Help

NEW ARTICLE

Научете гръцки: Моите 3 най-големи научени урока


Интересувам се от класиката от младо момче.

Не можах да го избегна. Израснали в Рим, останките от класическата цивилизация бяха навсякъде: по улиците, по които вървях, сградите, покрай които минавах, и дори думите, които изговарях.
Един ден обаче с изненада открих, че в класиката има нещо повече от римляните и тяхното влияние. Имаше цяла друга цивилизация и език, които допринесоха точно толкова за западната древност, колкото римляните:
Гърция и гръцки език!

На 14 години си спомням, че преглеждах древногръцки учебник и се удивлявах на всички думи и корени, които можех да разпозная - демонстрации, които познавах от демокрацията, плато, което стана италианската площада, и фобия, която стана, ами, фобия .
Гръцкият език явно държеше ключа, който можеше да отключи по-задълбочено разбиране на собствената ми култура и език, в допълнение към великите философски и литературни произведения от хора като Plato, Aristotle и Homer .
Ето защо в края на 2017 г. реших да науча гръцки и да се посветя на него.

Днес бих искал да споделя с вас моето приключение за изучаване на гръцки и да предам трите най-големи урока, които научих, докато напредвах в езика.

Πάμε!

1. Знайте защоДокато се интересувах от възможността да уча гръцки от много, много години, така и не намерих подходящото време да започна да го уча.
През 2015 г. ми беше интересно да приема два езика наведнъж за втори път. Вече бях избрал унгарски (език, който ме порази), но не бях сигурен какъв ще бъде вторият ми избор.
Преглеждайки възможностите, разбрах, че е подходящо време за изучаване на гръцки, тъй като това беше език, който вече отлагах от векове.
След известно размишление обаче разбрах, че е по-добре да се придържам само към унгарския. Просто още нямах достатъчно мощни причини да науча гръцки, но знаех, че този момент ще дойде.
Като цяло ми липсваше достатъчно мощно „защо“.

Обикновено, когато уча език, това е по комбинация от причини, които включват пътуване, учене и възможност за укрепване на съществуващите приятелства с носители на езика, както и за създаване на нови. Докато имах всичко това с унгарски, все още нямах това с гръцки.
Затова оставих гръцкия на изчакване и изчаках, докато условията се наредят, и имах сериозни, солидни причини да уча езика всеки ден.

За да научите добре гръцки, трябва да развиете и своето „защо“. Ако не, бихте могли да претърпите същата съдба, която имах през 2015 г., и да спрете да изучавате езика.
Ето три ключови съвета, които ще ви помогнат да намерите своето „защо“ за изучаване на гръцки:
1. Отделете около 30 минути, за да определите защо, преди да започнете да учите. Трябва наистина да седнете и да помислите за количеството време и енергия, което може да отнеме, за да научите добре един език, и да решите дали гръцкият наистина си струва цялата тази жертва. Ако не е, върнете се към чертожната дъска.
2. Използвайте визуализацията като инструмент за развитие и засилване на емоционалното въздействие на вашето „защо“. Лично аз използвам техниката за визуализация SEE , преди да започна всеки нов език, което ми помага както да видя, така и да усетя какво е да „живея“ на език, още преди да съм научил първите си думи!
3. След като имате своето „защо“ (и вашата визуализация заедно с него), трябва да го запишете. Добре е да съхранявате писмен запис на „защо“ близо до ежедневното си учебно пространство, за да можете да го прегледате, когато е необходимо.

2. Адаптирайте (и пренастройте) своите ресурси към вашето ниво

Когато взех гръцки за втори път през 2017 г., започнах точно както започнах всеки нов език: използвах моята специална техника на двупосочен превод, рамо до рамо с италианско копие на Assimil's Greek with Ease на Assimil's Greek with Ease .
Очаквах този курс да ме отведе от абсолютно ниво за начинаещи до някъде, малко под нивото на CEFR B1 , където повечето хора могат да се смятат за 'междинни'.
Макар че ми отне малко повече време, отколкото се очакваше, точно там се озовах през октомври 2018 г. Приключих с Assimil и си зададох въпроса „Какво следва?“.
Това беше критичният момент. Знаех, че не мога да продължа да чета и превеждам кратки текстове; тъй като сега бях на средно ниво, трябваше да правя по-предизвикателни дейности, които наистина ще ми помогнат да подобря гръцкото си ниво.
Затова търсих, надалеч и широко. В крайна сметка открих голямо разнообразие от ресурси, които ми помогнаха да разширя познанията си по гръцки по начини, които бяха едновременно предизвикателни и приятни.
Първо намерих GreekPod10 , което ми помогна да усъвършенствам двупосочните си умения за превод върху по-дълги и разнообразни текстове от Assimil .
В днешно време, в допълнение към горното, работя с множество различни видео-базирани ресурси, като The Online Greek Tutor и Astronio YouTube channels . Съвсем наскоро дори преминах към материали само за аудио, с добавянето на „Изучаване на гръцки с подкасти“ от Американския гръцки университет.
(Ако искате да видите откъс от моя дневник за изучаване на гръцки език, със списък на всички ресурси, които използвам, щракнете тук )

Кои са основните изводи за вас, когато започнете (или продължите) обучението си по гръцки?
1. Въпреки че постепенно трябва да разширявате библиотеката си с гръцки ресурси, докато се усъвършенствате, абсолютните начинаещи трябва да започват само с един ресурс. Помислете за Assimil , в моя случай, който използвах и изключвах една година, преди да продължа напред.
2. Планирайте предварително ресурсите си, но не прекалявайте. Трябва да започнете да търсите нови ресурси, когато ви останат около две седмици, за да продължите към настоящия си. Не искате да приключите напълно с ресурс и да останете без никакви задачи.
3. Изберете ресурси, които намирате за приятни. Само защото сте започнали с една серия ресурси като начинаещ, не е нужно да се чувствате задължени да продължите с него. Експериментирайте, изпробвайте нови неща и се стремете да се задоволите с материалите, които ви карат да се мотивирате най-много да научите.

3. Намерете подходящия говорещ партньорОт всички предизвикателства, с които ще се сблъскате, когато изучавате гръцки език, най-трудно ще бъде да започнете да говорите.
Без значение колко много се учиш преди онзи съдбоносен първи ден на говорене, никога няма да се почувстваш готов.

Лично аз чаках до юли 2019 г., за да започна да говоря гръцки и точно така се чувствах.
Когато се срещнах за първи път с моя учител Дария, очаквах гръцкият да се търкаля без усилие от езика ми. Реалността на ситуацията беше съвсем различна. Заеквах и заеквах. Не беше лесно.
В този момент тогава разбрах, че се радвам, че избрах Дария да ми бъде учител. Тя не беше просто никой; по-скоро тя беше преподавател, който избрах на ръка, след като прегледах всичко, което можех да науча от страницата на нейния профил в PolyglotClub.com .
От тази страница разбрах, че Дария е любезна, внимателна и дава страхотни отзиви. Това са качества, които високо ценя в преподавателя и се радвах, че Дария ги е получила, след като говоренето ми на гръцки не започна толкова гладко.
Когато избирате първия си учител по гръцки, вие също трябва да се погрижите да изберете някой, който отговаря на вашите очаквания за това какво е добър учител.
По-специално, трябва:

1. Прочетете внимателно профила на вашия преподавател. Можете да разкажете много за качеството на преподавателя от количеството опит, което те имат, тона и честотата на отзивите, които получават, и как те попадат в техните съобщения. Потърсете някой, който изглежда (и е описан) като мил и лесен за разговори.
2. Елате на подготвения урок. Някои преподаватели обичат да планират всичко за вас, други очакват всичко да бъде планирано от вас. И в двата случая винаги трябва да идвате на урок с нещо, за което сте готови да говорите, или с въпрос, който сте готови да зададете. Това ще облекчи напрежението както за вас, така и за вашия преподавател.
3. Не бъдете пасивни. Въпреки че всеки преподавател ще има някои идеи и препоръки относно кои гръцки теми да научи или да говори, не всички тези неща ще са подходящи за вас. Винаги помнете, че тъй като плащате за урока, имате пълното право да избирате за какво да говорите (и за какво да не говорите) по време на урок. И когато говорите за неща, които ви интересуват, вие също ще бъдете по-ангажирани.

Време е да научим гръцки
И така, имате го: трите най-големи урока, които научих, докато се справях с великолепния гръцки език.

1. Знайте защо

2. Адаптирайте ресурсите си към вашето ниво

3. Намерете правилния говорещ партньор
Между другото, докато сме по темата:

Има ли нещо друго, което бихте искали да отразя за гръцки?

Нейната граматика? Неговото произношение? Или може би думите му?

Кажете ми в коментарите и ще направя всичко възможно да отговоря на вашите въпроси и съмнения!
PS Напоследък използвам два страхотни двуезични текста, за да подобря своя гръцки: The Clockmaster и The Crack on the Hourglass , написани от Roubina Gouyoumtzian. Ако искате да подобрите своите гръцки умения за четене, щракнете върху връзките (филиал), за да ги проверите на InterlinearBooks.com.

Related topics: