Ajutor

NEW ARTICLE

Cum am devenit fluent în spaniolă fără să trăiesc în Spania (și cum o poți face prea mult)

Scris de Luca Lampariello .


“Con los idiomas estás en casa en cualquier lugar” („Cu limbile te simți ca acasă peste tot”) – Edward De Waal

Aș fi putut jura că sunt în Mexic.
Fiecare cuvânt pe care l-am auzit vorbind era în spaniolă. Fiecare cuvânt pe care l-am putut citi - pe pereți, pe produse, pe uși - erau toate în limba spaniolă.

Deși până atunci vorbeam fluent limba spaniolă, simțurile mele de învățare a limbii erau furnicături; aici a fost o oportunitate reală și autentică de a-mi exersa abilitățile și tocmai căzuse în poala mea.
La urma urmei, nu eram de fapt în Mexic. Sau Spania sau Cuba sau în oricare dintre celelalte douăzeci de țări în care se vorbește oficial spaniola.

Eram în New York. În Queens, în mijlocul unui mic magazin fără pretenții.

Când am întâlnit ceea ce părea o mică bucată din Mexic chiar în mijlocul Statelor Unite, am realizat în cele din urmă importanța spaniolei ca limbă mondială.
Spaniola, la fel ca engleza, este o limbă cu impact global. Dacă deveniți fluent în spaniolă, ușile vă vor zbura.

Permiteți-mi să împărtășesc povestea mea despre învățarea spaniolei , astfel încât să vă inspire să începeți și călătoria dvs. spaniolă.

Începeți concentrat, rămâneți concentrat


Prima mea experiență cu spaniola a fost în 1996.

Văzusem la televizor un anunț pentru Lo spagnolo per te („Spaniola pentru tine”), echivalentul spaniol al cursului pe care îl învățasem germana cu câțiva ani înainte.
Firește, l-am cumpărat imediat. Acestea au fost zilele pre-Internet, deci nu a fost posibil să trageți instantaneu liste nesfârșite de cursuri de spaniolă din care să alegeți. Am avut o singură alegere și am fugit cu ea.

Ani mai târziu, mi-am dat seama că acel curs a avut un impact imens asupra faptului că am devenit fluent în spaniolă.

De ce?

Deoarece cu o singură (și o singură) alegere disponibilă, nu am avut altă alternativă decât să mă concentrez. Și concentrarea poate fi un factor de diferență uriaș în succesul învățării limbilor străine .
În prezent, cursanții de limbi străine au prea multe opțiuni din care să aleagă. Pentru fiecare limbă, există zeci - sau chiar sute - de cărți, aplicații mobile, cursuri și cursuri.

Aceasta duce la ceea ce se numește paradoxul alegerii ; atunci când li se prezintă prea multe opțiuni, de fapt devine mai greu să iei o decizie, nu mai ușor.

Iată sfatul meu: nu vă suprasolicitați cu prea multe resurse .
Începeți cu o singură carte, curs sau aplicație și rămâneți cu ea până când ați terminat (sau cel puțin până când ați obținut toată valoarea din ea).

Alege spaniola potrivită pentru tine


Iată un alt lucru pe care trebuie să-l realizezi despre a deveni fluent în spaniolă:

Nu există doar un spaniol!

Spaniola este vorbită ca limbă oficială în douăzeci de țări din întreaga lume, iar limba este vorbită diferit în fiecare locație.
Sunt din Europa, așa că alegerea firească pentru mine a fost să învăț spaniola vorbită în Spania, cunoscută și sub numele de spaniolă iberică sau castiliană.

Cu toate acestea, pentru americani și canadieni, alegerea este mult mai puțin evidentă. Cu excepția cazului în care aveți un motiv clar sau o înclinație de a învăța un tip de spaniolă, este posibil să fiți tentați să învățați limba de la oricare dintre oameni sau resurse disponibile, indiferent de sursă.
Deci, dacă doriți să fiți cu adevărat, cu adevărat, fluent în spaniolă, trebuie să decideți ce varietate de spaniolă doriți să învățați și să faceți acest lucru devreme .

Spaniola pe care alegi să o înveți va avea impact:

- Accentul tău
- Gesturile tale
- Personalitatea ta când vorbești
- Vocabularul tău
- Discursul tău formal și informal
Așadar, vă recomand să alegeți o varietate de spaniolă și să o învățați exclusiv timp de unu până la doi ani . Acest lucru va permite suficient timp dezvoltării noii „identități” spaniole și va împiedica accentul dvs. să devină un amestec neobișnuit de influențe.

Concentrați-vă pe stilul de viață, nu pe locație


Când oamenii mă aud vorbind spaniolă, presupun imediat că am trăit în Spania. Ceea ce este corect, pentru că am făcut un schimb în Barcelona în 2007.

Cu toate acestea, de obicei sunt surprinși să afle că Barcelona nu este locul în care am învățat cea mai mare parte a spaniolei mele.
Desigur, am avut o mulțime de contacte cu spaniola în acea perioadă, dar având în vedere că cursurile mele universitare erau în catalană și colegii mei de casă erau italieni, nu vorbeam atât de mult spaniola pe cât ați putea crede.

Adevărul este că am devenit cu adevărat fluent în spaniola în afara Spaniei , în locuri precum Roma și Paris.
Când am locuit în acele locuri, am făcut un efort serios pentru a căuta colegi de cameră și colegi de cameră de limbă spaniolă.

Când am găsit în cele din urmă vorbitori de spaniolă cu care să locuiesc, am petrecut cât mai mult timp cu ei.
Nu ascultați sfaturile comune despre care aveți nevoie pentru a locui undeva, cum ar fi Spania, Mexic sau Argentina, pentru a deveni fluent în spaniolă.

Sigur, poate ajuta cu siguranță, dar nu va face treaba pentru tine .

Cele mai importante alegeri pe care le poți face ca vorbitor de spaniolă sunt modul în care înveți, cu cine înveți și ceea ce îți petreci timpul. Asta e tot.

Trăiește povestea ta spaniolă, Fii fluent în spaniolă


În esență, povestea mea spaniolă nu se referă la cuvintele pe care le-am învățat, la resursele pe care le-am folosit sau chiar la țările vorbitoare de spaniolă pe care le-am vizitat.

Povestea mea în spaniolă se referă cu adevărat la modul în care am construit noua versiune a mea în limba spaniolă .

Mi-am creat o identitate spaniolă unică prin:

- Concentrarea pe o resursă la un moment dat
- Mă cufund în mod constant într-o singură varietate de spaniolă și
- Construirea unui stil de viață plin de cultură, limbă spaniolă și (cel mai important dintre toți) spanioli!
Pentru a deveni fluent în spaniolă, trebuie să-ți construiești identitatea spaniolă unică și să îți trăiești povestea spaniolă, așa cum am făcut-o.

Desigur, identitatea și povestea dvs. spaniolă nu vor fi la fel cu ale mele; de fapt, sunt sigur că va fi destul de diferit.

Dar adevărata întrebare este următoarea:

Cât de uimitoare va fi povestea ta spaniolă?

Noțiuni de bază este singura modalitate de a afla!

¡Buena suerte!

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All