Помоћ

Како поставити боље циљеве учења језика


Енглеску верзију овог чланка написао је Кевин Морехоусе , језички тренер и наставник и члан тима ЛуцаЛампариелло.цом .
При првом учењу језика заједнички импулс је желети поставити највиши и најсмелији циљ који је на располагању:

„Желим да течно говорим шпански“

„Желим да говорим норвешки као домородац“

„Желим да знам тајландски“

Иако су ови циљеви учења језика дефинитивно дивљења, недостаје им неколико кључних карактеристика због којих вам заиста и заиста нису корисне.
Прво, превише су нејасни. На пример:

Шта је флуентност и када знате да сте је достигли?

Кад кажемо домороци, о каквим врстама домородаца говоримо? Универзитетски научници? Средњошколаца? Малишани?

А шта је уопште „знање“ језика?

По мом мишљењу, верујем да је најгора ствар код оваквих циљева то што вам не дају никакве индикације како да их постигнете. Недостаје им директност, што значи да ћете се следећи ових циљева, најчешће изгубити у учењу.

Висока цена нејасних циљева


Погледајмо проблем дубље:

Рецимо да вам је циљ да постанете „течно зналац кантона“.

Где да започнете?

Зар не:

- Купите кантонски уџбеник и учите га сами?

- Похађајте наставу кантона на колеџу у локалној заједници?

- Да преузмете и радите преко Мемрисе Цантонесе палуба?

Која ће вам од ових ствари приближити ваш циљ да течно говорите кантонски језик?
Размислите на тренутак.

Одговор је да би вам на неки начин све ове активности могле реално помоћи да течно говорите кантонски језик. И иако то можда звучи охрабрујуће, заправо ствара проблем.

Ако вас скоро све може усмерити ка вашем циљу, како реално можете одабрати све своје могућности? И како можете знати које су опције ефикасније од других?
Не можеш. Не баш. Уместо једне, јасне руте напред, ваш нејасни циљ дао вам је потпун атлас који треба да покријете - десет хиљада алтернативних путева до вашег одредишта, од којих ниједан очигледно није бољи од било ког другог.

А то неће успети. Ипак сте заузета особа. Имате ограничену количину енергије и новца, а дневно има само толико сати које можете посветити учењу језика. Не можете истражити све ове руте.
Оно што вам треба је начин да утврдите која је рута права - најдиректнији пут до онога што желите.

Вредност директности у учењу језикаУ својој књизи Ultralearning , писац Сцотт Иоунг говори о вредности директности у било ком фокусираном пројекту учења.
У предговору за књигу, аутор Јамес Цлеар хвали Иоунг-ово истраживање директности и пружа корисну дефиницију концепта за који можемо сарађивати:

'Директност је пракса учења тако што се директно ради оно што желите да научите. У основи, то је побољшање активном праксом, а не пасивним учењем. (...) Пасивно учење ствара знање. Активно вежбање ствара вештину.'
Разлика између активне праксе и пасивног учења је нешто што је веома важно за нас ученике језика да знамо. Може нас подсјетити да је језик прије свега вјештина (или скуп вјештина) које треба вјежбати , а не скуп чињеница које треба научити.
Нејасни циљеви учења језика наведени у последњем одељку - положите курс, прочитајте уџбеник, прегледајте картицу са флеш картама - нејасни су јер су везани за пасивно учење, више од активне праксе.
Ако је активна пракса дефинисана радећи оно што желите да научите, онда горе наведени циљеви не представљају пример те врсте вежбања. Изворни говорници не вежбају и не користе свој језик пролазећи кроз апликације и уџбенике. Свој језик користе за постизање врло одређених ствари, попут гледања филма, разговора са супружником или читања књиге.

Размислите: шта желите да урадите са језиком на којем циљате?

Немојте ме погрешно схватити. Не кажем да бисте требали напустити потенцијално корисне ствари попут уџбеника страних језика, апликација и часова само зато што их домороци не користе за свој језик.
Оно што саветујем је да поставите боље, директније циљеве учења језика, тако да чак и када радите те врсте пасивних активности учења, тачно ћете знати како вам помажу да постигнете одређени циљ или скуп вештина .
Ово ће вам помоћи да избегнете пасивне активности само због њих самих, а не због одређене, добро дефинисане сврхе.

Требали бисте имати одређену, добро дефинисану сврху за све што радите да бисте научили језик. Али како се то ради? Како можете да схватите која је то сврха?
Да бисте поставили циљ директног учења језика, морате себи поставити једно питање:

„Кад бих течно говорио[my target language> данас, шта бих с тим? '

Ово питање ће вам помоћи да своје учење језика одмах повежете са стварном ствари којом желите да се бавите или вештином којом желите да се бавите. Ослобађа вас неодређености да само желите да „знате“ језик или да „течно говорите“ на њему, и приморава вас да признате да су језици алати - само средство за постизање циља.
Дакле, одвојите тренутак и размислите. Да данас течно говорите свој језик, или чак и сада, шта бисте с њим урадили? За шта бисте га користили?
Застаните на тренутак и направите списак.

Можете га користити за:

- Гледајте филмове и телевизијске емисије

- Читајте романе и приповетке

- Едукујте се о одређеној теми (нпр. Наука, историја, економија, математика)
- Стекните пријатеље изворног говорника и научите више о људима из ваше циљне културе.

„Ох, али ја желим да радим све те ствари“, могло би се рећи.

Сигуран сам да знаш. И ја сам таква. Свиђа ми се идеја да могу да радим све што желим на језику, без обзира какав је.
Али та идеја је само фантазија. Не можемо знати све о свему на циљним језицима. То ни не постижемо на нашим матерњим језицима.

Права истина је да чак и ако смо ти и ја заинтересовани да радимо пуно различитих ствари с језиком, постоје неке ствари које нас занимају више од других.
Зато узмите своју листу са ранијег и направите ранг листу. Покушајте да изолујете 2-3 главне активности за које бисте заиста желели да користите језик.

Коришћење директних циљева за поједностављивање рутине учења језика

Учинимо ствари једноставним. Као пример, рећи ћемо да учите кантонски језик.
Постављате си магично питање („Да сам данас течно говорио кантонски језик, шта бих с њим радио?“) И одлучујете да бисте једину ствар коју бисте дефинитивно урадили гледали много, пуно кантонских Кунг-фу филмова.
Следећи корак је процена које вештине ће бити најважније развити у вашој потрази за гледањем кантонских филмова, све на кантонском.

Па, филм је аудиовизуелни медиј, тако да бисте пре свега морали да порадите на својим вештинама слушања. Друго, како се упознате и са кантонским филмовима и са кантонским језиком, желећете да будете у могућности да читате писани кантонски, тако да можете радити следеће ствари:
- Читајте титлове

- Читајте наслове филмова и текст на екрану

- Прочитајте критике о кантонским филмовима на мрежи

Размишљајући даље, схватате да би вам и писање могло добро доћи. Било би мање важно од читања за сврхе гледања филмова, али ипак бисте га могли користити за:
- Напишите своје критике о кантонским филмовима

- Комуницирајте са љубитељима филма који говоре кантонски путем Интернета

И на крају, ту је и говор. Истини за вољу, способност говора није потребна да бисте могли да обрађујете филмове и уживате у њима, али бисте је могли користити за:
- Разговарајте са кантонским говорницима о хонгконшкој кинематографији

- Направите ИоуТубе видео записе на кантонском који прегледавају ваше омиљене кунг фу филмове.

Видите како вам изравни циљ на уму одједном постаје много јаснији?
Уместо да само желите да „течно говорите кантонски језик“, а затим се питате како то постићи, идентификовање директног циља помаже вам да препознате које су вештине најважније за вас. Ако знате да би слушање и читање требало да буду врхунске вештине било ког љубитеља филмова, одмах ћете знати да да бисте постигли свој циљ да можете гледати кантонске филмове без титлова, морате да радите ствари које првенствено побољшавају ваше слушање и читање.

Преусмерите своје циљеве учења језика данас


Једна од предности познавања вредности директних циљева је та што их можете применити у било којој фази процеса учења.

Ако се икада нађете изгубљени током свог језичког путовања, а да не знате шта даље да радите, кривац би могао бити низ нејасних, индиректних циљева учења језика који вам не помажу да радите оно што желите.
Или још горе, можда ни не знате шта желите да радите са језиком, и зато се мучите.

Решење овог проблема је директност. Постављањем опипљивих, директних циљева који су посебно везани за вештине које желите да имате на језику, у сваком тренутку можете да смислите следеће кораке које треба предузети на свом путу.

Related topics: