Hjælp

NEW ARTICLE

Lær græsk: Mine 3 største lektioner


Jeg har været interesseret i klassikerne siden jeg var en ung dreng.

Jeg kunne ikke undgå det. Da jeg voksede op i Rom, var resterne af den klassiske civilisation overalt: i gaderne, jeg gik, i de bygninger, jeg passerede, og endda i de ord, jeg talte.
En dag var jeg imidlertid overrasket over at opdage, at der var mere i klassikerne end bare romerne og deres indflydelse. Der var en helt anden civilisation og sprog, der bidrog lige så meget til den vestlige antik som romerne gjorde:
Grækenland og det græske sprog!

I en alder af 14 husker jeg, at jeg kiggede gennem en gammel græsk lærebog og undrede mig over alle de ord og rødder, som jeg kunne genkende - demoer, som jeg kendte fra demokrati, platea, som blev den italienske piazza og fobi, som blev, ja, fobi .
Det græske sprog indeholdt tydeligvis nøglen, der kunne frigøre en dybere forståelse af min egen kultur og sprog ud over store værker af filosofi og litteratur fra f.eks. Plato, Aristotle og Homer .
Derfor besluttede jeg i slutningen af 2017 at lære græsk og dedikere mig til det.

I dag vil jeg gerne dele mit græske læringseventyr med dig og videregive de tre største lektioner, jeg har lært, når jeg er kommet videre på sproget.

Πάμε!

1. Kend dit hvorforMens jeg havde været interesseret i muligheden for at lære græsk i mange, mange år, havde jeg aldrig fundet det rette tidspunkt til at begynde at lære det.
I 2015 var jeg interesseret i at tage to sprog på én gang for anden gang. Jeg havde allerede valgt ungarsk (et sprog, jeg blev slået med), men var ikke sikker på, hvad mit andet valg ville være.
Når jeg gennemgik mulighederne, indså jeg, at det var lige så god tid som nogen at lære græsk, da det var et sprog, jeg allerede havde udsat i årevis.
Efter nogle overvejelser indså jeg dog, at jeg hellere kun skulle holde mig til ungarsk. Jeg havde endnu ikke stærke nok grunde til at lære græsk endnu, men jeg vidste, at det øjeblik ville komme.
Alt i alt manglede jeg et stærkt nok 'hvorfor'.

Normalt, når jeg lærer et sprog, er det af en blanding af grunde, der inkluderer rejse, læring og muligheden for at styrke eksisterende venskaber med indfødte talere såvel som at danne nye. Mens jeg havde alt dette med ungarsk, havde jeg det endnu ikke med græsk.
Så jeg lagde græsk på vent og ventede, indtil forholdene var rigtige, og jeg havde stærke, solide grunde til at lære sproget hver dag.

For at lære græsk godt skal du også udvikle dit 'hvorfor'. Hvis ikke, kan du lide den samme skæbne som jeg gjorde i 2015 og stoppe med at lære sproget.
Her er tre vigtige tip, der hjælper dig med at finde dit 'hvorfor' til at lære græsk:
1. Brug cirka 30 minutter på at identificere din hvorfor, inden du begynder at lære. Du er nødt til virkelig at sætte dig ned og tænke over, hvor lang tid og energi det potentielt kan tage at lære et sprog godt og beslutte, om græsk virkelig er værd at al det offer. Hvis det ikke er tilfældet, skal du gå tilbage til tegnebrættet.
2. Brug visualisering som et værktøj til at udvikle og styrke den følelsesmæssige virkning af dit 'hvorfor'. Personligt bruger jeg SEE visualiseringsteknikken, før jeg begynder på hvert nyt sprog, som hjælper mig med både at se og føle, hvordan det er at 'leve' et sprog, før jeg selv har lært mine første ord!
3. Når du har fået dit 'hvorfor' (og din visualisering sammen med det), skal du skrive det ned. Det er en god ide at holde en skriftlig oversigt over dit 'hvorfor' tæt på dit daglige læringsrum, så du kan gennemgå det, når det er nødvendigt.

2. Tilpas (og tilpas) dine ressourcer til dit niveau

Da jeg afhentede græsk for anden gang i 2017, startede jeg det lige som jeg startede hvert nyt sprog: Jeg brugte min specielle tovejs oversættelsesteknik side om side med en italiensk kopi af Assimil's Greek with Ease .
Jeg forventede, at dette kursus ville føre mig fra det absolutte begynderniveau til et sted lige uden for CEFR B1 niveauet, hvor de fleste mennesker kan betragte sig selv som 'mellemliggende'.
Selvom det tog mig lidt længere tid end forventet, var det netop der, hvor jeg befandt mig i oktober 2018. Jeg var færdig med Assimil og spurgte mig selv 'Hvad er det næste?'.
Dette var det kritiske øjeblik. Jeg vidste, at jeg ikke bare kunne fortsætte med at læse og oversætte korte tekster; da jeg nu var på mellemniveau, var jeg nødt til at udføre mere udfordrende aktiviteter, der virkelig kunne hjælpe mig med at forbedre mit græske niveau.
Så jeg søgte vidt og bredt. Til sidst fandt jeg en lang række ressourcer, der hjalp mig med at udvide min græske færdigheder på måder, der både var udfordrende og behagelige.
Først fandt jeg GreekPod10 , som hjalp mig med at finpudse mine tovejs oversættelsesevner på længere og mere varierede tekster end Assimil .
I dag har jeg ud over ovenstående arbejdet med flere forskellige videobaserede ressourcer, såsom The Online Greek Tutor og Astronio YouTube channels . For nylig har jeg endda lavet springet til kun lydmaterialer med tilføjelsen af Learning Greek with Podcasts fra det Hellenic American University.
(Hvis du gerne vil se et uddrag fra min græske læringslogbog med en liste over alle de ressourcer, jeg har brugt, skal du klikke her )

Hvad er de vigtigste takeaways for dig, når du starter (eller fortsætter) din græske læring?
1. Selvom du gradvist bør udvide dit bibliotek med græske ressourcer, når du forbedrer dig, bør absolutte begyndere kun starte med en ressource. Tænk på Assimil , i mit tilfælde, som jeg brugte til og fra i et år, før jeg gik videre.
2. Planlæg dine ressourcer på forhånd, men overdriv det ikke. Du skal begynde at kigge efter nye ressourcer, når du har omkring to uger tilbage til at gå på din nuværende. Du ønsker ikke at være færdig med en ressource og sidde fast uden noget at gøre.
3. Vælg de ressourcer, du finder behagelige. Bare fordi du startede med en række ressourcer som nybegynder, behøver du ikke føle dig forpligtet til at fortsætte med det. Eksperimenter, prøv nye ting og sigter mod at nøjes med de materialer, der får dig mest motiverede til at lære.

3. Find den rigtige talende partnerAf alle de udfordringer, du vil stå over for, når du lærer det græske sprog, vil den sværeste sandsynligvis begynde at tale.
Uanset hvor meget du lærer inden den skæbnesvangre første dag med at tale, vil du aldrig helt være klar.

Personligt ventede jeg indtil juli 2019 med at begynde at tale græsk, og det var præcis sådan, jeg følte.
Da jeg første gang mødtes med min vejleder Daria, forventede jeg, at græsk ubesværet skulle rulle min tunge. Virkeligheden i situationen var en helt anden. Jeg stammede og stammede. Det var ikke let.
I det øjeblik var det da jeg vidste, at jeg var glad for, at jeg havde valgt Daria til at være min vejleder. Hun var ikke bare nogen; snarere var hun en vejleder, som jeg håndplukkede efter at have gennemgået alt, hvad jeg kunne lære af hendes PolyglotClub.com profilside.
Fra den side vidste jeg, at Daria var venlig, opmærksom og at hun gav god feedback. Det er alle kvaliteter, som jeg sætter stor pris på i en vejleder, og jeg var glad for, at Daria havde dem, når min græsktalende ikke startede så glat.
Når du vælger din første græske vejleder, skal du også passe på at vælge en person, der passer til dine forventninger om, hvad en god vejleder er.
Især skal du:

1. Læs din vejleders profil grundigt. Du kan fortælle meget om kvaliteten af en vejleder ud fra den mængde erfaring, de har, tonen og hyppigheden af de anmeldelser, de får, og hvordan de kommer på tværs i deres meddelelser. Kig efter nogen, der synes (og beskrives) som venlig og let at tale med.
2. Kom til den forberedte lektion. Nogle vejledere kan lide at planlægge alt for dig, andre forventer, at alt skal planlægges af dig. I begge tilfælde skal du altid komme til en lektion med noget, du er klar til at tale om, eller et spørgsmål, du er klar til at stille. Dette letter spændingen for både dig og din vejleder.
3. Vær ikke passiv. Selvom hver vejleder har nogle ideer og anbefalinger om, hvilke græske emner de skal lære eller tale om, vil ikke alle disse ting være en god pasform for dig. Husk altid, at da du betaler for lektionen, har du ret til at vælge, hvad du skal tale om (og hvad du ikke skal tale om) under en lektion. Og når du taler om ting, du er interesseret i, bliver du også mere engageret.

Tid til at lære græsk
Så der har du det: de tre største lektioner, jeg har lært, mens jeg tackler det storslåede græske sprog.

1. Kend din hvorfor

2. Tilpas dine ressourcer til dit niveau

3. Find den rigtige talepartner
Forresten, mens vi er om emnet:

Er der noget andet, du gerne vil have, at jeg dækker græsk?

Dens grammatik? Dens udtale? Eller måske dens ord?

Lad mig vide det i kommentarerne, så vil jeg gøre mit bedste for at løse dine spørgsmål og tvivl!
PS For nylig har jeg brugt to store tosprogede tekster til at forbedre mit græsk: Clockmaster og The Crack on the Hourglass , begge skrevet af Roubina Gouyoumtzian. Hvis du gerne vil forbedre dine græske læsefærdigheder, skal du klikke på linkene (tilknyttet) for at tjekke dem ud på InterlinearBooks.com.

Related topics: