Βοήθεια

Πώς να ορίσετε καλύτερους στόχους εκμάθησης γλωσσών


Η αγγλική έκδοση αυτού του άρθρου είχε γραφτεί από τον Kevin Morehouse , προπονητή γλωσσών και καθηγητή και μέλος της ομάδας LucaLampariello.com .
Όταν μαθαίνετε μια γλώσσα για πρώτη φορά, μια κοινή ώθηση είναι να θέσετε τον υψηλότερο, πιο τολμηρό διαθέσιμο στόχο:

"Θέλω να μιλάω άπταιστα στα Ισπανικά"

"Θέλω να μιλήσω Νορβηγικά σαν ντόπιος"

"Θέλω να μάθω ταϊλανδέζικα"

Αν και αυτοί οι στόχοι εκμάθησης γλωσσών είναι σίγουρα αξιοθαύμαστοι, χάνουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά που τους εμποδίζουν να είναι πραγματικοί και πραγματικά χρήσιμοι για εσάς.
Πρώτον, είναι πολύ ασαφείς. Για παράδειγμα:

Τι είναι η ευχέρεια και πότε ξέρετε ότι την έχετε φτάσει;

Όταν λέμε γηγενείς,για τι είδους ντόπιους μιλάμε σχετικά; Μελετητές πανεπιστημίου; Μαθητές γυμνασίου; Νήπια;

Και τι είναι η "γνώση" μιας γλώσσας τελοσπάντων;

Κατά τη γνώμη μου, πιστεύω ότι το χειρότερο πράγμα για στόχους όπως αυτό είναι ότι δεν σας δίνουν καμία ένδειξη για το πώς θα τους επιτύχετε. Έχουν έλλειψη ευθύτητας, πράγμα που σημαίνει ότι η παρακολούθηση αυτών των στόχων θα σας κάνει να χαθείτε στη μάθησή σας, πιο συχνά από ό, τι όχι.

Το υψηλό κόστος των ασαφών στόχων


Ας δούμε το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βάθος:

Πείτε ότι ο στόχος σας είναι να γίνετε "άπταιστοι στα Καντονέζικα".

Από πού ξεκινάς;

Ξεκινάς:

- Αγοράζοντας ένα καντονέζικο βιβλίο και μελετώντας το μόνοι σας;

- Παίρνετε καντονέζικα μαθήματα στο τοπικό κοινοτικό κολέγιο;

- Λήψη και εργασία μέσω των καντονέζικων συστημάτων Memrise;

Ποιό από αυτά τα πράγματα θα σας φέρει πιο κοντά στον στόχο (σας) του να είστε άπταιστοι στα Καντονέζικα;
Σκεφτείτε το για ένα δευτερόλεπτο.

Η απάντηση είναι ότι, κατά κάποιον τρόπο, όλες αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν ρεαλιστικά να σας βοηθήσουν να γίνετε άπταιστοι στα Καντονέζικα. Και ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται ενθαρρυντικό, στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα πρόβλημα.

Εάν σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να σας οδηγήσει προς τον στόχο σας, πώς μπορείτε να διαλέξετε ρεαλιστικά μεταξύ όλων των επιλογών σας; Και πώς μπορείτε να πείτε ποιες επιλογές είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες;
Δεν μπορείς. Όχι πραγματικά. Αντί για μια απλή, σαφή διαδρομή προς τα εμπρός, ο αόριστος στόχος σας σας έδωσε έναν πλήρη άτλαντα για να καλύψετε — δέκα από χιλιάδες εναλλακτικές διαδρομές προς τον προορισμό σας, καμία από τις οποίες δεν είναι προφανώς καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη.

Και αυτό δεν θα το κάνει. Είστε ένας απασχολημένος άνθρωπος,μεταξύ άλλων. Έχετε περιορισμένη ποσότητα ενέργειας και χρημάτων, και υπάρχουν μόνο τόσες ώρες στην ημέρα που μπορείτε να τις αφιερώσετε στην εκμάθηση γλωσσών. Δεν μπορείτε να εξερευνήσετε όλες αυτές τις διαδρομές.
Αυτό που χρειάζεστε είναι ένας τρόπος για να προσδιορίσετε ποια διαδρομή είναι η σωστή - η πιο άμεση διαδρομή προς αυτό το οποίο θέλετε.

Η αξία της κατευθυντικότητας στην εκμάθηση γλωσσώνΣτο βιβλίο του Ultralearning , ο συγγραφέας Scott Young συζητά την αξία της κατευθυντικότητας σε οποιοδήποτε εστιασμένο πρόγραμμα μάθησης.
Στο πρόλογο για το βιβλίο, ο συγγραφέας James Clear επαινεί την εξερεύνηση της κατευθυντικότητας του Young και παρέχει έναν χρήσιμο ορισμό της έννοιας για να συνεργαστούμε με:

'Η αμεσότητα είναι η πρακτική της μάθησης κάνοντας άμεσα το πράγμα που θέλετε να μάθετε. Βασικά, είναι βελτίωση μέσω της ενεργού πρακτικής παρά μέσω της παθητικής μάθησης. (...) Η παθητική μάθηση δημιουργεί γνώση. Η ενεργός πρακτική δημιουργεί δεξιότητες.'
Η διάκριση μεταξύ ενεργητικής πρακτικής και παθητικής μάθησης είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μάθουμε ως μαθητές γλωσσών. Μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι η γλώσσα είναι κυρίως μια δεξιότητα (ή ένα σύνολο δεξιοτήτων) που πρέπει να εξασκηθεί , και όχι ένα σύνολο γεγονότων που πρέπει να μάθουμε.
Οι ασαφείς στόχοι εκμάθησης γλωσσών που αναφέρονται στην τελευταία ενότητα - ακολουθήστε ένα μάθημα, διαβάστε ένα βιβλίο, ελέγξτε τις κάρτες flashcard - είναι ασαφείς επειδή συνδέονται με την παθητική μάθηση, περισσότερο από ότι με την ενεργό πρακτική.
Εάν η ενεργός πρακτική καθορίζεται με το να κάνετε το πράγμα που θέλετε να μάθετε, τότε οι παραπάνω στόχοι δεν αποτελούν παράδειγμα αυτού του τύπου εξάσκησης. Οι γηγενείς ομιλητές δεν ασκούν και χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους μεταβαίνοντας σε εφαρμογές και βιβλία. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να επιτύχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως το να παρακολουθήσουν μια ταινία, να μιλήσουν με τον σύζυγό τους ή να διαβάσουν ένα βιβλίο.

Σκεφτείτε: Τι θέλετε να κάνετε με τη γλώσσα-στόχο σας;

Τώρα, μην με παρεξηγείτε. Δεν λέω ότι πρέπει να εγκαταλείψετε δυνητικά χρήσιμα πράγματα όπως εγχειρίδια, εφαρμογές και μαθήματα ξένων γλωσσών μόνο και μόνο επειδή οι ντόπιοι δεν τα χρησιμοποιούν για τη δική τους γλώσσα.
Αυτό που σας συμβουλεύω είναι να ορίσετε καλύτερους, πιο άμεσους στόχους εκμάθησης γλωσσών, έτσι ώστε ακόμη και όταν κάνετε τέτοιου είδους δραστηριότητες παθητικής εκμάθησης, θα γνωρίζετε ακριβώς πώς σας βοηθούν να επιτύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο ή ένα σύνολο δεξιοτήτων .
Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να κάνετε παθητικές δραστηριότητες μόνο για το δικό τους όφελος και όχι για έναν συγκεκριμένο, καλά καθορισμένο σκοπό.

Θα πρέπει να έχετε έναν συγκεκριμένο, καλά καθορισμένο σκοπό για ό, τι κάνετε για να μάθετε μια γλώσσα. Αλλά πώς το κάνεις; Πώς μπορείτε να καταλάβετε ποιος είναι αυτός ο σκοπός;
Για να ορίσετε έναν άμεσο στόχο εκμάθησης γλωσσών, πρέπει να κάνετε μια ερώτηση στον εαυτό σας:

Αν ήμουν άπταιστος[my target language> σήμερα, τι θα έκανα με αυτό; "

Αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να συνδέσετε αμέσως την εκμάθηση γλωσσών σας με ένα πραγματικό πράγμα που θέλετε να κάνετε ή μια δεξιότητα που θέλετε να εκτελέσετε. Σας απαλλάσσει από την ασάφεια απλώς να θέλετε να "ξέρετε" μια γλώσσα ή "να είστε άπταιστοι" σε αυτήν, και σας αναγκάζει να αναγνωρίσετε ότι οι γλώσσες είναι εργαλεία - απλά ένα μέσο για το τέλος.
Λοιπόν, πάρτε μια στιγμή και καταιγισμό ιδεών. Εάν ήσασταν άπταιστος στη γλώσσα-στόχο σας σήμερα, ή ακόμα και τώρα, τι θα κάνατε με αυτό; Για τί θα το χρησιμοποιούσατε;
Σταματήστε για μια στιγμή και δημιουργήστε μια λίστα.

Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για:

- Παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών

- Ανάγνωση μυθιστορήματων και διηγημάτων

- Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σε ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. επιστήμη, ιστορία, οικονομικά, μαθηματικά)
- Κάντε γηγενείς ομιλητές φίλους σας και μάθετε περισσότερα σχετικά με τα άτομα από την κουλτούρα-στόχο σας.

"Ω, αλλά θέλω να κάνω όλα αυτά τα πράγματα", μπορεί να πείτε.

Είμαι σίγουρος γι'αυτό.Είμαι κι έτσι, επίσης.Μου αρέσει η ιδέα να κάνω ό, τι θέλω σε μια γλώσσα, ανεξάρτητα από το τι είναι.
Αλλά αυτή η ιδέα είναι απλώς μια φαντασία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα για τα πάντα στις γλώσσες-στόχους μας. Δεν το επιτυγχάνουμε καν στις μητρικές μας γλώσσες.

Η πραγματική αλήθεια είναι ότι ακόμα κι αν εσείς και εγώ ενδιαφερόμαστε να κάνουμε πολλά διαφορετικά πράγματα με μια γλώσσα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο από άλλα.
Λοιπόν, πάρετε τη λίστα σας από νωρίς και κάντε μια κατάταξη. Προσπαθήστε να απομονώσετε τις κορυφαίες 2-3 δραστηριότητες που θα θέλατε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα για να κάνετε.

Χρήση άμεσων στόχων για τον εξορθολογισμό της ρουτίνας εκμάθησης γλώσσας

Ας κάνουμε τα πράγματα απλά. Σαν ένα παράδειγμα, θα πούμε ότι μαθαίνετε καντονέζικα.
Κάνετε στον εαυτό σας τη μαγική ερώτηση ("Αν ήμουν άπταιστος στα Καντονέζικα σήμερα, τι θα έκανα με αυτό;"), και αποφασίστε ότι το μόνο πράγμα που θα κάνατε σίγουρα είναι να παρακολουθήσετε πολλές kung-fu Καντονέζικες ταινίες.
Το επόμενο βήμα είναι να αξιολογήσετε ποιες δεξιότητες θα είναι πιο σημαντικές να αναπτύξετε στην προσπάθειά σας να παρακολουθήσετε καντονέζικες ταινίες όλες στα καντονέζικα.

Λοιπόν, η ταινία είναι ένα οπτικοακουστικό μέσο, οπότε θα πρέπει πρωτίστως να ασχοληθείτε με τις ακουστικές σας ικανότητες. Δεύτερον, καθώς εξοικειώνεστε με τις καντονέζικες ταινίες και την καντονέζικη γλώσσα, θα θελήσετε να είστε σε θέση να διαβάσετε γραπτά καντονέζικα, ώστε να μπορείτε να κάνετε πράγματα όπως:
- Διαβάστε τους υπότιτλους

- Διαβάστε τους τίτλους ταινιών και το κείμενο στην οθόνη

- Διαβάστε κριτικές για καντονέζικες ταινίες στο διαδίκτυο

Αν το σκεφτείτε περισσότερο, συνειδητοποιείτε ότι το γράψιμο θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο. Θα ήταν λιγότερο σημαντικό από το να διαβάζεις για την παρακολούθηση ταινιών, αλλά θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις για:
- Γράψτε τις δικές σας κριτικές για καντονέζικες ταινίες

- Επικοινωνήστε με λάτρεις ταινιών που μιλούν καντονέζικα

Και στο τέλος υπάρχει η ομιλία. Για να λέμε την αλήθεια, η ικανότητα ομιλίας δεν απαιτείται για την επεξεργασία και την απόλαυση ταινιών, αλλά θα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε για:
- Μιλήστε με καντονέζους ομιλητές για τον κινηματογράφο του Χονγκ Κονγκ

- Δημιουργήστε βίντεο YouTube στα καντονέζικα, αναθεωρώντας τις αγαπημένες σας ταινίες kung fu.

Δείτε πώς έχοντας έναν άμεσο στόχο στο μυαλό σας καθιστά ξαφνικά το μονοπάτι της εκμάθησης γλώσσας πολύ πιο ξεκάθαρη;
Αντί απλώς να θέλεις να "μιλάς άπταιστα στα Καντονέζικα" και στη συνέχεια να αναρωτιέσαι πώς να φτάσεις εκεί, ο εντοπισμός ενός άμεσου στόχου σάς βοηθά να προσδιορίσετε ποιες υπο-δεξιότητες είναι πιο σημαντικές για εσάς. Εάν γνωρίζετε ότι η ακρόαση και η ανάγνωση θα πρέπει να είναι οι κορυφαίες δεξιότητες κάθε λάτρη ταινιών, θα ξέρετε αμέσως ότι για να επιτύχετε τον στόχο του να είστε σε θέση να παρακολουθείτε καντονέζικες ταινίες χωρίς υπότιτλους, πρέπει να κάνετε πράγματα που βελτιώνουν κυρίως την ακρόαση και την ανάγνωσή σας.

Ανακατευθύνετε τους στόχους εκμάθησης γλωσσών σας σήμερα


Ένα πλεονέκτημα του να γνωρίζετε την αξία των άμεσων στόχων είναι ότι μπορείτε να τους εφαρμόσετε σε οποιοδήποτε στάδιο της μαθησιακής διαδικασίας.

Εάν βρεθείτε ποτέ χαμένοι στο ταξίδι της γλώσσας σας χωρίς να ξέρετε τι να κάνετε στη συνέχεια, ο ένοχος θα μπορούσε να είναι μια σειρά αόριστων, έμμεσων στόχων εκμάθησης γλωσσών που δεν σας βοηθούν να κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε.
Ή χειρότερα, ίσως δεν ξέρετε καν τι θέλετε να κάνετε με τη γλώσσα και γι' αυτό , δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ευθύτητα. Με τον καθορισμό απτών, άμεσων στόχων που συνδέονται ειδικά με τις δεξιότητες που θέλετε να έχετε στη γλώσσα, μπορείτε, ανά πάσα στιγμή, να καταλάβετε τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε στο ταξίδι σας.

Related topics: