Bantuan

NEW ARTICLE

Apakah Erasmus +?Sehingga kini, beberapa program pertukaran Eropah dibenarkan anda untuk melakukan sebahagian daripada latihan di luar negeri. Yang paling terkenal adalah program Erasmus untuk pelajar. Sejak Januari 2014, program Erasmus yang disepadukan dalam program Erasmus + baru. Ia adalah lebih bercita-cita tinggi, lebih terbuka dan mudah.
Erasmus + mengumpulkan bekas Comenius, Leonardo da Vinci, dan Grundtvig Erasmus kepada tiga tindakan utama: menganjurkan mobiliti, kerjasama dalam perkongsian strategik, menyokong pembaharuan dasar. Berita yang besar: kualiti yang lebih baik dan impak yang lebih besar daripada projek-projek yang dibiayai, pelajar tidak lagi akan mengemukakan permohonan mereka secara individu. Sekarang, mobiliti akan dianjurkan oleh institusi atau organisasi latihan.

Misi Program


Di Perancis, sebagai contoh, Erasmus + program atau Skim Tindakan Komuniti Eropah untuk Mobiliti Pelajar Universiti, diuruskan oleh Agensi Eropah-Pendidikan -Training Perancis.
Ia dimaksudkan untuk semua penonton: sekolah, orang dewasa dan pelajar.
Ini boleh pergi dan belajar di sebuah institusi pendidikan rakan Eropah atau melakukan magang di sebuah syarikat Eropah.
Jelas sekali, sebagai 'Erasmus pelajar +', anda lulus peperiksaan anda di tapak dan mendapatkan nota disahkan di tahap negara anda. Ia adalah prinsip pengiktirafan tempoh yang dihabiskan di institusi tuan rumah.
Sepanjang penginapan, anda juga boleh menggunakan pasport anda 'Europass'. Ini adalah satu set lima dokumen yang mencerminkan dari segi kemahiran dan kelayakan pengetahuan dicapai, latihan selesai dan pengalaman profesional.
Tempoh satu penginapan Erasmus + adalah antara 3 bulan hingga 1 tahun.
Secara umumnya, pelajar membuat keputusan untuk meninggalkan apabila mereka sampai ke tahap yang minimum.
Sebab? Semua negara-negara yang telah menandatangani perjanjian Bologna yang telah dipersetujui pada peringkat kelayakan. Program ini membuka pintu daripada 28 negara anggota EU campur Norway, Iceland, Liechtenstein, Turki, Switzerland dan Croatia.

Europass, pasport anda untuk belajar di luar negara


Europass adalah satu set lima dokumen yang menyatakan dengan jelas kemahiran dan kelayakan anda di Eropah.
Dua dokumen adalah dalam akses terbuka:
- The resume (CV) menyampaikan kemahiran dan kelayakan anda dengan jelas dan berkesan
- Bahasa Pasport adalah alat penilaian kendiri kemahiran anda dan kemahiran bahasa.
CV dan Bahasa Pasport mewujudkan talian secara langsung dari laman web Cedefop itu, www.cedefop.europa.eu . Contoh dan arahan akan membantu anda menyelesaikan kedua-dua dokumen.
Dua dokumen lain yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang berwibawa dalam pendidikan dan latihan:
- Europass Mobiliti digunakan untuk mencatat pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi dalam kajian mobiliti atau penempatan kerja di lain negara Eropah; ia dilaksanakan oleh mana-mana jenis institusi atau organisasi yang ingin meningkatkan kualiti pengalaman mobiliti pelajar mereka
- The Tambahan Diploma, dibangunkan oleh institusi pengajian tinggi, menggambarkan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi oleh pemegang diploma pendidikan tinggi.

Mobiliti Internship untuk pelajar


Program ini bercadang untuk menjalankan latihan amali di syarikat-syarikat Eropah. Ini sebahagian besarnya digemari berlepas. Tidak lama kemudian, pelajar mengambil kesempatan hadapi realiti syarikat-syarikat Eropah. Permintaan tertinggi adalah dalam bidang sains sosial, perniagaan dan undang-undang (50% daripada kursus) dan kejuruteraan, pembuatan dan pembinaan (20%). Eropah menarik, tetapi tidak untuk jangka masa yang sangat panjang: secara purata, latihan yang berlangsung selama 3 bulan setengah.

Geran mungkin


Pemohon yang permohonan yang diterima akan layak untuk bantuan kewangan. Howerver, Erasmus + mobiliti Geran ini bertujuan untuk menampung kos tambahan tempoh pengajian di luar negara dan bukan keseluruhan kos penginapan yang (antara 150 dan 300 € untuk geran mobiliti untuk kajian dan antara 300 dan 450 € untuk mobiliti geran penempatan).
Dalam erti kata lain, ia tidak membenarkan anda untuk hidup. Sesungguhnya, biasiswa ini bertujuan antara lain untuk membantu jika taraf hidup adalah lebih tinggi daripada di negara anda.

Untuk pergi lebih jauh ... Portal Ploteus membentangkan tawaran latihan di Eropah. Lima penyertaan yang mungkin: peluang kajian itu, sistem pendidikan, biasiswa dan program pertukaran, maklumat praktikal tentang setiap negara, dan akhirnya 'Kenalan' untuk bertanya soalan dalam talian.

Erasmus + untuk pendidikan sekolah dan pendidikan dewasa (bekas Comenius dan Grundtvig)


Ia menyediakan bakal guru yang telah mengikuti sekurang-kurangnya dua tahun pendidikan tinggi untuk menjadi pembantu dan hidup pengembaraan Eropah. Dengan itu mereka dihadapkan kepada pengajaran sistem pendidikan yang berbeza.

Begitu juga, Erasmus + membolehkan sesiapa sahaja yang ingin untuk melengkapkan kerjaya dalam pendidikan orang dewasa yang bekerja sebagai pembantu di sebuah organisasi Eropah.

Erasmus +, untuk pendidikan dan latihan vokasional (bekas Leonardo da Vinci)Objektifnya adalah untuk membiayai di Eropah mobiliti latihan untuk orang dalam latihan profesional awal (pelajar, pelatih).
Program ini juga pekerja dan pencari kerja terbuka dalam memfailkan latihan vokasional.

- Negara-negara anggota Kesatuan Eropah: Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Denmark, Estonia, Finland, Perancis, Greece, Hungary, Ireland, Itali, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Belanda, Poland, Portugal, Republik Czech, Croatia , Romania, Slovakia, Slovenia, United Kingdom, Sweden.
- Negara-negara yang mengambil bahagian dalam program yang Tempus: negara-negara rakan Balkan Barat, Eropah Timur, Asia Tengah dan Mediterranean.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 2 All