Ajutor

NEW ARTICLE

Învață limba greacă: Cele mai mari trei lecții învățate ale mele


Mă interesează clasicii încă de când eram tânăr.

Nu am putut s-o evit. Crescând la Roma, rămășițele civilizației clasice erau peste tot: pe străzile pe care le umblam, în clădirile pe lângă care treceam și chiar în cuvintele pe care le rosteam.
Cu toate acestea, într-o zi, am fost surprins să descopăr că clasicii erau mai mult decât romanii și influența lor. A existat o altă civilizație și limbaj care au contribuit la fel de mult la antichitatea occidentală ca și romanii:
Grecia și limba greacă!

La 14 ani îmi amintesc că m-am uitat printr-un manual grecesc antic și m-am minunat de toate cuvintele și rădăcinile pe care le-am putut recunoaște - demo-uri pe care le știam din democrație, platea, care a devenit piața italiană și fobia, care a devenit, ei bine, fobia .
Limba greacă deținea în mod clar cheia care putea debloca o înțelegere mai profundă a propriei mele culturi și limbă, în plus față de marile opere de filozofie și literatură, precum Plato, Aristotle și Homer .
De aceea, la sfârșitul anului 2017, am decis să învăț greaca și să mă dedic.

Astăzi, aș dori să vă împărtășesc aventura mea de învățare a limbii grecești și să vă transmit cele mai mari trei lecții pe care le-am învățat pe măsură ce am progresat în limba.

Πάμε!

1. Cunoaște-ți de ceÎn timp ce de mulți ani m-a interesat posibilitatea de a învăța limba greacă, nu găsisem niciodată momentul potrivit pentru a începe să o învăț.
În 2015, am fost interesat să iau două limbi simultan pentru a doua oară. Am ales deja limba maghiară (o limbă cu care am fost lovită), dar nu eram sigur care va fi a doua mea alegere.
Revizuind opțiunile, mi-am dat seama că este un moment la fel de bun ca oricare altul să învețe limba greacă, deoarece era o limbă pe care o amânasem deja de veacuri.
Totuși, după câteva meditații, mi-am dat seama că ar fi bine să mă țin doar de limba maghiară. Pur și simplu nu aveam încă motive suficient de puternice pentru a învăța limba greacă, dar știam că va veni acel moment.
În total, îmi lipsea un „de ce” suficient de puternic.

În mod normal, când învăț o limbă, este dintr-un amestec de motive care includ călătorii, învățare și oportunitatea de a întări prietenia existentă cu vorbitori nativi, precum și de a forma altele noi. În timp ce am avut toate astea cu maghiarul, nu am avut încă asta cu greaca.
Așa că am pus greaca în așteptare și am așteptat până când condițiile au fost corecte și am avut motive puternice și solide pentru a învăța limba în fiecare zi.

Pentru a învăța bine limba greacă, trebuie să vă dezvoltați și „de ce”. Dacă nu, ați putea suferi aceeași soartă pe care am suferit-o în 2015 și să nu mai învățați limba.
Iată trei sfaturi cheie pentru a vă ajuta să găsiți „de ce” pentru a învăța limba greacă:
1. Faceți aproximativ 30 de minute pentru a vă identifica de ce înainte de a începe să învățați. Trebuie să vă așezați cu adevărat și să vă gândiți la cantitatea de timp și energie pe care le poate lua pentru a învăța bine o limbă și să decideți dacă greaca merită cu adevărat tot sacrificiul. Dacă nu, reveniți la planșa de desen.
2. Folosiți vizualizarea ca instrument pentru a dezvolta și a consolida impactul emoțional al „de ce”. Personal, folosesc tehnica de vizualizare SEE înainte de a începe fiecare limbă nouă, ceea ce mă ajută și pe mine să văd și să simt cum este să „trăiesc” o limbă, înainte de a-mi învăța chiar primele cuvinte!
3. După ce ai „de ce” (și vizualizarea ta împreună cu el), trebuie să-l notezi. Este o idee bună să țineți o evidență scrisă a „de ce” dvs. aproape de spațiul dvs. zilnic de învățare, astfel încât să îl puteți examina atunci când este necesar.

2. Adaptează-ți (și readaptează-ți) resursele la nivelul tău

Când am luat limba greacă pentru a doua oară în 2017, am început-o la fel cum am început fiecare nouă limbă: am folosit tehnica mea specială de traducere bidirecțională, alăturată, cu o copie italiană a Assimil's Greek with Ease .
M-am așteptat ca acest curs să mă ducă de la nivelul absolut pentru începători până undeva la puțin peste nivelul CEFR B1 , unde majoritatea oamenilor se pot considera „intermediari”.
Deși mi-a luat ceva mai mult decât am anticipat, tocmai acolo m-am regăsit în octombrie 2018. Am terminat cu Assimil și mă întrebam „Ce urmează?”.
Acesta a fost momentul critic. Știam că nu pot continua să citesc și să traduc texte scurte; deoarece eram acum la un nivel intermediar, trebuia să fac activități mai provocatoare care să mă ajute cu adevărat să-mi îmbunătățesc nivelul grecesc.
Așa că am căutat, de departe. În cele din urmă, am găsit o mare varietate de resurse care m-au ajutat să-mi extind cunoștințele în limba greacă în moduri provocatoare și plăcute.
În primul rând, am găsit GreekPod10 , care m-a ajutat să-mi perfecționez abilitățile de traducere bidirecțională pe texte mai lungi și mai variate decât Assimil .
În zilele noastre, în plus față de cele de mai sus, am lucrat cu mai multe resurse video, cum ar fi The Online Greek Tutor și Astronio YouTube channels . Cel mai recent, am făcut chiar saltul la materiale audio doar, cu adăugarea Învățării grecești cu Podcast-uri de la Hellenic American University.
(Dacă doriți să vedeți un extras din jurnalul meu de învățare a limbii grecești, cu o listă a tuturor resurselor pe care le-am folosit, faceți clic aici )

Care sunt principalele mâncăruri pentru dvs., pe măsură ce începeți (sau continuați) învățarea greacă?
1. Deși ar trebui să vă extindeți treptat biblioteca de resurse grecești pe măsură ce vă îmbunătățiți, începătorii absolut ar trebui să înceapă cu o singură resursă. Gândiți-vă la Assimil , în cazul meu, pe care l-am folosit pentru a opri și opri un an înainte de a continua.
2. Planificați-vă resursele în avans, dar nu exagerați. Ar trebui să începeți să căutați resurse noi atunci când vă mai rămân aproximativ două săptămâni pentru a merge pe cea actuală. Nu vrei să fii complet terminat cu o resursă și să fii blocat fără nimic de făcut.
3. Alegeți resursele pe care le considerați plăcute. Doar pentru că ai început cu o serie de resurse ca începător, nu trebuie să te simți obligat să continui cu ea. Experimentați, încercați lucruri noi și vizați să vă mulțumiți cu materialele care vă motivează cel mai mult să învățați.

3. Găsiți partenerul care vorbește corectDintre toate provocările cu care vă veți confrunta atunci când veți învăța limba greacă, cel mai greu va începe probabil să vorbiți.
Indiferent cât de mult ai învăța înainte de acea fatidică primă zi de vorbire, nu te vei simți niciodată pregătit.

Personal, am așteptat până în iulie 2019 pentru a începe să vorbesc greacă și exact așa m-am simțit.
Când m-am întâlnit prima dată cu tutorele meu, Daria, m-am așteptat ca greaca să-mi scape fără efort. Realitatea situației era destul de diferită. Am bâlbâit și m-am bâlbâit. Nu a fost ușor.
În acel moment, atunci am știut că mă bucur că am ales-o pe Daria pentru a fi tutorele meu. Nu era oricine; mai degrabă, a fost un tutore pe care l-am ales după ce am analizat tot ce am putut învăța din pagina ei de profil PolyglotClub.com .
Din acea pagină, știam că Daria era amabilă, atentă și că a dat un feedback excelent. Acestea sunt toate calitățile pe care le prețuiesc foarte mult într-un tutor și m-am bucurat că Daria le-a avut odată ce vorbirea mea greacă nu a început atât de bine.
Când alegeți primul dvs. tutore grec, ar trebui să aveți grijă să alegeți pe cineva care se potrivește așteptărilor dvs. despre ceea ce este un bun tutore.
În special, ar trebui:

1. Citiți cu atenție profilul tutorelui. Puteți spune multe despre calitatea unui tutor din cantitatea de experiență pe care o au, tonul și frecvența recenziilor pe care le primesc și modul în care se întâlnesc în mesajele lor. Căutați pe cineva care pare (și este descris) ca fiind bun și ușor de vorbit.
2. Vino la lecția pregătită. Unilor tutori le place să planifice totul pentru dvs., alții se așteaptă ca totul să fie planificat de dvs. În ambele cazuri, ar trebui să veniți întotdeauna la o lecție cu ceva despre care sunteți gata să vorbiți sau cu o întrebare pe care sunteți gata să o adresați. Acest lucru va ușura tensiunea atât pentru dvs., cât și pentru tutorele dvs.
3. Nu fi pasiv. Deși fiecare tutor va avea câteva idei și recomandări despre ce subiecte grecești să învețe sau să vorbească, nu toate aceste lucruri vor fi potrivite pentru dvs. Amintiți-vă întotdeauna că, din moment ce plătiți pentru lecție, aveți tot dreptul să alegeți despre ce să vorbiți (și despre ce să nu vorbiți) în timpul unei lecții. Și când vorbești despre lucruri care te interesează, vei fi și mai angajat.

E timpul să înveți limba greacă
Deci, iată-le: cele mai mari trei lecții pe care le-am învățat în timp ce abordez magnifica limbă greacă.

1. Cunoaște-ți de ce

2. Adaptați-vă resursele la nivelul dvs.

3. Găsiți partenerul de vorbire potrivit
Apropo, în timp ce suntem pe subiect:

Mai aveți ceva ce ați vrea să vorbesc despre greacă?

Gramatica ei? Pronunția sa? Sau poate cuvintele sale?

Anunțați-mă în comentarii și voi face tot posibilul să vă răspund la întrebări și îndoieli!
PS Recent, am folosit două texte bilingve grozave pentru a-mi îmbunătăți limba greacă: The Clockmaster și The Crack on the Hourglass , ambele scrise de Roubina Gouyoumtzian. Dacă doriți să vă îmbunătățiți abilitățile de citire în limba greacă, faceți clic pe linkurile (afiliate) pentru a le verifica la InterlinearBooks.com.

Related topics: