Apua

NEW ARTICLE

Kuinka asettaa parempia kielenoppimistavoitteita


Tämän artikkelin englanninkielisen version on kirjoittanut Kevin Morehouse , kielivalmentaja ja opettaja sekä LucaLampariello.com- tiimin jäsen.
Kun opit kieltä ensimmäistä kertaa, on yhteinen impulssi haluaa asettaa korkein ja rohkein tavoite:

'Haluan sujuvasti espanjaa'

'Haluan puhua norjaa kuin syntyperäinen'

'Haluan tietää thaimaalaisen'

Vaikka nämä kielenoppimistavoitteet ovat ehdottomasti ihailtavia, niiltä puuttuu muutama keskeinen ominaisuus, jotka estävät niitä olemasta todella ja todella hyödyllisiä sinulle.
Ensinnäkin, ne ovat liian epämääräisiä. Esimerkiksi:

Mikä on sujuvuus ja milloin tiedät, että olet saavuttanut sen?

Kun sanomme syntyperäisen kaltaisia, millaisista alkuperäiskansoista puhumme? Yliopiston tutkijat? Lukio-opiskelijat? Pikkulapset?

Ja mikä on kielen 'tietämys'?

Uskon, että pahin asia tällaisissa tavoitteissa on se, etteivät ne anna sinulle mitään viitteitä siitä, miten niihin päästä. Niiltä puuttuu suoruus, mikä tarkoittaa, että näiden tavoitteiden noudattaminen eksyttää oppimisen, useammin kuin ei.

Epämääräisten tavoitteiden korkea hinta


Katsotaanpa ongelmaa tarkemmin:

Sano, että tavoitteesi on tulla 'sujuvaksi kantoniksi'.

Mistä aloitat?

Teetkö:

- Osta kantoninkielinen oppikirja ja tutki sitä itse?

- Otatko kantonilaisen luokan paikallisessa yhteisöopistossa?

- Ladataanko ja toimitaanko Memrise Cantonese -kansilla?

Mitkä näistä asioista vievät sinut lähemmäksi tavoitettasi olla sujuvaa kantoniksi?
Ajattele sitä sekunnin ajan.

Vastaus on, että tavallaan kaikki nämä aktiviteetit voivat realistisesti auttaa sinua sujumaan sujuvasti kantoniksi. Ja vaikka se saattaa kuulostaa rohkaisevalta, se itse asiassa aiheuttaa ongelman.

Jos melkein mikä tahansa voi viedä sinut kohti päämääriäsi, kuinka voit realistisesti valita kaikkien vaihtoehtojesi välillä? Ja miten voit kertoa, mitkä vaihtoehdot ovat muita tehokkaampia?
Et voi. Ei oikeastaan. Yhden, selkeän reitin eteenpäin, epämääräinen tavoitteesi on antanut sinulle kattavan kartan - kymmenetuhannet vaihtoehtoiset reitit määränpäähäsi, joista yksikään ei ole selvästi parempi kuin mikään muu.

Ja se ei onnistu. Olet loppujen lopuksi kiireinen henkilö. Sinulla on rajallinen määrä energiaa ja rahaa, ja päivässä on vain niin monta tuntia, jonka voit käyttää kielten oppimiseen. Et voi tutkia kaikkia näitä reittejä.
Tarvitset tavan selvittää oikea reitti - suorin polku haluamaasi.

Suoruuden arvo kielen oppimisessaKirjailija Scott Young käsittelee kirjassaan Ultralearning arvoa missä tahansa kohdennetussa oppimisprojektissa.
Kirjan esipuheessa kirjoittaja James Clear ylistää Youngin suoraa etsintää ja antaa hyödyllisen määritelmän käsitteestä, jonka kanssa voimme työskennellä:

'Suoruus on oppimiskäytäntö tekemällä suoraan haluamasi asia. Pohjimmiltaan se on parannusta aktiivisen harjoittelun eikä passiivisen oppimisen avulla. (...) Passiivinen oppiminen luo tietoa. Aktiivinen harjoittelu luo taitoa.'
Aktiivisen harjoittelun ja passiivisen oppimisen välinen ero on asia, joka on erittäin tärkeä meille kielenoppijoille. Se voi muistuttaa meitä siitä, että kieli on ensisijaisesti taito (tai joukko taitoja), jota on harjoitettava , eikä joukko tosiseikkoja, jotka on opittava.
Viimeisessä osassa luetellut epämääräiset kielenoppimistavoitteet - käydä kurssi, lukea oppikirja läpi, tarkastella muistikorttipakkaa - ovat epämääräisiä, koska ne ovat sidottu passiiviseen oppimiseen, enemmän kuin aktiiviseen harjoitteluun.
Jos aktiivinen harjoittelu määritellään tekemällä asia, jonka haluat oppia, yllä olevat tavoitteet eivät ole esimerkki tällaisesta harjoittelusta. Alkuperäiset puhujat eivät harjoittele ja käytä kieltään käymällä läpi sovelluksia ja oppikirjoja. He käyttävät kieltään hyvin erityisten asioiden toteuttamiseen, kuten elokuvien katseluun, puhumiseen puolison kanssa tai kirjan lukemiseen.

Ajattele: Mitä haluat tehdä kohdekielelläsi?

Älä ymmärrä minua väärin. En sano, että sinun pitäisi hylätä mahdollisesti hyödyllisiä asioita, kuten vieraskielisiä oppikirjoja, sovelluksia ja luokkia, vain siksi, että alkuperäiskansat eivät käytä niitä omalla kielellään.
Suosittelen, että asetat parempia, suorempia kielenoppimistavoitteita, jotta jopa silloin kun teet tällaisia passiivisia oppimistoimintoja, tiedät tarkalleen, miten ne auttavat sinua saavuttamaan tietyn tavoitteen tai taitojoukon .
Tämä auttaa sinua välttämään passiivisen toiminnan tekemistä vain heidän itsensä vuoksi, eikä tiettyyn, hyvin määriteltyyn tarkoitukseen.

Sinulla on oltava erityinen, hyvin määritelty tarkoitus kaikelle, mitä teet, jotta opit kieltä. Mutta miten teet sen? Kuinka voit selvittää mikä tarkoitus on?
Suoran kielenoppimistavoitteen asettamiseksi sinun on esitettävä itsellesi yksi kysymys:

'Jos olisin sujuvasti sisään[my target language> tänään, mitä tekisin sen kanssa? '

Tämä kysymys auttaa sinua sitomaan kielenoppimisen heti haluamaasi asiaan tai taitoon, jonka haluat suorittaa. Se vapauttaa sinut epämääräisyydestä vain halusta 'tuntea' kieltä tai 'olla sujuvaa' siinä ja pakottaa sinut tunnustamaan, että kielet ovat työkaluja - vain keino saavuttaa päämäärä.
Ota siis hetki ja aivoriihi. Jos tekisit sujuvasti kohdekielesi tänään tai edes juuri nyt, mitä tekisit sen kanssa? Mihin käyttäisit sitä?
Pysähdy hetkeksi ja tee luettelo.

Voit käyttää sitä:

- Katso elokuvia ja televisio-ohjelmia

- Lue romaaneja ja novelleja

- Kouluta itseäsi tietystä aiheesta (esim. Tiede, historia, taloustiede, matematiikka)
- Hanki äidinkielenään ystäviä ja opi lisää kohdekulttuurisi ihmisistä.

'Voi, mutta haluan tehdä kaikki nuo asiat', saatat sanoa.

Olen varma. Minäkin olen sellainen. Pidän ajatuksesta pystyä tekemään kaikki mitä haluan kielellä riippumatta siitä, mikä se on.
Mutta tuo idea on vain fantasia. Emme voi tietää kaikkea kaikesta kohdekielillämme. Emme saavuta sitä edes äidinkielillämme.

Todellinen totuus on, että vaikka sinä ja minä olisimme kiinnostuneita tekemään paljon erilaisia asioita kielellä, jotkut asiat kiinnostavat meitä enemmän kuin toiset.
Ota siis luettelosi aikaisemmasta ja tee sijoitus. Yritä erottaa 2-3 parasta aktiviteettia, joihin haluat todella käyttää kieltä.

Suorien tavoitteiden käyttäminen virtaviivaistamaan kielten oppimisrutiini

Tehdään asiat yksinkertaisiksi. Esimerkkinä sanomme, että opit kantoninkielistä.
Esität itsellesi maagisen kysymyksen ('Jos olisin sujuvasti kantoniksi tänään, mitä tekisin sen kanssa?'), Ja päätät, että yksi asia, jonka ehdottomasti tekisit, on katsella paljon ja paljon kantonilaisia kung-fu-elokuvia.
Seuraava askel on arvioida, mitä taitoja on tärkein kehittää pyrittäessäsi katsomaan kantonilaisia elokuvia kantoniksi.

No, elokuva on audiovisuaalinen media, joten sinun on ensisijaisesti työskenneltävä kuunteluosaamisen parissa. Toiseksi, kun tutustut sekä kantoninkielisiin elokuviin että kantonin kieleen, sinun on voitava lukea kirjoitettua kantoninkielistä, joten voit tehdä esimerkiksi:
- Lue tekstitykset

- Lue elokuvien otsikot ja näytöllä näkyvä teksti

- Lue arvosteluja kantonilaisista elokuvista verkossa

Kun ajattelet sitä edelleen, huomaat, että kirjoittaminen voi myös olla hyödyllistä. Se olisi vähemmän tärkeää kuin lukeminen elokuvien katseluun, mutta voit silti käyttää sitä:
- Kirjoita omat arvostelut kantonilaisista elokuvista

- Kommunikoi kantoninkielisten elokuvien ystävien kanssa verkossa

Ja viimeisenä, puhutaan. Totta puhuen, puhekykyä ei vaadita voidakseen käsitellä ja nauttia elokuvista, mutta voit käyttää sitä:
- Keskustele kantonilaisten puhujien kanssa Hongkongin elokuvista

- Tee YouTube-videoita kantoninkielisissä katsomalla suosikki kung fu -elokuvasi.

Näetkö, kuinka suoran päämäärä mielessäsi tekee yhtäkkiä kielesi oppimispolun selkeämmäksi?
Sen sijaan, että haluaisit vain olla 'sujuva kantoniksi' ja sitten miettiä, miten sinne pääsee, suoran tavoitteen tunnistaminen auttaa tunnistamaan, mitkä osaamiset ovat sinulle tärkeimpiä. Jos tiedät, että kuuntelun ja lukemisen pitäisi olla kaikkien elokuvien rakastajien huipputaidot, tiedät heti, että sinun on tehtävä asioita, jotka parantavat kuuntelua ja lukemista ensisijaisesti, jotta voisit katsella kantonilaisia elokuvia ilman tekstityksiä.

Ohjaa kielenoppimistavoitteet tänään


Yksi hyöty suorien tavoitteiden arvon tuntemisesta on, että voit soveltaa niitä missä tahansa oppimisprosessin vaiheessa.

Jos huomaat koskaan eksyneesi kielimatkallasi tietämättä mitä tehdä seuraavaksi, syyllinen voi olla sarja epämääräisiä, epäsuoria kielenoppimistavoitteita, jotka eivät auta sinua tekemään sitä, mitä haluat tehdä.
Tai mikä vielä pahempaa, ehkä et edes tiedä, mitä haluat tehdä kielellä, ja siksi sinä kamppailet.

Ratkaisu tähän ongelmaan on suoruus. Asettamalla konkreettisia, suoria tavoitteita, jotka on sidottu nimenomaan haluamallesi kielitaidolle, voit milloin tahansa selvittää seuraavat vaiheet matkan aikana.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1  1  1 All