Ndihmë

NEW ARTICLE

Mësoni Greqisht: 3 Mësimet e Mia më të Mëdha të Mësuara


Unë kam qenë i interesuar për klasikët që kur isha një djalë i ri.

Nuk mund ta evitoja. Duke u rritur në Romë, mbetjet e civilizimit klasik ishin kudo: në rrugët që shëtisja, ndërtesat që kaloja dhe madje fjalët që fola.
Sidoqoftë, një ditë, u befasova kur zbulova se klasikët kishin më shumë sesa vetëm Romakët dhe ndikimin e tyre. Kishte një civilizim dhe gjuhë tjetër të tërë që kontribuoi po aq në antikitetin perëndimor sa romakët:
Greqia, dhe gjuha greke!

Në moshën 14 vjeç, mbaj mend duke shikuar një libër shkollor Grek antik dhe duke u mrekulluar me të gjitha fjalët dhe rrënjët që mund të njohja - demos, që i njihja nga demokracia, pllaka, që u bë piaza italiane dhe fobia, e cila u bë, pra, fobi .
Gjuha greke mbajti qartë çelësin që mund të hapte një kuptim më të thellë të kulturës dhe gjuhës sime, përveç veprave të mëdha të filozofisë dhe letërsisë nga Plato, Aristotle dhe Homer .
Kjo është arsyeja pse, në fund të vitit 2017, vendosa të mësoj greqisht dhe t'i përkushtohem asaj.

Sot, unë do të doja të ndaja me ju aventurën time të të mësuarit Greqisht dhe të kaloja tre mësimet më të mëdha që kam mësuar ndërsa kam përparuar në gjuhë.

Πάμε!

1. Di Pse TuajNdërsa isha i interesuar për mundësinë e mësimit të Greqisë për shumë, shumë vite, nuk kisha gjetur kurrë kohën e duhur për të filluar ta mësoja atë.
Në vitin 2015, unë isha i interesuar të merrja dy gjuhë në të njëjtën kohë për të dytën herë. Unë tashmë kisha zgjedhur hungarishten (një gjuhë me të cilën u preva), por nuk isha i sigurt se cila do të ishte zgjedhja ime e dytë.
Duke rishikuar opsionet, kuptova se ishte një kohë sa më e mirë për të mësuar Greqisht, pasi ishte një gjuhë që unë tashmë e kisha shtyrë për shumë kohë.
Megjithatë, pas një mendimi, e kuptova që më mirë të qëndroj vetëm në Hungarisht. Thjesht ende nuk kisha arsye mjaft të fuqishme për të mësuar greqisht akoma, por e dija që do të vinte ai moment.
Krejt, po më mungonte një 'pse' e fuqishme.

Normalisht, kur mësoj një gjuhë është për një përzierje arsyesh që përfshijnë udhëtime, të mësuarit dhe mundësinë për të forcuar miqësitë ekzistuese me folësit amtare, si dhe për të formuar miq të reja. Ndërsa të gjitha këto i kisha me hungareze, ende nuk i kisha ato me greqishten.
Kështu që vura greqishten në pritje dhe prita derisa të krijoheshin kushtet dhe kisha arsye të forta e të forta për të mësuar gjuhën çdo ditë.

Për të mësuar mirë greqisht, duhet të krijoni edhe 'pse' tuaj. Nëse jo, mund të pësoni të njëjtin fat që bëra në 2015 dhe të ndaloni të mësoni gjuhën.
Këtu janë tre këshilla kryesore për t'ju ndihmuar të gjeni 'pse' tuaj për të mësuar Greqisht:
1. Merrni rreth 30 minuta për të identifikuar arsyen tuaj para se të filloni të mësoni. Ju duhet të uleni vërtet dhe të mendoni për sasinë e kohës dhe energjisë që mund të duhet për të mësuar mirë një gjuhë dhe të vendosni nëse Greqishtja ia vlen vërtet gjithë atë sakrificë. Nëse nuk është kështu, kthehu në tabelën e vizatimit.
2. Përdorni vizualizimin si një mjet për të zhvilluar dhe forcuar ndikimin emocional të 'pse' tuaj. Personalisht, unë përdor teknikën e vizualizimit të SEE para se të filloj çdo gjuhë të re, e cila më ndihmon të shoh dhe të ndiej se si është të 'jetosh' një gjuhë, para se të kem mësuar fjalët e mia të para!
3. Pasi të keni 'pse' tuaj (dhe vizualizimin tuaj së bashku me të) duhet ta shkruani. Ashtë një ide e mirë të mbani një shënim me shkrim të 'pse' tuaj afër hapësirës tuaj ditore të të mësuarit, kështu që mund ta rishikoni kur është e nevojshme.

2. Përshtatni (dhe ri-përshtatni) Burimet tuaja në nivelin tuaj

Kur mora greqishten për herë të dytë në 2017, e fillova ashtu si fillova çdo gjuhë të re: Përdora teknikën time të veçantë të Përkthimit Bidirectional, krah për krah me një kopje italiane të Assimil's Greek with Ease .
Unë prisja që ky kurs të më çonte nga niveli absolut i fillestarit në diku fare pak nga niveli CEFR B1 , i cili është vendi ku shumica e njerëzve mund ta konsiderojnë veten 'të ndërmjetëm'.
Megjithëse më mori pak më shumë nga sa pritej, pikërisht aty e gjeta veten në tetor 2018. Unë Assimil me Assimil , dhe duke pyetur veten 'Çfarë ka tjetër?'.
Ky ishte momenti kritik. E dija që nuk mund të vazhdoja thjesht të lexoja dhe përktheja tekste të shkurtra; meqenëse tani isha në një nivel të ndërmjetëm, duhej të bëja aktivitete më sfiduese që do të më ndihmonin vërtet të përmirësoja nivelin tim Grek.
Kështu që unë kërkova, larg dhe gjerë. Përfundimisht, gjeta një shumëllojshmëri të gjerë burimesh që më ndihmuan të zgjeroja aftësitë e mia greke në mënyra që ishin sfiduese dhe të kënaqshme.
Së pari, gjeta GreekPod10 , i cili më ndihmoi të përsos aftësitë e mia të Përkthimit Bidirectional në tekste më të gjata dhe më të larmishme sesa Assimil .
Në ditët e sotme, përveç sa më sipër, unë kam qenë duke punuar me burime të ndryshme të ndryshme të bazuara në video, të tilla si Astronio YouTube channels The Online Greek Tutor dhe Astronio YouTube channels . Kohët e fundit, madje kam bërë kërcimin tek materialet vetëm audio, me shtimin e Mësoni Greqisht me Podcast nga Universiteti Greko-Amerikan.
(Nëse dëshironi të shihni një fragment nga ditari im i të mësuarit Greqisht, me një listë të të gjitha burimeve që kam përdorur, klikoni këtu )

Cilat janë marrjet kryesore për ju, ndërsa filloni (ose vazhdoni) mësimin tuaj Greqisht?
1. Megjithëse duhet të zgjeroni gradualisht bibliotekën tuaj të burimeve greke ndërsa përmirësoheni, fillestarët absolutë duhet të fillojnë me vetëm një burim. Mendoni për Assimil , në rastin tim, të cilin e kam përdorur dhe fikur për një vit para se të Assimil më tej.
2. Planifikoni burimet tuaja paraprakisht, por mos e teproni. Ju duhet të filloni të kërkoni burime të reja kur keni rreth dy javë kohë për të vazhduar burimin tuaj aktual. Ju nuk doni të mbaroni plotësisht me një burim dhe të ngecni pa ndonjë gjë për të bërë.
3. Zgjidhni burimet që ju duken të kënaqshme. Vetëm sepse keni filluar me një seri burimesh si fillestar, nuk keni nevojë të ndiheni të detyruar të vazhdoni me të. Eksperimentoni, provoni gjëra të reja dhe synoni të vendosni për materialet që ju motivojnë më shumë për të mësuar.

3. Gjeni partnerin e duhur për të folurNga të gjitha sfidat që do të hasni kur mësoni gjuhën greke, më e vështira ka të ngjarë të filloni të flisni.
Pavarësisht se sa mësim bëni para asaj dite të parë fatale të të folurit, nuk do të ndiheni kurrë gati.

Personalisht, kam pritur deri në korrik 2019 për të filluar të flas greqisht, dhe ashtu jam ndjerë.
Kur u takova për herë të parë me mësuesen time Daria, prisja që greqishtja të hapte gjuhën pa mundim. Realiteti i situatës ishte krejt i ndryshëm. Unë belbëzoja dhe belbëzoja. Nuk ishte e lehtë.
Në atë moment, atëherë kur e dija që isha i lumtur që kisha zgjedhur Daria-n për të qenë mësuesja ime. Ajo nuk ishte vetëm askush; përkundrazi, ajo ishte një mësuese që unë e zgjodha me dorë pasi shqyrtova gjithçka që mund të mësoja nga faqja e profilit të saj PolyglotClub.com .
Nga ajo faqe, unë e dija që Daria ishte e mirë, e vëmendshme dhe se ajo dha reagime të shkëlqyera. Të gjitha këto janë cilësi që unë i vlerësoj shumë si një mësues kujdestar, dhe unë isha i lumtur që Daria i kishte ato pasi greqishtja ime nuk filloi aq mirë.
Kur zgjidhni tutorin tuaj të parë grek, duhet të kujdeseni gjithashtu të zgjidhni dikë që i përshtatet pritjeve tuaja se çfarë është një mësues i mirë.
Në veçanti, ju duhet:

1. Lexoni profilin e tutorit tuaj plotësisht. Ju mund të tregoni shumë për cilësinë e një mësuesi kujdestar nga sasia e përvojës që ata kanë, toni dhe frekuenca e vlerësimeve që ata marrin, dhe mënyra se si ato hasen në mesazhet e tyre. Kërkoni dikë që duket (dhe përshkruhet) si i mirë dhe i lehtë për t’u folur.
2. Ejani në mësim të përgatitur. Disa tutorë pëlqejnë të planifikojnë gjithçka për ju, të tjerët presin që gjithçka të planifikohet nga ju. Në secilin rast, gjithmonë duhet të vini në një mësim me diçka për të cilën jeni gati të flisni, ose me një pyetje që jeni gati të bëni. Kjo do të lehtësojë tensionin për ju dhe mësuesin tuaj.
3. Mos u tregoni pasiv. Megjithëse çdo mësues do të ketë disa ide dhe rekomandime për ato tema greke për të mësuar ose për të folur, jo të gjitha ato gjëra do të përshtaten mirë për ju. Gjithmonë mbani mend se pasi jeni duke paguar për orën e mësimit, ju keni të drejtë të zgjedhni se për çfarë të flisni (dhe çfarë jo për të folur) gjatë një ore mësimore. Dhe kur jeni duke folur për gjërat që ju interesojnë, do të jeni edhe më të angazhuar.

Koha për të mësuar Greqisht
Kështu që aty e keni: tre mësimet më të mëdha që kam mësuar ndërsa trajtoja gjuhën e mrekullueshme greke.

1. Di pse

2. Përshtatni burimet tuaja në nivelin tuaj

3. Gjeni partnerin e duhur që flet
Nga rruga, ndërsa ne jemi në këtë temë:

A ka ndonjë gjë tjetër që dëshironi të mbuloj në lidhje me Greqishten?

Gramatika e saj? Shqiptimi i tij? Apo ndoshta fjalët e saj?

Më tregoni në komente dhe do të bëj çmos për të adresuar pyetjet dhe dyshimet tuaja!
PS Kohët e fundit kam përdorur dy tekste të shkëlqyera dygjuhëshe për të përmirësuar greqishten time: Clockmaster dhe The Crack on the Hourglass , të dyja shkruar nga Roubina Gouyoumtzian. Nëse dëshironi të përmirësoni aftësitë tuaja greke të leximit, klikoni në lidhjet (bashkëpunëtorë) për t'i parë ato në InterlinearBooks.com.

Related topics: