Súgó

NEW ARTICLE

Hogyan tanuljunk új nyelvet: Kezdje a megfelelő forrásokkal
Tehát úgy döntött, hogy elkezd tanulni egy új nyelvet, de nem tudja, hol kezdje.

Erőforrásokra van szüksége – könyvekre, tanfolyamokra, alkalmazásokra vagy egyéb tananyagokra, amelyek segítik az utat.

Mit csinálsz?

Az első hely, ahová fordul, az az internet. Csupán néhány kattintás az egérrel, hogy megtalálja a tucatnyi tananyag listáját bármely nyelvhez, amelyet el szeretne tanulni.

Ezután két különböző forgatókönyv egyikében találja magát:

Ha van pénzed, elkezdesz felkapni mindent, aminek jó a minősítése – talán egy nyelvtankönyvet, egy szótárat vagy egy igeragozásokkal teli kézikönyvet.
Ha nincs sok pénzed, elkezded mérlegelni a lehetőségeidet. Megpróbálja kitalálni, hogy bevételének mekkora részét fordíthatja új nyelvi anyagokra, és megelégszik azzal, ami megfizethető – talán csak egy rövid kezdő tanfolyammal és néhány népszerű okostelefon-alkalmazással.

Bármi legyen is a helyzet, az összesített eredmény ugyanaz: annyi erőforrást ragadt fel, amennyi csak a kezébe került.

Mi történik ezután? Valóban megkönnyíti az életét, ha hozzáfér ezekhez az erőforrásokhoz? Segít abban, hogy beinduljon új idegen nyelvével?

Tapasztalataim szerint a válasz nem. Ha nem vagy óvatos, a rengeteg erőforráshoz való hozzáférés valójában megnehezítheti a dolgokat, nem pedig könnyebbé teheti.

Biztosíthatlak: van jobb módja az erőforrások kiválasztásának. Olyat, amivel könnyebb az eszed és a pénzed.
Azért vagyok ma itt, hogy megtanítsam neked ezt a jobb módszert.

Merüljünk el!

Miért nem mindig jobb a több választási lehetőség?Pszichológus Barry Schwartz úgy véli, hogy ha több választási lehetőség közül választhat, akkor kevésbé lesz elégedett, és kevésbé lesz hatékony abban, amit csinál.

Ezt a „választás paradoxonának” nevezi, és négy tényezőre bontja le: megbánás (és várható megbánás), alternatív költségek, az elvárások fokozódása és az önvád.
Vizsgáljuk meg, hogyan működnek ezek mindegyike a nyelvi erőforrások kiválasztásával összefüggésben:

1. Sajnálat és várt sajnálat - ha rossz forrást választunk, akkor sajnáljuk, hogy nem választottunk más, esetleg jobbat.

2. Lehetőségi költségek – egy erőforrás kiválasztása időbe és pénzbe kerül, amit nem tudunk más erőforrásokra fordítani.

3. Az elvárások fokozása – a sok lehetőség mellett azt várjuk, hogy megtaláljuk a számunkra „tökéletes” erőforrást.

4. Önvád - ha sok alternatíva közül rossz erőforrást választunk, csak magunkat hibáztathatjuk.
Nyelvtanulókként hogyan küzdjük le ezt a paradoxont? Hogyan tudjuk elérni, hogy a rendelkezésünkre álló nyelvtanulási források közül a megfelelőt válasszuk ki?
Íme a három lépés, amelyet követve nemcsak a megfelelő erőforrást választhatja ki, hanem a legtöbb értéket is kihozhatja belőle.

1. Keressen olyan forrásokat, amelyek megfelelnek az Ön szintjének, tanulási stílusának és céljainak
A választás paradoxonának leküzdéséhez az első lépés az, hogy úgy tegyük, hogy kevesebb választási lehetőségünk legyen.

Ehhez le kell ülnie, és három kérdésre kell válaszolnia:

→ Mi a jelenlegi készségszintem a célnyelvemen?
→ Mit tartok élvezetesnek a tanulásban?
→ Mik a nyelvtanulási céljaim?

Képességszint


Először is korlátoznia kell a lehetőségeket, hogy csak az Ön számára érthető forrásokat tartalmazza. Az erőforrásban szereplő nyelvtípusoknak elég hozzáférhetőnek kell lenniük ahhoz, hogy új dolgokat tanulhasson anélkül, hogy túlságosan leterheltnek érezné magát.

Élvezet


Mindannyiunknak más preferenciái vannak azzal kapcsolatban, hogyan szeretünk tanulni és új információkat befogadni. Vannak, akik (mint én) szeretik a könyveket és más papíralapú anyagokat. Mások olyan alkalmazásokra esküsznek, amelyek a tanulást egyfajta játékká változtatják. Sok ember élvezi a tanulás gyakorlati megközelítését, ahol közvetlenül gyakorolhatnak mindent, amit tanítanak nekik.

Szűkítse forrásait aszerint, hogy Ön szerint mi a legélvezetesebb a nyelvtanulásban. Ha egy adott formátumot vagy módszert unalmasnak talál, ne használja! Ez még esztétikaibb választásokra is vonatkozik – ha egy erőforrás túl csúnya, hibás vagy megbízhatatlan, nem kell erőltetnie magát, hogy kiválassza.

Gólok


A forrásanyag hasznos lehet nyelvtanulási céljai elérésében is. Ha találkozik egy magasan értékelt forrással az írással kapcsolatban, és mégsem tervezi, hogy sokat írjon a célnyelvén, akkor nyugodtan figyelmen kívül hagyhatja.

Ennek a három kritériumnak a használatával jelentősen leszűkítheti a lehetőségeket, hogy minden, ami megmaradt, érthető, élvezhető és hasznos legyen az Ön számára.

2. Válasszon egy erőforrást, és ragaszkodjon hozzá

Ezen a ponton sokkal kevesebb lehetőség közül választhat, mint amikor elkezdte.

A következő lépés az Ön számára legmegfelelőbb erőforrás azonosítása és elköteleződése.

Ez egy kis kutatást igényel.

Először is vegye fel az érthető, élvezetes és hasznos források listáját, és próbálja meg azonosítani, hogy melyek tűnnek a legérthetőbbnek, legélvezetesebbnek és leghasznosabbnak. Ha kell, készítsen rangsort.
Ezután keressen online véleményeket és ajánlásokat a listája legmagasabb rangú tételeihez. Az egyes erőforrásokat sorra nézve meg kell tudnia találni, mely termékek ajánlottak jobban, mint mások.

Végül, ha teheti, próbálja meg meglátni, hogy esetleg első kézből szerezhet-e tapasztalatot potenciális erőforrásairól. Ha könyvalapú kurzusokat keres, menjen le a helyi könyvesboltba, és lapozzon át rajtuk. Ha érdekli egy alkalmazás, nézze meg, van-e elérhető ingyenes próbaverzió, amelyet használhat.

Saját értékelései és mások javaslatai között képesnek kell lennie arra, hogy azonosítsa azt az egyetlen erőforrást, amely a legjobban megfelel az Ön igényeinek.
Ha készen áll, akkor végre ideje elővenni a pénztárcáját és megtenni a vásárlást.

Ez azonban nem az utolsó lépés. Ha kiválasztott egy erőforrást, amellyel dolgozni szeretne, azt szeretném, ha kötelezettséget vállalna .


Vállalja ezt az erőforrást, és csak ezt az erőforrást használja a következő három hónapban.

Ez a fajta elköteleződés segít elkerülni a sajnálkozást, amely oly gyakran a választás paradoxonával jár, és arra kényszeríti Önt, hogy valóban megismerje a terméket, mielőtt esetleg alternatívához fordulna.

3. Ismerje meg, hogyan hozhatja ki a legtöbb értéket egy erőforrásbólBár elkötelezte magát, hogy a következő három hónapban ragaszkodik egy könyvhöz, egy tanfolyamhoz, egy alkalmazáshoz vagy egy kurzushoz, a dolgok nem olyan korlátozóak, mint amilyennek tűnhet.

A nyelvtanulási anyagok eszközök. Egy eszköz többféle célra használható. Egy kalapáccsal például építhetünk vagy rombolhatunk. Alkotni, vagy ölni. A kalapács végső felhasználása kizárólag a kalapácsot kezelő személytől függ, nem magától a kalapácstól.

A választott nyelvi forrás ugyanúgy működik. Sok mindenre képes, de a végső hatás csak rajtad múlik.

Ezt biztosan első kézből láttad az iskolai nyelvórákon. Bár mindenki ugyanazon a szinten, ugyanazokkal a könyvekkel kezdi, bizonyos emberek sokkal jobban teljesítenek, mint mások.
És véleményem szerint ennek kevésbé van köze a tehetséghez, sokkal inkább ahhoz, hogy az egyes tanulók hogyan használják fel a rendelkezésére álló erőforrásokat.

Ahhoz, hogy a kiválasztott erőforrást a lehető leghatékonyabb módon használhassa, inkább eljárási készségek fejlesztésének módjának kell tekintenie, nem pedig deklaratív tudásnak.

Az eljárási készségek abból a tudásból állnak, hogy hogyan kell valamit csinálni. A nyelv valójában az eljárási készségekről szól – hogyan kell kiejteni bizonyos hangokat, hogyan kell helyesen hangolni egy mondatot, hogyan kell hatékonyan hallgatni.
Ezzel szemben a deklaratív tudás a tények ismerete. Mivel az oktatási környezetben a legtöbb téma deklaratív tudást tartalmaz, az emberek azt feltételezik, hogy a nyelvek is elsősorban így működnek. Ez az oka annak, hogy a kezdő nyelvtanulók annyira megszállottjai a szókincslisták , igetáblázatok és összetett nyelvtani magyarázatok memorizálásának.


A nyelv természetesen tartalmaz bizonyos deklaratív ismereteket, de ez többnyire eljárási készségek hatalmas halmaza. Tehát amikor elkezdi használni a kiválasztott erőforrást, értelmeznie kell (vagy újra kell értelmeznie) az adott erőforráson belüli tartalmat, hogy segítsen fejleszteni bizonyos készségeket.
Tehát ahelyett:

→ Listák készítése az egyes szavakból → Gyakorolja a szavak és kifejezések átrendezését, hogy új, értelmes mondatokat alkosson
→ Nyelvtani magyarázatok tanulmányozása → Gyakorold a nyelvtani szerkezet kontextusban való használatát, akár beszédben, akár írásban
→ Igetáblázatok fúrása → Gyakorolja ezeket az igéket különféle beszélt vagy írott mondatokban.
Az egyszerű módja annak, hogy megállapítsa, hogy valamit deklaratív módon tanul, nem pedig eljárási módon, ha felteszi magának a kérdést:

– Olyan érzés, mintha megjegyeznék valamit, vagy használnám?
Ha úgy érzi, memorizálás, akkor deklaratív. Ha úgy érzi, hogy használ valamit, az eljárási jellegű.

Törekedjen arra, hogy erőforrásait lehetőleg az eljárási készségek gyakorlására használja.

Ragadja meg a kiválasztott forrást, és tanuljon egy új nyelvet
Egy olyan világban, ahol a valaha volt legegyszerűbb jó nyelvtanulási forrásokat találni, meglepő lehet, milyen nehéz ténylegesen elvégezni a tanulást.
Úgy gondolom, hogy a bűnös a választás paradoxona; annyi lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy nem tudjuk, melyik a helyes. Ráadásul attól félünk, hogy rosszul választunk.

Ebben a cikkben felvázoltam az akadály leküzdésének módját.

Neked kellene:

→ Keressen érthető, élvezetes és hasznos tananyagokat
→ Vállalja el, hogy egyszerre csak egy erőforrást használ
→ Ismerje meg, hogyan hozhatja ki a legtöbb értéket az erőforrásból
Ha követi ezeket a lépéseket, többé nem köti az Ön számára elérhető választási lehetőségeket. Ehelyett tőlük szabadulsz meg. Egyetlen erőforrással a kezében haladhat előre, és végre elkezdhet tanulni egy új nyelvet.

Írta: Luca Lampariello

Related topics:

Comments