Bantuan

NEW ARTICLE

Bagaimana untuk memasukkan aksara Mandarin dengan menaip suku kata Pinyin dalam format elektronik? - pengalaman pemulaBelajar Cina Mandarin - Pinyin pada platform elektronik - pengalaman pemula - PengenalanSelamat datang!

Pengenalan ini saya tulis dengan tujuan untuk memaklumkan kepada pembaca bahawa saya bukanlah seorang yang mempunyai kelayakan linguistik yang tinggi. Sila letakkan artikel saya dalam konteks ini juga. Saya berharap untuk menulis artikel yang serupa pada masa hadapan dan menerangkan pengenalan ini di sana juga.

Objektif utama komunikasi saya adalah untuk membentangkan percubaan, kejayaan, kegagalan dan pengalaman seorang pelajar bahasa baru.

Matlamat saya adalah untuk memotivasikan semua orang yang hanya memerlukannya.


terima kasih,

MùYáng

Pengarang artikel!
Pada masa kini, apabila kita mula belajar bahasa sendiri, lambat laun kita akan mula mencari juga di Youtube . Apabila saya memutuskan bahawa saya juga akan mula belajar bahasa Cina Mandarin, saya melakukan perkara yang sama. Video perbendaharaan kata, penjelasan fonetik, pelajaran tatabahasa, filem, rancangan TV, vlog, dsb. Kemungkinan yang tidak berkesudahan.

Memandangkan saya baru belajar bahasa Cina selama beberapa minggu sekarang, saya jelas belum memahami sari kata video tersebut. Apabila saya menonton video, penutur asli bercakap begitu pantas dalam kebanyakan kes sehingga saya tidak dapat mengecam bunyi perkataan itu. Oleh itu, pada mulanya, saya pasti cuba mencipta perbendaharaan kata, perpustakaan perkataan dan frasa saya sendiri, baik dalam bentuk bertulis dan lisan. Walau bagaimanapun, saya ingin mengaplikasikan kaedah ini hanya pada peringkat awal pembelajaran, sehingga saya mengembangkan sedikit perbendaharaan kata asas saya. Kemudian, setelah perbendaharaan kata saya berkembang, saya ingin mendengar bahan audio asli atau berbual dengan penutur asli (ditulis dan dituturkan).
Saya sedang cuba mencari cara terbaik untuk menghafal perkataan dengan penekanan yang betul. Saya menulis perkataan dalam bahasa ibunda saya, kemudian saya mencari perkataan yang betul dengan sebutan yang betul. Saya melakukan ini terutamanya dengan menyalin perkataan yang ditulis dalam aksara Mandarin daripada perisian terjemahan, atau menyalinnya daripada kamus elektronik, atau menulisnya secara manual daripada video kosa kata. Beginilah cara saya membangunkan kamus saya dalam format teks elektronik saya sendiri. Kemudian saya merakam perkataan, frasa, ayat dalam format audio dan mengamalkan sebutannya dengan memainkannya berulang kali. Beginilah cara saya mencipta bahan audio yang boleh dihafal berdasarkan pendengaran. Di sini, sudah tentu, saya hanya memikirkan perkakasan keluaran teks percuma kepada perisian bunyi.

Format kemasukan data daripada teks dalam talian kepada perisian bunyi adalah dalam simbol Mandarin tradisional. Kerana saya tidak bercakap Mandarin, saya tidak tahu watak-wataknya. Walaupun saya mengenali mereka, saya tidak akan dapat menaipnya dengan papan kekunci saya, yang berdasarkan aksara Latin. Semasa saya mengetahui asas bahasa, aksara dan istilah pertama, jurang ini muncul serta-merta. Pada masa itu saya memutuskan bahawa saya perlu menyelesaikan masalah kemasukan elektronik tanda mandarin.
1. Apabila bahasa Mandarin dipermudahkan, sistem 'Romanisasi' telah dibangunkan yang menetapkan suku kata huruf Latin kepada setiap aksara Mandarin.
Sistem tanda ini dipanggil transkripsi ' Pinyin Dari situ dapat tahu bahawa selepas membaca aksara Mandarin, jika ingin menyebut bunyi yang mana perlu menyebut suku kata tersebut. Di sinilah kita mula-mula menemui istilah 'nada suku kata'. Jika saya menyebut suku kata yang boleh diterangkan dalam tiga huruf Latin, seperti 'han', saya boleh menyebutnya dengan pelbagai aksen semasa bercakap. Dengan menyebut vokal suku kata dasar dengan nada yang berbeza, kami membentuk empat (atau lebih) suku kata yang berbeza secara fonetik (nada). Suku kata ini, yang disebut dengan nada yang berbeza, kemudian mempunyai makna yang berbeza semasa pertuturan. Huraian suku kata untuk membuat perbezaan ditunjukkan oleh pelbagai diakritik: hān, hán, hǎn, hàn .

Nada suku kata ini kemudiannya akan terdengar berbeza di telinga kita (apabila kita dapat membezakannya). Oleh itu, apabila kita ingin menerangkannya dalam input teks elektronik, kita perlu membezakannya juga.

2. Jika anda ingin memasukkan aksara Mandarin pada antara muka elektronik dengan papan kekunci huruf Latin kami, anda memerlukan sistem tanda Pinyin
Amaran! Terdapat bukan hanya satu kaedah input Pinyin untuk aksara ini, tetapi saya hanya belajar satu setakat ini.

3. Anda juga boleh memasukkan Pinyin menggunakan tapak penukaran dalam talian. Pada halaman ini, anda boleh menukar Pinyin kepada aksara Mandarin atau sebaliknya. Jika kita ingin menaip suku kata pinyin dalam medan teks, kita perlu menggunakan nada bahasa Cina yang telah kita pelajari.
4 nada + 1 nada neutral (jumlah = 5 nada) bahasa Mandarin dipermudahkan standard paling kerap diwakili dalam susunan ini dan dengan aksara ini:Nota: suku kata nada yang berbeza boleh digandingkan dengan lebih banyak aksara Cina, bukan hanya yang digambarkan di sini.

Semua suku kata Pinyin bahasa Mandarin dibentuk dengan 5 nada ini.

Jika kita ingin menerangkan vokal yang terbentuk dengan aksen nada ini, kita perlu mengetahui banyak aksara ASCII Dalam kes ini, kita sama ada menukar papan kekunci dan menaip vokal pada papan kekunci bahasa itu, atau kita mesti menaip gabungan setara dengan “alt +…” menaip. Dalam kedua-dua kes ia sangat memakan masa. Saya perhatikan perkara ini kerana jika seseorang bergerak ke arah ini semasa mempelajari tanda bahasa Cina, saya lebih suka mencadangkan memasang set bahasa Mandarin yang dipermudahkan dan menggunakan Pinyin ditaip tanpa aksen sebagai penyelesaian yang lebih cepat.

Memasang pek bahasa Mandarin yang ringkas untuk papan kekunci anda boleh dilakukan dengan cara yang sama seperti memasang pek bahasa lain. Bagi mereka yang belum berpengalaman dengan ini, berikut ialah cara memasang Papan Kekunci Mandarin Mudah .

Nota: Saya mendapat pengalaman saya menggunakan perisian yang dipasang dalam sistem pengendalian MS Windows 10
Selepas memasang papan kekunci Mandarin Cina, kami menggunakan input Pinyin seperti berikut:

Apabila menaip suku kata Pinyin, mula-mula gunakan shift + left alt untuk menukar bahasa papan kekunci kepada Mandarin, kemudian taip suku kata dalam kotak teks.

Contohnya, jika saya bertanya 'Apa khabar?' / 你 好吗? / Nǐ hǎo ma?

Selepas menaip suku kata “ni” , simbol mandarin untuk nada berbeza bagi suku kata “ni” muncul dalam menu mendatar.

Perhatian! Di sini, lebih daripada 4 aksara muncul, kerana beberapa suku kata tonal boleh diterangkan dalam beberapa kes, bergantung pada konteks, dengan lebih daripada satu aksara.Dalam beberapa kes, saya mendapati bahawa aksara Mandarin yang anda cari, tidak muncul di antara tujuh atau tanda ketinggian yang pertama, tetapi anda boleh menggunakan anak panah 'bawah' dan 'atas' ini untuk memilih tanda yang sesuai daripada tanda-tanda lain. Dalam kes ini, kita dapat melihat mengapa penting untuk mengetahui gambar suku kata nada yang berbeza untuk memilih yang betul daripada menu.Karakter Mandarin yang anda cari, mungkin tidak terdapat dalam menu yang disediakan. Dalam kes ini, saya boleh menemuinya dalam dua cara yang mungkin: Saya menyalin aksara yang muncul dalam perisian terjemahan, atau saya menyalin aksara Mandarin yang ditranskripsi yang terdapat pada tapak web penukar dalam talian.
Apabila menulis Pinyin dengan cara ini, saya telah memerhatikan bahawa semakin kerap saya menggunakan tulisan, semakin saya ingat watak yang sesuai. Pada pandangan saya, sebarang aktiviti di mana saya menyalin teks dengan Pinyin ke dalam aksara Mandarin membantu menghafal tanda baca bahasa Cina ini.

Jadi pengalaman saya ialah semua aktiviti yang mungkin boleh membantu semasa menghafal tanda baca mandarin. Sudah tentu, terdapat banyak cara untuk mempelajari tanda baca bahasa Cina (lukisan tangan, belajar dengan kad, atau dalam kes kami, walaupun menaip menggunakan papan kekunci).

Bagi saya, Google juga merupakan bantuan yang berguna dalam menggandingkan Pinyin tona dengan betul dengan aksara Mandarin.

Di sini, anda boleh memilih aksara Mandarin tertentu semasa anda menaip Pinyin , dan sebaik sahaja ia muncul dalam kotak teks, Pinyin dengan aksara Latin tona yang sepadan juga akan muncul di bawahnya. Saya boleh segera mendengar semula sebutan Cina. Ia juga merupakan cara yang padat dan pantas untuk saya belajar menulis dan menyebut aksara Mandarin.

Apabila saya mempertimbangkan untuk mula belajar bahasa Cina dengan lebih serius dan melaburkan masa di dalamnya, saya bertanya pada diri sendiri sama ada ia berbaloi. Saya dengan bijak berfikir bahawa cukup untuk saya mempelajari beberapa frasa daripada bahan audio dan mungkin saya akan dapat berbual dengan seseorang kadang kala dalam bahasa Cina. Saya dengan setia menolak kemungkinan bahawa saya tidak dapat mempelajari tanda-tanda bertulis Cina.

Sejujurnya, saya tidak tahu banyak watak mandarin sekarang. Tetapi jika dibandingkan dengan situasi sebelum ini, keadaan sekarang sudah menunjukkan perubahan. Ya, ia mungkin kelihatan agak kelakar apabila saya mengenali hanya beberapa aksara dalam teks yang lebih panjang, seperti "wo 我, hao 好, zhong guo 中国, mei guo 美国, ma 吗?" , tetapi ia masih merupakan satu kejayaan bagi saya.

Saya rasa itu adalah jenis falsafah pembelajaran saya yang salah dari titik A ke titik B. Menulis adalah bahagian penting dalam bahasa. Mungkin lebih penting untuk pergi ke jalan daripada pergi ke suatu tempat. Intinya adalah untuk menanganinya, mengamalkannya dalam setiap cara yang mungkin, dengan konsistensi yang tekun, atau dengan kelonggaran bermain-main, yang mana lebih sesuai.

Intinya adalah untuk menatal perkara ke hadapan …

Dengan hormat,

MùYáng


Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1  3 All