Помоћ

Научите грчки: моје 3 највеће научене лекције


Класика ме занима од малих ногу.

Нисам то могао избећи. Одрастајући у Риму, остаци класичне цивилизације били су свуда: у улицама којима сам ходао, зградама поред којих сам пролазио, па чак и речима које сам говорио.
Једног дана, међутим, био сам изненађен када сам открио да класика има више од само Римљана и њихов утицај. Постојала је читава друга цивилизација и језик који су западној антици допринели једнако као и Римљани:
Грчка, и грчки језик!

Са 14 година се сећам како сам прегледао старогрчки уџбеник и чудио се свим речима и коренима које сам могао препознати - демо снимци које сам познавао из демократије, висоравни која је постала италијанска пијаца и фобија која је постала фобија .
Грчки језик је јасно држао кључ који је могао откључати дубље разумевање моје сопствене културе и језика, поред сјајних дела из филозофије и књижевности попут Plato, Aristotle и Homer .
Због тога сам крајем 2017. године одлучио да научим грчки и посветим му се.

Данас бих волео да поделим са вама своју авантуру учења грчког и да пренесем три највеће лекције које сам научио како напредујем у језику.

Πάμε!

1. Знајте заштоИако ме је много, много година занимала могућност учења грчког, никада нисам нашао право време да почнем да га учим.
2015. године био сам заинтересован да по други пут попримам два језика. Већ сам изабрао мађарски (језик који ме је напустио), али нисам био сигуран који ће бити мој други избор.
Прегледавајући опције, схватио сам да је било добро време као и било које друго да учим грчки, јер је то језик који сам вековима одгађао.
После мало размишљања, схватио сам да би било боље да се држим само мађарског. Једноставно још нисам имао довољно моћних разлога да научим грчки, али знао сам да ће доћи тренутак.
Све у свему, недостајало ми је довољно моћно „зашто“.

Обично, када учим језик, то је из мешавине разлога који укључују путовање, учење и прилику да учврстим постојећа пријатељства са изворним говорницима, као и да створим нова. Иако сам све то имао са мађарским, то још нисам имао са грчким.
Тако сам ставила грчки на чекање и сачекала да се услови стекну, и имала сам јаке, чврсте разлоге да сваки дан учим језик.

Да бисте добро научили грчки, морате развити и своје „зашто“. Ако не, могли бисте доживети исту судбину као и ја 2015. године и престати учити језик.
Ево три кључна савета који ће вам помоћи да пронађете свој „разлог“ за учење грчког:
1. Одвојите око 30 минута да бисте утврдили зашто, пре него што започнете учење. Морате заиста седети и размислити о количини времена и енергије која би вам могла бити потребна да бисте добро научили језик и одлучили да ли је грчки језик вредан све те жртве. Ако није, вратите се на таблу за цртање.
2. Користите визуелизацију као алат за развијање и јачање емоционалног утицаја вашег „зашто“. Лично користим технику визуализације SEE пре него што започнем сваки нови језик, што ми помаже да и видим и осетим како је то „живети“ језиком, пре него што сам научио прве речи!
3. Једном када добијете своје „зашто“ (и своју визуелизацију заједно са њим), морате то записати. Добра је идеја држати писани запис свог „разлога“ близу свог свакодневног простора за учење, тако да га можете прегледати када је то потребно.

2. Прилагодите (и поново прилагодите) своје ресурсе свом нивоу

Када сам по други пут покупио грчки језик 2017. године, започео сам га баш као и сваки нови језик: користио сам своју посебну технику двосмерног превођења, раме уз раме са италијанском копијом Assimil's Greek with Ease .
Очекивао сам да ће ме овај курс одвести са апсолутног почетничког нивоа на негде мало испод нивоа CEFR B1 , где већина људи може себе сматрати „средњим“.
Иако ми је требало мало више времена него што се очекивало, управо тамо сам се нашао у октобру 2018. Завршио сам са Assimil и питао се „Шта је следеће?“.
Ово је био критични тренутак. Знао сам да не могу даље читати и преводити кратке текстове; пошто сам сада био на средњем нивоу, требало је да радим изазовније активности које би ми заиста помогле да побољшам свој грчки ниво.
Па сам претраживао, надалеко и нашироко. На крају сам пронашао широк спектар ресурса који су ми помогли да проширим своје знање грчког језика на начине који су били и изазовни и угодни.
Прво сам пронашао ГреекПод10 , који ми је помогао да усавршим своје двосмерне преводилачке вештине на дужим и разноврснијим текстовима од Assimil .
Данас, поред горе наведеног, радим са више различитих извора заснованих на видео записима, као што су The Online Greek Tutor и Astronio YouTube channels . Недавно сам чак и скочио на материјале који слушају само звук, уз додатак учења грчког уз подкастове са Хеллениц Америцан Университи.
(Ако желите да видите одломак из мог дневника учења грчког, са списком свих ресурса које сам користио, кликните овде )

Који су главни потези за вас док започињете (или настављате) учење грчког?
1. Иако бисте требали постепено проширивати своју библиотеку грчких извора како се усавршавате, апсолутни почетници би требали почети са само једним ресурсом. Замислите Assimil , у мом случају, који сам користио и гасио годину дана пре него што сам кренуо даље.
2. Планирајте своје ресурсе унапред, али немојте претерати. Требали бисте почети да тражите нове ресурсе када вам преостане око две недеље да пређете на тренутни. Не желите да у потпуности завршите са ресурсом и заглавите се без икаквог посла.
3. Изаберите ресурсе који су вам угодни. Само зато што сте започели с једном серијом ресурса као почетник, не морате да се осећате обавезним да наставите са тим. Експериментишите, испробајте нове ствари и тежите да се задовољите материјалима који вас највише мотивишу за учење.

3. Пронађите правог партнера који говориОд свих изазова с којима ћете се суочити приликом учења грчког језика, најтеже ће вероватно почети да говори.
Без обзира колико учења научили пре тог судбоносног првог дана говора, никада се нећете осећати сасвим спремни.

Лично сам чекао до јула 2019. да бих почео да говорим грчки и управо сам се тако осећао.
Када сам се први пут срео са својом учитељицом Даријом, очекивао сам да ће ми Грк без напора откотрљати језик. Стварност ситуације била је сасвим другачија. Муцао сам и замуцкивао. Није било лако.
У том тренутку сам тада знао да ми је драго што сам изабрао Дарију за менторицу. Она није била нико; него је била тутор који сам одабрао након прегледа свега што сам могао да научим на њеној PolyglotClub.com страници профила.
Са те странице сам знао да је Дариа била љубазна, пажљива и да је дала одличне повратне информације. Све су то особине које високо ценим у учитељу и било ми је драго што их је Дариа имала једном када мој грчки језик није почео тако глатко.
Када бирате свог првог тутора из грчког, требало би да водите рачуна да изаберете некога ко одговара вашим очекивањима о томе какав је добар учитељ.
Конкретно, требало би да:

1. Пажљиво прочитајте профил вашег наставника. О квалитету наставника можете много рећи из искуства које они имају, тона и учесталости рецензија које добијају и како наилазе у њиховим порукама. Потражите некога ко се чини (и описан је) као љубазан и с којим је лако разговарати.
2. Дођите на лекцију припремљени. Неки наставници воле да све планирају за вас, други очекују да све планирате ви. У сваком случају, увек бисте требали доћи на лекцију са нечим о чему сте спремни да разговарате или питањем које сте спремни да поставите. Ово ће умањити напетост и за вас и за вашег наставника.
3. Не будите пасивни. Иако ће сваки учитељ имати неке идеје и препоруке о томе које грчке теме треба учити или разговарати, неће вам све те ствари одговарати. Увек имајте на уму да, будући да плаћате лекцију, имате пуно право да одаберете о чему ћете разговарати (а о чему не) током лекције. А када говорите о стварима које вас занимају, бићете и ангажованији.

Време је за учење грчког
Дакле, ту сте: три највеће лекције које сам научио бавећи се величанственим грчким језиком.

1. Знајте зашто

2. Прилагодите своје ресурсе свом нивоу

3. Пронађите правог партнера који говори
Иначе, док смо на тој теми:

Да ли бих још нешто желео да покријем о грчком?

Његова граматика? Његов изговор? Или можда његове речи?

Обавестите ме у коментарима и потрудићу се да одговорим на ваша питања и недоумице!
ПС Недавно користим два сјајна двојезична текста за побољшање грчког: Тхе Цлоцкмастер и Тхе Црацк он тхе Хоургласс , оба написала Роубина Гоуиоумтзиан. Ако желите да побољшате своје вештине читања грчког језика, кликните на (придружене) везе да бисте их погледали на ИнтерлинеарБоокс.цом.

Related topics: