Bantuan

NEW ARTICLE

Apakah bahasa yang paling penting untuk perniagaan?

Anda perlu menterjemahkan kandungan komersial dan pemasaran anda jika anda beroperasi di peringkat antarabangsa.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda apa 10 bahasa paling penting untuk disertakan dalam strategi pengantarabangsaan anda .

Tidak ada keraguan bahawa dunia semakin terhubung dan perdagangan itu, lebih daripada biasa, adalah antarabangsa.

Kebanyakan syarikat global mempunyai sekurang-kurangnya memikirkan banyak peluang yang datang dengan hanya menawarkan kandungan mereka dalam bahasa yang berbeza .
Untuk mencapai khalayak anda dengan berkesan , anda perlu bercakap dengan mereka dalam bahasa pilihan mereka.

Anda boleh, sebagai contoh, mencari latihan dalam talian untuk meningkatkan komunikasi pekerja, transkripsi panduan pengguna untuk membantu pelanggan atau mencari tapak web anda untuk menarik lebih ramai pelawat di seluruh dunia.

Ia semakin diperlukan untuk menentukan strategi penerjemahan dan lokalisasi yang akan memupuk interaksi sedemikian di peringkat antarabangsa.

Antara kira-kira 6000 bahasa hidup yang diketahui , ia tidak selalunya mudah untuk memilih mereka yang merupakan pelaburan yang baik.
Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk menilai matlamat makroekonomi anda dan penonton sasaran utama anda. Sebelum anda menyelam ke dalam lautan bahasa, periksa yang digunakan oleh pesaing anda untuk menyampaikan kandungannya dan tanya diri anda jika anda perlu menyalin atau menonjol dari mereka. Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan maklumat yang cukup, luangkan masa untuk menafsirkannya.

Kami telah menubuhkan senarai 10 bahasa penting yang harus dipertimbangkan ketika menerjemahkan kandungan komersial dan pemasaran anda jika anda beroperasi di peringkat antarabangsa. Senarai ini juga membentangkan fakta dan angka yang menggambarkan bagaimana bahasa-bahasa ini adalah pilihan yang baik.

1. Bahasa Inggeris


Bahasa Inggeris adalah bahasa perniagaan dan akademik . Diucapkan di 94 negara oleh 339 juta penutur asli, ia adalah bahasa rasmi 20 organisasi antarabangsa yang paling penting.

Oleh itu penggunaannya amat meluas. Di kebanyakan negara, ia juga merupakan bahasa asing pertama yang diajar di sekolah. Ia difahami oleh satu pertiga penduduk dunia .
Bahasa Inggeris juga memegang kedudukan teratas dalam bahasa yang paling banyak digunakan oleh pengguna Internet dengan pengguna 949 juta dan merupakan bahasa yang paling banyak digunakan di laman web berbilang bahasa.

Oleh itu bahasa Inggeris adalah penting untuk mana-mana syarikat yang ingin membangunkan di tempat kejadian antarabangsa.

Jika anda memerlukan penterjemah bahasa Inggeris, anda boleh mencari satu di platform Perkhidmatan Polyglot .

2. Cina


Bahasa Cina adalah satu set bahasa Sino-Tibetan yang menyumbang lebih daripada 955 juta penutur asli, atau 14,4 % penduduk dunia. Ia adalah bahasa yang paling banyak digunakan di dunia , dengan sejumlah 1 bilion penceramah.

Kedudukan dominannya dalam ekonomi global menjadikannya peluang perniagaan yang luar biasa. Pada masa syarikat Cina berkembang di peringkat antarabangsa dan sementara negara ini telah meningkatkan keupayaan penyumberluaran kerana kos yang sangat rendah dan produktiviti tinggi, bahasa ini tidak boleh diabaikan. Selain itu, amalan bahasa Inggeris tidak begitu biasa di China.
Mandarin juga merupakan bahasa kedua paling popular di kalangan pengguna Internet . Jika penggunaan Internet terus berkembang di negara-negara Asia utama, diharapkan China akan menggantikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa yang paling banyak digunakan di Internet.

Untuk menterjemahkan kandungan bertulis anda yang berbeza, anda perlu memilih antara dua bentuk tulisan bahasa ini, iaitu Bahasa Cina Ringkas dan Cina Tradisional . Walaupun majoriti penduduk menggunakan bahasa Cina yang dipermudahkan, penggunaan tradisional Cina semakin meningkat.
Jika anda memerlukan jurubahasa Cina untuk mesyuarat perniagaan atau acara lain, anda perlu memilih antara Mandarin dan Kantonis. Sebaliknya, jika dokumen berkenaan diterjemahkan , pilihan anda akan menjadi antara Cina dan Cina tradisional yang dipermudahkan.

3. Bahasa Sepanyol


Walaupun ia tidak semestinya dianggap sebagai bahasa perniagaan, bahasa Sepanyol, dengan 405 juta penutur asli, adalah bahasa kedua yang paling banyak digunakan setelah bahasa Mandarin. Tidak hairanlah bahawa anda mendapatinya dalam senarai kami.

Dengan menawarkan kandungan anda dalam Bahasa Sepanyol, anda membuka pintu bukan sahaja di Sepanyol, tetapi juga di negara - negara Amerika Latin seperti Mexico, Peru, Paraguay dan Ecuador, dan juga di Amerika Syarikat, di mana bahasa Sepanyol adalah bahasa ibu kira-kira 37,6 juta orang.
Mengetahui bahawa Amerika Syarikat adalah ekonomi terbesar di dunia dan penduduk Hispanik dijangka berganda menjelang tahun 2050, pentingnya bahasa Sepanyol kelihatan jelas.

Terima kasih kepada pelbagai perjanjian perdagangan dua hala yang kaya, perdagangan Mexico adalah antara yang paling terbuka di dunia. United Kingdom juga telah mengenal pasti ia sebagai negara keutamaan untuk pendidikan antarabangsa.
Jika anda ingin melakukan perniagaan di Amerika Syarikat, di mana saja di dunia Barat, bahasa Sepanyol mestilah sebahagian daripada bahasa terjemahan anda.

Anda boleh mencari Pemilih Penterjemah Sepanyol di sini .

4. Bahasa Arab


Bahasa Arab dituturkan oleh 295 juta orang di seluruh dunia. Ia adalah bahasa rasmi 28 negara yang berbeza, termasuk sejumlah besar ekonomi dinamik dan berkembang di Timur Tengah dan Afrika .

6 negara berbahasa Arab adalah antara UK 50 pasaran eksport utama bagi barangan. Nilai gabungan mereka dalam ekonomi melebihi Sepanyol, China atau Itali.
Selain itu, Arab berpangkat kedua di kalangan 'bahasa masa depan' menurut laporan yang diterbitkan oleh British Council .
Timur Tengah adalah pasaran yang berkembang pesat, dengan pengguna yang bersemangat. Wilayah ini makmur dan banyak negeri cuba menarik pelancong ke negara mereka, terutama melalui belanja.

Jelas sekali, ketidakamanan di rantau ini adalah masalah sebenar, tetapi ia hanya menambah permintaan untuk kandungan Arab untuk memenuhi keperluan perisikan dan diplomasi.
Internet juga membuat kemajuan di Timur Tengah dan, memandangkan sejumlah besar penutur bahasa Arab hanya berbahasa Arab, menterjemahkan kandungan dalam talian dalam bahasa Arab adalah penting untuk mendapatkan kelebihan di pasaran antarabangsa.
Jika paparan bahasa Arab telah lama menjadi masalah di laman web, perisian terkini dan penyemak imbas telah mengatasi kesukaran ini. Oleh kerana itu, semakin banyak syarikat menerjemahkan kandungan mereka dalam bahasa Arab tidak lama lagi.
Syarikat harus memberi tumpuan untuk membuat produk mereka sedia ada di dunia Arab, walaupun hubungannya yang sukar dengan dunia Barat. Ini akan memastikan keputusan yang positif tidak hanya untuk syarikat yang bercakap bahasa yang sama, tetapi lebih untuk diplomasi atau sektor tenaga dan pertahanan.

5. Jerman


Jerman mempunyai 95 juta penutur asli dan sejumlah 210 juta penceramah di seluruh dunia . Ia juga merupakan bahasa keempat yang paling banyak digunakan dalam talian. Ini mungkin kelihatan kecil berbanding kebanyakan bahasa lain dalam senarai ini, tetapi bahasa ini digunakan dalam beberapa ekonomi utama di Eropah , iaitu Jerman, Austria, Belgium, Switzerland, Luxembourg dan Switzerland. Liechtenstein.
Jerman, khususnya, adalah ekonomi utama Kesatuan Eropah dan enjin ekonomi di peringkat antarabangsa.
Jerman adalah penyumbang ketiga terbesar dunia dalam penyelidikan dan pembangunan. Oleh itu, Jerman amat penting untuk penyelidikan saintifik dan berada di bahagian atas bahasa sains utama yang digunakan dalam sains seperti perubatan, sains sosial, psikologi, seni dan sains manusia lain.
Terima kasih kepada reputasi mereka untuk kualiti dan pengetahuan, banyak syarikat Jerman menguasai cawangan mereka dan jika anda ingin berjaya dalam bidang mereka, anda juga perlu menggunakan bahasa mereka.

Semak pemilihan penterjemah bahasa Jerman kami .

6. Portugis


Bahasa Portugis dituturkan oleh 210 juta orang di Portugal (sudah tentu) dan di Brazil, serta di beberapa tempat di Afrika. Ia juga merupakan bahasa kedua yang digunakan di Amerika Latin (selepas bahasa Sepanyol).
Untuk perniagaan, Brazil mungkin negara yang paling menarik. Walaupun kemelesetan yang mendalam, Brazil kekal sebagai negara besar dan pasaran yang besar . Ia mewakili kuasa ekonomi utama di Amerika Latin dan, menurut beberapa penunjuk, pemulihan di negara ini nampaknya diumumkan untuk tahun depan atau seterusnya. Peluang perniagaan baru tidak akan terlepas.
Oleh kerana Brazil adalah wilayah saintifik yang paling terkenal di luar negara-negara G8 , ia menawarkan peluang kerjasama dan kerjasama saintifik, terutamanya dalam bidang farmaseutikal dan tenaga.
British Council menempatkan Portugis dalam 10 bahasa yang paling penting untuk masa depan United Kingdom dan memetik peluang-peluang berpotensi dalam bidang perdagangan, sains, pendidikan dan diplomasi.
Permintaan untuk Portugis juga meningkat di Amerika Syarikat. Walaupun ia selalu dianggap sebagai bahasa penting pada skala global, ia baru-baru ini telah diiktiraf sebagai bahasa penting untuk hubungan perniagaan dan antarabangsa .
Bahasa Portugis juga semakin popular di Asia kerana pentingnya hubungan diplomatik dan ekonomi di rantau ini dengan negara-negara Portugal dan Portugis.
Mengikut anggaran UNESCO , bahasa Portugis adalah bahasa Eropah yang pertumbuhannya paling kuat selepas bahasa Inggeris. Menurut data UNESCO diterbitkan oleh The Portugal News , bahasa ini mempunyai potensi terbesar untuk pertumbuhan sebagai bahasa antarabangsa di Afrika Selatan dan Amerika Selatan.
Oleh itu, adalah menarik untuk mempertimbangkan Portugis sebagai bahasa yang berguna untuk membangunkan peluang perniagaan di empat benua.

Berikut adalah pilihan penerjemah Portugis yang bebas .

7. Rusia


Dengan 155 juta penutur asli di Eropah Tengah, Eropah Timur dan Rusia, bahasa Rusia adalah bahasa yang paling umum kedelapan di dunia dan bahasa yang paling banyak digunakan kedua untuk kandungan laman web selepas bahasa Inggeris.
Rusia adalah salah satu daripada empat kuasa besar yang muncul di dunia . Ia sudah menjadi ekonomi keenam terbesar di dunia dan dijangka menggandakan Jerman menjelang 2030.
Saiz negara, ekonomi yang sedang pesat membangun dan sumber semula jadi (ia adalah pengeluar minyak terbesar di dunia) dengan jelas menunjukkan minat yang diberikan oleh bahasa ini untuk perniagaan. Di samping itu, Moscow mempunyai tumpuan tertinggi jutawan di mana-mana bandar utama di dunia.
Rusia terkenal dengan jurutera berbakat dan ahli sains komputer peringkat tinggi, dan Rusia adalah salah satu bahasa yang paling popular dalam kesusasteraan sains dan teknikal sains seperti fizik dan kejuruteraan.
Rusia mempunyai kemahiran berbahasa Inggeris yang rendah. Oleh itu, terjemahan kandungan anda ke Rusia boleh menjadi langkah penting dalam mencapai matlamat anda di peringkat antarabangsa.

8. Perancis


Walaupun Perancis pada umumnya dianggap bahasa cinta, ia tidak kurang menarik untuk perniagaan. Dengan sejumlah 75 juta penceramah di 39 negara , Perancis tetap menjadi bahasa yang sangat popular. Malah, dianggarkan bahawa 220 juta orang juga bercakap bahasa Perancis sebagai bahasa kedua.
Bahasa Perancis juga salah satu bahasa resmi beberapa organisasi, termasuk Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Pertubuhan Perdagangan Dunia.
Dunia berbahasa Perancis juga termasuk Afrika, sebuah benua yang berkembang pesat yang kaya dengan sumber semula jadi. Lima ekonomi paling pesat berkembang di Afrika ialah Rwanda, Tanzania, Mozambique, Côte d'Ivoire dan Republik Demokratik Kongo. Bahasa Perancis adalah bahasa rasmi dalam 3 daripadanya. Di negara-negara seperti Algeria, Maghribi, Vietnam dan Kemboja, di mana tahap penguasaan Bahasa Inggeris sangat rendah, bahasa Perancis sangat berguna.
Jika anda mensasarkan pengguna di negara ini, menterjemahkan kandungan anda ke dalam bahasa Perancis boleh menjadi pelaburan yang menarik.

9. Jepun


Jepun mempunyai penutur 130 juta , terutamanya di Jepun, yang merupakan ekonomi ketiga terbesar di dunia . British Council menganggap bahawa Jepun menyumbang secara signifikan kepada kemakmuran United Kingdom, sama ada sebagai pasaran eksport atau sebagai pelabur utama, dan menyatakan bahawa Jepun menawarkan banyak peluang, khususnya dalam bidang sains dan teknologi.
Walaupun ekonomi Jepun telah menunjukkan beberapa tanda-tanda genangan, kita tidak boleh melupakan kepintaran syarikat-syarikatnya, yang, seperti syarikat Jerman, menikmati reputasi untuk kecemerlangan. Syarikat-syarikat Jepun sangat inovatif dan Jepun adalah pelabur kedua terbesar dunia dalam sektor penyelidikan dan pembangunan dan salah satu negara yang paling maju dan berteknologi.
Jepun terus memainkan peranan penting dalam forum peringkat tinggi antarabangsa dan kekal sebagai penyedia utama bantuan pembangunan. Biro Hal Ehwal Luar dan Komanwel melihat Jepun sebagai rakan penting, termasuk dalam bidang dasar iklim, tenaga dan keselamatan sumber, dan pembaharuan institusi kewangan.

Untuk menterjemah kandungan anda dalam bahasa Jepun, anda boleh mencari penerjemah lepas .

10. Hindi


Mengapa bahasa Hindi harus menjadi salah satu bahasa utama strategi pengantarabangsaan anda? Hindi adalah bahasa kelima yang paling banyak dituturkan di dunia dan mempunyai 260 juta penutur asli. India adalah negara ketujuh terbesar di dunia dari segi kawasan, penduduk kedua terbesar, dan boleh dikatakan negara berkembang paling pesat di semua ekonomi utama.
Seperti China, India menawarkan kumpulan besar pengguna dan kepelbagaian budaya yang menjadikannya salah satu pasaran utama yang berpotensi dari segi lokasi, yang boleh menawarkan peluang perniagaan yang penting. Dari perspektif ini, pengantarabangsaan pastinya perlu meliputi seluruh saluran pemasaran (teks, audio, video, pengeluaran komersial).
Walaupun India adalah tanah air 125 juta penutur bahasa Inggeris, 85 % daripada penduduk tidak berbahasa Inggeris, disusuli dengan penggunaan bahasa tempatan.
Cadangan telah dibuat di peringkat antarabangsa untuk menambah Hindi ke senarai bahasa rasmi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Sekiranya cadangan-cadangan ini berjaya, semua dokumen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mesti ada dalam bahasa itu.
Untuk menyimpulkan, demografi India sahaja menimbulkan pengguna dan perniagaan, dan oleh itu sumber permintaan masa depan dari segi kandungan setempat.

Platform ini membolehkan anda mencari penterjemah bahasa Hindi.

Fikirkan bahasa yang berkembang pesat


Apa sahaja bahasa yang anda pilih, anda sering perlu menambah yang baru untuk memenuhi pendaraban format kandungan dan pertumbuhan kumpulan pengguna berpotensi anda di seluruh dunia.
Ingatlah bahawa senarai kami semata-mata menunjukkan dan sesuai dengan apa yang kita anggap sebagai relevan secara global dalam 20 19
Jika pasaran sasaran syarikat anda lebih kecil, '10 teratas' anda mungkin mempunyai bahasa yang berbeza yang tidak muncul dalam senarai ini.

Kesimpulannya


Pilihan bahasa sasaran adalah penting untuk mengoptimumkan hasil perniagaan dan mendapat bahagian pasaran di peringkat antarabangsa. Ia adalah keputusan yang tidak mudah atau jelas.
Perlu diingat bahawa penyelidikan pasaran anda sendiri adalah keutamaan . Sebaliknya, penonton sasaran anda tetap menjadi kriteria penting untuk memilih bahasa yang perlu dilakukan dalam strategi pengantarabangsaan anda.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 2 All