Súgó

NEW ARTICLE

Hogyan hangzik, mint az anyanyelvi beszélő az intonációs mintáknak köszönhetően

Írta: Luca Lampariello .

- Más módon kell lennem - mondtam magamnak, elrettentettem.

Olyan számot töltöttem, mintha számtalan órát hallgattam, és hallgattam volna egy német nyelvű hangsávot, próbálva a lehető legközelebb utánozni.
Meg tudtam csinálni a hangokat, de amikor megpróbáltam utánozni a német anyanyelvi ritmust, a pályát és a musicaliséget, még mindig nem sikerült. A dolgok még rosszabbak voltak, amikor megpróbáltam hangosan elolvasni a szöveget magamnak, anélkül, hogy a hangot referenciaként használnám. Úgy akartam hangozni, mint egy német, de a hang másolása a szalagra arra kényszerített, hogy egy szégyenlőként éreztem magam. Nem úgy, mint egy anyanyelvű, de úgy, mintha valaki rosszul érzi magát.
Nem akartam benyomásokat tenni, és másolt hangot másolni. Véleményem szerint német anyanyelvűnek akartam lenni, és meg kell találnom a saját német hangomat. Szeretnék beszélni, megérteni és megérteni, akárcsak minden természetes születésű német. Szóval keményen gyakoroltam, és sok kutatást végeztem. Egy nap végül kitaláltam.
A megoldás egyszerű volt. Csak három dologra volt szükségem: az audió , a nyomtatott szöveg és egy ceruza.

Figyelmesen hallgatva, és megjelölve a szöveget, egy intuitív vizuális rendszert fejlesztettem ki bármely nyelv fonetikus mintáinak dekódolására.
Ez a rendszer elsősorban az intonációra összpontosít - a hangzás és a hangzás finom változásai, amelyek természetesen fordulnak elő, függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélünk.

Ezek a hangmagasság-változások az emberi kommunikáció kulcsfontosságú részét képezik. Sok nyelven megkülönböztethetnek egy kérdést egy nyilatkozattól, egy dühös egy boldog kijelentéstől és egy idegen beszédétől a külföldi beszédétől.
Az intonáció számos, de fontos szerepet játszik a mai bolygón.

Miért van tehát ilyen ritkán lefedve a nyelvtanulási kurzusok és szövegek?
Ennek sok oka van, de azt hiszem, ez többnyire azért történik, mert nincs intuitívan egyszerű és következetes rendszer a nyelvek intonációs mintáinak rögzítésére és tanulmányozására.
A szavak megismeréséhez írott nyelvet és szótárakat találunk.

A hangok megtanulásához már romanizálunk és a International Phonetic Alphabet (IPA) .
Az intonációs mintákhoz ... semmi. Vagy legalábbis semmi intuitív, egyszerű és konkrét. Több ezer akadémiai tanulmány, amely mindenféle grafikát, komplex hangmintát és eruditált magyarázatot és kiesést tartalmaz számtalan nyelven. Ez egy kincskísérlet a tudósok számára, de a legtöbb nyelvtanuló számára kevés vagy semmilyen gyakorlati felhasználást nem igényel.
Ezért dolgoztam ki olyan rendszert, amely az intonációt a nyelvtanulók számára hozzáférhetővé teszi, így a szavak és a hangok szerint is tanulmányozható és megtanulható.

Ma szeretném megtanítani neked a rendszer alapjait, így használhatod a saját tanulásban.

Kész? Kezdjük el.

Felkészülés magadra


Azt javaslom, hogy a hallgatás és olvasás részeként intonációt tanuljunk, amely az egyik kulcsfontosságú és leghatékonyabb tevékenység egy nagy akcentus megszerzésére bármely nyelven.
Ahhoz, hogy ezt a tevékenységet hatékonyan tegye, szüksége lesz:
- A szöveg vagy a párbeszéd nyomtatott példánya a célnyelvben.
- A szöveg vagy a párbeszéd hangja, ahogy azt egy vagy több anyanyelvi beszélő beszél.
- A hang lejátszásának eszköze (általában a számítógép, az okostelefon vagy az mp3 lejátszó)
- Ceruza a szöveg jelölésére.

1. lépés: Minden egyes mondat meghallgatása kétszer


Képzeljük el, hogy angolul tanul, és úgy döntött, hogy egy adott szöveg intonációját gyakorolja.

Az Ön feladata egyszerű:

Csak olvassa el és hallgassa meg a teljes szöveget kétszer .

Ez azt jelenti, hogy megnyomja a lejátszást a hangon, és kövesse, olvasva a szavakat a szemeddel, ahogy hallod az anyanyelvi beszélő hangos olvasását.
"October 31 is a night for fun and fright. Children of all ages dress up in costumes. There are little girls who dress up as fairies, princesses, ballerinas and the like. There are little boys who dress up as firefighters, policemen and superheroes. You also have the children who dress up as furry animals or ghoulish ghosts. One thing is certain, no matter what costume you choose, there is sure to be a lot of candy and chocolate involved on Halloween.

I can remember going 'trick or treating' as a child and using a pillow case as my goodie bag. This ensured that I would have plenty of room for the ridiculous amounts of chocolate that I collected. I remember having many stomach aches in the week that followed Halloween. I probably had enough candy to last a month, but I ate it all within a few days. Some parents take their children's candy and will only allow them a certain amount each day. However, my mom wanted to get it over with. She thought it was better to let me eat it all at once than to have to listen to me whine about candy for a whole month.

You might have the impression that Halloween is just for kids, but you would be wrong. Many adults take part in the festivities as well. For example, there are many parties that take place all over the city. Most people dress up in costumes and often there are prizes given for the best ones. Some adults spend months, and a lot of money, coming up with unique and elaborate costumes. I believe that some adults have more fun on Halloween than most children do.

Furthermore, many adults and teenagers like to set off fireworks and firecrackers. There are often wonderful firework displays at parks and schools. Usually they are put on by firefighters to make sure that nobody gets hurt. October 31 is generally not a peaceful night, so if you think you will be going to bed early, you had better think again. Often there are teenagers setting off firecrackers until all hours of the morning.
"

Hallgatás és olvasás közben győződjön meg róla, hogy kényelmesen ül, és a szöveged elé kerül. A tested pozíciója befolyásolhatja, hogyan fókuszálsz és elnyeled az információkat, ezért próbáld meg olvasni közben ülni egyenesen.

Ezt legalább kétszer vagy háromszor végezze el, mielőtt továbblépne.

2. lépés: Ossza meg az egyes mondatokat darabokra


Amikor a mondatokat természetesen beszélik, gyakran tartalmaz néhány szünetet, ahol a hangszóró egy pillanatra leáll, mielőtt folytatná.
Ezen szünetek némelyike írásjelekkel van jelölve, mint egy vessző vagy időszak. Néhány nem.

Ezeket a szüneteket természetes töréspontként használva feloszthatjuk a mondatokat 'darabokra', vagy kisebb darabokra.
A meghallgatás és az olvasás második lépésében meg kell találni ezeket a szüneteket a darabok között, és jelölni őket a szövegre.

Ez az egyszerű kiegészítés lehetővé teszi az agyad számára, hogy bonyolult mondatokat bonthasson rövidebb, könnyebben emészthető részekre. Hogy meg tudjam jeleníteni a szüneteket, személyesen szeretném felhívni a vonalak, ahol minden szünet megjelenik a szövegben. Ez az egyszerű lépés segít abban, hogy a kapott darabok vizuálisan kiemelkedjenek, és az olvasás során nyilvánvalóbbvá teszik őket.
Itt van az első bekezdés, amely darabokra oszlik.

"October 31 // is a night for fun and fright. Children of all ages // dress up in costumes. There are little girls // who dress up as fairies //, princesses //, ballerinas // and the like.

There are little boys// who dress up as firefighters //, policemen // and superheroes. You also have the children //who dress up as furry animals // or ghoulish ghosts. One thing is certain,// no matter what costume you choose,// there is sure to be a lot of candy and chocolate // involved on Halloween.
"

3. lépés: Hallgassa újra, és jelölje be a variációkat a hangban
A szöveg megjelölve és darabokra osztva megkönnyíti majd a fontos intonációváltozások azonosítását. Ez azért van, mert a nyelv minden egyes darabja általában a hangmagasság megváltoztatásával végződik, akár alacsony hangtól magas hangig, akár magas hangon alacsony hangig.
Ebben a lépésben, azt szeretnénk, hogy jelölje meg a szöveget ismét, ezúttal kis nyilak, amelyek vagy felfelé kanyarodó ( ⤴ ) vagy kanyargós lefelé ( ⤵ ). Ezek a nyilak egy emelkedő pályát vagy egy csökkenő pályát képviselnek. Ezeket a nyilakat az egyes darabok utolsó szava vagy elemei fölé írja.
Természetesen, mielőtt elkezdené, újra meg kell hallgatnia a szöveget, és kitalálnia kell, hogy az egyes darabok emelkedő hangon vagy csökkenő hangon végződnek-e.

Ha problémái vannak a hangmagasság megváltoztatásával, érdemes megtartani a kezét a szünet gombon, és többször hallgatni minden darabot. Ha már biztos benne, hogyan változik a hangmagasság, akkor a nyilakat a nyomtatott oldalra írhatja.
Itt van a szövegünk első bekezdése, ezúttal az intonációs nyilakkal. (A technikai korlátok miatt a nyilak a szavak mellett jelennek meg, amelyek inkább érinti őket, mint azok felett):
- "October 31 ⤴// is a night for fun and fright ⤵. Children of all ages ⤴// dress up in co ⤵-stumes. There are little girls ⤴// who dress up as fairies ⤴//, princesses ⤴//, ballerinas ⤴//and the li- ⤵ke. There are little boys ⤴// who dress up as firefighters ⤴//, policemen ⤴// and super ⤵heroes. You also have the children ⤴// who dress up as furry animals ⤴// or ghoulish ghosts ⤵. One thing is cer ⤵-tain//, no matter what costume you choose ⤴//, there is sure to be a lot of candy and chocolate ⤴// involved on Hal-lo-ween ⤵. "
-

Ideje, hogy kap egy nagy hangsúlyt


Miután elvégezte a fenti három lépés mindegyikét, megbízható nyilvántartást fog kapni arról, hogy az anyanyelvi beszélő hogyan fog beolvasni egy szöveget olvasás közben.
Tudni fogja:
- Hol fognak szünetelni (a hangsúly, a légzés stb.)
- Hol fogják növelni a hangjukat
- Hol fogják csökkenteni a hangjukat.
Enter Ezen a ponton többször is meghallgattad a szöveg hangját, így jó emléket kell adnod a kiejtésről és a stressz szóról.
Ezeknek a lépéseknek köszönhetően a nyomtatott és megjelölt szöveget kiejtési és intonációs erőforrásként használhatja, amelyet gyakorolhat és fejlesztheti képességeit.
Gondolj úgy, mint a kották. Bármely zenész megpróbál játszani egy dalt 'fülön', de ez gyakran sok hibát és variációt eredményez a tényleges darabból. Azok a zenészek, akik jól akarnak tanulni egy darabot, általában kottákat vásárolnak, vagy magukat a művet átírják.
Ezzel a hallási és olvasási gyakorlattal alapvetően megtanulhatja, hogyan kell átírni a beszélt nyelvet a hallható formából könnyen olvasható kottákba.
Miután megvan a 'zene', ne engedje, hogy hulladékba kerüljön. Olvassa el, finomítsa, árnyékolja és gyakorolja, amennyire csak tudsz. Természetesen kapjon visszajelzést, ha lehetséges. Használja a végleges szöveget finomító eszközként, amely közelebb hozza és közelebb hozza az anyanyelvi intonációt és kiejtést.
Világszerte több száz diákot képeztem, akik nem hagyományos módon közelítik meg a hangszerzést, és garantálhatom, hogy a megfelelő gondolkodásmóddal, motivációval és megfelelő képzéssel igazán lenyűgöző eredményeket érhet el.

Related topics:

Comments