Ndihmë

NEW ARTICLE

Si u bëra i rrjedhshëm në spanjisht pa jetuar në Spanjë (dhe si mund ta bësh edhe ti)

Shkruar nga Luca Lampariello .


“Con los idiomas estás en casa en cualquier lugar” ('Me gjuhë ndihesh si në çdo vend') – Edward De Waal

Mund të isha betuar se isha në Meksikë.
Çdo fjalë që dëgjoja të flitej ishte në Spanjisht. Çdo fjalë që mund të lexoja - në mure, në produkte, në dyer - ishin të gjitha në spanjisht.

Megjithëse deri atëherë isha i rrjedhshëm në spanjisht, shqisat e mia të të mësuarit të gjuhës po mpikseshin; këtu ishte një mundësi e vërtetë, e vërtetë për të praktikuar aftësitë e mia, dhe ajo sapo kishte rënë në prehrin tim.
Mbi të gjitha, në të vërtetë nuk isha në Meksikë. Ose Spanja, ose Kuba, ose në ndonjë nga dhjetëra vendet e tjera plus ku spanjisht flitet zyrtarisht.

Isha në New York City. Në Queens, në mes të një dyqani të vogël, pa modest.

Me të takuar atë që dukej si një copë e vogël e Meksikës, në mes të Shteteve të Bashkuara, më në fund kuptova rëndësinë e Spanjishtes si një gjuhë mbarëbotërore.
Spanjishtja, si anglishtja, është një gjuhë me ndikim global. Nëse flisni rrjedhshëm Spanjisht, dyert do t'ju hapen.

Më lejoni të ndaj historinë time të të mësuarit spanjisht , në mënyrë që të mund t'ju frymëzojë të filloni edhe udhëtimin tuaj spanjoll.

Filloni të përqendruar, qëndroni të përqendruar


Përvoja ime e parë me Spanjisht ishte në 1996.

Unë kisha parë një reklamë në televizion për Lo spagnolo per te ('Spanjisht për ty'), ekuivalenti spanjoll i kursit që kisha përdorur për të mësuar gjermanisht disa vjet më parë.
Natyrisht, e bleva menjëherë. Këto ishin ditët para-Internet, kështu që nuk ishte e mundur që menjëherë të përpiloheshin lista të pafundme të kurseve spanjolle për të zgjedhur. Unë kisha një zgjedhje dhe vrapova me të.

Vite më vonë, kuptova që ai kurs i vetëm kishte një ndikim të madh në njohjen time të rrjedhshme të Spanjishtes.

Pse

Sepse me një zgjedhje (dhe vetëm një) në dispozicion, nuk kisha alternativë tjetër përveçse të përqendrohesha. Dhe fokusi mund të jetë një ndryshues i madh në suksesin e të mësuarit të gjuhës .
Nxënësit e gjuhëve në ditët e sotme kanë shumë mundësi për të zgjedhur. Për çdo gjuhë, ka dhjetëra - ose edhe qindra - libra, aplikacione për celularë, klasa dhe kurse.

Kjo çon në atë që quhet paradoks i zgjedhjes ; kur paraqitet me shumë mundësi, në të vërtetë bëhet më e vështirë për të marrë një vendim, jo më lehtë.

Ja këshilla ime: mos e mbingarkoni veten me shumë burime .
Filloni me një libër të vetëm, kurs ose aplikacion dhe qëndroni me të derisa të mbaroni (ose të paktën derisa të keni marrë gjithë vlerën prej tij).

Zgjidhni Spanjishten e duhur për Ju


Këtu është një tjetër gjë që duhet të kuptoni për t'u bërë rrjedhshëm në spanjisht:

Nuk është vetëm një spanjisht!

Spanjishtja flitet si gjuhë zyrtare në njëzet vende në të gjithë botën, dhe gjuha flitet ndryshe në secilin vend.
Unë jam nga Evropa, kështu që zgjedhja e natyrshme për mua ishte të mësoja Spanjishten e folur në Spanjë, e njohur gjithashtu si Spanjolle Iberike ose Castiliane.

Për amerikanët dhe kanadezët, megjithatë, zgjedhja është shumë më pak e qartë. Nëse nuk keni një arsye ose prirje të qartë për të mësuar një lloj spanjisht, mund të tundoheni të mësoni gjuhën nga cilido njerëz ose burime të disponueshme, pa marrë parasysh burimin.
Pra, nëse doni të jeni me të vërtetë, me të vërtetë të rrjedhshëm në Spanjisht, duhet të vendosni se cilën varietet të Spanjishtes dëshironi të mësoni, dhe ta bëni këtë herët .

Spanjishtja që zgjidhni të mësoni do të ndikojë:

- Theksi juaj
- Gjestet tuaja
- Personaliteti juaj kur flisni
- Fjalori juaj
- Fjalimi juaj zyrtar dhe joformal
Prandaj ju rekomandoj që të zgjidhni një varietet të Spanjishtes dhe ta mësoni ekskluzivisht për një deri në dy vjet . Kjo do të lejojë kohë të mjaftueshme për zhvillimin e 'identitetit' tuaj të ri spanjoll, dhe do të parandalojë që theksi juaj të bëhet një përzierje e pazakontë e ndikimeve.

Përqendrohuni në stilin e jetës, jo në vendndodhjen


Kur njerëzit më dëgjojnë të flas spanjisht, ata menjëherë supozojnë se unë kam jetuar në Spanjë. E cila është e drejtë, sepse unë në fakt kam bërë një shkëmbim në Barcelonë në 2007.

Sidoqoftë, ata zakonisht befasohen kur zbulojnë se Barcelona nuk është vendi ku kam mësuar pjesën më të madhe të Spanjishtes time.
Sigurisht, kam pasur shumë kontakte me Spanjisht gjatë asaj kohe, por duke marrë parasysh që kurset e mia universitare ishin në Katalanisht dhe shokët e shtëpisë time ishin Italisht, unë nuk flisja aq Spanjisht sa mund të mendonit.

E vërteta është, unë me të vërtetë u bëra rrjedhshëm në Spanjisht jashtë Spanjës , në vende si Roma dhe Parisi.
Kur jetoja në ato vende, bëra një përpjekje serioze për të kërkuar shokë shtëpie dhe shtëpiake spanjishtfolëse.

Kur më në fund gjeta spanjishtfolës për të jetuar me të, kalova sa më shumë kohë me ta.
Mos dëgjoni këshillat e zakonshme që ju nevojiten për të jetuar diku si Spanja, Meksika ose Argjentina për t'u njohur rrjedhshëm në Spanjisht.

Sigurisht, sigurisht që mund të ndihmojë, por nuk do të bëjë punën për ju .

Zgjedhjet më të rëndësishme që mund të bëni si spanjisht folës janë mënyra se si mësoni, me kë mësoni dhe çfarë e kaloni kohën duke bërë. Kjo eshte e gjitha.

Jetoni historinë tuaj spanjolle, bëhuni rrjedhshëm në spanjisht


Në thelb, historia ime spanjolle nuk ka të bëjë me fjalët që kam mësuar, burimet që kam përdorur, apo edhe vendet spanjishtfolëse që kam vizituar.

Historia ime Spanjolle është me të vërtetë për mënyrën se si e ndërtova unë versionin e ri, spanjishtfolës .

Kam krijuar një identitet unik spanjoll për veten time nga:

- Përqendrimi në një burim në të njëjtën kohë
- Duke u zhytur vazhdimisht në një larmi të vetme spanjisht, dhe
- Ndërtimi i një stili jetese plot me kulturë, gjuhë spanjolle dhe (më e rëndësishmja nga të gjitha) spanjollë!
Për t'u bërë rrjedhshëm në Spanjisht, duhet të ndërtoni identitetin tuaj unik Spanjoll dhe të jetoni historinë tuaj Spanjolle, ashtu si bëra unë.

Sigurisht, identiteti dhe historia juaj Spanjolle nuk do të jetë e njëjtë me timen; në fakt, jam i sigurt se do të jetë krejt ndryshe.

Por pyetja e vërtetë është kjo:

Sa e mahnitshme do të jetë historia juaj spanjolle?

Fillimi është mënyra e vetme për ta zbuluar!

¡Buena suerte!

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All