Help

NEW ARTICLE

Как да научим корейската система за писане само за няколко часа:


Английската версия на тази статия е написана от Кевин Морехаус , езиков треньор и учител, по време на пътуване, за да направи света едно многоезично място и член на екипа на LucaLampariello.com .
От външна гледна точка има едно нещо за основните езици в Източна Азия, което рязко се откроява от останалите: техните системи за писане .

Докато голяма част от западния свят разчита на двадесет и повече букви от латинската азбука, Китай, Япония и Корея са различни - Китай използва колекция от хиляди подобни на рисунки глифи, Япония използва същите тези глифи и ги допълва с две срички , а Корея използва изцяло различна система.
Ако сте готови да изучавате корейски, може да се притеснявате, че пътуването към изучаването на корейската система за писане може да бъде подобно на това, с което трябва да се сблъскат китайските и японските ученици: години и години на запомняне на значенията и реда на ударите на китайските иероглифи, само за да достигне нивото на четене на малко дете.

Ако това сте вие, тогава имам чудесни новини: изучаването на корейски 한글 (hangul) , не трябва да отнема на вас или на някой друг години, за да го постигнете.

Всъщност дори не би трябвало да ви отнемат часове.
Аз не съм се шегувам. Дори и с възможно най-бавното темпо, основната грамотност на корейски е постижима за няколко заседания, дори по-малко, ако сте мотивирани.

В тази статия ще изложа пътна карта, която можете да използвате, за да научите корейската система за писане днес, дори и да не знаете дума корейски. Няма да ви го науча направо, а по-скоро ще ви преведа през инструментите и ресурсите, които ще ви помогнат да свършите работата по-бързо, отколкото дори смятате, че е възможно.

Да започваме.

Стъпка 1: Научете основните форми
Изучаване на гласни


Когато изучавате корейската система за писане, най-доброто място за започване е най-лесното от лесното: гласните.

Всички корейски гласни са написани като комбинация от три възможни компонента:

1. Една или две вертикални линии (ㅣ)
2. Тире (първоначално точка) (-)
3. Хоризонтална линия (ㅡ)
Сериозно, това е.

Този кратък списък на компонентите съставлява всяка гласна в езика.

ㅣ, ㅓ, ㅏ, ㅔ, ㅐ, ㅡ, ㅗ, ㅜ
Засега не се притеснявайте какви звуци издават тези символи. Ще стигнете до това по-късно във видеоклиповете. Просто се съсредоточете върху това как всеки символ е съставен само от компонентите, изброени по-горе.

За тези символи, които съдържат тире, добавянето на второ тире добавя нещо, наречено плъзгане (приблизително звук 'y', за англоговорящите) в началото на оригиналната гласна.

ㅕ, ㅑ, ㅖ, ㅒ, ㅛ, ㅠ
Можете дори да вземете чистите гласни от първия набор и да комбинирате техните символи заедно, създавайки дифтонги или един звук, който представлява сливане на две гласни:

ㅜ + ㅣ = ㅟ ㅜ + ㅔ = ㅞ ㅗ + ㅐ = ㅙ ㅗ + ㅏ = ㅘ ㅜ + ㅓ = ㅝ ㅡ + ㅣ = ㅢ

Значи това е. Това са буквално всички символи за гласни и подобни на гласни звуци, използвани в съвременния корейски. Двайсет „букви“, които са просто рекомбинации от три вида редове.
Нещата стават още по-лесни, когато свързвате всеки символ с правилния му звук. Например, ако знаете, че „ㅏ“ издава звук „ах“ като в „баща“, тогава бързо ще научите, че добавянето на второ тире към буквата (ㅑ) издава звук 'yah' , като в 'yard' .

Ето два кратки видеоклипа, които ще ви преведат през произношението на всички гласни символи, описани по-горе:

Корейски гласни - Основни

Корейски дифтонги - съставни / сложни гласни

Изучаване на съгласни


Позволете ми да ви преведа през символите, които ще срещнете за корейските съгласни. Отново не се притеснявайте за звуците засега. Просто се фокусирайте върху парчетата и как различни елементи могат да бъдат добавени към символ, за да промените звука.

Първо, има 9 фигури, които съставят основните съгласни:

ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ㅇ ㅈ
Подобно на гласните, тези съгласни форми могат да се комбинират по интересни начини, за да се създадат вариантни съгласни, всички свързани със звука на първоначалната съгласна по-горе.

Например, някои от тези съгласни могат да бъдат „удвоени“, създавайки напрегнат звук. Те често се наричат 'двойни съгласни'.

ㄲ, ㄸ, ㅃ, ㅉ, ㅆ

Добавянето на един (или повече) реда към няколко от тези символи създава аспирирани версии на тези съгласни, които са просто същите съгласни, придружени от повече въздушен поток от устата, когато се произнасят.

ㅋ, ㅌ, ㅍ, ㅎ, ㅊ
И ето го. С тези 19 фигури сте научили всички съгласни, използвани в съвременния корейски език.

Ето видео, което ще ви преведе през сдвояване на всеки символ с еквивалентния му звук:

Стъпка 2: Научете прости срички

Изграждане на сричкови блокове


Сега, след като се запознахте с всички корейски съгласни и гласни символи, можем да научим един от най-интересните аспекти на корейската писмена система: как символите си пасват.

Виждате ли, корейският хангул не работи като повечето азбуки или дори символни системи.
Повечето системи за писане конструират думи, като просто поставят буквите или символите една до друга.

Например, за да предадем думата 'cat' на английски, вземаме буквите 'C', 'A', и 'T' . и просто ги поставете един след друг последователно.

C + A + T = CAT
Корейският е малко по-различен, тъй като 'буквите' не се пишат последователно, а по-скоро са организирани в сричкови блокове.

Вземете името на самата система за писане, хангул:

Това са символите, които съдържат думата на корейски:

ㅎ, ㅏ, ㄴ, ㄱ, ㅡ, ㄹ
Не можете обаче да пишете ㅎㅏㄴㄱㅡㄹ подред и да го наричате на ден. Това изобщо не работи.

Вместо това корейските символи в думите са групирани в „блокове от срички“. Символите, които правят сричка на корейски, се групират в приблизително квадратна форма и се подреждат отляво надясно и отгоре надолу.

И така, взето сричка по сричка, хангул отива от:

ㅎ + ㅏ + ㄴ = 한 ㄱ + ㅡ + ㄹ = 글
След това, след като са конструирани правилните блокове на сричките, вие ги поставяте един до друг, точно както бихте правили английски букви.

한 + 글 = 한글
Едно важно изключение от изграждането на блок от срички, което тепърва трябва да споменавам: Ако сричка в дадена дума има за цел да съдържа само гласен звук, тази написана сричка трябва да започва със символ 'ㅇ' , който в случая е известен като „нулева съгласна“.
И така, сричка, съдържаща буквално само гласната „ах“ в „баща“, трябва да се пише '아' , а не 'ㅏ' .

Практикуване на прости срички


След като познаете отделните символи за гласни и съгласни, в допълнение към това как те са организирани в сричкови блокове, е време да се упражнявате в четене на прости сричкови блокове, състоящи се само от една съгласна и една гласна.
За щастие по този начин малките корейски деца започват да се учат да четат, така че има достатъчно ресурси, които да ви помогнат да ги научите бързо.

Препоръчвам да започнете с диаграма, подобна на азбучната диаграма, която се използва за обучение на англоговорящи деца на техните ABC.

Единствената разлика тук е, че вместо вашите ABC, ще изучавате 가나다라마바사 .
Започвате с диаграма като тази по-долу и я използвате, за да запомните звуците на всички прости комбинации от съгласни гласни.

Ако искате, можете дори да научите простите срички чрез песен, както в това видео:

Практикуване на сложни срички


За разлика от езици като японски, корейските срички не са ограничени до прости двойки съгласна + гласна (CV).

Корейските срички могат също да съдържат допълнителни съгласни след гласната, което води до структура на съгласна + гласна + съгласна (CVC) или съгласна + гласна + съгласна + съгласна (CVCC).
Когато са написани, тези срички изглеждат малко по-претъпкани от техните колеги по CV, така че ще трябва да обърнете специално внимание на правилата отляво надясно, отгоре надолу, които се спазват при създаването на тези блокове на срички.

Например, тук е думата за кон ( “mal” ):

ㅁ + ㅏ + ㄹ = 말
И думата за живот ('salm') :

ㅅ + ㅏ + ㄹ + ㅁ = 삶

За съжаление, тук произношението може да стане малко по-сложно.

Съгласните, които следват гласни в сричка, са известни на корейски като 받침 ('batchim') или „крайни съгласни“. Докато произношението на тези съгласни обикновено остава същото, както сте научили, има чести изключения, при които сричка-крайна съгласна ще се произнася по различен начин от обикновено.
Ето няколко видеоклипа, които ще ви 받침 през тънкостите на 받침 или „крайни съгласни“:

Финални съгласни (받침)
Всичко за 받침 (Batchim) - Част 1
Всичко за 받침 (Batchim) - Част 2

한글 вашите 한글 умения на следващото нивоНа този етап научихте следните ключови аспекти на 한글 , корейската система за писане:

- Гласни
Плъзга се
Дифтонги

- Съгласни
Аспирирани съгласни
Двойни съгласни

- Финални съгласни ( 받침 )
Ако сте прекарали (или скоро ще прекарате) няколко часа в учене и преглед на информацията, която съм споделил в блога и свързаните видеоклипове, можете много сериозно да кажете, че сте научили корейската азбука.

Най-малко би трябвало да можете да разчитате полунадеждно (т.е. да озвучавате, да не разбирате) всяка корейска дума, която срещнете.
Вашата работа като обучаващ се корейски обаче все още не е свършена. В действителност това е само началото.

Ето няколко неща, върху които можете да работите за в бъдеще, докато вашите корейски умения растат:

Произношение


Въпреки че вече можете да разпознавате всички букви в корейската азбука, вероятно се нуждаете от много повече практика за произнасяне на корейски звуци, които се съчетават с тези букви.

Не се притеснявайте, това е съвсем нормално. За англоговорящите (и за повечето западни езици) корейското произношение обикновено е най-трудната част от процеса на изучаване на езици.
Както винаги, трудно не означава невъзможно. Можете да овладеете корейски звуци, точно както аз (и много други учащи). Просто отнема време, отдаденост и подходящите ресурси.

Ето няколко, с които да започнете:

YouTube - Мотивирайте корейски - Подобрете плейлиста си за корейски произношение

Ръководство за корейски произношение

Почерк и въвеждане на текст


Сега, когато можете да четете и разпознавате символите на корейската азбука, вероятно ще искате да ги използвате за комуникация чрез писане.

В такъв случай можете да се научите да пишете на ръка корейски, да го пишете на компютър или и двете.
За почерк препоръчвам Hangul Master by Talk to Me на корейски , който ще ви покаже всичко необходимо за писане на корейски символи, включително ред на щриховки и различни стилове на печат / скрипт.
За писане няма нито един ресурс, който да отговаря на всяка нужда, но препоръчвам да започнете, като изтеглите безплатната корейска игра за писане на Go Billy Korean , наречена Hangul Attack . Оттам нататък можете да практикувате увеличаване на скоростта на писане с помощта на онлайн инструмент като 10FastFingers .

Научихте ли се да четете и пишете корейски? Споделете своя опит в коментарите!

Related topics: