Ndihmë

NEW ARTICLE

Si të vendosni qëllime më të mira të mësimit të gjuhës


Versioni në anglisht i këtij artikulli u shkrua nga Kevin Morehouse , trajner dhe mësues i gjuhës dhe anëtar i ekipit LucaLampariello.com .
Kur mësoni një gjuhë për herë të parë, një impuls i përbashkët është të dëshironi të vendosni qëllimin më të lartë, më të guximshëm në dispozicion:

'Unë dua të flas rrjedhshëm spanjisht'

'Unë dua të flas Norvegjisht si një vendas'

'Unë dua të di Thai'

Ndërsa këto qëllime të mësimit të gjuhës janë padyshim të admirueshme, atyre u mungojnë disa karakteristika kryesore që i mbajnë ata të mos jenë vërtet të dobishëm për ju.
Së pari, ata janë shumë të paqartë. Për shembull:

Çfarë është rrjedhshmëria, dhe kur e dini se e keni arritur atë?

Kur themi si vendas, për çfarë lloj vendasish po flasim? Studiuesit e universitetit? Nxënës të shkollës së mesme? Fëmijët e vegjël?

Dhe çfarë është 'njohuria' e një gjuhe, gjithsesi?

Sipas mendimit tim, unë besoj se gjëja më e keqe për qëllime të tilla është se ato nuk ju japin ndonjë tregues se si t'i arrini ato. Atyre u mungon drejtpërdrejta, që do të thotë se ndjekja e këtyre qëllimeve do t'ju humbasë gjatë të mësuarit, më shpesh sesa jo.

Kostoja e lartë e qëllimeve të paqarta


Le ta shohim problemin edhe më thellë:

Thuaj që qëllimi juaj është të bëheni 'rrjedhshëm në Kantonisht'.

Ku e filloni

A ju

- Bleni një libër shkollor Kantonez dhe studioni atë vetë?

- Merrni një klasë kantoneze në kolegjin e komunitetit lokal?

- Shkarkoni dhe punoni përmes kuvertave kantoneze të Memrise?

Cila prej këtyre gjërave do t'ju afrojë më shumë me qëllimin tuaj për të qenë rrjedhshëm në Kantonisht?
Mendoni për një sekondë.

Përgjigja është se, në një farë mënyre, të gjitha këto aktivitete mund t'ju ndihmojnë realisht të flisni rrjedhshëm në Kantonisht. Dhe ndërsa kjo mund të tingëllojë inkurajuese, në të vërtetë krijon një problem.

Nëse pothuajse ndonjë gjë mund t'ju çojë drejt qëllimit tuaj, si mund të zgjidhni realisht midis të gjitha opsioneve tuaja? Dhe si mund të thuash se cilat opsione janë më efikase se të tjerat?
Nuk mundesh Jo ne te vertete. Në vend të një rruge të vetme, të qartë përpara, qëllimi juaj i paqartë ju ka dhënë një atlas të plotë për të mbuluar - dhjetë mijë rrugë alternative për në destinacionin tuaj, asnjëra prej të cilave nuk është dukshëm më e mirë se asnjë tjetër.

Dhe kjo nuk do të bëjë. Në fund të fundit, ju jeni një person i zënë. Keni një sasi të kufizuar të energjisë dhe parave dhe ka vetëm kaq shumë orë në ditë që mund t'i kushtoni mësimit të gjuhës. Ju nuk mund të eksploroni të gjitha këto itinerare.
Ajo që ju nevojitet është një mënyrë për të përcaktuar se cila itinerar është rruga e duhur - rruga më e drejtpërdrejtë drejt asaj që dëshironi.

Vlera e drejtpërdrejtë në mësimin e gjuhësNë librin e tij Ultralearning , shkrimtari Scott Young diskuton mbi vlerën e drejtpërdrejtë në çdo projekt të përqendruar të të mësuarit.
Në parathënien e librit, autori James Clear lavdëron eksplorimin e drejtpërdrejtë nga Young dhe ofron një përkufizim të dobishëm të konceptit për të cilin ne mund të punojmë:

'Direktiviteti është praktikë e të mësuarit duke bërë direkt atë që dëshiron të mësosh. Në parim, është përmirësim përmes praktikës aktive sesa përmes mësimit pasiv. (...) Të mësuarit pasiv krijon njohuri. Praktika aktive krijon aftësi.'
Dallimi midis praktikës aktive dhe të mësuarit pasiv është diçka që është shumë e rëndësishme për ta ditur ne mësuesit e gjuhës. Mund të na kujtojë se gjuha është kryesisht një aftësi (ose një grup aftësish) për t'u praktikuar , në vend se një sërë faktesh për t'u mësuar.
Qëllimet e paqarta të mësimit të gjuhës të renditura në pjesën e fundit - të ndiqni një kurs, të lexoni përmes një libri shkollor, të rishikoni një kuvertë të kartolinave - janë të paqarta sepse ato janë të lidhura me mësimin pasiv, më shumë sesa praktikë aktive.
Nëse praktika aktive përcaktohet duke bërë atë që dëshironi të mësoni, atëherë qëllimet e mësipërme nuk e ilustrojnë atë lloj praktike. Folësit vendas nuk e praktikojnë dhe nuk e përdorin gjuhën e tyre duke kaluar nëpër aplikacione dhe libra shkollorë. Ata e përdorin gjuhën e tyre për të arritur gjëra shumë specifike, si p.sh. të shikojnë një film, të flasin me bashkëshorten ose të lexojnë një libër.

Mendoni: Çfarë doni të bëni me gjuhën tuaj të synuar?

Tani, mos më keqkupto. Unë nuk jam duke thënë që ju duhet të braktisni gjëra potencialisht të dobishme si libra shkollorë, aplikacione dhe klasa në gjuhë të huaj vetëm sepse vendasit nuk i përdorin ato për gjuhën e tyre.
Ajo që unë po këshilloj është që ju të vendosni qëllime më të mira, më të drejtpërdrejta të të mësuarit të gjuhës, në mënyrë që edhe kur të bëni ato lloj aktivitetesh pasive të të mësuarit, të dini saktësisht se si po ju ndihmojnë të arrini një objektiv të caktuar, ose një grup aftësish .
Kjo do t'ju ndihmojë të shmangni bërjen e aktiviteteve pasive vetëm për hir të tyre, sesa për një qëllim specifik, të përcaktuar mirë.

Ju duhet të keni një qëllim specifik, të përcaktuar mirë për gjithçka që bëni për të mësuar një gjuhë. Por si e bën atë? Si mund ta kuptoni se cili është ai qëllim?
Për të vendosur një qëllim të drejtpërdrejtë të mësimit të gjuhës, duhet t'i bëni vetes një pyetje:

'Nëse do të isha i rrjedhshëm[my target language> sot, çfarë do të bëja me të? '

Kjo pyetje do t'ju ndihmojë të lidhni menjëherë mësimin e gjuhës tuaj me një gjë aktuale që dëshironi të bëni, ose aftësi që dëshironi të kryeni. Ju çliron nga paqartësia e thjesht dëshirës për të 'njohur' një gjuhë ose 'të zotëroni' në të dhe ju detyron të pranoni se gjuhët janë mjete - vetëm një mjet për të arritur një qëllim.
Prandaj, merr një moment dhe stuhi mendimesh. Nëse do të ishit rrjedhshëm në gjuhën tuaj të synuar sot, apo edhe tani, çfarë do të bënit me të? Për çfarë do ta përdorni?
Ndaluni për një moment dhe bëni një listë.

Mund ta përdorni për të:

- Shikoni filma dhe shfaqje televizive

- Lexoni romane dhe tregime

- Edukoni veten në një temë të veçantë (p.sh. shkenca, historia, ekonomia, matematika)
- Bëni miq të gjuhës amtare dhe mësoni më shumë rreth njerëzve nga kultura juaj e synuar.

'Oh, por unë dua t'i bëj të gjitha ato gjëra', mund të thuash.

Unë jam i sigurt që ju bëni. Edhe unë jam i tillë. Më pëlqen ideja që të jem në gjendje të bëj gjithçka që dua në një gjuhë, pa marrë parasysh se çfarë është ajo.
Por kjo ide është thjesht një fantazi. Ne nuk mund të dimë gjithçka për gjithçka në gjuhët tona të synuara. Ne madje nuk e arrijmë atë në gjuhët tona amtare.

E vërteta e vërtetë është se edhe nëse ju dhe unë jemi të interesuar të bëjmë shumë gjëra të ndryshme me një gjuhë, ka disa gjëra që na interesojnë më shumë se të tjerët.
Pra, merrni listën tuaj nga më herët, dhe bëni një renditje. Mundohuni të izoloni 2-3 aktivitetet kryesore që vërtet dëshironi të përdorni gjuhën për të bërë.

Përdorimi i qëllimeve të drejtpërdrejta për të modernizuar rutinën tuaj të mësimit të gjuhës

Le t'i bëjmë gjërat të thjeshta. Si shembull, do të themi se jeni duke mësuar Kantonisht.
Ju i bëni vetes pyetjen magjike ('Po të isha i rrjedhshëm në Kantonisht sot, çfarë do të bëja me të?') Dhe vendosni që e vetmja gjë që do të bënit patjetër është të shikoni shumë e shumë filma Kung-fu Kantonez.
Hapi tjetër është të vlerësoni se cilat aftësi do të jenë më të rëndësishme për t'u zhvilluar në përpjekjen tuaj për të parë filma kantonezë të gjitha në kantoneze.

Epo, filmi është një medium audioviziv, kështu që ju duhet kryesisht të punoni në aftësitë tuaja të dëgjimit. Së dyti, ndërsa njiheni me filmat kantonezë dhe gjuhën kantoneze, do të dëshironi të lexoni kantonishten e shkruar, kështu që të mund të bëni gjëra të tilla si:
- Lexoni titra

- Lexoni tituj filmash dhe tekst në ekran

- Lexoni rishikimet e filmave kantonezë në internet

Duke menduar më tej, e kuptoni se shkrimi mund të jetë i dobishëm gjithashtu. Do të ishte më pak e rëndësishme se leximi për qëllimet tuaja të shikimit të filmit, por përsëri mund ta përdorni për të:
- Shkruani vlerësimet tuaja për filmat kantonezë

- Komunikoni me dashamirët e filmave në gjuhën kantoneze në internet

Dhe së fundmi, po flas. Të thuhet e vërteta, aftësia e të folurit nuk është e nevojshme për të qenë në gjendje të përpunosh dhe të shijosh filma, por mund ta përdorësh për të:
- Flisni me folësit kantonezë për kinemanë Hong Kong

- Bëni video në YouTube në Kantone, duke rishikuar filmat tuaj të preferuar kung fu.

Shihni se si të kesh një qëllim të drejtpërdrejtë në mendje papritmas e bën shumë më të qartë rrugën tënde të mësimit të gjuhës?
Në vend që thjesht të dëshironi të 'flisni rrjedhshëm në Kantonisht' dhe pastaj të pyesni veten se si të arrini atje, identifikimi i një qëllimi të drejtpërdrejtë ju ndihmon të identifikoni se cilat nën-aftësi janë më të rëndësishme për ju. Nëse e dini që dëgjimi dhe leximi duhet të jenë aftësitë kryesore të çdo artdashësi, menjëherë do ta dini se për të arritur qëllimin tuaj për të qenë në gjendje të shikoni filma kantonezë pa titra, duhet të bëni gjëra që përmirësojnë dëgjimin dhe leximin tuaj kryesisht.

Ridrejtoni Qëllimet tuaja të Mësimit të Gjuhës Sot


Një përfitim i njohjes së vlerës së qëllimeve të drejtpërdrejta është se ju mund t'i zbatoni ato në çdo fazë të procesit të të mësuarit.

Nëse e shihni veten të humbur përgjatë rrugëtimit tuaj gjuhësor pa ditur se çfarë të bëni më tej, fajtori mund të jetë një seri qëllimesh të paqarta, indirekte të mësimit të gjuhës që nuk ju ndihmojnë të bëni atë që dëshironi të bëni.
Ose më keq, mbase as nuk e dini se çfarë doni të bëni me gjuhën, dhe kjo është arsyeja pse po luftoni.

Zgjidhja e këtij problemi është drejtpërdrejta. Duke vendosur qëllime të prekshme, të drejtpërdrejta që lidhen posaçërisht me aftësitë që dëshironi të keni në gjuhë, ju në çdo moment mund të kuptoni hapat e ardhshëm për të ndërmarrë gjatë udhëtimit tuaj.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1  1  1 All