Ajutor

NEW ARTICLE

Cum să înveți o nouă limbă: Începeți cu resursele potrivite
Așa că ați decis să începeți să învățați o nouă limbă, dar nu știți sigur de unde să începeți.

Aveți nevoie de resurse - cărți, cursuri, aplicații sau alte materiale de învățare care să vă ajute să vă îndrumați.

Ce faci?

Primul loc la care apelezi este internetul. Este nevoie de doar câteva clicuri ale mouse-ului pentru a găsi liste cu zeci de materiale de învățare pentru orice limbă pe care doriți să o învățați.

Apoi te trezești într-unul dintre cele două scenarii diferite:

Dacă ai bani, începi să găsești tot ce are o evaluare bună – poate o carte de gramatică, un dicționar sau un manual plin de conjugări de verbe.
Dacă nu ai mulți bani, începi să-ți cântărești opțiunile. Încercați să vă dați seama cât de mult din câștigurile dvs. puteți bugeta pentru materiale lingvistice noi și vă mulțumiți cu ceea ce este accesibil - poate doar un curs scurt pentru începători și câteva aplicații populare pentru smartphone.

Oricare ar fi cazul, rezultatul general este același: ați luat cât mai multe resurse pe care puteți pune mâna.

Ce se întâmplă mai departe? Accesul la toate aceste resurse îți face viața mai ușoară? Te ajută să începi cu noua ta limbă străină?

Din experiența mea, răspunsul este nu. Dacă nu ești atent, accesul la o mulțime de resurse poate face lucrurile mai dificile, în loc să fie mai ușoare.

Permiteți-mi să vă asigur: există o modalitate mai bună de a alege resursele. Unul care este mai ușor pentru mintea ta și pentru banii tăi.
Sunt aici astăzi să vă învăț un mod mai bun.

Să ne scufundăm!

De ce mai multe alegeri nu sunt întotdeauna mai bunePsiholog Barry Schwartz consideră că a avea mai multe opțiuni din care să alegi te poate face de fapt mai puțin mulțumit și mai puțin eficient în ceea ce faci.

El numește acest lucru „paradoxul alegerii” și se rezumă la patru factori: regretul (și regretul anticipat), costurile de oportunitate, creșterea așteptărilor și auto-învinovățirea.
Să examinăm modul în care funcționează fiecare dintre acestea în contextul alegerii resurselor lingvistice:

1. Regret și regret anticipat – dacă alegem o resursă greșită, regretăm că nu am ales altele, eventual mai bune.

2. Costuri de oportunitate – alegerea unei resurse ne costă timp și bani pe care nu îi putem cheltui pe alte resurse.

3. Creșterea așteptărilor – cu atât de multe opțiuni, ne așteptăm să putem găsi resursa „perfectă” pentru noi.

4. Auto-învinovățire – dacă alegem greșit resursa dintre multe alternative, avem doar noi înșine de vină.
În calitate de cursanți de limbi străine, cum combatem acest paradox? Cum putem face ca, din toate resursele de învățare a limbilor străine disponibile, să le alegem pe cele corecte?
Iată cei trei pași pe care îi puteți urma nu numai pentru a alege resursa potrivită, ci și pentru a obține cea mai mare valoare din ea.

1. Căutați resurse care se potrivesc cu nivelul, stilul de învățare și obiectivele dvs
Primul pas pentru a depăși paradoxul alegerii este să o faci astfel încât să ai mai puține opțiuni între care să alegi.

Pentru a face acest lucru, trebuie să vă așezați și să încercați să răspundeți la trei întrebări:

→ Care este nivelul meu actual de calificare în limba țintă?
→ Ce mi se pare plăcut la învățare?
→ Care sunt obiectivele mele de învățare a limbilor străine?

Nivelul de aptitudine


În primul rând, ar trebui să vă limitați opțiunile pentru a include doar resurse care sunt ușor de înțeles pentru dvs. Tipurile de limbaj incluse în resursă ar trebui să fie suficient de accesibile încât să înveți lucruri noi fără să te simți prea copleșit.

Bucurie


Cu toții avem preferințe diferite pentru modul în care ne place să învățăm și să absorbim informații noi. Unii oameni (ca mine) iubesc cărțile și alte materiale pe hârtie. Alții jură pe aplicații care transformă învățarea într-un fel de joc. Există, de asemenea, mulți oameni cărora le place o abordare practică a învățării, în care ajung să exerseze direct tot ceea ce li s-a predat.

Restrângeți-vă resursele în funcție de ceea ce credeți că este cel mai plăcut despre învățarea limbilor străine. Dacă găsiți un anumit format sau metodă plictisitor, nu îl folosiți! Acest lucru este valabil și pentru mai multe alegeri estetice - dacă o resursă este prea urâtă, greșită sau nesigură, nu trebuie să vă forțați să o alegeți.

Goluri


De asemenea, resursa dvs. ar trebui să fie utilă pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele de învățare a limbii străine. Dacă întâlniți o resursă foarte apreciată despre scris și, totuși, nu aveți de gând să scrieți mult în limba dvs. țintă, atunci o puteți ignora în siguranță.

Folosind aceste trei criterii, vă puteți restrânge puternic opțiunile, astfel încât tot ceea ce a mai rămas să vă fie de înțeles, plăcut și util.

2. Alege o resursă și ține-te de ea

În acest moment, ar trebui să aveți mult mai puține opțiuni din care să alegeți în comparație cu când ați început.

Următorul pas este să identifici cea mai bună resursă unică pentru tine și să te angajezi în ea.

Acest lucru va necesita un pic de cercetare.

În primul rând, luați lista dvs. de resurse inteligibile, plăcute și utile și încercați să identificați care dintre ele par a fi cele mai inteligibile, cele mai plăcute și cele mai utile. Faceți un clasament, dacă trebuie.
Apoi, căutați online recenzii și recomandări pentru articolele cel mai bine clasate din lista dvs. Privind pe rând fiecare resursă, ar trebui să puteți da seama ce produse sunt mai recomandate decât altele.

În cele din urmă, dacă puteți, încercați să vedeți dacă puteți obține experiență de primă mână cu potențialele dvs. resurse. Dacă te uiți la cursuri bazate pe cărți, mergi la librăria locală și răsfoiește-le. Dacă sunteți interesat de o aplicație, vedeți dacă există o versiune de încercare gratuită disponibilă pe care o puteți utiliza.

Între propriile evaluări și recomandările altora, ar trebui să puteți identifica singura resursă care vă satisface cel mai bine nevoile.
Dacă sunteți gata, este în sfârșit timpul să vă scoateți portofelul și să faceți achiziția.

Ăsta nu este însă pasul final. După ce ați ales o resursă cu care să lucrați, vreau să vă luați un angajament .


Angajați-vă să utilizați această resursă și numai această resursă în următoarele trei luni.

Asumarea acestui tip de angajament te va ajuta să eviți regretul care vine atât de des odată cu paradoxul alegerii și te va forța să te familiarizezi cu adevărat cu un produs înainte de a apela la o alternativă.

3. Aflați cum să obțineți cea mai mare valoare dintr-o resursăDeși v-ați angajat să respectați o carte, un curs, o aplicație sau o clasă în următoarele trei luni, lucrurile nu sunt atât de restrictive pe cât ar putea părea.

Materialele de învățare a limbilor străine sunt instrumente. Un instrument poate fi folosit în multe scopuri diferite. Un ciocan, de exemplu, poate fi folosit pentru a construi sau pentru a distruge. A crea sau a ucide. Utilizarea finală a unui ciocan depinde numai de persoana care mânuiește ciocanul, nu de ciocanul în sine.

Resursa lingvistică aleasă de dvs. funcționează în același mod. Poate face multe lucruri, dar efectul final pe care îl veți câștiga depinde de dvs.

Cu siguranță ai văzut asta la prima mână, la cursurile de limbi străine de la școală. Deși toată lumea începe de la același nivel, cu aceleași cărți, unii oameni au rezultate mult mai bune decât alții.
Și, în opinia mea, asta are mai puțin de-a face cu talentul și mai mult cu modul în care fiecare cursant folosește resursele disponibile.

Pentru a utiliza resursa selectată în cel mai eficient mod posibil, trebuie să o vedeți ca o modalitate de a dezvolta abilități procedurale, mai degrabă decât cunoștințe declarative.

Abilitățile procedurale constau în cunoașterea cum să faci ceva. Limbajul, în realitate, se referă la abilități procedurale - cum să pronunțe anumite sunete, cum să intonați corect o propoziție, cum să ascultați eficient.
Prin contrast, cunoașterea declarativă este cunoașterea faptelor. Deoarece majoritatea subiectelor dintr-un cadru educațional implică cunoștințe declarative, oamenii presupun că limbile funcționează în primul rând așa. De aceea, începătorii de limbi străine sunt atât de obsedați de memorarea listelor de vocabular , a tabelelor de verbe și a explicațiilor gramaticale complexe .


Limbajul implică anumite cunoștințe declarative, desigur, dar este în mare parte un set vast de abilități procedurale. Deci, atunci când începeți să utilizați resursa aleasă, trebuie să interpretați (sau să reinterpretați) conținutul din acea resursă pentru a vă ajuta să îmbunătățiți abilitățile specifice.
Deci in loc de:

→ Crearea de liste de cuvinte individuale → Exersați rearanjarea cuvintelor și a expresiilor pentru a forma propoziții noi, semnificative
→ Studierea explicațiilor gramaticale → Exersați utilizarea acelei structuri gramaticale în context, fie prin vorbire, fie prin scris
→ Găsirea tabelelor de verbe → Exersați utilizarea acestor verbe într-o varietate de propoziții vorbite sau scrise.
Modul simplu de a-ți da seama dacă înveți ceva într-un mod declarativ în loc de un mod procedural este să te întrebi:

„Se simte ca și cum memorez ceva sau îl folosesc?”
Dacă se simte ca memorare, este declarativ. Dacă simți că folosești ceva, este procedural.

Încercați să vă folosiți resursa pentru a exersa abilitățile procedurale, pe cât posibil.

Luați resursa aleasă și învățați o nouă limbă
Într-o lume în care găsirea unor resurse bune de învățare a limbilor străine este cea mai ușoară până acum, poate fi surprinzător cât de greu este să înveți cu adevărat.
Cred că vinovatul este paradoxul alegerii; avem atât de multe opțiuni disponibile, încât nu știm care este corectă. În plus, ne este teamă că vom face o alegere greșită.

În acest articol, ți-am schițat o modalitate de a depăși acest obstacol.

Tu ar trebui:

→ Căutați materiale de învățare ușor de înțeles, plăcute și utile
→ Angajați-vă să utilizați câte o resursă odată
→ Aflați cum să extrageți cea mai mare valoare din resursa respectivă
Când urmați acești pași, nu mai sunteți legat de opțiunile disponibile. În schimb, ești eliberat de ei. Cu o singură resursă în mână, veți putea continua călătoria și, în sfârșit, veți putea începe să învățați o nouă limbă.

Scris de Luca Lampariello

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All