Ndihmë

NEW ARTICLE

Si të mësoni një gjuhë të re: Filloni me burimet e duhura
Kështu që ju keni vendosur të filloni të mësoni një gjuhë të re, por nuk jeni të sigurt se ku të filloni.

Ju nevojiten burime - libra, kurse, aplikacione ose materiale të tjera mësimore për t'ju ndihmuar të udhëheqni rrugën tuaj.

Cfare po ben?

Vendi i parë ku drejtoheni është interneti. Duhen vetëm disa klikime të miut për të gjetur lista me dhjetëra materiale mësimore për çdo gjuhë që dëshironi të mësoni.

Më pas e gjeni veten në një nga dy skenarët e ndryshëm:

Nëse keni para, filloni të grumbulloni gjithçka që ka një vlerësim të mirë - ndoshta një libër gramatikore, një fjalor ose një manual plot me konjugime foljesh.
Nëse nuk keni shumë para, filloni të peshoni opsionet tuaja. Ju përpiqeni të kuptoni se sa nga të ardhurat tuaja mund të buxhetoni për materiale të reja gjuhësore, dhe zgjidheni me atë që është e përballueshme—ndoshta vetëm një kurs fillestar i shkurtër dhe disa aplikacione të njohura për smartphone.

Sido që të jetë rasti, rezultati i përgjithshëm është i njëjtë: ju keni rrëmbyer aq shumë burime sa të keni në dorë.

Çfarë ndodh më pas? A e bën vërtet jetën tuaj më të lehtë qasja në të gjitha këto burime? A ju ndihmon të filloni një fillim të shpejtë me gjuhën tuaj të re të huaj?

Në përvojën time, përgjigja është jo. Nëse nuk jeni të kujdesshëm, të kesh akses në shumë burime në fakt mund t'i vështirësojë gjërat, në vend që të lehtësojë.

Më lejoni t'ju siguroj: ekziston një mënyrë më e mirë për të zgjedhur burimet. Një që është më e lehtë për mendjen dhe paratë tuaja.
Unë jam këtu sot për t'ju mësuar këtë mënyrë më të mirë.

Le të zhytemi!

Pse më shumë zgjedhje nuk është gjithmonë më mirëPsikologu Barry Schwartz beson se të kesh më shumë opsione për të zgjedhur në fakt mund t'ju bëjë më pak të kënaqur dhe më pak efektiv në atë që bëni.

Ai e quan këtë 'paradoksi i zgjedhjes' dhe e përmbledh atë në katër faktorë: keqardhja (dhe keqardhja e parashikuar), kostot e mundësive, përshkallëzimi i pritshmërive dhe vetëfajësimi.
Le të shqyrtojmë se si funksionon secila prej këtyre në kontekstin e zgjedhjes së burimeve gjuhësore:

1. Keqardhja dhe keqardhja e parashikuar - nëse zgjedhim burimin e gabuar, pendohemi që nuk kemi zgjedhur të tjera, ndoshta më të mira.

2. Kostot e oportunitetit - zgjedhja e një burimi na kushton kohë dhe para që nuk mund t'i shpenzojmë për burime të tjera.

3. Përshkallëzimi i pritjeve - me kaq shumë opsione, ne presim të jemi në gjendje të gjejmë burimin 'perfekt' për ne.

4. Vetëfajësimi – nëse zgjedhim burimin e gabuar nga shumë alternativa, ne kemi vetëm veten për të fajësuar.
Si nxënës të gjuhës, si ta luftojmë këtë paradoks? Si mund ta bëjmë atë që, nga të gjitha burimet e mësimit të gjuhës që kemi në dispozicion, të zgjedhim ato të sakta?
Këtu janë tre hapat që mund të ndiqni për të zgjedhur jo vetëm burimin e duhur, por edhe për të marrë vlerën më të madhe prej tij.

1. Kërkoni burime që përputhen me nivelin, stilin tuaj të të mësuarit dhe qëllimet
Hapi i parë për të kapërcyer paradoksin e zgjedhjes është ta bëni atë në mënyrë që të keni më pak mundësi për të zgjedhur.

Për ta bërë këtë, duhet të uleni dhe të përpiqeni t'i përgjigjeni tre pyetjeve:

→ Cili është niveli im aktual i aftësive në gjuhën time të synuar?
→ Çfarë më pëlqen të mësoj?
→ Cilat janë qëllimet e mia të mësimit të gjuhës?

Niveli i aftësive


Së pari duhet të kufizoni opsionet tuaja për të përfshirë vetëm burime që janë të kuptueshme për ju. Llojet e gjuhëve të përfshira në burim duhet të jenë mjaft të aksesueshme sa të mësoni gjëra të reja pa u ndier shumë i mbingarkuar.

Kënaqësi


Ne të gjithë kemi preferenca të ndryshme për mënyrën se si na pëlqen të mësojmë dhe thithim informacione të reja. Disa njerëz (si unë) i duan librat dhe materialet e tjera me bazë letre. Të tjerë betohen për aplikacione që e kthejnë mësimin në një lloj loje. Ka gjithashtu shumë njerëz që gëzojnë një qasje praktike ndaj të mësuarit, ku ata mund të praktikojnë drejtpërdrejt gjithçka që u mësohet.

Kufizoni burimet tuaja sipas asaj që mendoni se është më e këndshme për mësimin e gjuhës. Nëse ju duket e mërzitshme një format apo metodë e caktuar, mos e përdorni! Kjo madje vlen edhe për zgjedhje më estetike - nëse një burim është shumë i shëmtuar, i shëmtuar ose jo i besueshëm, nuk keni pse ta detyroni veten ta zgjidhni atë.

Golat


Burimi juaj duhet të jetë gjithashtu i dobishëm për t'ju ndihmuar të arrini qëllimet tuaja të mësimit të gjuhës. Nëse hasni në një burim shumë të vlerësuar në lidhje me shkrimin, dhe megjithatë nuk keni në plan të shkruani shumë në gjuhën tuaj të synuar, atëherë mund ta shpërfillni me siguri.

Duke përdorur këto tre kritere, ju mund të kufizoni shumë opsionet tuaja në mënyrë që gjithçka që ka mbetur të jetë e kuptueshme, e këndshme dhe e dobishme për ju.

2. Zgjidhni një burim dhe qëndroni tek ai

Në këtë pikë, duhet të keni shumë më pak mundësi për të zgjedhur në krahasim me kohën kur keni filluar.

Hapi tjetër është të identifikoni burimin më të mirë të vetëm për ju dhe të angazhoheni për të.

Kjo do të marrë pak kërkim.

Së pari, merrni listën tuaj të burimeve të kuptueshme, të këndshme dhe të dobishme dhe përpiquni të identifikoni se cilat prej tyre duken më të kuptueshme, më të këndshme dhe më të dobishme. Bëni një renditje, nëse duhet.
Më pas, kërkoni në internet për komente dhe rekomandime për artikujt më të renditur në listën tuaj. Duke parë secilin burim me radhë, duhet të jeni në gjendje të kuptoni se cilat produkte rekomandohen më shumë se të tjerët.

Së fundi, nëse mundeni, përpiquni të shihni nëse mund të merrni përvojë të dorës së parë me burimet tuaja të mundshme. Nëse jeni duke parë kurse të bazuara në libra, shkoni në librarinë lokale dhe shfletoni ato. Nëse jeni të interesuar për një aplikacion, shikoni nëse ekziston një provë falas që mund ta përdorni.

Midis vlerësimeve tuaja dhe rekomandimeve të të tjerëve, ju duhet të jeni në gjendje të identifikoni burimin e vetëm që i plotëson nevojat tuaja më së miri.
Nëse jeni gati, më në fund është koha për të nxjerrë portofolin dhe për të bërë blerjen tuaj.

Megjithatë, ky nuk është hapi i fundit. Pasi të keni zgjedhur një burim për të punuar, unë dua që ju të bëni një angazhim .


Angazhohuni të përdorni këtë burim dhe vetëm këtë burim për tre muajt e ardhshëm.

Marrja e këtij lloj angazhimi do t'ju ndihmojë të shmangni keqardhjen që shpesh vjen së bashku me paradoksin e zgjedhjes dhe do t'ju detyrojë të njiheni vërtet me një produkt përpara se të drejtoheni në një alternativë.

3. Mësoni se si të përfitoni sa më shumë nga një burimEdhe pse jeni angazhuar t'i përmbaheni një libri, një kursi, një aplikacioni ose një klase për tre muajt e ardhshëm, gjërat nuk janë aq kufizuese sa mund të duken.

Materialet për mësimin e gjuhës janë mjete. Një mjet mund të përdoret për shumë qëllime të ndryshme. Një çekiç, për shembull, mund të përdoret për të ndërtuar ose për të shkatërruar. Për të krijuar, ose për të vrarë. Përdorimi përfundimtar i një çekiçi varet vetëm nga personi që përdor çekiçin, jo nga vetë çekiçi.

Burimi i gjuhës që keni zgjedhur funksionon në të njëjtën mënyrë. Mund të bëjë shumë gjëra, por efekti përfundimtar që do të fitoni prej tij varet nga ju.

Ju me siguri e keni parë këtë nga dora e parë, në klasat e gjuhës në shkollë. Megjithëse të gjithë fillojnë në të njëjtin nivel, me të njëjtat libra, disa njerëz performojnë shumë më mirë se të tjerët.
Dhe për mendimin tim, kjo ka të bëjë më pak me talentin, dhe më shumë me mënyrën se si çdo nxënës i përdor burimet në dispozicion për të.

Për të përdorur burimin tuaj të zgjedhur në mënyrën më efektive të mundshme, ju duhet ta shihni atë si një mënyrë për të ndërtuar aftësi procedurale dhe jo njohuri deklarative.

Aftësitë procedurale konsistojnë në njohurinë se si të bëhet diçka. Gjuha, në realitet, ka të bëjë me aftësitë procedurale - si të shqiptohen tinguj të caktuar, si të intononi saktë një fjali, si të dëgjoni në mënyrë efektive.
Në të kundërt, njohuria deklarative është njohja e fakteve. Meqenëse shumica e temave në një mjedis arsimor përfshijnë njohuri deklarative, njerëzit supozojnë se gjuhët kryesisht funksionojnë në atë mënyrë. Kjo është arsyeja pse nxënësit fillestarë të gjuhës janë kaq të fiksuar pas memorizimit të listave të fjalorit , tabelave të foljeve dhe shpjegimeve komplekse gramatikore .


Gjuha përfshin disa njohuri deklarative, sigurisht, por është kryesisht një grup i gjerë aftësish procedurale. Pra, kur filloni të përdorni burimin tuaj të zgjedhur, ju duhet të interpretoni (ose riinterpretoni) përmbajtjen brenda atij burimi për t'ju ndihmuar të përmirësoni aftësitë specifike.
Pra, në vend të:

→ Krijimi i listave të fjalëve individuale → Praktikoni riorganizimin e fjalëve dhe frazave për të formuar fjali të reja, kuptimplote
→ Studimi i shpjegimeve gramatikore → Praktikoni përdorimin e kësaj strukture gramatikore në kontekst, qoftë përmes të folurit ose shkrimit
→ Shpimi i tabelave të foljeve → Praktikoni përdorimin e këtyre foljeve në një sërë fjalish të folura ose të shkruara.
Mënyra e lehtë për të treguar nëse po mësoni diçka në mënyrë deklarative në vend të një mënyre procedurale është të pyesni veten këtë:

'A më duket sikur po mësoj përmendësh diçka, apo po e përdor atë?'
Nëse duket si memorizimi, është deklarativ. Nëse ju duket sikur përdorni diçka, është procedurale.

Synoni të përdorni burimin tuaj për të praktikuar aftësitë procedurale, sa më shumë që të jetë e mundur.

Grab tuaj të zgjedhur Burimeve dhe Mësoni një gjuhë të re
Në një botë ku gjetja e burimeve të mira të mësimit të gjuhës është më e lehtë që ka qenë ndonjëherë, mund të jetë befasuese se sa e vështirë është të realizosh në të vërtetë çdo mësim.
Unë besoj se fajtori është paradoksi i zgjedhjes; ne kemi kaq shumë opsione në dispozicion, saqë nuk e dimë se cila është e saktë. Për më tepër, ne kemi frikë se do të bëjmë zgjedhjen e gabuar.

Në këtë artikull, unë kam përshkruar një mënyrë për ju për ta kapërcyer atë pengesë.

Ti duhet:

→ Kërkoni materiale mësimore të kuptueshme, të këndshme dhe të dobishme
→ Angazhohuni për të përdorur një burim në të njëjtën kohë
→ Mësoni se si të nxirrni vlerën më të madhe nga ai burim
Kur ndiqni këto hapa, nuk jeni më të detyruar nga zgjedhjet që keni në dispozicion. Në vend të kësaj, ju jeni të liruar prej tyre. Me një burim të vetëm në dorë, do të jeni në gjendje të ecni përpara në udhëtimin tuaj dhe më në fund të filloni të mësoni një gjuhë të re.

Shkruar nga Luca Lampariello

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All