Βοήθεια

Πώς να μάθετε το κορεατικό σύστημα γραφής σε λίγες ώρες μόνο:


Η αγγλική έκδοση αυτού του άρθρου γράφτηκε από τον Kevin Morehouse , προπονητή και καθηγητή γλωσσών, σε ένα ταξίδι για να κάνει τον κόσμο πιο πολύγλωσσο μέρος και μέλος της ομάδας LucaLampariello.com .
Από εξωτερική άποψη, υπάρχει ένα πράγμα για τις κύριες γλώσσες της Ανατολικής Ασίας που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα: τα συστήματα γραφής τους .

Ενώ μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου βασίζεται στα είκοσι και πλέον γράμματα του λατινικού αλφαβήτου, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα είναι διαφορετικές - η Κίνα χρησιμοποιεί μια συλλογή χιλιάδων γλύφων που μοιάζουν με σχέδιο, η Ιαπωνία χρησιμοποιεί τους ίδιους γλύφους και τις συμπληρώνει με δύο συλλαβές. και η Κορέα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σύστημα εντελώς.
Εάν είστε έτοιμοι να μάθετε Κορεάτικα, μπορεί να ανησυχείτε ότι το ταξίδι στην εκμάθηση του κορεατικού συστήματος γραφής θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες μαθητές: χρόνια και χρόνια απομνημόνευσης των εννοιών και της σειράς κινέζικων χαρακτήρων απλώς για να φτάσετε το επίπεδο ανάγνωσης ενός μικρού παιδιού.

Αν είσαι εσύ, τότε έχω υπέροχα νέα: μαθαίνοντας κορεάτικα 한글 (hangul) , δεν θα πρέπει να 한글 (hangul) χρόνια σε εσάς ή σε κανέναν άλλο.

Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να σας πάρει ούτε ώρες.
Δεν αστειεύομαι. Ακόμα και με τον αργότερο πιθανό ρυθμό, ο βασικός γραμματισμός στα Κορεάτικα είναι εφικτός σε λίγες συνεδριάσεις, ακόμη λιγότερο δε, εάν έχετε κίνητρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσω έναν χάρτη πορείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθετε το κορεατικό σύστημα γραφής σήμερα, ακόμη και αν δεν γνωρίζετε μια λέξη Κορεάτικα. Δεν πρόκειται να σας το διδάξω εντελώς, αλλά μάλλον θα σας καθοδηγήσω στα εργαλεία και τους πόρους που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε τη δουλειά γρηγορότερα από ό, τι νομίζετε ότι είναι δυνατόν.

Ας αρχίσουμε.

Βήμα 1: Μάθετε τα βασικά σχήματα
Μαθαίνοντας φωνήεντα


Όταν μαθαίνετε το κορεατικό σύστημα γραφής, το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι με το ευκολότερο από τα εύκολα: τα φωνήεντα.

Όλα τα κορεατικά φωνήεντα γράφονται ως συνδυασμός τριών πιθανών στοιχείων:

1. Μία ή δύο κατακόρυφες γραμμές (ㅣ)
2. Μια παύλα (αρχικά μια τελεία) (-)
3. Οριζόντια γραμμή (ㅡ)
Σοβαρά, αυτό είναι.

Αυτή η σύντομη λίστα συστατικών αποτελεί κάθε φωνήεν στη γλώσσα.

ㅣ, ㅓ, ㅏ, ㅔ, ㅐ, ㅡ, ㅗ, ㅜ
Μην ανησυχείτε σχετικά με το τί ήχους φτιάχνουν αυτά τα σύμβολα προς το παρόν. Θα φτάσετε σε αυτό αργότερα, στα βίντεο. Απλώς εστιάσετε στο πώς κάθε σύμβολο αποτελείται μόνο από τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω.

Για εκείνα τα σύμβολα που περιέχουν παύλα, προσθέτοντας μια δεύτερη παύλα προσθέτει κάτι που ονομάζεται glide (περίπου ήχος "y", για τους αγγλόφωνους) στην αρχή του αυθεντικού φωνήεντος.

ㅕ, ㅑ, ㅖ, ㅒ, ㅛ, ㅠ
Μπορείτε ακόμη και να πάρετε τα καθαρά φωνήεντα από το πρώτο σετ και να συνδυάσετε τα σύμβολα τους μαζί, δημιουργώντας δίφθογγους ή έναν και μόνο ήχο που είναι συγχώνευση δύο φωνηέντων:

ㅜ + ㅣ = ㅟ ㅜ + ㅔ = ㅞ ㅗ + ㅐ = ㅙ ㅗ + ㅏ = ㅘ ㅜ + ㅓ = ㅝ ㅡ + ㅣ = ㅢ

Άρα αυτό είναι. Αυτά είναι κυριολεκτικά όλα τα σύμβολα για φωνήεντα και ήχους που μοιάζουν με φωνήεν που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα Κορεάτικα. Είκοσι "γράμματα" που είναι μόνο συνδυασμοί τριών τύπων γραμμών.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα όταν συνδέετε κάθε σύμβολο με τον σωστό ήχο του. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι το 'ㅏ' ακούγεται 'ah' όπως στο 'πατέρας', τότε θα μάθετε γρήγορα ότι προσθέτοντας μια δεύτερη παύλα στο γράμμα (ㅑ) ακούγεται 'yah' , όπως στην 'yard'

Ακολουθούν δύο σύντομα βίντεο που θα σας καθοδηγήσουν στην προφορά όλων των συμβόλων φωνηέντων που περιγράφονται παραπάνω:

Κορεατικά φωνήεντα - Βασικά

Κορεατικά Diphthongs - Σύνθετα / σύνθετα φωνήεντα

Εκμάθηση συμφώνων


Επιτρέψτε μου να σας καθοδηγήσω στα σύμβολα που θα συναντήσετε για Κορεάτικα σύμφωνα. Και πάλι, μην ανησυχείτε για τους ήχους προς το παρόν. Απλώς εστιάστε στα κομμάτια και πώς μπορούν να προστεθούν διαφορετικά στοιχεία σε ένα σύμβολο για να αλλάξετε τον ήχο.

Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν 9 σχήματα που αποτελούν τα βασικά σύμφωνα:

ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ㅇ ㅈ
Όπως τα φωνήεντα, αυτά τα σύμφωνα σχήματα μπορούν να συνδυαστούν με ενδιαφέροντες τρόπους για τη δημιουργία παραλλαγών, όλα συσχετιζόμενα με τον ήχο του αρχικού συμφώνου πιο πάνω.

Για παράδειγμα, μερικά από αυτά τα σύμφωνα μπορούν να «διπλασιαστούν», δημιουργώντας έναν έντονο ήχο. Αυτά αναφέρονται συχνά ως "διπλά σύμφωνα"

ㄲ, ㄸ, ㅃ, ㅉ, ㅆ

Η προσθήκη μίας (ή περισσοτέρων) γραμμών σε πολλά από αυτά τα σύμβολα δημιουργεί αναρροφούμενες εκδόσεις αυτών των συμφώνων, οι οποίες είναι απλά τα ίδια συμφώνα τα οποία συνοδεύονται από περισσότερη ροή αέρα από το στόμα όταν προφέρονται.

ㅋ, ㅌ, ㅍ, ㅎ, ㅊ
Και εκεί το έχετε. Με αυτά τα 19 σχήματα, έχετε μάθει όλα τα σύμφωνα σύμφωνα με τη σύγχρονη κορεατική γλώσσα.

Ακολουθεί ένα βίντεο που θα σας οδηγήσει στη σύζευξη κάθε συμβόλου με τον ισοδύναμο ήχο του:

Βήμα 2: Μάθετε απλές συλλαβές

Δομικά συλλαβικά μπλοκ


Τώρα που έχετε γνωριστεί με όλα τα σύμβολα της Κορέας και τα φωνήεντα, μπορούμε να μάθουμε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του κορεατικού συστήματος γραφής: πώς τα σύμβολα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Βλέπετε, το κορεατικό hangul δεν λειτουργεί όπως τα περισσότερα αλφάβητα ή ακόμη και συστήματα χαρακτήρων.
Τα περισσότερα συστήματα γραφής κατασκευάζουν λέξεις τοποθετώντας απλά τα γράμματα ή τους χαρακτήρες το ένα δίπλα στο άλλο.

Για παράδειγμα, για να μεταδώσουμε τη λέξη 'cat' στα Αγγλικά, παίρνουμε τα γράμματα 'C', 'A', και 'T' . και απλά τοποθετήστε τα το ένα μετά το άλλο στη σειρά

C + A + T = CAT
Τα Κορεάτικα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς τα «γράμματα» δεν γράφονται διαδοχικά, αλλά μάλλον οργανωμένα σε συλλαβές.

Πάρτε το όνομα του ίδιου του συστήματος γραφής, hangul:

Αυτά είναι τα σύμβολα που περιλαμβάνουν τη λέξη στα Κορεατικά:

ㅎ, ㅏ, ㄴ, ㄱ, ㅡ, ㄹ
Ωστόσο, δεν μπορείτε να τα γράψετε ㅎㅏㄴㄱㅡㄹ όλα στη σειρά και να τα αποκαλέσετε μέσα σε μία μέρα. Αυτό δεν λειτουργεί καθόλου.

Αντ 'αυτού, τα κορεατικά σύμβολα μέσα στις λέξεις ομαδοποιούνται σε "συλλαβές". Τα σύμβολα που σχηματίζουν μια συλλαβή στα Κορεάτικα ομαδοποιούνται σε περίπου τετράγωνο σχήμα και ταξινομούνται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

Λόγω της συλλαβής με τη συλλαβή, το σύστημα γραφής hangul πηγαίνει από:

ㅎ + ㅏ + ㄴ = 한 ㄱ + ㅡ + ㄹ = 글
Στη συνέχεια, μόλις κατασκευαστούν τα σωστά συλλαβικά μπλοκ, τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, όπως θα κάνατε και στα αγγλικά γράμματα.

한 + 글 = 한글
Μια σημαντική εξαίρεση για το χτίσιμο συλλαβών που έχω να αναφέρω ακόμη: Εάν μια συλλαβή σε μια λέξη προορίζεται να περιέχει μόνο έναν ήχο φωνήεντος, αυτή η γραμμένη συλλαβή πρέπει να ξεκινά με ένα σύμβολο "ㅇ" , το οποίο είναι γνωστό σε αυτήν την περίπτωση ως "μηδενικό σύμφωνο".
Επομένως, μια συλλαβή που περιέχει κυριολεκτικά μόνο το φωνήεν "ah" στο "πατέρας" πρέπει να γραφτεί "아" και όχι "ㅏ" .

Εξάσκηση απλών συλλαβών


Μόλις γνωρίσετε τα μεμονωμένα σύμβολα για φωνήεντα και σύμφωνα, εκτός από το πώς οργανώνονται σε συλλαβές, ήρθε η ώρα να εξασκηθείτε στην ανάγνωση απλών συλλαβών, που αποτελούνται από ένα μόνο σύμφωνο και ένα φωνήεν.
Ευτυχώς, με αυτόν τον τρόπο τα μικρά παιδιά της Κορέας αρχίζουν να μαθαίνουν να διαβάζουν, οπότε υπάρχουν άφθονοι πόροι για να σας βοηθήσουν να τα μάθετε γρήγορα.

Συνιστώ να ξεκινήσετε με ένα γράφημα παρόμοιο με το γράφημα αλφαβήτου που χρησιμοποιείται για να διδάξετε στα αγγλόφωνα παιδιά τους τα ABC τους.

Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι αντί για τα ABC σας, θα μάθετε τα 가나다라마바사 .
Ξεκινάτε με ένα γράφημα όπως αυτό παρακάτω και το χρησιμοποιείτε για να απομνημονεύσετε τους ήχους όλων των απλών συνδυασμών σύμφωνου-φωνήεντος

Αν θέλετε, μπορείτε ακόμη και να μάθετε τις απλές συλλαβές μέσω τραγουδιού, όπως σε αυτό το βίντεο:

Εξάσκηση σύνθετων συλλαβών


Σε αντίθεση με τις γλώσσες όπως οι ιαπωνικές, οι κορεατικές συλλαβές δεν περιορίζονται σε απλά ζεύγη συφωνικών + φωνηέντων (CV).

Οι κορεατικές συλλαβές μπορούν επίσης να περιέχουν επιπλέον σύμφωνα μετά το φωνήεν, με αποτέλεσμα τη δομή ενός σύμφωνου + φωνήεντος + συμφώνου (CVC) ή σύμφωνου + φωνήεντος + σύμφωνου + σύμφωνου (CVCC).
Όταν γράφονται, αυτές οι συλλαβές φαίνονται λίγο πιο γεμάτες από τους αντίστοιχους βιογραφικούς τους, οπότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω προς τα κάτω που ακολουθούνται κατά τη δημιουργία αυτών των μπλοκ συλλαβών.

Για παράδειγμα, εδώ είναι η λέξη για το άλογο ( “mal” ):

ㅁ + ㅏ + ㄹ = 말
Και η λέξη για τη ζωή ("salm") :

ㅅ + ㅏ + ㄹ + ㅁ = 삶

Δυστυχώς, εδώ είναι που η προφορά μπορεί να γίνει λίγο παραπάνω παραπλανητική.

Τα σύμφωνα σύμφωνα με τα φωνήεντα σε συλλαβές μπλοκ είναι γνωστά στα Κορεάτικα ως 받침 ("batchim") ή "final 받침 ("batchim") ". Ενώ η προφορά αυτών των συμφώνων παραμένει γενικά η ίδια όπως έχετε μάθει, υπάρχουν συχνές εξαιρέσεις όπου ένα τελικό σύμφωνο συλλαβής θα προφέρεται διαφορετικά από το συνηθισμένο.
Ακολουθούν μερικά βίντεο που θα σας καθοδηγήσουν μέσω της περιπλοκότητας 받침 ή των "τελικών συμφώνων":

Τελικά σύμφωνα (받침)
Τα πάντα σχετικά με 받침 (Batchim) - Μέρος 1
Τα πάντα σχετικά με 받침 (Batchim) - Μέρος 2
Πηγαίνοντας τις

한글 δεξιότητές σας στο επόμενο επίπεδοΣε αυτό το σημείο, έχετε μάθει τις ακόλουθες βασικές πτυχές του 한글 , του κορεατικού συστήματος γραφής:

- Φωνήεντα
Ολίσθηση
Δίφθογγοι

- Σύμφωνα
Αναπνευστικά σύμφωνα
Διπλά σύμφωνα

- Τελικά σύμφωνα ( 받침 )
Εάν έχετε ξοδέψει (ή πρόκειται να ξοδέψετε σύντομα) μερικές ώρες για να μάθετε και να ελέγξετε τις πληροφορίες που έχω μοιραστεί στο ιστολόγιο και τα συνδεδεμένα βίντεο, μπορείτε πολύ σοβαρά να πείτε ότι έχετε μάθει το κορεατικό αλφάβητο.

Τουλάχιστον, θα πρέπει να είστε σε θέση να διαβάσετε ημι-αξιόπιστα (δηλαδή να ακούτε, να μην καταλαβαίνετε) οποιαδήποτε κορεατική λέξη με την οποία έρχεστε αντιμέτωποι.
Ωστόσο, η δουλειά σας ως μαθητής της Κορεατικής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Στην πραγματικότητα, είναι μόνο η αρχή.

Εδώ είναι μερικά πράγματα με τα οποία μπορείτε να δουλέψετε στο μέλλον, καθώς οι δεξιότητες σας στην Κορεατική αυξάνονται:

Προφορά


Αν και μπορείτε τώρα να αναγνωρίσετε όλα τα γράμματα στο κορεατικό αλφάβητο, πιθανότατα χρειάζεστε πολύ περισσότερη πρακτική προφέροντας τους κορεατικούς ήχους που ταιριάζουν με αυτά τα γράμματα.

Μην ανησυχείτε, αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Για τους αγγλόφωνους (και τους ομιλητές των περισσότερων δυτικών γλωσσών), η προφορά της Κορέας είναι συνήθως το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας εκμάθησης γλωσσών.
Όπως πάντα, το δύσκολο δεν σημαίνει αδύνατο. Μπορείτε να κυριαρχήσετε στους κορεάτικους ήχους, όπως εγώ (και πολλοί άλλοι μαθητές). Χρειάζεται μόνο χρόνος, αφοσίωση και τους σωστούς πόρους.

Ακολουθούν μερικά για να ξεκινήσετε με:

YouTube - Motivate Korean - Βελτιώστε τη λίστα αναπαραγωγής των κορεατικών σας

Οδηγός προφοράς στα Κορεάτικα

Γράψιμο με το χέρι και πληκτρολόγηση


Τώρα που μπορείτε να διαβάσετε και να αναγνωρίσετε τα σύμβολα του κορεατικού αλφαβήτου, ίσως θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για να επικοινωνήσετε μέσω της γραφής.

Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να μάθετε να γράφετε με το χέρι Κορεάτικα, να τα πληκτρολογείτε σε υπολογιστή ή και τα δύο μαζί.
Για τον γραπτό λόγο, προτείνω το Hangul Master by Talk to Me στα Κορεατικά , το οποίο θα σας δείξει ό, τι χρειάζεστε για να γράψετε κορεατικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένης της σειράς χτυπήματος και διαφορετικών στυλ εκτύπωσης / κειμένου.
Για την πληκτρολόγηση, δεν υπάρχει ένας μοναδικός πόρος που να συναντά κάθε ανάγκη, αλλά προτείνω να ξεκινήσετε κατεβάζοντας το δωρεάν παιχνίδι κορεατικής πληκτρολόγησης του Go Billy Korean , που ονομάζεται Hangul Attack . Από εκεί, μπορείτε να εξασκηθείτε στην αύξηση της ταχύτητας πληκτρολόγησης χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό εργαλείο όπως το 10FastFingers .

Έχετε μάθει να διαβάζετε και να γράφετε κορεατικά; Μοιραστείτε την εμπειρία σας στα σχόλια!

Related topics: