Bantuan

NEW ARTICLE

Belajar Bahasa Yunani: 3 Pelajaran Terbesar Saya


Saya meminati klasik sejak kecil.

Saya tidak dapat mengelakkannya. Tumbuh di Rom, sisa-sisa peradaban klasik ada di mana-mana: di jalan-jalan yang saya lalui, bangunan yang saya lalui, dan juga kata-kata yang saya ucapkan.
Namun, pada suatu hari, saya terkejut apabila mengetahui bahawa terdapat lebih banyak perkara klasik daripada hanya orang Rom, dan pengaruhnya. Terdapat keseluruhan tamadun dan bahasa lain yang memberikan sumbangan yang sama kepada zaman kuno Barat seperti yang dilakukan oleh orang Rom:
Yunani, dan bahasa Yunani!

Pada usia 14 tahun, saya teringat melihat buku teks Yunani Kuno dan mengagumi semua kata dan akar yang dapat saya kenali - demo, yang saya tahu dari demokrasi, plata, yang menjadi piazza Itali, dan fobia, yang menjadi, baik, fobia .
Bahasa Yunani jelas memegang kunci yang dapat membuka pemahaman yang lebih mendalam mengenai budaya dan bahasa saya sendiri, selain karya filsafat dan sastera yang hebat dari Plato, Aristotle , dan Homer .
Itulah sebabnya, pada akhir tahun 2017, saya memutuskan untuk belajar bahasa Yunani dan mendedikasikan diri saya kepadanya.

Hari ini, saya ingin berkongsi pengembaraan belajar Yunani saya dengan anda, dan menyampaikan tiga pelajaran terbesar yang saya pelajari semasa saya maju dalam bahasa.

Πάμε!

1. Ketahui Sebab AndaWalaupun saya berminat untuk belajar bahasa Yunani selama bertahun-tahun, saya tidak pernah menemui masa yang tepat untuk mula mempelajarinya.
Pada tahun 2015, saya berminat untuk menggunakan dua bahasa sekaligus untuk kali kedua. Saya sudah memilih bahasa Hungary (bahasa yang saya mahir), tetapi tidak pasti pilihan kedua saya.
Meninjau pilihannya, saya menyedari bahawa ini adalah masa yang baik untuk belajar bahasa Yunani, kerana itu adalah bahasa yang saya sudah lama bertangguh.
Namun setelah beberapa kali merenung, saya menyedari bahawa saya lebih baik berpegang pada bahasa Hungary sahaja. Saya belum mempunyai alasan yang cukup kuat untuk belajar bahasa Yunani, tetapi saya tahu bahawa saat itu akan tiba.
Secara keseluruhan, saya kehilangan 'mengapa' yang cukup kuat.

Pada kebiasaannya, ketika saya belajar bahasa, ia adalah untuk campuran alasan yang merangkumi perjalanan, pembelajaran, dan peluang untuk mengeratkan persahabatan yang ada dengan penutur asli, dan juga yang baru. Walaupun saya mempunyai semua itu dengan bahasa Hungary, saya masih belum mempunyai bahasa Yunani.
Oleh itu, saya menangguhkan bahasa Yunani dan menunggu sehingga keadaannya betul, dan saya mempunyai alasan kukuh untuk belajar bahasa setiap hari.

Untuk belajar bahasa Yunani dengan baik, anda juga perlu mengembangkan 'mengapa' anda. Sekiranya tidak, anda mungkin akan mengalami nasib yang sama seperti yang saya lakukan pada tahun 2015, dan berhenti belajar bahasa tersebut.
Berikut adalah tiga petua utama untuk membantu anda mencari 'mengapa' anda untuk belajar bahasa Yunani:
1. Luangkan sekitar 30 minit untuk mengenal pasti sebab anda sebelum anda mula belajar. Anda perlu benar-benar duduk dan memikirkan jumlah masa dan tenaga yang berpotensi diperlukan untuk belajar bahasa dengan baik, dan memutuskan apakah bahasa Yunani benar-benar bernilai untuk semua pengorbanan itu. Sekiranya tidak, kembali ke papan gambar.
2. Gunakan visualisasi sebagai alat untuk mengembangkan dan memperkuat kesan emosi 'mengapa' anda. Secara peribadi, saya menggunakan teknik visualisasi SEE sebelum saya memulakan setiap bahasa baru, yang membantu saya melihat dan merasakan bagaimana 'hidup' bahasa, bahkan sebelum saya belajar perkataan pertama saya!
3. Setelah anda mempunyai 'mengapa' (dan visualisasi anda), anda perlu menuliskannya. Sebaiknya simpan catatan bertulis mengenai 'mengapa' anda dekat dengan ruang pembelajaran harian anda, jadi anda boleh menyemaknya bila perlu.

2. Sesuaikan (dan sesuaikan semula) Sumber Anda ke Tahap Anda

Ketika saya memilih bahasa Yunani untuk kali kedua pada tahun 2017, saya memulakannya sama seperti saya memulakan setiap bahasa baru: Saya menggunakan teknik Terjemahan Bidirectional khas saya, bersebelahan dengan salinan Assimil's Greek with Ease .
Saya menjangkakan kursus ini akan membawa saya dari tahap pemula yang mutlak ke tempat yang jauh dari tahap CEFR B1 , di mana kebanyakan orang boleh menganggap diri mereka 'pertengahan'.
Walaupun saya mengambil masa yang lebih lama daripada yang dijangkakan, di situlah tepat di mana saya berada pada Oktober 2018. Saya sudah selesai dengan Assimil , dan bertanya pada diri sendiri 'Apa yang seterusnya?'.
Ini adalah saat kritikal. Saya tahu saya tidak boleh terus membaca dan menterjemahkan teks pendek; kerana saya sekarang berada di peringkat menengah, saya perlu melakukan aktiviti yang lebih mencabar yang akan sangat membantu saya meningkatkan tahap bahasa Yunani saya.
Oleh itu, saya mencari, jauh dan luas. Akhirnya, saya dapati pelbagai sumber yang membantu saya mengembangkan kemahiran berbahasa Yunani dengan cara yang mencabar dan menyeronokkan.
Pertama, saya menemui GreekPod10 , yang membantu saya mengasah kemahiran terjemahan Bidirectional saya pada teks yang lebih panjang dan lebih berbeza daripada Assimil .
Pada masa ini, sebagai tambahan kepada perkara di atas, saya telah bekerjasama dengan pelbagai sumber berdasarkan video yang berbeza, seperti Astronio YouTube channels The Online Greek Tutor dan Astronio YouTube channels . Baru-baru ini, saya malah membuat lompatan ke bahan audio sahaja, dengan penambahan Learning Greek with Podcasts dari Hellenic American University.
(Sekiranya anda ingin melihat petikan dari buku log pembelajaran Yunani saya, dengan senarai semua sumber yang saya gunakan, klik di sini )

Apa jalan utama untuk anda, semasa anda memulakan (atau meneruskan) pembelajaran bahasa Yunani anda?
1. Walaupun anda secara beransur-ansur perlu memperluas perpustakaan sumber Yunani semasa anda bertambah baik, pemula mutlak harus bermula dengan hanya satu sumber. Fikirkan Assimil , dalam kes saya, yang saya gunakan dan matikan selama satu tahun sebelum meneruskannya.
2. Rancang sumber daya anda terlebih dahulu, tetapi jangan keterlaluan. Anda harus mula mencari sumber baru apabila anda mempunyai kira-kira dua minggu lagi untuk menggunakan sumber semasa anda. Anda tidak mahu selesai sepenuhnya dengan sumber dan terjebak tanpa ada kaitan.
3. Pilih sumber yang anda nikmati. Hanya kerana anda memulakan dengan satu siri sumber sebagai pemula, anda tidak perlu merasa wajib untuk meneruskannya. Eksperimen, cuba perkara baru, dan berhasrat untuk menyelesaikan bahan-bahan yang membuat anda termotivasi untuk belajar.

3. Cari Rakan Bercakap yang BetulDari semua cabaran yang akan anda hadapi ketika belajar bahasa Yunani, yang paling sukar mungkin akan mula bertutur.
Tidak kira berapa banyak pembelajaran yang anda lakukan sebelum hari pertama bercakap yang menentukan, anda tidak akan pernah merasa bersedia.

Secara peribadi, saya menunggu sehingga Julai 2019 untuk mula bertutur dalam bahasa Yunani, dan itulah yang saya rasakan.
Semasa pertama kali bertemu dengan tutor saya Daria, saya mengharapkan bahasa Yunani dapat melepaskan lidah saya dengan mudah. Realiti keadaannya agak berbeza. Saya tergagap, dan tergagap-gagap. Ia tidak mudah.
Pada saat itu, ketika itulah saya tahu bahawa saya gembira kerana memilih Daria untuk menjadi tutor saya. Dia bukan hanya orang; sebaliknya, dia adalah tutor yang saya pilih sendiri setelah meneliti semua yang dapat saya pelajari dari halaman profilnya PolyglotClub.com .
Dari halaman itu, saya tahu bahawa Daria baik, penuh perhatian, dan dia memberikan maklum balas yang baik. Itu semua sifat yang sangat saya hargai sebagai tutor, dan saya gembira Daria memilikinya setelah bahasa Yunani saya tidak bermula dengan lancar.
Apabila anda memilih tutor Yunani pertama anda, anda juga harus berhati-hati untuk memilih seseorang yang sesuai dengan jangkaan anda tentang apa itu tutor yang baik.
Khususnya, anda harus:

1. Baca profil tutor anda dengan teliti. Anda boleh memberitahu banyak tentang kualiti tutor dari jumlah pengalaman yang mereka miliki, nada dan kekerapan ulasan yang mereka dapat, dan bagaimana mereka mendapat maklumat dalam mesej mereka. Carilah seseorang yang kelihatan (dan digambarkan) baik, dan senang untuk bercakap.
2. Datang ke pelajaran yang disediakan. Sebilangan tutor suka merancang semuanya untuk anda, yang lain mengharapkan semuanya dirancang oleh anda. Dalam kedua-dua kes ini, anda harus selalu mengikuti pelajaran dengan sesuatu yang anda ingin bicarakan, atau soalan yang anda ingin ajukan. Ini akan meredakan ketegangan bagi anda dan tutor anda.
3. Jangan pasif. Walaupun setiap tutor akan mempunyai beberapa idea dan cadangan mengenai topik-topik Yunani untuk dipelajari atau dibincangkan, tidak semua perkara itu sesuai untuk anda. Sentiasa ingat bahawa sejak anda membayar pelajaran, anda berhak memilih perkara yang hendak dibincangkan (dan apa yang tidak perlu dibicarakan) semasa pelajaran. Dan apabila anda membincangkan perkara yang anda minati, anda juga akan lebih berminat.

Masa untuk Belajar Bahasa Yunani
Oleh itu, anda memilikinya: tiga pelajaran terbesar yang saya pelajari semasa menangani bahasa Yunani yang luar biasa.

1. Ketahui sebab anda

2. Sesuaikan sumber anda dengan tahap anda

3. Cari hak rakan kongsi bercakap
Ngomong-ngomong, semasa kita membahas perkara ini:

Adakah perkara lain yang anda ingin saya lindungi mengenai bahasa Yunani?

Tatabahasanya? Pengucapannya? Atau mungkin kata-katanya?

Beritahu saya dalam komen dan saya akan berusaha sedaya upaya untuk menjawab soalan dan keraguan anda!
PS Baru-baru ini saya telah menggunakan dua teks dwibahasa yang hebat untuk meningkatkan bahasa Yunani saya: The Clockmaster , dan The Crack on the Hourglass , kedua-duanya ditulis oleh Roubina Gouyoumtzian. Sekiranya anda ingin meningkatkan kemahiran membaca bahasa Yunani anda, klik pautan (afiliasi) untuk melihatnya di InterlinearBooks.com.

Related topics: