Súgó

NEW ARTICLE

Hogyan váltam folyékonyan spanyolul anélkül, hogy Spanyolországban élnék (és hogyan teheti ezt túlságosan is)

Írta: Luca Lampariello .


“Con los idiomas estás en casa en cualquier lugar” („Olyan nyelvekkel, ahol mindenhol otthon érzed magad”) – Edward De Waal

Megesküdhettem volna, hogy Mexikóban vagyok.
Minden szavam, amit kimondtam, spanyolul szólt. Minden szavam, amit el tudtam olvasni - a falakon, a termékeken, az ajtókon -, mind spanyolul szóltak.

Bár akkor már folyékonyan beszéltem spanyolul, a nyelvtanulási érzékem bizsergett; itt valódi, valódi alkalom nyílt gyakorlataim gyakorlására, és éppen az ölembe esett.
Végül is valójában nem Mexikóban voltam. Vagy Spanyolországban vagy Kubában, vagy bármely más tucat plusz országban, ahol hivatalosan spanyolul beszélnek.

New Yorkban voltam. Queens-ben, egy kicsi, igénytelen kisbolt közepén.

Amikor az Egyesült Államok kellős közepén találkoztam Mexikó kis darabkájának tűnő darabjaival, végül rájöttem a spanyol mint világméretű nyelv fontosságára.
A spanyol, csakúgy, mint az angol, globális hatású nyelv. Ha folyékonyan beszél spanyolul, akkor az ajtók nyitva állnak.

Engedje meg, hogy megosszam a spanyol nyelvtanulás történetét , hogy ez inspirálhasson saját spanyol utazásának megkezdésére is.

Kezdd el koncentrálni, maradj fókuszált


Az első tapasztalatom a spanyol nyelvvel 1996-ban volt.

Láttam egy hirdetést a televízióban a Lo spagnolo per te („spanyol neked”) hirdetésről, amely annak a tanfolyamnak a spanyol megfelelője, amelyet néhány évvel korábban németül tanultam.
Természetes, hogy azonnal megvettem. Ezek voltak az internet előtti napok, így nem lehetett azonnal összeállítani a végtelen spanyol nyelvtanfolyamok listáját, amelyek közül választhattak. Egy választásom volt, és futottam is vele.

Évekkel később rájöttem, hogy ez az egyetlen tanfolyam hatalmas hatással volt arra, hogy folyékonyan beszélek spanyolul.

Miért?

Mivel egy (és csak egy) választási lehetőség áll rendelkezésemre, nem volt más lehetőségem, mint összpontosítanom. A fókusz pedig hatalmas különbséget jelenthet a nyelvtanulás sikerében .
A nyelvtanulók manapság túl sok lehetőség közül választhatnak. Minden nyelvhez több tucat - vagy akár több száz - könyv, mobilalkalmazás, osztály és tanfolyam tartozik.

Ez vezet a választás paradoxonának ; ha túl sok lehetőséggel mutatják be, valójában nehezebb döntést hozni, nem pedig könnyebb.

Ez a tanácsom: ne terhelje túl magát túl sok erőforrással .
Kezdjen egyetlen könyvvel, tanfolyammal vagy alkalmazással, és ragaszkodjon hozzá, amíg elkészült (vagy legalábbis addig, amíg ki nem aknázta belőle az összes értéket).

Válassza ki a megfelelő spanyol nyelvet


Itt van egy másik dolog, amire rá kell jönnie, hogy folyékonyan beszél spanyolul:

Nincs csak egy spanyol!

A spanyol nyelvet a világ húsz országában hivatalos nyelvként beszélik, és a nyelvet az egyes helyeken másként beszélik.
Európából származom, így számomra a természetes választás az volt, hogy megtanuljam a Spanyolországban beszélt spanyol nyelvet, más néven ibériai vagy kasztíliai spanyolul.

Az amerikaiak és a kanadaiak számára azonban a választás sokkal kevésbé nyilvánvaló. Hacsak nincs egyértelmű oka vagy hajlandósága egyfajta spanyol nyelv elsajátítására, előfordulhat, hogy kísértésbe esik, hogy megtanulja a nyelvet bármilyen embertől vagy forrástól függetlenül, függetlenül a forrástól.
Tehát, ha igazán, valóban, folyékonyan akarsz spanyolul beszélni, el kell döntened, hogy melyik spanyol fajtát szeretnéd megtanulni, és ezt már korán meg kell tenned .

A megtanulandó spanyol hatással lesz:

- Az akcentusod
- A gesztusaid
- A személyiséged, amikor beszélsz
- A szókincsed
- Hivatalos és informális beszéde
Ezért azt javaslom, hogy válasszon egyféle spanyol nyelvet, és kizárólag egy-két évig tanulja meg . Ez elegendő időt enged új spanyol „identitásod” kialakulásához, és megakadályozza, hogy akcentusod a szokatlan keverékévé váljon.

Fókuszban az életmód, nem pedig a hely


Amikor az emberek hallják, hogy spanyolul beszélek, azonnal feltételezik, hogy Spanyolországban éltem. Ami igazságos, mert valójában még 2007-ben cserét hajtottam végre Barcelonában.

Azonban általában meglepődnek, amikor megtudják, hogy Barcelona nem az a hely, ahol megtanultam spanyolul.
Természetesen rengeteg kapcsolatom volt a spanyolal abban az időben, de tekintve, hogy az egyetemi tanfolyamaim katalán nyelven folytak, a lakótársaim pedig olaszok voltak, nem beszéltem annyira spanyolul, mint gondolná.

Az az igazság, hogy valóban spanyolul folyékonyan beszéltem Spanyolországon kívül , olyan helyeken, mint Róma és Párizs.
Amikor ezeken a helyeken éltem, komoly erőfeszítéseket tettem spanyol ajkú szobatársak és háziak keresésére.

Amikor végül megtaláltam a spanyolul beszélőket, akikkel együtt élhettem, a lehető legtöbb időt töltöttem velük.
Ne hallgassa meg azokat a gyakori tanácsokat, amelyek szerint valahol, például Spanyolországban, Mexikóban vagy Argentínában kell élnie, hogy folyékonyan beszéljen spanyolul.

Persze, ez biztosan segíthet, de nem fogja megtenni a munkát .

A legfontosabb döntések, amelyeket spanyolul beszélőként megtehet, az az, hogy hogyan tanul, kivel tanul és mire tölti az idejét. Ez minden.

Éld a spanyol történetedet, válj folyékonyan spanyolul


Lényegében a spanyol történetem nem a megtanult szavakról, az általam használt forrásokról vagy akár a meglátogatott spanyol nyelvű országokról szól.

Spanyol történetem valóban arról szól, hogyan készítettem el magam új, spanyol nyelvű változatát .

Egyedülálló spanyol identitást hoztam létre magamnak:

- Egyszerre egy erőforrásra összpontosítva
- következetesen elmerülök egyetlen spanyol változatban , és
- Spanyol kultúrával, nyelvvel és (mindenekelőtt a legfontosabb) spanyol emberekkel teli életmód kialakítása!
Ahhoz, hogy folyékonyan beszéljen spanyolul, fel kell építenie egyedi spanyol identitását , és meg kell élnie a spanyol történetet, éppen úgy, ahogyan én tettem.

Természetesen spanyol identitása és története nem fog megegyezni az enyémmel; valójában biztos vagyok benne, hogy egészen más lesz.

De az igazi kérdés ez:

Mennyire lesz csodálatos a spanyol történeted?

A megismerés egyetlen módja az első lépések!

¡Buena suerte!

Related topics:

Comments