλωσσικές δεξιότητές σας πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα .

5 Συμβουλές για σκόπιμη πρακτική ενώ παρακολουθείτε ταινίες


1. Επιλέξτε τη σωστή θέση, τη θέση του σώματος και το μέσο προβολής


Θέση - Οι ταινίες και τα βίντεο στη γλώσσα-στόχο σας απορροφώνται καλύτερα σε άνετες τοποθεσίες χωρίς κενά, όπως το καθιστικό, το υπνοδωμάτιο ή (αν έχετε ακουστικά) έναν ήσυχο δημόσιο χώρο, όπως μια βιβλιοθήκη.
Θέση σώματος - Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι τοποθετημένο άνετα, αλλά όχι πάρα πολύ. Πολύ άνετα και θα είναι πιθανό να κοιμηθείτε. Για να αποφύγετε αυτό, προτείνω να κάθονται όρθια ενώ παρακολουθείτε μια ταινία, είτε σε ένα γραφείο είτε σε έναν καναπέ. Το καθισμένο όρθιο θα εξασφαλίσει επίσης ότι θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να σημειώσετε κατά την παρακολούθηση, τις οποίες θα διερευνήσουμε σε μια επόμενη συμβουλή.
Μέσα προβολής - Σήμερα, έχουμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών προβολής όταν πρόκειται να απολαύσετε ταινίες και τηλεόραση. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι σε τηλεόραση, οθόνη υπολογιστή ή κινητή συσκευή. Για εκούσια εκμάθηση από ταινίες, συνιστώ να παρακολουθώ σε μια τηλεόραση, καθώς είναι μια πιο συγκλονιστική εμπειρία προβολής από τις άλλες δύο και δεν έρχεται με πρόσθετες περισπασμούς.

2. Παρακολουθήστε ταινίες που γνωρίζετε καλά


Το επόμενο βασικό βήμα είναι να ξεκινήσετε παρακολουθώντας ταινίες που γνωρίζετε ήδη στη μητρική σας γλώσσα . Εάν ξεκινάτε μια ρουτίνα παρακολούθησης ταινιών με δεξιότητες ακρόασης B1 , αυτό θα σας επιτρέψει να συμπληρώσετε οποιαδήποτε πιθανά κενά στην κατανόηση απλώς υπενθυμίζοντας τι ειπώθηκε ή έγινε στην ταινία όταν την παρακολουθήσατε προηγουμένως.

3. Χρησιμοποιείτε πάντα τους υπότιτλους


Οι υπότιτλοι είναι ένα τεράστιο βοήθημα μάθησης που πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε όταν παρακολουθείτε μια ταινία-στόχο ή ένα βίντεο-στόχου.
Εάν δεν είστε έτοιμοι να διαβάσετε πλήρως τους υποτίτλους στη γλώσσα προορισμού, ξεκινήστε με τους υπότιτλους στη μητρική σας γλώσσα (ή σε άλλη γλώσσα που γνωρίζετε ήδη καλά).
Εάν είστε πιο προηγμένοι, χρησιμοποιήστε τους υπότιτλους μόνο στη γλώσσα προορισμού .
Εάν είστε αρκετά προχωρημένοι για να μην χρειάζεστε υποτίτλους το 90% του χρόνου ή περισσότερο, θα συνιστούσα ακόμα να τους αφήσετε επάνω, και απλά αγνοώντας τους το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα εμφανιστεί μια άγνωστη λέξη ή φράση και θα χαρείτε να έχετε τους υπότιτλους εκεί για να αποκτήσετε αυτές τις νέες πληροφορίες όταν τη χρειάζεστε.

4. Χρησιμοποιήστε έναν φορητό υπολογιστή


Οι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε 'verba volant, scripta manent' -στο αγγλικό, 'οι ομιλούμενες λέξεις πετάνε μακριά, γραπτά λόγια παραμένουν.'
Κατά την παρακολούθηση ταινιών και βίντεο, αναπόφευκτα θα υπάρχουν πολλές ομιλούμενες λέξεις 'που φέρνουν' σε σας ανά πάσα στιγμή και η διατήρησή τους στη μνήμη είναι αδύνατη χωρίς κάποια εξωτερική γραπτή βοήθεια.
Ευτυχώς λοιπόν, για το απλό αλλά αποτελεσματικό εργαλείο που είναι το φορητό υπολογιστή.
Έχοντας ένα σημειωματάριο και ένα στυλό ενώ παρακολουθείτε μια ταινία θα σας βοηθήσουν να γράψετε οποιεσδήποτε λέξεις, φράσεις ή άλλες πληροφορίες που θεωρείτε χρήσιμες κατά τη διάρκεια των περιόδων παρακολούθησης .
Επιπλέον, απλά γνωρίζοντας ότι σκοπεύετε να σημειώσετε σημειώσεις, θα σας κρατήσει εστιασμένη ενώ παρακολουθείτε και αυτή η κατάσταση συναγερμού θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε περισσότερο υλικό .
Μόλις τελειώσετε να παρακολουθείτε μια ταινία ή ένα βίντεο, μπορείτε στη συνέχεια να πάρετε τις γραπτές σημειώσεις σας και να τις παραπέμψετε με ένα λεξικό, βιβλίο φράσεων ή άλλο πόρο, ώστε να μπορείτε πραγματικά να μάθετε τις έννοιες των νέων λέξεων και εκφράσεων που γράψατε .

5. Διάλυση των περιόδων παρακολούθησης


Οι περισσότερες ταινίες είναι μεγάλες, με ρολόι σε μια ώρα ή περισσότερο. Ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές έχουν σήμερα επεισόδια που διαρκούν από οκτώ λεπτά έως μία ώρα. Αυτό είναι πολύ πιθανό υλικό για να απορροφήσει κανείς αμέσως και όσο περισσότερο είναι μια ταινία ή ένα βίντεο, τόσο πιθανότερο είναι να βαρεθείτε ή να κοιμηθείτε πριν τελειώσει.
Για να αποφύγετε αυτό, προτείνω να σπάσετε τις περιόδους παρακολούθησης σε μικρότερα , πιο διαχειρίσιμα κομμάτια .
Το ακριβές μήκος κάθε συνεδρίας προβολής εξαρτάται από εσάς, αλλά σας συνιστώ να πειραματιστείτε και να εγκατασταθείτε σε ένα μήκος που είναι αρκετά μεγάλο ώστε να είναι παραγωγικό από την άποψη της μάθησης και αρκετά μικρό ώστε να είναι ακόμα ευχάριστο . Οπουδήποτε από δεκαπέντε έως τριάντα λεπτά είναι πιθανόν ιδανικό.

συμπέρασμα


Συμπερασματικά, η παρακολούθηση ταινιών και βίντεο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να μάθετε λεξιλόγιο και να βελτιώνετε την κατανόησή σας από την ακρόαση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσα από το φακό φυσικής ή σκόπιμης πρακτικής, αν και να έχετε κατά νου ότι η σκόπιμη πρακτική θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο σταθερή βελτίωση.
Χρησιμοποιήστε τις παραπάνω 5 συμβουλές και εργάζονται για να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της ευχαρίστησης απλά να παρακολουθείτε μια ταινία και την προσπάθεια της σκόπιμης πρακτικής. Παρακολουθήστε μία ή περισσότερες ταινίες την εβδομάδα χρησιμοποιώντας τις παραπάνω μεθόδους και σύντομα θα δημιουργήσετε μια διασκεδαστική και αποτελεσματική συνήθεια μάθησης που θα βελτιώσει μαζικά τις ξένες γλώσσες σας μακροπρόθεσμα.
Luca Lampariello από τους Luca Lampariello και Kevin Morehouse

Related topics:

Comments