Hjelp

NEW ARTICLE

Hvordan lære det koreanske skrivesystemet på få timer:


Den engelske versjonen av denne artikkelen ble skrevet av Kevin Morehouse , språkcoacher og lærer, på en reise for å gjøre verden til et mer flerspråklig sted og medlem av LucaLampariello.com- teamet.
Fra et utenforliggende perspektiv er det en ting med de viktigste språkene i Øst-Asia som skiller seg skarpt ut fra resten: deres skriftsystemer .

Mens mye av den vestlige verden er avhengig av de tjue pluss bokstavene i det latinske alfabetet, er Kina, Japan og Korea forskjellige - Kina bruker en samling av tusenvis av tegn som tegn, men Japan bruker de samme tegnene og supplerer dem med to pensum. , og Korea bruker et annet system helt.
Hvis du er innstilt på å lære koreansk, kan du være bekymret for at reisen til å lære det koreanske skrivesystemet kan være lik det kinesiske og japanske elever må møte: år og år med å huske betydningen og strekningsrekkefølgen til kinesiske tegn bare for å nå lesenivået til et lite barn.

Hvis det er deg, har jeg gode nyheter: å lære koreansk 한글 (hangul) , bør ikke ta deg eller noen andre år å oppnå.

Faktisk burde det ikke en gang ta deg timer.
Jeg tuller ikke. Selv i sakte tempo er grunnleggende leseferdigheter på koreansk oppnåelig i noen få møter, enda mindre hvis du er motivert.

I denne artikkelen skal jeg legge ut en veikart som du kan bruke til å lære det koreanske skrivesystemet i dag, selv om du ikke kan et ord koreansk. Jeg skal ikke lære deg det direkte, men heller lede deg gjennom verktøyene og ressursene som vil hjelpe deg med å få jobben gjort raskere enn du selv tror er mulig.

La oss komme i gang.

Trinn 1: Lær de grunnleggende figurene
Læring av vokaler


Når du lærer det koreanske skriftsystemet, er det beste stedet å begynne med det enkleste av det enkle: vokalene.

Alle koreanske vokaler er skrevet som en kombinasjon av tre mulige komponenter:

1. En eller to loddrette linjer (ㅣ)
2. En bindestrek (opprinnelig en prikk) (-)
3. En horisontal linje (ㅡ)
Seriøst, det er det.

Den korte listen over komponenter utgjør hver vokal i språket.

ㅣ, ㅓ, ㅏ, ㅔ, ㅐ, ㅡ, ㅗ, ㅜ
Ikke bekymre deg for hvilke lyder disse symbolene gir for nå. Du kommer til det senere, i videoene. Bare fokuser på hvordan hvert symbol består av bare komponentene som er oppført ovenfor.

For de symbolene som inneholder en bindestrek, legger du til en annen strek noe som kalles en glide (omtrent en 'y' -lyd, for engelsktalende) til begynnelsen av den opprinnelige vokalen.

ㅕ, ㅑ, ㅖ, ㅒ, ㅛ, ㅠ
Du kan til og med ta de rene vokalene fra første sett og kombinere symbolene deres, skape diftonger eller en enkelt lyd som er en sammensmelting av to vokaler:

ㅜ + ㅣ = ㅟ ㅜ + ㅔ = ㅞ ㅗ + ㅐ = ㅙ ㅗ + ㅏ = ㅘ ㅜ + ㅓ = ㅝ ㅡ + ㅣ = ㅢ

Så det er det. Det er bokstavelig talt alle symbolene for vokaler og vokallignende lyder som brukes i moderne koreansk. Tjue 'bokstaver' som bare er rekombinasjoner av tre typer linjer.
Ting blir enda enklere når du knytter hvert symbol til riktig lyd. Hvis du for eksempel vet at 'ㅏ' får en 'ah' til å høres ut som i 'far', vil du raskt lære at det å legge til en ekstra dash til bokstaven (ㅑ) gir en 'yah' -lyd, som i 'yard' .

Her er to korte videoer som vil lede deg gjennom uttalen av alle vokal-symbolene beskrevet ovenfor:

Koreansk vokaler - grunnleggende

Koreansk diftoner - sammensatte / komplekse vokaler

Lærende konsonanter


La meg lede deg gjennom symbolene du vil møte for koreanske konsonanter. Igjen, ikke bekymre deg for lydene for nå. Bare fokuser på brikkene, og hvordan forskjellige elementer kan legges til et symbol for å endre lyden.

For det første er det ni former som utgjør de grunnleggende konsonantene:

ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ㅇ ㅈ
I likhet med vokaler kan disse konsonantformene kombineres på interessante måter for å lage variantkonsonanter, alt relatert til lyden til den første konsonanten ovenfor.

For eksempel kan noen av disse konsonantene 'dobles', og skape en anspent lyd. Disse blir ofte referert til som 'dobbeltkonsonanter'.

ㄲ, ㄸ, ㅃ, ㅉ, ㅆ

Å legge til en (eller flere) linjer i flere av disse symbolene skaper aspirerte versjoner av disse konsonantene, som ganske enkelt er de samme konsonantene ledsaget av mer luftstrøm ut av munnen når de uttales.

ㅋ, ㅌ, ㅍ, ㅎ, ㅊ
Og der har du det. Med de 19 figurene har du lært alle konsonantene som brukes i det moderne koreanske språket.

Her er en video som vil lede deg gjennom å parre hvert symbol med tilsvarende lyd:

Trinn 2: Lær enkle stavelser

Bygge stavelsesblokker


Nå som du har blitt introdusert for alle de koreanske konsonant- og vokal-symbolene, kan vi lære et av de mest interessante aspektene ved det koreanske skriftsystemet: hvordan symbolene passer sammen.

Ser du, koreansk hangul fungerer ikke som de fleste alfabeter eller til og med tegnsystemer.
De fleste skriftsystemer konstruerer ord ved å bare plassere bokstavene eller tegnene ved siden av hverandre.

For eksempel, for å formidle ordet 'cat' på engelsk, tar vi bokstavene 'C', 'A', og 'T' . og rett og slett plassere dem etter hverandre i rekkefølge.

C + A + T = CAT
Koreansk er litt annerledes ved at 'bokstavene' ikke er skrevet i rekkefølge, men snarere organisert i stavelsesblokker.

Ta navnet på selve skrivesystemet, hangul:

Dette er symbolene som inneholder ordet på koreansk:

ㅎ, ㅏ, ㄴ, ㄱ, ㅡ, ㄹ
Du kan imidlertid ikke skrive ㅎㅏㄴㄱㅡㄹ på rad og kalle det en dag. Det fungerer ikke i det hele tatt.

I stedet er koreanske symboler innenfor ord gruppert i 'stavelsesblokker'. Symbolene som lager en stavelse på koreansk, er gruppert i en omtrent kvadratisk form, og ordnet fra venstre til høyre og topp til bunn.

Så, tatt stavelse etter stavelse, går hangul fra:

ㅎ + ㅏ + ㄴ = 한 ㄱ + ㅡ + ㄹ = 글
Så når de riktige stavelsesblokkene er konstruert, legger du dem ved siden av hverandre, akkurat som du ville gjort med engelske bokstaver.

한 + 글 = 한글
Et viktig unntak fra stavelsesblokkbygging som jeg ennå ikke har nevnt: Hvis en stavelse i et ord er ment å bare inneholde en vokallyd, må den skriftlige stavelsen starte med et 'ㅇ' -symbol, som i dette tilfellet er kjent som en 'null konsonant'.
Så en stavelse som inneholder bokstavelig talt bare 'ah' vokalen i 'far', må skrives '아' , og ikke 'ㅏ' .

Øve på enkle stavelser


Når du kjenner de enkelte symbolene for vokaler og konsonanter, i tillegg til hvordan de er organisert i stavelsesblokker, er det på tide å øve på å lese enkle stavelsesblokker, bestående av bare en konsonant og en vokal.
Heldigvis er det slik koreanske barn begynner å lære å lese, så det er mange ressurser som hjelper deg å lære disse raskt.

Jeg anbefaler å starte med et diagram som ligner på alfabetskartet som brukes til å lære engelsktalende barn sine ABC-er.

Den eneste forskjellen her er at i stedet for ABC-ene dine, vil du lære deg 가나다라마바사 .
Du starter med et diagram som det nedenfor, og bruker det til å huske lydene til alle de enkle konsonant-vokalkombinasjonene.

Hvis du vil, kan du til og med lære de enkle stavelsene gjennom sangen, som i denne videoen:

Øve på komplekse stavelser


I motsetning til språk som japansk er koreanske stavelser ikke bare begrenset til enkle konsonant + vokalpar.

Koreanske stavelser kan også inneholde flere konsonanter etter vokalen, noe som resulterer i en konsonant + vokal + konsonant (CVC) eller konsonant + vokal + konsonant + konsonant (CVCC) -struktur.
Når de er skrevet, ser disse stavelsene litt mer overfylte ut enn deres CV-kolleger, så du må være spesielt oppmerksom på venstre til høyre, topp til bunn-regler som følges når du lager disse stavelsesblokkene.

Her er for eksempel ordet for hest ( “mal” ):

ㅁ + ㅏ + ㄹ = 말
Og ordet for livet ('salm') :

ㅅ + ㅏ + ㄹ + ㅁ = 삶

Dessverre er det her uttale kan bli litt ekstra vanskelig, også.

Konsonanter som følger vokaler i en stavelsesblokk er kjent på koreansk som 받침 ('batchim') eller 'sluttkonsonanter'. Mens uttalen av disse konsonantene vanligvis forblir den samme som du har lært, er det hyppige unntak der en stavelse-endelig konsonant vil bli uttalt annerledes enn vanlig.
Her er noen videoer som vil lede deg gjennom 받침 til 받침 , eller 'endelige konsonanter':

Endelige konsonanter (받침)
Alt om 받침 (Batchim) - Del 1
Alt om 받침 (Batchim) - Del 2

Ta dine 한글 ferdigheter til neste nivåPå dette tidspunktet har du lært følgende viktige aspekter av 한글 , det koreanske skrivesystemet:

- vokaler
Glir
Difthongs

- Konsonanter
Aspirerte konsonanter
Doble konsonanter

- Endelige konsonanter ( 받침 )
Hvis du har brukt (eller snart vil bruke) noen timer på å lære og gjennomgå informasjonen jeg har delt i bloggen og lenket videoer, kan du veldig seriøst si at du har lært det koreanske alfabetet.

I det minste bør du være i stand til å lese semi-pålitelig (det vil si lyd ut, ikke forstå) koreanske ord du kommer over.
Jobben din som koreansk elev er imidlertid ikke ferdig ennå. I virkeligheten er det bare begynnelsen.

Her er et par ting du kan jobbe med for fremtiden, ettersom koreanske ferdigheter vokser:

Uttale


Selv om du nå kan gjenkjenne alle bokstavene i det koreanske alfabetet, trenger du sannsynligvis mye mer øvelse i å uttale de koreanske lydene som følger med disse bokstavene.

Ikke bekymre deg, dette er ganske normalt. For engelsktalende (og høyttalere på de fleste vestlige språk) er koreansk uttale vanligvis den vanskeligste delen av språkopplæringsprosessen.
Som alltid betyr ikke hardt umulig. Du kan mestre koreanske lyder, akkurat som jeg (og mange andre elever) har. Det tar bare tid, dedikasjon og de riktige ressursene.

Her er noen å begynne med:

YouTube - Motivere koreansk - Forbedre din koreanske uttale-spilleliste

Koreansk uttale guide

Håndskrift og skriving


Nå som du kan lese og gjenkjenne symbolene i det koreanske alfabetet, vil du sannsynligvis bruke dem til å kommunisere gjennom skriving.

I så fall kan du lære å skrive koreansk, skrive det på en datamaskin eller begge deler.
For håndskrift anbefaler jeg Hangul Master by Talk to Me på koreansk , som viser deg alt du trenger for å skrive koreanske symboler, inkludert strekningsrekkefølge og forskjellige utskrifts- / manusstiler.
For å skrive er det ikke en eneste ressurs som dekker alle behov, men jeg anbefaler å starte med å laste ned Go Billy Koreansk gratis koreanske typespill, kalt Hangul Attack . Derfra kan du øve på å øke skrivehastigheten din ved hjelp av et elektronisk verktøy som 10FastFingers .

Har du lært å lese og skrive koreansk? Del opplevelsen din i kommentarene!

Related topics: