Pomoć

NEW ARTICLE

Kako postaviti bolje ciljeve učenja jezika


Englesku verziju ovog članka napisao je Kevin Morehouse , jezični trener i učitelj te član tima LucaLampariello.com .
Pri prvom učenju jezika zajednički impuls je željeti postaviti najviši i najsmjeliji cilj koji je na raspolaganju:

'Želim tečno govoriti španjolski'

'Želim govoriti norveški kao domaći'

'Želim znati tajlandski'

Iako su ovi ciljevi učenja jezika zasigurno vrijedni divljenja, nedostaje im nekoliko ključnih karakteristika koje ih sprječavaju da vam zaista budu zaista korisni.
Prvo, previše su neodređeni. Na primjer:

Što je fluentnost i kada znate da ste je postigli?

Kad kažemo domorodac, o kakvim urođenicima govorimo? Sveučilišni znanstvenici? Srednjoškolci? Mališani?

A što je uopće 'znanje' jezika?

Po mom mišljenju, vjerujem da je najgora stvar kod ovakvih ciljeva to što vam ne daju nikakve naznake kako ih postići. Nedostaje im izravnosti, što znači da će se slijeđenje ovih ciljeva, češće izgubiti u učenju.

Visoka cijena nejasnih ciljeva


Pogledajmo problem dublje:

Recimo da vam je cilj postati 'tečno govorite kantonski'.

Gdje započinjete?

Da li:

- Kupiti kantonski udžbenik i učiti ga sami?

- Pohađati tečaj kantona na fakultetu u lokalnoj zajednici?

- Preuzmite i radite na palubama Memrise Cantonese?

Koja će vam od ovih stvari približiti vaš cilj da tečno govorite kantonski jezik?
Razmislite na trenutak.

Odgovor je da bi vam na neki način sve ove aktivnosti mogle realno pomoći da tečno govorite kantonski jezik. I premda bi to moglo zvučati ohrabrujuće, zapravo stvara problem.

Ako vas gotovo bilo što može pokrenuti prema vašem cilju, kako realno možete odabrati sve svoje mogućnosti? I kako možete znati koje su opcije učinkovitije od drugih?
Ne možete. Ne baš. Umjesto jedne, jasne rute prema naprijed, vaš vam je nejasni cilj dao puni atlas kojim trebate pokriti - deset tisuća alternativnih putova do vašeg odredišta, od kojih niti jedan očito nije bolji od bilo kojeg drugog.

A to neće uspjeti. Napokon ste zauzeta osoba. Imate ograničenu količinu energije i novca, a dnevno ima samo toliko sati koje možete posvetiti učenju jezika. Ne možete istražiti sve ove rute.
Ono što vam treba je način da utvrdite koja je ruta prava - najizravniji put do onoga što želite.

Vrijednost izravnosti u učenju jezikaU svojoj knjizi Ultralearning , književnik Scott Young raspravlja o vrijednosti izravnosti u bilo kojem fokusiranom projektu učenja.
U predgovoru za knjigu, autor James Clear hvali Young-ovo istraživanje izravnosti i daje korisnu definiciju koncepta s kojim možemo surađivati:

'Neposrednost je praksa učenja izravnim obavljanjem stvari koju želite naučiti. U osnovi, to je poboljšanje aktivnom praksom, a ne pasivnim učenjem. (...) Pasivno učenje stvara znanje. Aktivno vježbanje stvara vještinu.'
Razlika između aktivne prakse i pasivnog učenja nešto je što je vrlo važno za nas učenike jezika da znamo. Može nas podsjetiti da je jezik prvenstveno vještina (ili skup vještina) koje treba vježbati , a ne skup činjenica koje treba naučiti.
Nejasni ciljevi učenja jezika navedeni u posljednjem odjeljku - položite tečaj, pročitajte udžbenik, pregledajte karticu s flash kartama - nejasni su jer su vezani za pasivno učenje, više od aktivne prakse.
Ako je aktivna praksa definirana radeći ono što želite naučiti, tada gore navedeni ciljevi ne predstavljaju primjer takve prakse. Izvorni govornici ne vježbaju i ne koriste svoj jezik prolazeći kroz aplikacije i udžbenike. Svojim jezikom postižu vrlo specifične stvari, poput gledanja filma, razgovora sa supružnikom ili čitanja knjige.

Razmislite: što želite učiniti s vašim ciljnim jezikom?

Nemojte me pogrešno shvatiti. Ne kažem da biste trebali napustiti potencijalno korisne stvari poput udžbenika stranih jezika, aplikacija i satova samo zato što ih urođenici ne koriste za svoj jezik.
Ono što savjetujem je da postavite bolje, izravnije ciljeve učenja jezika, tako da čak i kada radite te vrste pasivnih aktivnosti učenja, točno ćete znati kako vam pomažu u postizanju određenog cilja ili skupa vještina .
To će vam pomoći da izbjegnete raditi pasivne aktivnosti samo zbog njih samih, a ne zbog određene, dobro definirane svrhe.

Trebali biste imati određenu, dobro definiranu svrhu za sve što radite da biste naučili jezik. Ali kako se to radi? Kako možete shvatiti koja je to svrha?
Da biste postavili cilj izravnog učenja jezika, trebate si postaviti jedno pitanje:

'Da sam tečno govorio[my target language> danas, što bih s tim? '

Ovo će vam pitanje pomoći da svoje učenje jezika odmah povežete sa stvarnom stvari koju želite raditi ili vještinom koju želite izvesti. Oslobađa vas neodređenosti da samo želite 'znati' jezik ili 'biti tečan' na njemu, i prisiljava vas da priznate da su jezici alati - samo sredstvo za postizanje cilja.
Dakle, odvojite trenutak i mozgajte. Da danas tečno govorite svoj jezik, ili čak i sada, što biste s njim učinili? Za što biste ga koristili?
Zastanite na trenutak i napravite popis.

Možete ga koristiti za:

- Gledajte filmove i televizijske emisije

- Čitajte romane i kratke priče

- Educirajte se o određenoj temi (npr. Znanost, povijest, ekonomija, matematika)
- Steknite prijatelje izvornog govornika i naučite više o ljudima iz vaše ciljne kulture.

'Oh, ali ja želim raditi sve te stvari', mogli biste reći.

Siguran sam da znaš. I ja sam takva. Sviđa mi se ideja da na jeziku mogu raditi sve što želim, bez obzira na to kakav je.
Ali ta je ideja samo fantazija. Ne možemo znati sve o svemu na našim ciljnim jezicima. To čak ni ne postižemo na našim materinjim jezicima.

Prava je istina da, čak i ako smo ti i ja zainteresirani raditi puno različitih stvari s jezikom, postoje neke stvari koje nas zanimaju više od drugih.
Stoga uzmite svoj popis od ranije i napravite ljestvicu. Pokušajte izdvojiti 2-3 glavne aktivnosti za koje biste zaista željeli koristiti jezik.

Korištenje izravnih ciljeva za pojednostavljivanje rutine učenja jezika

Učinimo stvari jednostavnim. Kao primjer reći ćemo da učite kantonski jezik.
Postavljate si čarobno pitanje ('Da sam danas tečno govorio kantonski, što bih s tim radio?') I odlučujete da biste jedina stvar koju biste definitivno učinili jest gledati puno, puno kantonskih Kung-fu filmova.
Sljedeći je korak procijeniti koje će vještine biti najvažnije razviti u potrazi za gledanjem kantonskih filmova na kantonskom jeziku.

Pa, film je audiovizualni medij, pa biste prije svega trebali poraditi na svojim vještinama slušanja. Drugo, kako budete upoznavali i kantonske filmove i kantonski jezik, morat ćete čitati pisani kantonski jezik, tako da možete raditi sljedeće stvari:
- Čitajte titlove

- Čitajte naslove filmova i tekst na ekranu

- Pročitajte recenzije kantonskih filmova na mreži

Razmišljajući dalje, shvaćate da bi vam i pisanje moglo dobro doći. Bilo bi manje važno od čitanja za potrebe gledanja filma, ali svejedno biste ga mogli koristiti za:
- Napišite vlastite kritike kantonskih filmova

- Komunicirajte s ljubiteljima filma koji govore kantonski putem interneta

I na kraju, tu je i govor. Istini za volju, govorna sposobnost nije potrebna da biste mogli obrađivati filmove i uživati u njima, ali mogli biste je koristiti za:
- Razgovarajte sa kantonskim govornicima o hongkonškom kinu

- Napravite videozapise s YouTubea na kantonskom kako biste pregledali svoje omiljene kung fu filmove.

Vidite kako vam izravni cilj na umu odjednom postaje puno jasniji?
Umjesto da samo želite 'tečno govoriti kantonski', a zatim se pitate kako doći, identificiranje izravnog cilja pomaže vam prepoznati koje su vam vještine najvažnije. Ako znate da bi slušanje i čitanje trebali biti vrhunske vještine bilo kojeg ljubitelja filmova, odmah ćete znati da da biste postigli svoj cilj da možete gledati kantonske filmove bez titlova, morate raditi stvari koje prvenstveno poboljšavaju vaše slušanje i čitanje.

Preusmjerite svoje ciljeve učenja jezika danas


Jedna od prednosti poznavanja vrijednosti izravnih ciljeva je ta što ih možete primijeniti u bilo kojoj fazi procesa učenja.

Ako se ikada nađete izgubljeni na svom jezičnom putovanju, a da ne znate što dalje, krivac bi mogao biti niz nejasnih, neizravnih ciljeva učenja jezika koji vam ne pomažu u tome što želite.
Ili još gore, možda ni ne znate što želite raditi s jezikom, i zato se mučite.

Rješenje ovog problema je izravnost. Postavljanjem opipljivih, izravnih ciljeva koji su posebno vezani za vještine koje želite imati u jeziku, možete u bilo kojem trenutku smisliti sljedeće korake koje ćete poduzeti na svom putu.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1  1  1 All