Bantuan

NEW ARTICLE

Bagaimana Long Adakah Ia Ambil untuk Belajar Bahasa yang?
- Berapa lama yang diperlukan anda untuk belajar bahasa Sepanyol?
- Berapa lama masa yang diambil anda untuk belajar Bahasa Mandarin?
- Berapa lama masa yang diambil untuk belajar bahasa?
Saya mendapat soalan-soalan ini sepanjang masa. Sebagai pelajar daripada 13 bahasa, orang sering ingin tahu berapa lama ia mengambil masa untuk mendapatkan semuanya dilakukan. Ia satu soalan yang sukar, tetapi salah satu yang memerlukan jawapan. Lagipun, jika anda sedang mencari untuk memulakan perjalanan ini, anda akan mahu mempunyai beberapa idea apabila anda akan sampai ke sana, bukan?
Sebelum kita sampai kepada jawapan itu, bagaimanapun, kita akan mempunyai untuk menangani dua masalah utama:

Apa Adakah ia Min untuk 'Belajar' Bahasa yang?


Jika kita mahu tahu berapa lama perjalanan akan mengambil masa, kita perlu memikirkan di mana kita akan.
Sebagai permulaan, kita tahu bahawa kita mahu belajar bahasa. Tetapi apakah ia juga bermaksud untuk belajar bahasa, anyway? Kebanyakan akan mengatakan bahawa bahasa yang dipelajari apabila kita tahu dengan lancar.
Jadi, jika kita menukar daripada segi kita, itu bererti bahawa soalan sebenar ialah:
Berapa lama masa yang diambil untuk mencapai kefasihan dalam bahasa?

Setakat ini, begitu baik, bukan? Tidak cukup. Seperti kata kerja untuk belajar, takrif kefasihan adalah sama licin. Beberapa menyamakan kefasihan dengan sempurna. Beberapa menyamakan ia sekadar menjadi berfungsi. Itu adalah satu rangkaian yang besar. Terlalu besar.
Walaupun kita mengambil kefasihan sebagai hanya bermaksud 'tahu bahasa yang baik', kita tidak boleh terlalu jauh, sekurang-kurangnya tidak sehingga kita tahu bagaimana kita mahu belajar bahasa yang berkenaan.
Mujurlah, terdapat beberapa sumber yang sangat baik yang tersedia yang anda boleh gunakan untuk membantu anda menentukan bagaimana anda ingin tahu bahasa. Sumber-sumber ini akan memberikan anda satu destinasi sekitar yang merancang perjalanan pembelajaran anda, dan membantu anda mewujudkan pendek, pertengahan dan jangka panjang matlamat sebagai peristiwa penting.
Sumber-sumber ini dikenali sebagai rangka kerja kecekapan. Terdapat dua yang utama digunakan di seluruh dunia hari ini, yang paling popular yang menjadi skala CEFR . The CEFR penimbang menyediakan beberapa tahap penguasaan bahasa yang berbeza, mana-mana yang anda boleh gunakan untuk menyokong, definisi anda sendiri peribadi kefasihan.
Secara peribadi, saya menganggap bahasa yang boleh dipelajari pada tahap yang fasih sekali saya telah membangunkan pengucapan saya, mendengar, membaca, dan kemahiran menulis ke tahap B2 di CEFR Global Skala:
Dapat memahami idea-idea utama teks kompleks di kedua-dua topik konkrit dan abstrak, termasuk perbincangan teknikal dalam / ladangnya beliau pengkhususan. Boleh berinteraksi dengan ijazah kefasihan dan spontan yang membuat interaksi yang kerap dengan orang-orang native agak mustahil tanpa tekanan untuk salah satu pihak. Boleh menghasilkan jelas, teks terperinci mengenai pelbagai mata pelajaran dan menerangkan sudut pandangan mengenai isu topikal memberi kebaikan dan keburukan pelbagai pilihan.
Saya berhasrat untuk tahap ini khususnya untuk kefasihan kerana ia adalah tahap yang paling maju pada skala itu tanpa bergerak ke dalam penguasaan professional- atau akademik peringkat.

Bagaimana Fast Anda Belajar adalah bergantung kepada beberapa faktor


Sebaik sahaja anda telah menentukan bagaimana anda mahu menentukan kefasihan dalam bahasa asing, anda perlu sedar akan faktor-faktor objektif dan subjektif utama yang akan memberi kesan kepada berapa cepat anda tiba di tahap yang fasih.

Faktor-faktor objektif


Faktor objektif utama (iaitu faktor yang tidak bergantung kepada anda sebagai seorang individu) yang akan memberi kesan kepada berapa lama ia akan mengambil masa untuk mencapai kefasihan dikenali sebagai jarak antara linguistik bahasa ibunda anda dan bahasa sasaran anda.
Untuk memahami ini, ia adalah penting untuk melihat setiap bahasa sebagai satu sistem yang terdiri daripada beberapa subsistem. Walaupun setiap bahasa adalah unik dengan cara tersendiri, semua bahasa terdiri daripada struktur asas yang sama.
Mari kita lihat Itali, sebagai contoh.

Itali adalah bahasa manusia, bermakna ia terdiri daripada subsistem bahasa manusia: Syntax, Lexicon, Phonetics, dan lain-lain
Melalui membandingkan mana-mana dua bahasa, kita akan mendapati bahawa subsistem mereka boleh berkait rapat, yang berhubungan jauh, atau mana-mana sahaja di antara.
Jika kita bandingkan Itali ke Bahasa Sepanyol, kita akan dapati bahawa terdapat persamaan di hampir setiap kawasan: susunan perkataan (sintaksis), perbendaharaan kata (lexicon), sistem bunyi (fonetik). Kita boleh mengatakan bahawa Itali dan Sepanyol adalah bahasa dekat.
Jika kita bandingkan Itali ke Jepun, kita dapati lebih sedikit persamaan, serta sebahagian besar perbezaan. Itali mempunyai Subject-Verb-Object (SVO) perintah perkataan, manakala Jepun mempunyai Subject-Object-Verb perintah perkataan.
Tambahan pula, Itali mempunyai inventori yang lebih besar bunyi daripada Jepun tidak, dan kosa kata kedua-dua bahasa yang hampir sama sekali berbeza. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa Jepun Itali dan bahasa yang jauh.
Mengambil bahasa ibunda anda sebagai titik rujukan, anda akan mendapati bahawa mana-mana bahasa di Bumi boleh dianggap sebagai bahasa dekat atau jauh, bergantung kepada struktur linguistik dalaman yang dibandingkan.
Mencapai kefasihan dalam bahasa yang lebih jauh tidak dapat tidak akan mengambil masa yang lebih daripada berbuat demikian dalam bahasa yang lebih dekat.

Faktor-faktor subjektif


Terdapat juga beberapa faktor-faktor subjektif yang akan mempengaruhi berapa lama ia akan mengambil masa untuk anda mencapai kefasihan.
Faktor-faktor ini adalah bergantung kepada anda sebagai seorang individu, yang bererti bahawa anda boleh memanipulasi faktor-faktor ini sebagai perlu untuk belajar bahasa sasaran anda dengan lebih cepat. Ini adalah sesuatu yang anda tidak boleh lakukan dengan jarak linguistik.
Ketiga-tiga faktor subjektif adalah:
- pengalaman pembelajaran Bahasa anda sebelum
- mikro anda dan persekitaran makro
- Masa anda kepada tugas

Bahasa sebelum Pembelajaran Pengalaman


Dalam pembelajaran bahasa, pengalaman memainkan peranan besar dalam berapa cepat anda akan memperoleh bahasa baru. Jika anda tidak pernah belajar bahasa sebelum ini, maka bahasa asing pertama anda akan mengambil masa yang lebih lama untuk belajar dengan baik daripada hampir mana-mana bahasa yang berikutnya, tanpa mengira jarak linguistik.
Setelah anda mempunyai bahawa bahasa asing pertama di belakang anda, anda akan mempunyai pemahaman yang lebih besar daripada keseluruhan pembelajaran bahasa, dan setiap bahasa baru akan datang kepada anda dengan lebih mudah daripada yang lalu.

Mikro dan Persekitaran Makro


Di mana dan bagaimana anda menjalani hidup anda juga memainkan peranan besar dalam kelajuan pemerolehan bahasa.
Di peringkat yang paling luas, pembelajaran anda terjejas oleh persekitaran makro anda. Ini adalah sebahagian besarnya fungsi kediamanmu: negara, kawasan atau negeri, dan bandar atau bandar di mana anda mendapati diri anda. Bergantung kepada persekitaran makro individu anda, anda akan mempunyai masa yang lebih mudah atau lebih sukar mencapai kefasihan dalam bahasa asing anda.
Sebagai contoh, jika anda sedang belajar Bahasa Sepanyol di Valencia, Sepanyol, anda perlu persekitaran makro yang akan meningkatkan kelajuan anda pembelajaran. Jika, di sisi lain, anda belajar bahasa Sepanyol di Beijing, China, persekitaran mikro anda tidak akan meningkatkan kelajuan anda pembelajaran, dan mungkin boleh mengurangkannya.
Pada peringkat yang lebih intim, pembelajaran anda terjejas oleh persekitaran mikro anda. Ini adalah sebahagian besarnya fungsi bagaimana anda tinggal, dan yang anda mengelilingi diri anda dengan. Pilihan yang dibuat dalam persekitaran mikro boleh menambah atau menguranginya apa-apa kelebihan dan kelemahan untuk pembelajaran yang disebabkan oleh persekitaran makro.
Jika anda belajar bahasa Sepanyol di Valencia, Sepanyol, tetapi anda hidup, bekerja dan bersosial hanya dengan penutur bukan Bahasa Sepanyol, anda perlu persekitaran mikro yang akan mengurangkan kelajuan anda pembelajaran.
Jika anda belajar bahasa Sepanyol di Beijing, China, tetapi anda hidup, bekerja dan bersosial hanya dengan penutur bahasa Sepanyol di sana, anda mempunyai persekitaran mikro yang akan meningkatkan kelajuan anda pembelajaran.
Jalan paling cepat untuk kefasihan akan sentiasa datang melalui menjajarkan persekitaran makro dan mikro anda supaya kedua-dua menyokong matlamat pembelajaran anda. Jalan yang kedua terpantas akan melalui pembangunan persekitaran mikro yang sesuai. Jika anda boleh hidup, bekerja, atau bersosial dengan penutur bahasa sasaran anda, maka orang-orang faedah akan sentiasa melebihi kelebihan atau keburukan lokasi geografi anda.

Kali di Task


Akhir sekali, kita ada mungkin yang paling jelas faktor-faktor yang memberi kesan kepada berapa cepat anda belajar bahasa: berapa banyak pembelajaran anda benar-benar melakukan!
The pelajar yang meletakkan dalam jam pembelajaran lebih fokus, hari demi hari, akan sentiasa mencapai matlamat beliau lebih cepat daripada orang lain yang meletakkan dalam masa kurang jam, atau meletakkan dalam jumlah yang sama jam lebih regangan yang lebih lama.

A Tale of Two Pelajar


Untuk menggambarkan bagaimana faktor-faktor objektif dan subjektif bekerjasama untuk meningkatkan atau mengurangkan masa yang diambil untuk belajar bahasa, mari kita lihat dua contoh teori.
Mark dan John adalah kedua-dua rakyat Amerika, yang berumur 35.
Mark adalah belajar bahasa Jepun, bahasa yang jauh dari asli Bahasa Inggeris beliau. Mark tidak mempunyai pengalaman bahasa sebelumnya, dan tinggal di kawasan seluas Texas yang agak tidak mempunyai penutur asli Jepun. Oleh itu, dia tidak mempunyai makro atau persekitaran mikro yang kondusif untuk belajar bahasa Jepun dengan cepat. Mark juga berkahwin, dan mempunyai banyak komitmen yang berkaitan bukan bahasa dalam kehidupan sehari-hari beliau.
Jika Mark meletakkan dalam satu jam masa kepada tugas setiap hari, dia akan mencapai B2 peringkat pada CEFR skala dalam kira-kira 3-5 tahun.
John, di sisi lain, adalah belajar Portugis, yang merupakan bahasa berhampiran dengan asli Bahasa Inggeris beliau. John telah bercakap dua bahasa asing kepada B2 tahap: Korea, dan Sepanyol. Selain itu, dia bekerja dalam bidang bahasa sebagai guru Bahasa Sepanyol, dan sebagainya datang ke dalam hubungan dengan pelajar bahasa setiap hari. Baru-baru ini tunggal, John telah membuat keputusan untuk berpindah ke Portugal (persekitaran makro) dan mempunyai rancangan untuk membuat kawan-kawan dengan penduduk tempatan di sana (persekitaran mikro).
Jika John meletakkan dalam satu jam masa kepada tugas setiap hari, dia akan mencapai B2 peringkat pada CEFR besaran dalam 2-6 bulan.
Perhatikan bagaimana Mark dan John membuat komitmen masa setiap hari yang sama untuk pembelajaran bahasa, tetapi kerana semua faktor-faktor subjektif dan objektif lain, John mempunyai kemungkinan mencapai kefasihan dalam mana-mana dari 3% kepada 16% daripada jumlah masa yang Mark akan menghabiskan pembelajaran. Itulah perbezaan yang besar!
Walaupun contoh Mark dan John di atas adalah agak melampau, ia adalah penting untuk memahami bahawa terdapat banyak lagi untuk kelajuan pembelajaran daripada sekadar masa yang dilaburkan.

kesimpulan


Jadi, berapa lama masa yang diambil untuk belajar bahasa?
Soalan ini adalah amat jelas, kerana ia bergantung kepada syarat-syarat seperti pembelajaran, dan kefasihan, yang artinya berubah dari seorang ke seorang.
Dalam kes anda, saya cadangkan anda menyempitkan kemungkinan dengan menentukan kefasihan untuk diri sendiri.
Ini dilakukan paling mudah dengan mewujudkan B2 pada CEFR skala sebagai matlamat-negeri anda, sebagai titik anda kefasihan.
Sebaik sahaja anda tahu apa yang anda sasarkan, anda perlu melihat pada jarak yang linguistik antara bahasa ibunda dan sasaran anda untuk mendapatkan gambaran umum tentang bagaimana sukar ia akan menjadi untuk mencapai kefasihan. Kemudian, anda akhirnya boleh melihat keadaan individu anda dan lihat apa faktor-faktor subjektif anda boleh mempengaruhi dalam hidup anda untuk mempercepatkan diri anda di sepanjang jalan pembelajaran.
Perlu diingat bahawa kelajuan untuk kefasihan akan sentiasa berubah. Faktor-faktor yang akan berkembang, berubah, dan berkembang mengikut kedua-dua bahasa yang anda pilih, pengalaman pembelajaran anda, dan keadaan hidup anda.
Tidak boleh ada jalan pintas untuk kefasihan, tetapi kini anda tahu apa yang diperlukan untuk sampai ke sana dalam masa yang baik!
Ditulis oleh Luca Lampariello dan Kevin Morehouse

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 2  1 All