Ndihmë

NEW ARTICLE

Kush janë poliglotët më të mirë në histori?Shumica prej nesh janë shumë të impresionuar kur takojmë dikë që flet disa gjuhë, por disa njerëz shkojnë përtej dygjuhësisë dhe bëhen hyperpolygotes .

Në rrjedhën e historisë, disa entuziastë gjuhësorë kanë marrë sfidën e të mësuarit jo vetëm një, por dy dhjetra gjuhë. Disa madje kanë pretenduar të mësojnë jo më pak se 100 gjuhë të ndryshme dhe dialekte , gjë që është shumë mbresëlënëse kur e dini se sa e vështirë është të mësosh një gjuhë të re.

Këtu janë 5 nga polyglots më mbresëlënëse në histori:

1. John Bowring


Ekonomisti politik britanik, udhëtar, shkrimtar dhe guvernatori i katërt i Hong Kongut , John Bowring , zotëronte shumë talente, por ai është ndoshta më i njohur për dashurinë e tij për gjuhët .

Gjatë jetës së tij, Bowring pretendoi të njohë 200 gjuhë dhe të jetë në gjendje të flasë 100 . Përkundër një karriere politike aktive, Bowring ndoqi një karrierë sekondare duke përkthyer këngë popullore, poezi dhe letërsi nga Rusia , Evropa Lindore dhe Spanja .

2. Guiseppe Gaspardo Mezzofanti


Kardinali Guiseppe Mezzofanti është një nga poliglotët më të talentuar në histori.

Megjithëse ky teolog italian kishte një njohuri të gjerë në shumë fusha, pasioni i tij i vërtetë ishte gjuhësia .

Ai ishte i njohur të fliste të paktën 39 gjuhë të ndryshme , duke filluar nga hebraishtjaguxharatat , si dhe dhjetra dialekte të tjera (disa thonë se ai mund të ketë folur pothuajse njëqind gjuhë dhe dialekte).

Gjatë jetës së tij, ai ishte profesor i gjuhës arabe në Universitetin e Bolonjës , pastaj profesor i gjuhëve lindore dhe greke , ndërsa mësonte gjuhë, zhvillonte veprimtari misionare dhe mbante bibliotekën e Vatikanit.

Ai ishte një gjeni gjuhësor aq i njohur sa që në vdekjen e tij, njerëzit nga e gjithë Evropa luftuan për kafkën e tij.

3. Ziad Fazah


Ky libanez mban aktualisht rekordin botëror të Guinnessit për numrin më të madh të gjuhëve të folura. Fazah pretendon të jetë në gjendje të lexojë dhe të flasë 58 gjuhë , duke përfshirë arabisht , polonisht , tajlandisht , urdu , norvegjeze dhe shumë të tjerë.

Ndërsa Fazah provoi aftësitë e tij në disa teste, ai gjithashtu kishte disa dështime të mëdha, duke përfshirë një shfaqje veçanërisht shkatërrimtare në Viva el Lunes , një shfaqje televizive kiliane, ku ai nuk kuptonte nivelet fillestare në finlandisht , rusisht , kinezisht , persisht , hindu dhe Greke , gjuhë që ai pretendon të flasin rrjedhshëm.

4. Kenneth Hale


Nuk duhet të jetë veçanërisht e habitshme që një mësues i gjuhës MIT është gjithashtu një poliglot me reputacion. Studimet e Hale në MIT u përqëndruan në gjuhët e rrezikuara , veçanërisht ato në Amerikën e Veriut, Amerikën Qendrore dhe Australi . Hale nuk ka studiuar vetëm këto gjuhë, por gjithashtu i ka mësuar vetë, rreth 50 gjuhë .

Megjithatë, ajo që është më e mahnitshme për Hale është shpejtësia me të cilën ai ishte në gjendje të mësonte një gjuhë të re, shpesh duke pasur një bisedë bazë pas vetëm 10 deri në 15 minuta të dëgjimit të një folësi amtare.

5. Georges Dumezil


Filologu i njohur francez Georges Dumezil është më i njohur për punën e tij në mitologji dhe klasa shoqërore .

Megjithatë, kjo punë akademike u lehtësua nga dashuria e tij për të mësuar gjuhë të lashta .

Studimet gjuhësore të Dumezil shkuan përtej gjuhëve klasike dhe në vdekjen e tij thuhej të fliste ose të lexonte më shumë se 200 gjuhë me shkallë të ndryshme të rrjedhshmërisë.

Më shumë informacione rreth PolyglotsNëse ky hyperpolyglot i ri vazhdon të mësojë gjuhët me ritmin që ka mësuar deri më tani, mund të jetë pjesë e historisë! Shih videon e tij më poshtë:- Shih artikullin: Numri maksimal i gjuhëve një qenie njerëzore mund të mësojë në jetën e tij ,
- Gjej Polyglot Friends në faqen e internetit të Polyglot :)

Çfarë mendoni për këtë artikull: A mendoni se është humanisht e mundur të flasësh kaq shumë gjuhë? Ju lutemi të lënë një koment më poshtë.

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 2  1 All