Hjelp

NEW ARTICLE

Lær gresk: Mine 3 største leksjoner


Jeg har vært interessert i klassikerne siden jeg var en ung gutt.

Jeg kunne ikke unngå det. Oppvokst i Roma var restene av den klassiske sivilisasjonen overalt: i gatene jeg gikk, bygningene jeg passerte, og til og med ordene jeg snakket.
En dag ble jeg imidlertid overrasket over å oppdage at det var mer i klassikerne enn bare romerne, og deres innflytelse. Det var en helt annen sivilisasjon og språk som bidro like mye til den vestlige antikken som romerne gjorde:
Hellas, og det greske språket!

I en alder av 14 husker jeg at jeg så igjennom en gammel gresk lærebok og undret meg over alle ordene og røttene jeg kunne kjenne igjen - demoer, som jeg kjente fra demokrati, platå, som ble den italienske piazzaen og fobi, som ble vel, fobi .
Det greske språket hadde tydelig nøkkelen som kunne frigjøre en dypere forståelse av min egen kultur og språk, i tillegg til gode verk av filosofi og litteratur fra slike som Plato, Aristotle og Homer .
Derfor bestemte jeg meg på slutten av 2017 for å lære gresk og vie meg til det.

I dag vil jeg dele mitt gresk-lærende eventyr med deg, og videreføre de tre største leksjonene jeg har lært etter hvert som jeg har utviklet meg på språket.

Πάμε!

1. Kjenn hvorforSelv om jeg hadde vært interessert i muligheten for å lære gresk i mange, mange år, hadde jeg aldri funnet det rette tidspunktet for å begynne å lære det.
I 2015 var jeg interessert i å ta to språk samtidig for andre gang. Jeg hadde allerede valgt ungarsk (et språk jeg ble slått på), men var ikke sikker på hva mitt andre valg ville være.
Da jeg gjennomgikk alternativene, skjønte jeg at det var en like god tid som noen annen å lære gresk, siden det var et språk jeg allerede hadde utsatt i evigheter.
Etter litt grubling skjønte jeg imidlertid at jeg bare burde holde meg til ungarsk. Jeg hadde rett og slett ennå ikke sterke nok grunner til å lære gresk, men jeg visste at øyeblikket ville komme.
Tilsammen manglet jeg et kraftig nok 'hvorfor'.

Normalt, når jeg lærer et språk, er det av en blanding av grunner som inkluderer reise, læring og muligheten til å styrke eksisterende vennskap med morsmål, så vel som å danne nye. Mens jeg hadde alt dette med ungarsk, hadde jeg ikke det med gresk ennå.
Så jeg la gresk på vent og ventet til forholdene var rette, og jeg hadde sterke, solide grunner til å lære språket hver dag.

For å lære gresk godt, må du også utvikle 'hvorfor'. Hvis ikke, kan du lide den samme skjebnen som jeg gjorde i 2015, og slutte å lære språket.
Her er tre viktige tips som hjelper deg med å finne 'hvorfor' for å lære gresk:
1. Bruk omtrent 30 minutter på å identifisere hvorfor du begynner å lære. Du må virkelig sette deg ned og tenke på hvor mye tid og energi det potensielt kan ta å lære et språk godt, og bestemme om gresk virkelig er verdt alt det offeret. Hvis det ikke er det, kan du gå tilbake til tegnebrettet.
2. Bruk visualisering som et verktøy for å utvikle og styrke den følelsesmessige effekten av 'hvorfor'. Personlig bruker jeg SEE visualiseringsteknikken før jeg begynner på hvert nytt språk, som hjelper meg både å se og føle hvordan det er å 'leve' et språk, før jeg til og med har lært mine første ord!
3. Når du har fått 'hvorfor' (og visualiseringen sammen med den), må du skrive den ned. Det er en god ide å holde en skriftlig oversikt over 'hvorfor' nær det daglige læringsområdet ditt, slik at du kan gjennomgå det når det er nødvendig.

2. Tilpass (og tilpasse) ressursene dine til ditt nivå

Da jeg hentet gresk for andre gang i 2017, startet jeg det akkurat som jeg startet hvert nytt språk: Jeg brukte min spesielle toveis oversettelsesteknikk, side om side med en italiensk kopi av Assimil's Greek with Ease .
Jeg forventet at dette kurset ville ta meg fra det absolutte nybegynnernivået til et sted like utenfor CEFR B1 nivået, det er der folk flest kan betrakte seg som 'mellomliggende'.
Selv om det tok meg litt lenger tid enn forventet, var det nettopp der jeg befant meg i oktober 2018. Jeg var ferdig med Assimil og spurte meg selv 'Hva er det neste?'.
Dette var det kritiske øyeblikket. Jeg visste at jeg ikke kunne fortsette å lese og oversette korte tekster; siden jeg nå var på mellomnivå, trengte jeg å gjøre mer utfordrende aktiviteter som virkelig ville hjelpe meg å forbedre mitt greske nivå.
Så jeg søkte, vidt og bredt. Etter hvert fant jeg et bredt spekter av ressurser som hjalp meg med å utvide min greskferdighet på måter som var både utfordrende og morsomme.
Først fant jeg GreekPod10 , som hjalp meg med å forbedre mine toveis oversettelsesferdigheter på lengre og mer varierte tekster enn Assimil .
I dag har jeg i tillegg til det ovennevnte jobbet med flere forskjellige videobaserte ressurser, for eksempel The Online Greek Tutor og Astronio YouTube channels . Senest har jeg til og med tatt et steg til kun lydmateriale, med tillegg av å lære gresk med podcaster fra det helleniske amerikanske universitetet.
(Hvis du vil se et utdrag fra min greske læringsloggbok, med en liste over alle ressursene jeg har brukt, klikk her )

Hva er de viktigste takeawayene for deg når du begynner (eller fortsetter) greskelæringen din?
1. Selv om du gradvis bør utvide biblioteket ditt med greske ressurser når du forbedrer deg, bør absolutt nybegynnere starte med bare én ressurs. Tenk på Assimil , i mitt tilfelle, som jeg brukte av og på i ett år før jeg gikk videre.
2. Planlegg ressursene dine på forhånd, men ikke overdriv. Du bør begynne å lete etter nye ressurser når du har omtrent to uker igjen til å gå på den nåværende. Du vil ikke være helt ferdig med en ressurs og sitte fast uten noe å gjøre.
3. Velg ressurser du synes er hyggelig. Bare fordi du startet med en serie ressurser som nybegynner, trenger du ikke å føle deg forpliktet til å fortsette med den. Eksperimenter, prøv nye ting, og sikte på å nøye deg med materialene som får deg mest motivert til å lære.

3. Finn riktig talende partnerAv alle utfordringene du vil møte når du lærer det greske språket, vil den vanskeligste sannsynligvis begynne å snakke.
Uansett hvor mye læring du gjør før den skjebnesvangre første dagen av å snakke, vil du aldri føle deg klar.

Personlig ventet jeg til juli 2019 med å begynne å snakke gresk, og det var akkurat slik jeg følte det.
Da jeg første gang møtte læreren min Daria, forventet jeg at gresk enkelt ville rulle av tungen. Virkeligheten i situasjonen var en helt annen. Jeg stammet og stammet. Det var ikke lett.
I det øyeblikket, det var da jeg visste at jeg var glad for at jeg hadde valgt Daria til å være læreren min. Hun var ikke hvem som helst; snarere var hun en veileder jeg håndplukket etter å ha gjennomgått alt jeg kunne lære av PolyglotClub.com profilsiden hennes.
Fra den siden visste jeg at Daria var snill, imøtekommende og at hun ga gode tilbakemeldinger. Dette er alle egenskaper jeg setter stor pris på i en veileder, og jeg var glad for at Daria hadde dem når min greskespråk ikke startet så jevnt.
Når du velger din første greske veileder, bør du også passe på å velge noen som passer dine forventninger til hva en god veileder er.
Spesielt bør du:

1. Les veilederprofilen din grundig. Du kan fortelle mye om kvaliteten på en veileder ut fra hvor mye erfaring de har, tonen og hyppigheten av anmeldelsene de får, og hvordan de kommer over i meldingene sine. Se etter noen som virker (og blir beskrevet) som snille og enkle å snakke med.
2. Kom til leksjonen forberedt. Noen lærere liker å planlegge alt for deg, andre forventer at alt skal planlegges av deg. I begge tilfeller bør du alltid komme til en leksjon med noe du er klar til å snakke om, eller et spørsmål du er klar til å stille. Dette vil lette spenningen for både deg og veilederen din.
3. Ikke vær passiv. Selv om hver veileder vil ha noen ideer og anbefalinger om hvilke greske emner å lære eller snakke om, vil ikke alle disse tingene passe for deg. Husk alltid at siden du betaler for leksjonen, har du all rett til å velge hva du skal snakke om (og hva du ikke skal snakke om) i løpet av en leksjon. Og når du snakker om ting du er interessert i, blir du også mer engasjert.

På tide å lære gresk
Så der har du det: de tre største leksjonene jeg har lært mens jeg takler det fantastiske greske språket.

1. Kjenn hvorfor

2. Tilpass ressursene dine til ditt nivå

3. Finn riktig talepartner
Forresten, mens vi er på emnet:

Er det noe annet du vil at jeg skal dekke om gresk?

Grammatikken? Uttalen? Eller kanskje dens ord?

Gi meg beskjed i kommentarene, så vil jeg gjøre mitt beste for å løse dine spørsmål og tvil!
PS Nylig har jeg brukt to flotte tospråklige tekster for å forbedre min greske: Clockmaster og The Crack on the Hourglass , begge skrevet av Roubina Gouyoumtzian. Hvis du vil forbedre dine greske leseferdigheter, kan du klikke på (tilknyttede) lenker for å sjekke dem ut på InterlinearBooks.com.

Related topics: