Súgó

NEW ARTICLE

Hogyan állíthatunk be jobb nyelvtanulási célokat


A cikk angol nyelvű változatát Kevin Morehouse , nyelvi edző, tanár és a LucaLampariello.com csapatának tagja írta .
Az első nyelvtanulás során közös impulzus az, hogy a lehető legmagasabb, legmerészebb célt akarjuk kitűzni:

'Folyékonyan akarok beszélni spanyolul'

'Norvégul akarok beszélni, mint egy bennszülött'

'Szeretnék tudni thaiul'

Bár ezek a nyelvtanulási célok mindenképpen csodálatra méltók, hiányoznak néhány olyan fő jellemzők, amelyek megakadályozzák, hogy valóban és valóban hasznosak legyenek az Ön számára.
Először is, túl homályosak. Például:

Mi a folyékonyság, és mikor tudod, hogy elérted?

Amikor azt mondjuk, hogy bennszülöttek, milyen bennszülöttekről beszélünk? Egyetemi tudósok? Középiskolások? Kisgyermekek?

És egyébként mi a nyelv 'ismerete'?

Véleményem szerint úgy gondolom, hogy az ilyen céloknál a legrosszabb az, hogy nem jelzik, hogy miként lehet elérni őket. Hiányzik a közvetlenség, ami azt jelenti, hogy ezeknek a céloknak a betartása gyakran elveszíti a tanulásban.

A homályos célok magas költségei


Nézzük meg a problémát mélyebben:

Mondja el, hogy az a célja, hogy 'folyékonyan beszéljen kantoni nyelven'.

Honnan indulsz?

Te:

- Vásároljon kantoni tankönyvet, és egyedül tanulmányozza?

- Vegyen részt egy kantoni órát a helyi közösségi főiskolán?

- Töltse le és dolgozza át a Memrise kantoni paklikat?

Az alábbiak közül melyikkel kerül közelebb ahhoz a célhoz, hogy folyékonyan beszéljen kantoni nyelven?
Gondoljon bele egy pillanatra.

A válasz az, hogy valamilyen módon ezek a tevékenységek reálisan segíthetnek abban, hogy folyékonyan beszéljen kantoni nyelven. És bár ez biztatóan hangozhat, valójában problémát okoz.

Ha szinte bármi elmozdíthat a cél felé, hogyan lehet reálisan választani az összes lehetőség közül? És hogyan lehet megmondani, hogy melyik opció hatékonyabb, mint mások?
Nem teheti. Nem igazán. Egyetlen, egyértelmű útvonal helyett homályos célja egy teljes atlaszt adott át - tízezernyi alternatív út vezet az úti céljához, amelyek közül egyik sem nyilvánvalóan jobb, mint bármely más.

És ez nem fog sikerülni. Végül is elfoglalt ember vagy. Korlátozott mennyiségű energiád és pénz áll rendelkezésedre, és naponta csak annyi órát fordíthatsz a nyelvtanulásra. Nem fedezheti fel ezeket az útvonalakat.
Amire szüksége van, annak meghatározása, hogy melyik útvonal a helyes - a kívánt út legközvetlenebb útja.

A közvetlenség értéke a nyelvtanulásbanUltralearning című könyvében Scott Young író a közvetlenség értékét tárgyalja bármely fókuszált tanulási projektben.
A könyv előszavában James Clear szerző dicséri Young közvetlenségének feltárását, és hasznos meghatározást ad a koncepcióról, amellyel együtt dolgozhatunk:

'A közvetlenség a tanulás gyakorlása a megtanulni kívánt dolog közvetlen elvégzésével. Alapvetően az aktív gyakorlással, nem pedig a passzív tanulással történő fejlesztés. (...) A passzív tanulás tudást teremt. Az aktív gyakorlat készséget teremt.'
Az aktív gyakorlat és a passzív tanulás megkülönböztetése nagyon fontos számunkra, nyelvtanulók számára, hogy ismerjük. Emlékeztethet minket arra, hogy a nyelv elsősorban gyakorlandó készség (vagy készségek összessége) , nem pedig megtanulandó tények összessége.
Az utolsó szakaszban felsorolt homályos nyelvtanulási célok - tanfolyam elvégzése, tankönyv átolvasása, egy kártyalap fedélzetének áttekintése - homályosak, mert passzív tanuláshoz kötődnek, nem csak aktív gyakorlathoz.
Ha az aktív gyakorlatot a megtanulni kívánt dolog elvégzésével határozzuk meg, akkor a fenti célok nem példázzák az ilyen típusú gyakorlatot. Az anyanyelvi beszélők nem gyakorolják és nem használják nyelvüket az alkalmazások és a tankönyvek áttekintésével. A nyelvüket nagyon konkrét dolgok végrehajtására használják, például filmet néznek, beszélgetnek a házastársukkal vagy könyvet olvasnak.

Gondolj: Mit szeretnél csinálni a célnyelveddel?

Most ne érts félre. Nem azt mondom, hogy el kellene hagynia a potenciálisan hasznos dolgokat, például az idegen nyelvű tankönyveket, alkalmazásokat és osztályokat, csak azért, mert az őslakosok nem használják őket a saját nyelvükhöz.
Azt tanácsolom, hogy jobb, közvetlenebb nyelvtanulási célokat tűzzen ki, hogy még akkor is, ha ilyen passzív tanulási tevékenységeket végez, pontosan tudja, hogyan segítenek elérni egy adott célt vagy készségkészletet .
Ez segít elkerülni a passzív tevékenységek végzését csak a saját érdekében, nem pedig egy meghatározott, jól meghatározott cél érdekében.

Különleges, jól körülhatárolt céllal kell rendelkeznie mindazok érdekében, amelyeket megtesz a nyelv megtanulása érdekében. De hogyan csinálod? Hogyan lehet kitalálni, mi ez a cél?
A közvetlen nyelvtanulási cél kitűzéséhez feltesz egy kérdést magának:

'Ha folyékonyan beszélnék[my target language> ma mit kezdenék vele? '

Ez a kérdés segít abban, hogy a nyelvtanulást azonnal összekapcsolja egy aktuálisan elvégzendő dologgal vagy a végrehajtani kívánt készséggel. Ez megszabadít a homályosságtól, ha csak azt akarja, hogy „ismerjen” egy nyelvet, vagy „folyékonyan beszéljen” benne, és arra kényszeríti, hogy ismerje el, hogy a nyelvek eszköz - csak eszköz a cél eléréséhez.
Szóval, szánjon egy percet és ötleteljen. Ha folyékonyan beszélnéd a célnyelvedet ma, vagy éppen most, mit tenne vele? Mire használnád?
Állj meg egy pillanatra, és állíts össze egy listát.

Használhatja:

- Nézzen filmeket és televíziós műsorokat

- Olvass regényeket és novellákat

- Tanuljon meg egy adott témában (pl. Természettudomány, történelem, közgazdaságtan, matematika)
- Szerezzen anyanyelvű barátokat, és tudjon meg többet a célkultúrájába tartozó emberekről.

'Ó, de ezeket a dolgokat meg akarom csinálni' - mondhatod.

Biztos vagyok benne, hogy megteszed. Én is ilyen vagyok. Tetszik az ötlet, hogy mindent megtehetek, amit csak akarok egy nyelven, bármi legyen is az.
De ez az ötlet csak egy fantázia. Nem tudhatunk mindent mindenről a célnyelveinken. Ezt anyanyelvünkön sem érjük el.

A valódi igazság az, hogy még akkor is, ha Ön és én érdekel, hogy sokféle dolgot végezzünk egy nyelvvel, vannak olyan dolgok, amelyek jobban érdekelnek minket, mint mások.
Tehát vegye fel a korábbi listáját, és rangsoroljon. Próbálja meg elkülöníteni a 2-3 legfontosabb tevékenységet, amelyekhez valóban használni szeretné a nyelvet.

A közvetlen célok használata a nyelvtanulási rutin egyszerűsítéséhez

Tegyük egyszerűvé a dolgokat. Példaként elmondjuk, hogy kantoni nyelvet tanul.
Felteszed magadnak a varázslatos kérdést ('Ha ma folyékonyan beszélnék kantoni nyelven, mit tennék vele?'), És úgy dönt, hogy az egyetlen dolog, amit feltétlenül megtenne, az az, hogy sok-sok kantoni kung-fu filmet néz.
A következő lépés annak értékelése, hogy mely készségek fejlesztése lesz a legfontosabb abban a törekvésében, hogy kantoni filmeket nézzen kantoni nyelven.

Nos, a film audiovizuális közeg, ezért elsősorban a hallgatási képességeivel kell foglalkoznia. Másodszor, amint megismeri a kantoni filmeket és a kantoni nyelvet, akkor képesnek kell lennie arra, hogy olvassa el az írott kantoni nyelvet, így például:
- Feliratok olvasása

- Olvassa el a filmcímeket és a képernyőn megjelenő szöveget

- Olvassa el az online véleményeket a kantoni filmekről

Ha jobban belegondolunk, rájössz, hogy az írás is jól jöhet. Kevésbé fontos lenne, mint filmnézési célból olvasni, de mégis felhasználhatja:
- Írja meg saját véleményét a kantoni filmekről

- Online kommunikáció a kantoni nyelvű filmkedvelőkkel

És végül szólás van. Az igazat megvallva a beszédkészség nem szükséges a filmek feldolgozásához és megtekintéséhez, de használhatja:
- Beszélj a kantoni előadókkal a hongkongi moziról

- Készíts YouTube videókat kantoni nyelven, és nézd át kedvenc kung fu filmjeidet.

Látja, hogy a közvetlen cél szem előtt tartásával hirtelen sokkal világosabbá válik-e a nyelvtanulási útja?
Ahelyett, hogy csak 'folyékonyan akarna beszélni kantoni nyelven', majd kíváncsi lenne, hogyan juthat el odáig, a közvetlen cél meghatározása segít meghatározni, mely részkészségek a legfontosabbak az Ön számára. Ha tudod, hogy a hallgatásnak és az olvasásnak minden filmet kedvelő fő képessége kell, hogy legyen, azonnal megtudod, hogy ahhoz, hogy elérhesd azt a célodat, hogy felirat nélkül nézhessenek kantoni filmeket, olyan dolgokat kell végrehajtanod, amelyek elsősorban a hallgatásodat és az olvasásodat javítják.

Ma irányítsa át nyelvtanulási céljait


A közvetlen célok értékének megismerésének egyik előnye, hogy alkalmazhatja őket a tanulási folyamat bármely szakaszában.

Ha valaha is elveszettnek találja magát a nyelvútja során anélkül, hogy tudná, mit kell tovább tennie, a tettes homályos, közvetett nyelvtanulási célok sora lehet, amelyek nem segítenek abban, amit meg akar tenni.
Vagy ami még rosszabb: talán nem is tudod, mit akarsz kezdeni a nyelvvel, és ezért küzdesz.

A probléma megoldása a közvetlenség. Kézzelfogható, közvetlen célok kitűzésével, amelyek kifejezetten a nyelven megszerezni kívánt készségekhez kötődnek, bármelyik pillanatban kitalálhatja az utazás során meghozandó következő lépéseket.

Related topics:

Comments