Hjälp

NEW ARTICLE

Lär dig grekiska: Mina 3 största lärdomar


Jag har varit intresserad av klassikerna sedan jag var liten pojke.

Jag kunde inte undvika det. När jag växte upp i Rom fanns resterna av den klassiska civilisationen överallt: på gatorna jag gick, i byggnaderna jag passerade och till och med i de ord jag talade.
En dag blev jag dock förvånad över att upptäcka att det var mer i klassikerna än bara romarna och deras inflytande. Det fanns en helt annan civilisation och språk som bidrog lika mycket till den västerländska antiken som romarna gjorde:
Grekland och det grekiska språket!

Vid 14 års ålder minns jag att jag tittade igenom en antikgrekisk lärobok och förundrade mig över alla ord och rötter som jag kunde känna igen - demos, som jag kände från demokrati, platå, som blev den italienska piazzaen och fobi, som blev, ja, fobi .
Det grekiska språket innehöll tydligt nyckeln som kunde låsa upp en djupare förståelse för min egen kultur och mitt språk, förutom stora verk av filosofi och litteratur från sådana som Plato, Aristotle och Homer .
Därför bestämde jag mig i slutet av 2017 för att lära mig grekiska och ägna mig åt det.

Idag skulle jag vilja dela mitt grekiska lärandeäventyr med dig och förmedla de tre största lektionerna jag har lärt mig när jag har kommit framåt på språket.

Πάμε!

1. Lär dig varförMedan jag hade varit intresserad av möjligheten att lära mig grekiska i många, många år hade jag aldrig hittat rätt tid att börja lära mig det.
2015 var jag intresserad av att ta två språk samtidigt för andra gången. Jag hade redan valt ungerska (ett språk jag slog med), men var inte säker på vad mitt andra val skulle vara.
Genom att granska alternativen insåg jag att det var lika bra som någon annan att lära sig grekiska, eftersom det var ett språk jag redan hade skjutit upp i åldrar.
Efter en del funderingar insåg jag dock att jag hellre skulle hålla mig till ungerska. Jag hade helt enkelt ännu inte tillräckligt kraftfulla skäl att lära mig grekiska, men jag visste att det ögonblicket skulle komma.
Sammantaget saknade jag ett tillräckligt kraftfullt 'varför'.

Normalt, när jag lär mig ett språk är det av en blandning av skäl som inkluderar resor, lärande och möjligheten att stärka befintliga vänskap med modersmål, samt att skapa nya. Medan jag hade allt detta med ungerska, hade jag det ännu inte med grekiska.
Så jag lade grekiska i väntan och väntade tills förhållandena var rätta, och jag hade starka, solida skäl att lära mig språket varje dag.

För att lära dig grekiskt väl måste du utveckla ditt 'varför' också. Om inte, kan du drabbas av samma öde som jag gjorde 2015 och sluta lära dig språket.
Här är tre viktiga tips som hjälper dig att hitta ditt 'varför' för att lära dig grekiska:
1. Ta cirka 30 minuter att identifiera varför innan du börjar lära dig. Du måste verkligen sätta dig ner och tänka på hur mycket tid och energi det potentiellt kan ta för att lära dig ett språk väl och bestämma om grekiska verkligen är värt allt det offret. Om det inte är det, gå tillbaka till ritbordet.
2. Använd visualisering som ett verktyg för att utveckla och stärka den känslomässiga effekten av ditt 'varför'. Personligen använder jag SEE visualiseringstekniken innan jag börjar varje nytt språk, vilket hjälper mig att både se och känna hur det är att 'leva' ett språk innan jag ens har lärt mig mina första ord!
3. När du har fått ditt 'varför' (och din visualisering tillsammans med det) måste du skriva ner det. Det är en bra idé att hålla ett skriftligt register över 'varför' nära ditt dagliga inlärningsutrymme, så att du kan granska det när det behövs.

2. Anpassa (och anpassa) dina resurser till din nivå

När jag plockade upp grekiska för andra gången 2017 började jag det precis som jag började varje nytt språk: Jag använde min speciella dubbelriktade översättningsteknik, sida vid sida med en italiensk kopia av Assimil's Greek with Ease .
Jag förväntade mig att den här kursen tog mig från den absoluta nybörjarnivån till någonstans strax CEFR B1 nivån, det är där de flesta kan betrakta sig som 'mellanliggande'.
Även om det tog mig lite längre tid än väntat, det var precis där jag befann mig i oktober 2018. Jag var färdig med Assimil och frågade mig själv 'Vad är nästa?'.
Detta var det kritiska ögonblicket. Jag visste att jag inte kunde fortsätta bara läsa och översätta korta texter; eftersom jag nu var på mellannivå, behövde jag göra mer utmanande aktiviteter som verkligen skulle hjälpa mig att förbättra min grekiska nivå.
Så jag sökte, långt ifrån. Så småningom hittade jag ett brett utbud av resurser som hjälpte mig att utöka min grekiska skicklighet på sätt som var både utmanande och roliga.
Först hittade jag GreekPod10 , vilket hjälpte mig att förbättra mina dubbelriktade översättningsfärdigheter på längre och mer varierade texter än Assimil .
Astronio YouTube channels har jag, förutom ovanstående, arbetat med flera olika videobaserade resurser, till exempel The Online Greek Tutor och Astronio YouTube channels . Senast har jag till och med gjort ett hopp till bara ljudmaterial, med tillägget att lära sig grekiska med podcaster från det grekiska amerikanska universitetet.
(Om du vill se ett utdrag från min grekiska inlärningsdagbok med en lista över alla de resurser jag har använt, klicka här )

Vilka är de viktigaste avhämtningarna för dig när du börjar (eller fortsätter) ditt grekiska lärande?
1. Även om du gradvis bör utvidga ditt bibliotek med grekiska resurser när du förbättrar dig, bör absoluta nybörjare börja med bara en resurs. Tänk på Assimil , i mitt fall, som jag använde på och av i ett år innan jag gick vidare.
2. Planera dina resurser i förväg, men överdriv inte det. Du bör börja leta efter nya resurser när du har ungefär två veckor kvar på din nuvarande. Du vill inte vara helt klar med en resurs och vara fast utan att göra något.
3. Välj resurser som du tycker är roliga. Bara för att du började med en serie resurser som nybörjare behöver du inte känna dig skyldig att fortsätta med den. Experimentera, prova nya saker och sikta på att nöja dig med de material som får dig mest motiverade att lära dig.

3. Hitta rätt talande partnerAv alla utmaningar du kommer att möta när du lär dig det grekiska språket, kommer det svåraste förmodligen att börja prata.
Oavsett hur mycket du lär dig innan den ödesdigra första taldagen, kommer du aldrig att känna dig redo.

Personligen väntade jag till juli 2019 för att börja prata grekiska, och det var precis så jag kände det.
När jag först träffade min lärare Daria förväntade jag mig att grekiska skulle rulla av tungan utan problem. Situationen var helt annorlunda. Jag stammade och stammade. Det var inte lätt.
I det ögonblicket, det var då jag visste att jag var glad att jag hade valt Daria som min handledare. Hon var inte bara någon; snarare var hon en handledare som jag handplockade efter att ha granskat allt jag kunde lära mig av hennes PolyglotClub.com profilsida.
Från den sidan visste jag att Daria var snäll, uppmärksam och att hon gav bra feedback. Det är alla egenskaper som jag värdesätter i en handledare, och jag var glad att Daria hade dem när min grekiska inte började så smidigt.
När du väljer din första grekiska handledare bör du också vara noga med att välja någon som passar dina förväntningar på vad en bra handledare är.
I synnerhet bör du:

1. Läs din handledares profil noggrant. Du kan berätta mycket om en handledares kvalitet utifrån mängden erfarenhet de har, tonen och frekvensen av recensionerna de får och hur de stöter på i sina meddelanden. Leta efter någon som verkar (och beskrivs) som snäll och lätt att prata med.
2. Kom till förberedda lektion. Vissa handledare gillar att planera allt åt dig, andra förväntar sig att allt ska planeras av dig. I båda fallen bör du alltid komma till en lektion med något du är redo att prata om, eller en fråga du är redo att ställa. Detta underlättar spänningen för både dig och din handledare.
3. Var inte passiv. Även om varje handledare kommer att ha några idéer och rekommendationer om vilka grekiska ämnen att lära sig eller prata om, kommer inte alla dessa saker att passa dig. Kom alltid ihåg att eftersom du betalar för lektionen har du all rätt att välja vad du ska prata om (och vad du inte ska prata om) under en lektion. Och när du pratar om saker du är intresserad av blir du också mer engagerad.

Dags att lära sig grekiska
Så där har du det: de tre största lektionerna jag har lärt mig när jag tar itu med det magnifika grekiska språket.

1. Vet varför

2. Anpassa dina resurser till din nivå

3. Hitta rätt talarpartner
Förresten, medan vi är på ämnet:

Finns det något annat du vill att jag ska täcka om grekiska?

Dess grammatik? Dess uttal? Eller kanske dess ord?

Låt mig veta i kommentarerna så gör jag mitt bästa för att ta itu med dina frågor och tvivel!
PS Jag har nyligen använt två fantastiska tvåspråkiga texter för att förbättra min grekiska: Clockmaster och The Crack on the Hourglass , båda skrivna av Roubina Gouyoumtzian. Om du vill förbättra dina grekiska läsförmåga, klicka på länkarna (affiliate) för att kolla in dem på InterlinearBooks.com.

Related topics: