Βοήθεια

Πώς έγινα άπταιστος στα ισπανικά, χωρίς να ζήσω στην Ισπανία και πώς μπορείτε να το κάνετε και εσείς.

Σε σενάριο Luca Lampariello .


“Con los idiomas estás en casa en cualquier lugar” ("Με τις γλώσσες αισθάνεσαι παντού σαν το σπίτι σου") – Edward De Waal

Θα μπορούσα να ορκιστώ ότι ήμουν στο Μεξικό.
Κάθε λέξη που άκουγα ήταν στα Ισπανικά. Κάθε λέξη που μπορούσα να διαβάσω στους τοίχους, στα προϊόντα, στις πόρτες, ήταν όλα στα ισπανικά.

Αν και ήμουν ήδη άπταιστος στα ισπανικά, οι γλωσσικές μου αισθήσεις ήταν σκουριασμένες. Εδώ υπήρχε μία πραγματικά έξυπνη ευκαιρία να εξασκήσω τις δεξιότητές μου και μόλις είχε πέσει στην αγκαλιά μου.
Εν τέλει, δεν ήμουν στην πραγματικότητα στο Μεξικό, την Ισπανία, την Κούβα, ή σε οποιαδήποτε από τις άλλες ντουζίνα και χώρες όπου η Ισπανική ομιλείτε επίσημα.

Ήμουν στη Νέα Υόρκη. Στο Κουίνς, στη μέση ενός μικρού παντοπωλείου.

Κατά τη συνάντηση με κάτι που έμοιαζε με ένα μικρό κομμάτι του Μεξικού ακριβώς στη μέση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνειδητοποίησα τελικά τη σημασία των ισπανικών ως παγκόσμιας γλώσσας.
Τα ισπανικά, όπως και τα αγγλικά, είναι μια γλώσσα με παγκόσμιο αντίκτυπο. Εάν γίνετε άπταιστοι στα ισπανικά, οι πόρτες θα ανοίξουν για εσάς.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ τη δική μου ιστορία εκμάθησης ισπανικών, ώστε να σας εμπνεύσει να ξεκινήσετε και το δικό σας ισπανικό ταξίδι.

Ξεκινήστε συγκεντρωμένοι, μείνετε συγκεντρωμένοι


Η πρώτη μου εμπειρία με τα Ισπανικά ήταν το 1996.

Είχα δει μια διαφήμιση στην τηλεόραση για το Lo spagnolo per te ("Spanish for You"), το ισπανικό ισοδύναμο της σειράς μαθημάτων που είχα χρησιμοποιήσει για να μάθω Γερμανικά μερικά χρόνια πριν.
Φυσικά, το αγόρασα αμέσως. Αυτές ήταν οι ημέρες πριν από το Διαδίκτυο, οπότε δεν ήταν δυνατό να τραβήξω αμέσως ατελείωτες λίστες με μαθήματα ισπανικών για να διαλέξω. Είχα μια επιλογή και την άρπαξα.

Χρόνια αργότερα, συνειδητοποίησα ότι αυτό, το μόνο μάθημα (η μόνη επιλογή), είχε τεράστιο αντίκτυπο στο να μάθω άπταιστα Ισπανικά.

Γιατί;

Επειδή με μία (και μόνο μία) διαθέσιμη επιλογή, δεν είχα άλλη εναλλακτική λύση παρά να εστιάσω. Και η εστίαση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην επιτυχία της εκμάθησης γλωσσών .
Οι μαθητές γλωσσών σήμερα έχουν πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξουνε. Για κάθε γλώσσα, υπάρχουν δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες βιβλία, εφαρμογές για κινητά, μαθήματα και σειρές μαθημάτων.

Αυτό οδηγεί σε αυτό που ονομάζεται παράδοξο επιλογής . Όταν παρουσιάζονται πάρα πολλές επιλογές, στην πραγματικότητα γίνεται πιο δύσκολο να ληφθεί απόφαση, όχι πιο εύκολο.

Εδώ είναι η συμβουλή μου: μην υπερφορτώνετε τον εαυτό σας με πάρα πολλούς πόρους .
Ξεκινήστε με ένα μόνο βιβλίο, σειρά μαθημάτων ή μια εφαρμογή και μείνετε μαζή μέχρι να τελειώσετε (ή τουλάχιστον έως ότου πάρετε (αποκτήσετε) όλη την αξία του).

Επιλέξτε τα σωστά ισπανικά για εσάς


Εδώ είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε για να γίνετε άπταιστοι στα ισπανικά:

Δεν υπάρχει μόνο μία ισπανική!

Τα ισπανικά ομιλούνται ως επίσημη γλώσσα σε είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο και η γλώσσα ομιλείται διαφορετικά σε κάθε τοποθεσία.
Είμαι από την Ευρώπη, οπότε η φυσική επιλογή για μένα ήταν να μάθω τα Ισπανικά που ομιλούνται στην Ισπανία, επίσης γνωστά ως Ιβηρικά ή Καστίλια Ισπανικά.

Ωστόσο, για τους Αμερικανούς και τους Καναδούς, η επιλογή είναι πολύ λιγότερο εμφανής. Εάν δεν έχετε σαφή λόγο ή διάθεση να μάθετε έναν τύπο ισπανικών, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να μάθετε τη γλώσσα από τους ανθρώπους ή τους πόρους που είναι διαθέσιμοι, ανεξάρτητα από την πηγή.
Επομένως, εάν θέλετε να είστε πραγματικά, αληθινά, άπταιστοι στα ισπανικά, πρέπει να αποφασίσετε ποια διάλεκτο ισπανικών θέλετε να μάθετε και να το κάνετε από νωρίς .

Τα ισπανικά που θα επιλέξετε να μάθετε θα επηρεάσουν:

- Την προφορά σας
- Τις χειρονομίες σας
- Την προσωπικότητά σας όταν μιλάτε
- Το λεξιλόγιό σας
- Την επίσημη και την ανεπίσημη ομιλία σας
Προτείνω λοιπόν να επιλέξετε μια διάλεκτο ισπανικών και να την μάθετε αποκλειστικά για ένα έως δύο χρόνια . Αυτό θα δώσει άφθονο χρόνο για να αναπτυχθεί η νέα σας ισπανική «ταυτότητα» και θα αποτρέψει την προφορά σας από το να γίνει ένα ασυνήθιστο μείγμα επιρροών.

Εστιάστε στον τρόπο ζωής, όχι στην τοποθεσία


Όταν οι άνθρωποι με ακούνε να μιλάω ισπανικά, υποθέτουν αμέσως ότι έχω ζήσει στην Ισπανία. Αυτό είναι δίκαιο, γιατί στην πραγματικότητα ζούσα, έκανα ανταλλαγή στη Βαρκελώνη το 2007.

Ωστόσο, συνήθως εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι η Βαρκελώνη δεν είναι το μέρος όπου έμαθα τα περισσότερα ισπανικά μου.
Φυσικά, είχα πολλές επαφές με τα ισπανικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά δεδομένου ότι τα πανεπιστημιακά μου μαθήματα ήταν στα Καταλανικά και οι συγκάτοικοι μου ήταν Ιταλοί, δεν μιλούσα τόσο ισπανικά όσο νομίζετε.

Η αλήθεια είναι ότι έγινα άπταιστος στα ισπανικά εκτός της Ισπανίας , σε μέρη όπως η Ρώμη και το Παρίσι.
Όταν έζησα σε εκείνα τα μέρη, έκανα μια σοβαρή προσπάθεια να αναζητήσω ισπανόφωνους συγκατοίκους.

Όταν βρήκα τελικά Ισπανόφωνους για να ζήσω, πέρασα όσο περισσότερο χρόνο μαζί τους μπορούσα.
Μην ακούτε τις κοινές συμβουλές ότι πρέπει να ζήσετε κάπου όπως η Ισπανία, το Μεξικό ή η Αργεντινή για να γίνετε άπταιστοι στα Ισπανικά.

Σίγουρα, μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν θα κάνει τη δουλειά για εσάς .

Οι πιο σημαντικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε ως Ισπανός ομιλητής είναι πώς μαθαίνετε, με ποιον μαθαίνετε και πως ξοδεύετε το χρόνο σας. Αυτό είναι όλο.

Ζήστε την ισπανική ιστορία σας, γίνετε άπταιστοι στα ισπανικά


Στον πυρήνα της, η ισπανική μου ιστορία δεν αφορά τις λέξεις που έμαθα, τους πόρους που χρησιμοποίησα ή ακόμα και τις ισπανόφωνες χώρες που έχω επισκεφτεί.

Η ισπανική μου ιστορία αφορά το πώς έφτιαξα τη νέα, ισπανόφωνη έκδοση του εαυτού μου .

Δημιούργησα μια μοναδική ισπανική ταυτότητα για τον εαυτό μου από:

- Εστίαση σε έναν πόρο τη φορά
- Συνέπεια σε μια μοναδική διάλεκτο ισπανικών, και
- Οικοδόμηση ενός τρόπου ζωής γεμάτο ισπανικό πολιτισμό, γλώσσα και (το πιο σημαντικό από όλα) Ισπανούς ανθρώπους!
Για να μιλήσετε άπταιστα ισπανικά, πρέπει να δημιουργήσετε τη μοναδική ισπανική σας ταυτότητα και να ζήσετε την ισπανική ιστορία σας, όπως ακριβώς έκανα κι εγώ.

Φυσικά, η ισπανική σας ταυτότητα και ιστορία δεν θα είναι ίδια με τη δική μου. Στην πραγματικότητα, είμαι σίγουρος ότι θα είναι αρκετά διαφορετική.

Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι το εξής:

Πόσο εκπληκτική θα είναι η Ισπανική σας ιστορία;

Το να ξεκινήσετε είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε!

¡Buena suerte!

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All
Ross_Gentle profile picture Ross_GentleJanuary 2022
Hi ! I really enjoy and found helpful the article. Thanks!
Νέα Ελληνικά