Помоћ

Како научити нови језик: Почните са правим ресурсима
Дакле, одлучили сте да почнете да учите нови језик, али нисте сигурни одакле да почнете.

Потребни су вам ресурси — књиге, курсеви, апликације или други материјали за учење који ће вам помоћи да водите свој пут.

Шта радиш?

Прво место коме се обраћате је Интернет. Потребно је само неколико кликова мишем да бисте пронашли листе са десетинама материјала за учење за било који језик који желите да научите.

Затим се нађете у једном од два различита сценарија:

Ако имате новца, почињете да купујете све што има добру оцену — можда књигу граматике, речник или приручник пун глаголских коњугација.
Ако немате много новца, почињете да одмеравате своје могућности. Покушавате да схватите колико своје зараде можете да издвојите за нове језичке материјале и задовољавате се оним што је приступачно — можда само кратак курс за почетнике и неколико популарних апликација за паметне телефоне.

Шта год да је случај, укупан резултат је исти: зграбили сте онолико ресурса колико можете да добијете.

Шта се даље дешава? Да ли вам приступ свим овим ресурсима заправо олакшава живот? Да ли вам помаже да почнете са новим страним језиком?

По мом искуству, одговор је не. Ако нисте пажљиви, приступ многим ресурсима заправо може отежати ствари, уместо да их олакшате.

Дозволите ми да вас уверим: постоји бољи начин за одабир ресурса. Онај који је лакши за ваш ум и ваш новац.
Данас сам овде да вас научим на тај бољи начин.

Хајде да заронимо!

Зашто више избора није увек бољеПсихолог Барри Сцхвартз верује да више опција за избор може да вас учини мање задовољним и мање ефикасним у ономе што радите.

Он то назива „парадоксом избора“ и своди га на четири фактора: жаљење (и очекивано жаљење), опортунитетни трошкови, ескалација очекивања и самоокривљавање.
Хајде да испитамо како свако од ових функционише у контексту избора језичких ресурса:

1. Жаљење и очекивано жаљење – ако изаберемо погрешан ресурс, жалимо што нисмо изабрали неки други, можда бољи.

2. Опортунитетни трошкови – избор једног ресурса кошта нас времена и новца који не можемо да потрошимо на друге ресурсе.

3. Ескалација очекивања – са толико опција, очекујемо да ћемо успети да пронађемо „савршен“ ресурс за нас.

4. Самоокривљавање – ако изаберемо погрешан ресурс међу многим алтернативама, криви смо само сами.
Како се, као ученици језика, боримо против овог парадокса? Како можемо да учинимо да, од свих расположивих ресурса за учење језика, изаберемо исправне?
Ево три корака која можете да пратите да не само да изаберете прави ресурс, већ и да извучете највећу вредност из њега.

1. Потражите ресурсе који одговарају вашем нивоу, стилу учења и циљевима
Први корак ка превазилажењу парадокса избора је да га учините тако да имате мање могућности за избор.

Да бисте то урадили, морате да седнете и покушате да одговорите на три питања:

→ Који је мој тренутни ниво вештине на циљном језику?
→ Шта ми је пријатно у учењу?
→ Који су моји циљеви учења језика?

Ниво вештина


Прво би требало да ограничите своје опције тако да укључујете само ресурсе који су вама разумљиви. Типови језика који су укључени у ресурс треба да буду довољно доступни да учите нове ствари, а да се не осећате превише преоптерећени.

Уживање


Сви имамо различите преференције у погледу тога како желимо да учимо и упијамо нове информације. Неки људи (као ја) воле књиге и друге материјале на папиру. Други се заклињу у апликације које претварају учење у неку врсту игре. Такође има много људи који уживају у практичном приступу учењу, где могу директно да практикују све што су научени.

Сузите своје ресурсе према ономе што мислите да је најпријатније у учењу језика. Ако вам је одређени формат или метод досадан, немојте га користити! Ово чак важи и за естетске изборе - ако је ресурс превише ружан, неисправан или непоуздан, не морате да се присиљавате да га изаберете.

Голови


Ваш ресурс би такође требало да буде користан да вам помогне да постигнете своје циљеве учења језика. Ако наиђете на високо оцењен извор о писању, а ипак немате планове да пишете много на свом циљном језику, онда га можете безбедно игнорисати.

Користећи ова три критеријума, можете значајно да сузите своје опције тако да вам све што је преостало буде разумљиво, пријатно и корисно.

2. Изаберите један ресурс и држите га се

У овом тренутку, требало би да имате далеко мање опција за избор у поређењу са оним када сте почели.

Следећи корак је да идентификујете најбољи појединачни ресурс за вас и посветите се томе.

Ово ће захтевати мало истраживања.

Прво узмите своју листу разумљивих, пријатних и корисних ресурса и покушајте да идентификујете који су најсхватљивији, најугоднији и најкориснији. Направите рангирање, ако морате.
Затим потражите на мрежи рецензије и препоруке за најбоље рангиране ставке на вашој листи. Гледајући редом сваки ресурс, требало би да будете у могућности да схватите који производи се више препоручују од других.

На крају, ако можете, покушајте да видите да ли можете добити искуство из прве руке са својим потенцијалним ресурсима. Ако тражите курсеве засноване на књигама, идите до локалне књижаре и прелистајте их. Ако сте заинтересовани за апликацију, погледајте да ли постоји бесплатна пробна верзија коју можете да користите.

Између ваших сопствених процена и препорука других, требало би да будете у могућности да идентификујете један ресурс који најбоље одговара вашим потребама.
Ако сте спремни, коначно је време да извадите новчаник и обавите куповину.

То ипак није последњи корак. Када одаберете један ресурс за рад, желим да се посветите .


Посветите се коришћењу овог ресурса и само овог ресурса у наредна три месеца.

Ова врста обавезе ће вам помоћи да избегнете жаљење које тако често долази заједно са парадоксом избора и приморава вас да се заиста упознате са производом пре него што се одлучите за алтернативу.

3. Научите како да извучете највећу вредност из ресурсаИако сте се обавезали да ћете се држати једне књиге, једног курса, једне апликације или једног часа у наредна три месеца, ствари нису толико ограничавајуће као што се можда чини.

Материјали за учење језика су алати. Алат се може користити у различите сврхе. Чекић се, на пример, може користити за изградњу или уништавање. Да створи, или да убије. Коначна употреба чекића зависи искључиво од особе која држи чекић, а не самог чекића.

Ваш одабрани језички ресурс функционише на исти начин. Може да уради много ствари, али крајњи ефекат који ћете добити од тога зависи од вас.

Ово сте сигурно видели из прве руке, на часовима језика у школи. Иако сви почињу на истом нивоу, са истим књигама, неки људи раде много боље од других.
И по мом мишљењу, ово има мање везе са талентом, а више са начином на који сваки ученик користи ресурсе који су му или њој доступни.

Да бисте користили изабрани ресурс на најефикаснији могући начин, морате га посматрати као начин да изградите процедуралне вештине, а не декларативно знање.

Процедуралне вештине се састоје од знања о томе како нешто урадити. Језик се у стварности своди на процедуралне вештине — како изговорити одређене звукове, како правилно интонирати реченицу, како ефикасно слушати.
Насупрот томе, декларативно знање је знање о чињеницама. Пошто већина тема у образовном окружењу укључује декларативно знање, људи претпостављају да и језици првенствено раде на тај начин. Због тога су почетници који уче језик толико опседнути памћењем листа речника , табела глагола и сложених граматичких објашњења .


Језик подразумева извесно декларативно знање, наравно, али то је углавном огроман скуп процедуралних вештина. Дакле, када почнете да користите изабрани ресурс, морате да протумачите (или поново протумачите) садржај у оквиру тог ресурса како бисте вам помогли да побољшате одређене вештине.
Дакле, уместо:

→ Прављење листе појединачних речи → Вежбајте преуређивање речи и фраза да бисте формирали нове, смислене реченице
→ Проучавање граматичких објашњења → Вежбајте коришћење те граматичке структуре у контексту, било кроз говор или писање
→ Развртање табела глагола → Вежбајте употребу тих глагола у различитим изговореним или писаним реченицама.
Једноставан начин да сазнате да ли нешто учите на декларативни начин уместо на процедурални начин је да се запитате ово:

„Да ли се осећам као да нешто памтим или користим?“
Ако се осећа као памћење, то је декларативно. Ако вам се чини да користите нешто, то је процедурално.

Настојте да искористите свој ресурс за вежбање процедуралних вештина, што је више могуће.

Зграбите изабрани ресурс и научите нови језик
У свету у којем је проналажење добрих ресурса за учење језика најлакше икада било, може бити изненађујуће колико је тешко заиста било какво учење.
Верујем да је кривац парадокс избора; имамо толико опција које су нам доступне да не знамо која је исправна. Поврх свега, плашимо се да ћемо направити погрешан избор.

У овом чланку сам изложио начин на који можете да превазиђете ту препреку.

Требао би:

→ Тражите разумљиве, пријатне и корисне материјале за учење
→ Посветите се коришћењу једног по једног ресурса
→ Научите како да извучете највећу вредност из тог ресурса
Када пратите ове кораке, више нисте везани изборима који су вам доступни. Уместо тога, они сте ослобођени. Са једним ресурсом у руци, моћи ћете да напредујете на свом путовању и коначно почнете да учите нови језик.

Написао Luca Lampariello

Related topics: