Pomoć

NEW ARTICLE

Kako naučiti korejski sustav pisanja u samo nekoliko sati:


Englesku verziju ovog članka napisao je Kevin Morehouse , jezični trener i učitelj, na putu da svijet učini višejezičnim i članom tima LucaLampariello.com .
Iz vanjske perspektive postoji jedna stvar o glavnim jezicima istočne Azije koja se naglo izdvaja od ostalih: njihovi sustavi pisanja .

Iako se velik dio zapadnog svijeta oslanja na dvadeset i više slova latinske abecede, Kina, Japan i Koreja su različiti - Kina koristi zbirku tisuća glifa sličnih crtežu, Japan koristi te iste glifove i nadopunjuje ih s dva sloga , a Koreja u potpunosti koristi drugačiji sustav.
Ako ste započeli s učenjem korejskog jezika, možda ćete se zabrinuti da bi putovanje do učenja korejskog pismenog sustava moglo biti slično onome s čime se moraju suočiti studenti kineskog i japanskog jezika: godine i godine pamćenja značenja i redoslijeda poteza kineskih znakova samo da bi se dostići razinu čitanja malog djeteta.

Ako ste to vi, onda imam izvrsne vijesti: učenje korejskog jezika 한글 (hangul) ne bi trebalo ni vama ni bilo kome drugom da to postignete.

Zapravo, ne bi vam trebali ni sati.
Ne šalim se. Čak i u najsporijem mogućem tempu osnovna pismenost na korejskom jeziku dostižna je za nekoliko sjednica, čak i manje ako ste motivirani.

U ovom članku izložit ću putokaz koji danas možete koristiti za učenje korejskog sustava pisanja, čak i ako ne znate ni riječ korejskog. Neću vam ga naučiti izravno, već ću vas voditi kroz alate i resurse koji će vam pomoći da posao obavite brže nego što čak i sami mislite da je moguće.

Započnimo.

Korak 1: Naučite osnovne oblike
Učenje samoglasnika


Kada učite korejski sustav pisanja, najbolje je započeti s najlakšim od najlakših: samoglasnicima.

Svi korejski samoglasnici napisani su kao kombinacija tri moguće komponente:

1. Jedna ili dvije okomite crte (ㅣ)
2. Crtica (izvorno točka) (-)
3. Vodoravna crta (ㅡ)
Ozbiljno, to je to.

Taj kratki popis komponenata čini svaki samoglasnik u jeziku.

ㅣ, ㅓ, ㅏ, ㅔ, ㅐ, ㅡ, ㅗ, ㅜ
Ne brinite za sada koje zvukove ti simboli proizvode. Do toga ćete doći kasnije, u video zapisima. Samo se usredotočite na to kako se svaki simbol sastoji samo od gore navedenih komponenata.

Za one simbole koji sadrže crticu, dodavanje druge crtice dodaje nešto što se naziva klizanje (otprilike zvuk 'y', za govornike engleskog jezika) na početak izvornog samoglasnika.

ㅕ, ㅑ, ㅖ, ㅒ, ㅛ, ㅠ
Možete čak uzeti čiste samoglasnike iz prvog skupa i kombinirati njihove simbole zajedno, stvarajući diftonge ili jedan zvuk koji je spajanje dva samoglasnika:

ㅜ + ㅣ = ㅟ ㅜ + ㅔ = ㅞ ㅗ + ㅐ = ㅙ ㅗ + ㅏ = ㅘ ㅜ + ㅓ = ㅝ ㅡ + ㅣ = ㅢ

Znaci to je to. To su doslovno svi simboli za samoglasnike i samoglasnike poput modernih korejskih jezika. Dvadeset 'slova' koja su samo rekombinacije tri vrste redaka.
Stvari postaju još lakše kada svaki simbol povežete s njegovim ispravnim zvukom. Na primjer, ako znate da 'ㅏ' zvuči 'ah' kao u 'ocu', tada ćete brzo naučiti da dodavanjem druge crtice u slovo (ㅑ) nastaje zvuk 'yah' , kao u 'yard' .

Evo dva kratka videozapisa koji će vas provesti kroz izgovor svih gore opisanih samoglasničkih simbola:

Korejski samoglasnici - osnovno

Korejski diftonzi - složeni / složeni samoglasnici

Učenje suglasnika


Dopustite mi da vas vodim kroz simbole koje ćete susresti za korejske suglasnike. Ponovno, za sada ne brinite zbog zvukova. Samo se usredotočite na dijelove i na to kako se različiti elementi mogu dodati simbolu za promjenu zvuka.

Prvo, postoji 9 oblika koji čine osnovne suglasnike:

ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ㅇ ㅈ
Poput samoglasnika, i ti se suglasnički oblici mogu kombinirati na zanimljive načine kako bi se stvorili varijantni suglasnici, svi povezani sa zvukom početnog suglasnika gore.

Na primjer, neke od tih suglasnika može se 'udvostručiti', stvarajući napeti zvuk. Oni se često nazivaju 'dvostrukim suglasnicima'.

ㄲ, ㄸ, ㅃ, ㅉ, ㅆ

Dodavanjem jednog (ili više) redaka u nekoliko ovih simbola stvaraju se usisane verzije tih suglasnika, koji su jednostavno isti suglasnici popraćeni većim protokom zraka iz usta kad se izgovaraju.

ㅋ, ㅌ, ㅍ, ㅎ, ㅊ
Eto ti ga. S tih 19 oblika naučili ste sve suglasnike koji se koriste u modernom korejskom jeziku.

Evo videozapisa koji će vas voditi kroz uparivanje svakog simbola s ekvivalentnim zvukom:

Korak 2: Naučite jednostavne slogove

Građenje blokova slogova


Sad kad ste se upoznali sa svim korejskim simbolima suglasnika i samoglasnika, možemo naučiti jedan od najzanimljivijih aspekata korejskog sustava pisanja: kako se simboli slažu.

Vidite, korejski hangul ne radi kao većina abeceda ili čak sustav znakova.
Većina sustava pisanja konstruira riječi jednostavnim postavljanjem slova ili znakova jedno pored drugog.

Na primjer, da bismo na engleskom prenijeli riječ 'cat' , uzimamo slova 'C', 'A', i 'T' . i jednostavno ih smjestite jednu za drugom u nizu.

C + A + T = CAT
Korejski je malo drugačiji po tome što 'slova' nisu napisana u nizu, već su organizirana u blokove slogova.

Uzmi ime samog sustava za pisanje, hangul:

Ovo su simboli koji sadrže riječ na korejskom:

ㅎ, ㅏ, ㄴ, ㄱ, ㅡ, ㄹ
Međutim, ne možete pisati ㅎㅏㄴㄱㅡㄹ sve redom i nazivati ga danom. To uopće ne uspijeva.

Umjesto toga, korejski simboli unutar riječi grupirani su u 'blokove slogova'. Simboli koji na korejskom jeziku čine slog grupirani su u približno kvadratni oblik i poredani slijeva udesno i odozgo prema dolje.

Dakle, uzimajući slog po slog, hangul ide od:

ㅎ + ㅏ + ㄴ = 한 ㄱ + ㅡ + ㄹ = 글
Zatim, nakon što su konstruirani odgovarajući blokovi slogova, stavljate ih jedan pored drugog, baš kao što biste upotrebljavali engleska slova.

한 + 글 = 한글
Jedna važna iznimka od gradnje blokova slogova koju još moram spomenuti: Ako slog u riječi treba sadržavati samo samoglasnik, taj napisani slog mora započeti sa simbolom 'ㅇ' , koji je u ovom slučaju poznat kao 'nulti suglasnik'.
Dakle, slog koji sadrži doslovno samo samo 'ah' samoglasnik u 'otac' mora biti napisan '아' , a ne 'ㅏ' .

Vježbanje jednostavnih slogova


Jednom kada znate pojedinačne simbole za samoglasnike i suglasnike, osim kako su organizirani u blokove slogova, vrijeme je i za vježbanje čitanja jednostavnih blokova slogova, koji se sastoje od samo jednog suglasnika i jednog samoglasnika.
Srećom, tako mlada korejska djeca počinju učiti čitati, tako da postoje brojni resursi koji će vam pomoći da ih brzo naučite.

Preporučujem da započnete s grafikonom sličnim abecednom grafikonu koji se koristi za podučavanje djece koja govore engleski jezik njihovim ABC-ima.

Jedina je razlika ovdje što ćete umjesto ABC-a učiti svoj 가나다라마바사 .
Započinjete s grafikonom poput donjeg i pomoću njega pamtite zvukove svih jednostavnih kombinacija suglasnika i samoglasnika.

Ako želite, možete čak i naučiti jednostavne slogove kroz pjesmu, kao u ovom videu:

Vježbanje složenih slogova


Za razliku od jezika poput japanskog, korejski slogovi nisu svi ograničeni na jednostavne suglasničke + samoglasničke parove (CV).

Korejski slogovi mogu sadržavati i dodatne suglasnike iza vokala, što rezultira strukturom suglasnik + samoglasnik + suglasnik (CVC) ili suglasnik + samoglasnik + suglasnik + (suglasnik + suglasnik).
Kad su napisani, ti slogovi izgledaju malo pretrpanije od svojih CV kolegica, pa ćete morati obratiti posebnu pozornost na pravila slijeva udesno, od vrha do dna koja se slijede prilikom izrade ovih blokova slogova.

Na primjer, ovdje je riječ za konja ( “mal” ):

ㅁ + ㅏ + ㄹ = 말
I riječ za život ('salm') :

ㅅ + ㅏ + ㄹ + ㅁ = 삶

Nažalost, tu izgovor može postati i malo nezgodniji.

Suglasnici koji slijede samoglasnike u bloku sloga na korejskom su jeziku poznati kao 받침 ('batchim') ili 'završni suglasnici'. Iako izgovor ovih suglasnika uglavnom ostaje isti kao što ste naučili, česte su iznimke kada će se slog-završni suglasnik izgovarati drugačije nego inače.
Evo nekoliko videozapisa koji će vas provesti kroz zamršenost 받침 ili 'konačnih suglasnika':

Završni suglasnici (받침)
Sve o 받침 (Batchim) - 1. dio
Sve o 받침 (Batchim) - 2. dio

Podizanje vaših 한글 vještina na sljedeću razinuU ovom trenutku naučili ste sljedeće ključne aspekte 한글 , korejskog sustava pisanja:

- Samoglasnici
Klizi
Dvoglasnici

- Suglasnici
Aspirirani suglasnici
Dvostruki suglasnici

- završni suglasnici ( 받침 )
Ako ste proveli (ili ćete uskoro potrošiti) nekoliko sati učeći i pregledavajući informacije koje sam podijelio na blogu i povezane videozapise, vrlo ozbiljno možete reći da ste naučili korejsku abecedu.

U najmanju ruku trebali biste biti u stanju polupouzdano pročitati (odnosno zvučati, ne razumjeti) bilo koju korejsku riječ na koju naiđete.
Međutim, vaš posao učenika Koreje još nije gotov. U stvarnosti to je tek početak.

Evo nekoliko stvari na kojima možete raditi u budućnosti kako vaše korejske vještine rastu:

Izgovor


Iako sada možete prepoznati sva slova u korejskoj abecedi, vjerojatno vam treba puno više vježbe u izgovaranju korejskih zvukova koji idu uz ta slova.

Ne brinite, ovo je sasvim normalno. Za govornike engleskog jezika (i govornike većine zapadnih jezika) korejski je izgovor obično najteži dio procesa učenja jezika.
Kao i uvijek, teško ne znači nemoguće. Možete savladati korejske zvukove, baš kao i ja (i mnogi drugi učenici). Samo treba vremena, predanosti i pravih resursa.

Evo nekoliko za početak:

YouTube - motivirajte korejski - poboljšajte svoj popis za reprodukciju korejskog izgovora

Korejski izgovor Vodič

Rukopis i tipkanje


Sad kad možete čitati i prepoznavati simbole korejske abecede, vjerojatno ćete ih htjeti koristiti za komunikaciju pisanjem.

U tom slučaju možete naučiti ručno pisati korejski, upisivati ga na računalo ili oboje.
Za rukopis preporučujem Hangul Master by Talk to Me na korejskom jeziku , koji će vam pokazati sve što trebate za pisanje korejskih simbola, uključujući redoslijed poteza i različite stilove ispisa / skripte.
Za tipkanje ne postoji niti jedan resurs koji udovoljava svim potrebama, ali preporučujem da započnete s preuzimanjem besplatne korejske igre za tipkanje Go Billy Korean nazvanom Hangul Attack . Odatle možete vježbati povećavati brzinu tipkanja pomoću mrežnog alata poput 10FastFingers .

Jeste li naučili čitati i pisati korejski? Podijelite svoje iskustvo u komentarima!

Related topics: