Hjelp

NEW ARTICLE

Hvordan lære et nytt språk: Start med de riktige ressursene
Så du har bestemt deg for å begynne å lære et nytt språk, men du er ikke sikker på hvor du skal begynne.

Du trenger ressurser – bøker, kurs, apper eller annet læremateriell for å hjelpe deg.

Hva gjør du?

Det første stedet du henvender deg til er Internett. Det tar bare noen få museklikk for å finne lister over dusinvis av læremateriell for et hvilket som helst språk du ønsker å lære.

Du befinner deg da i ett av to forskjellige scenarier:

Hvis du har penger, begynner du å plukke opp alt som har en god rangering – kanskje en grammatikkbok, en ordbok eller en manual full av verbøyninger.
Hvis du ikke har mye penger, begynner du å veie alternativene dine. Du prøver å finne ut hvor mye av inntektene du kan budsjettere med nytt språkmateriell, og du nøyer deg med det som er rimelig – kanskje bare et kort nybegynnerkurs og et par populære smarttelefonapper.

Uansett hva tilfellet måtte være, er det samlede resultatet det samme: du har tatt så mange ressurser du kan få tak i.

Hva skjer etterpå? Gjør det faktisk livet ditt enklere å ha tilgang til alle disse ressursene? Hjelper det deg å komme i gang med det nye fremmedspråket ditt?

Etter min erfaring er svaret nei. Hvis du ikke er forsiktig, kan det å ha tilgang til mange ressurser faktisk gjøre ting vanskeligere, i stedet for enklere.

La meg forsikre deg: det er en bedre måte å velge ressurser på. En som er lettere for tankene dine og pengene dine.
Jeg er her i dag for å lære deg den bedre måten.

La oss dykke inn!

Hvorfor flere valg ikke alltid er bedrePsykolog Barry Schwartz mener at å ha flere alternativer å velge mellom faktisk kan gjøre deg mindre fornøyd og mindre effektiv i det du gjør.

Han kaller dette 'valgparadokset' , og han koker det ned til fire faktorer: anger (og forventet anger), alternativkostnader, eskalering av forventninger og selvbebreidelse.
La oss undersøke hvordan hver av disse fungerer i forbindelse med valg av språkressurser:

1. Angre og forventet anger - velger vi feil ressurs, angrer vi på at vi ikke valgte andre, muligens bedre.

2. Mulighetskostnader – å velge en ressurs koster oss tid og penger som vi ikke kan bruke på andre ressurser.

3. Eskalering av forventninger – med så mange alternativer forventer vi å kunne finne den 'perfekte' ressursen for oss.

4. Selvbebreidelse – velger vi feil ressurs blant mange alternativer, har vi kun oss selv å skylde på.
Hvordan bekjemper vi dette paradokset som språklærere? Hvordan kan vi gjøre det slik at vi velger de riktige av alle språkopplæringsressursene som er tilgjengelige for oss?
Her er de tre trinnene du kan følge for ikke bare å velge riktig ressurs, men også få mest mulig verdi ut av den.

1. Se etter ressurser som samsvarer med ditt nivå, læringsstil og mål
Det første trinnet for å overvinne paradokset ved valg er å gjøre det slik at du har færre alternativer å velge mellom.

For å gjøre dette må du sette deg ned og prøve å svare på tre spørsmål:

→ Hva er mitt nåværende ferdighetsnivå på målspråket mitt?
→ Hva synes jeg er morsomt med å lære?
→ Hva er målene mine for språklæring?

Ferdighetsnivå


Du bør først begrense alternativene til kun å inkludere ressurser som er forståelige for deg. Språktypene som er inkludert i ressursen bør være tilgjengelige nok til at du lærer nye ting uten å føle deg altfor overveldet.

Fornøyelse


Vi har alle forskjellige preferanser for hvordan vi liker å lære og absorbere ny informasjon. Noen mennesker (som meg selv) elsker bøker og annet papirbasert materiale. Andre sverger til applikasjoner som gjør læring til en slags lek. Det er også mange mennesker som liker en praktisk tilnærming til læring, hvor de direkte kan praktisere alt de blir lært.

Begrens ressursene dine i henhold til hva du synes er morsomst med språklæring. Hvis du synes et bestemt format eller metode er kjedelig, ikke bruk det! Dette gjelder til og med mer estetiske valg også - hvis en ressurs er for stygg, feilaktig eller upålitelig, trenger du ikke å tvinge deg selv til å velge den.

Mål


Ressursen din bør også være nyttig for å hjelpe deg med å nå dine språklæringsmål. Hvis du kommer over en høyt rangert ressurs om skriving, og likevel ikke har noen planer om å skrive mye på målspråket ditt, kan du trygt ignorere det.

Ved å bruke disse tre kriteriene kan du begrense alternativene dine kraftig, slik at alt som er igjen er forståelig, morsomt og nyttig for deg.

2. Velg én ressurs og hold deg til den

På dette tidspunktet bør du ha langt færre alternativer å velge mellom sammenlignet med da du begynte.

Det neste trinnet er å identifisere den beste enkeltressursen for deg, og forplikte deg til den.

Dette kommer til å kreve litt research.

Først, ta listen over forståelige, morsomme og nyttige ressurser og prøv å identifisere hvilke som ser ut til å være mest forståelige, mest underholdende og mest nyttige. Lag en rangering, hvis du må.
Søk deretter på nettet etter anmeldelser og anbefalinger for de høyest rangerte elementene på listen din. Når du ser på hver ressurs etter tur, bør du være i stand til å finne ut hvilke produkter som anbefales på det sterkeste enn andre.

Til slutt, hvis du kan, prøv å se om du muligens kan få førstehåndserfaring med dine potensielle ressurser. Hvis du ser på bokbaserte kurs, kan du gå ned til den lokale bokhandelen og bla gjennom dem. Hvis du er interessert i en app, kan du se om det er en gratis prøveversjon tilgjengelig som du kan bruke.

Mellom dine egne vurderinger og anbefalingene fra andre, bør du være i stand til å identifisere den ene ressursen som dekker dine behov best av alle.
Hvis du er klar, er det endelig på tide å ta frem lommeboken og foreta kjøpet.

Det er imidlertid ikke det siste trinnet. Når du har valgt én ressurs å jobbe med, vil jeg at du forplikter deg .


Forplikt deg til å bruke denne ressursen og kun denne ressursen de neste tre månedene.

Å gjøre en slik forpliktelse vil hjelpe deg å unngå angeren som så ofte følger med paradokset ved valg, og tvinger deg til å virkelig bli kjent med et produkt før du eventuelt tyr til et alternativ.

3. Lær hvordan du får mest mulig ut av en ressursSelv om du har forpliktet deg til å holde deg til én bok, ett kurs, én app eller én klasse de neste tre månedene, er ikke ting så begrensende som de kan virke.

Språklæringsmateriell er verktøy. Et verktøy kan brukes til mange forskjellige formål. En hammer kan for eksempel brukes til å bygge, eller til å ødelegge. Å skape, eller å drepe. Den endelige bruken av en hammer avhenger utelukkende av personen som bruker hammeren, ikke selve hammeren.

Din valgte språkressurs fungerer på samme måte. Den kan gjøre mange ting, men den ultimate effekten du får av den er opp til deg.

Du har sikkert sett dette fra første hånd, i språkkurs på skolen. Selv om alle starter på samme nivå, med de samme bøkene, presterer enkelte mennesker langt bedre enn andre.
Og etter min mening har dette mindre med talent å gjøre, og mer med hvordan hver enkelt elev bruker ressursene som er tilgjengelige for ham eller henne.

For å bruke den valgte ressursen på en mest mulig effektiv måte, må du se den som en måte å bygge prosedyreferdigheter på, snarere enn deklarativ kunnskap.

Prosedyreferdigheter består av kunnskap om hvordan man gjør noe. Språk handler i virkeligheten om prosedyreferdigheter – hvordan uttale visse lyder, hvordan tone en setning riktig, hvordan lytte effektivt.
Derimot er deklarativ kunnskap kunnskap om fakta. Siden de fleste emner i en pedagogisk setting involverer deklarativ kunnskap, antar folk at språk primært fungerer på den måten også. Det er derfor nybegynnere som lærer språk er så besatt av å huske ordforrådslister , verbtabeller og komplekse grammatikkforklaringer .


Språk involverer visstnok en viss deklarativ kunnskap, men det er stort sett et stort sett med prosedyreferdigheter. Så når du begynner å bruke den valgte ressursen, må du tolke (eller omtolke) innholdet i den ressursen for å hjelpe deg med å forbedre spesifikke ferdigheter.
Så i stedet for:

→ Lage lister over individuelle ord → Øv på å omorganisere ord og uttrykk for å danne nye, meningsfulle setninger
→ Studere grammatikkforklaringer → Øv deg på å bruke den grammatikkstrukturen i kontekst, enten gjennom å snakke eller skrive
→ Bore verbtabeller → Øv på å bruke disse verbene i en rekke talte eller skrevne setninger.
Den enkle måten å finne ut om du lærer noe på en deklarativ måte i stedet for en prosessuell måte, er å spørre deg selv dette:

'Føles det som om jeg husker noe, eller bruker det?'
Hvis det føles som memorering, er det deklarativt. Hvis det føles som å bruke noe, er det prosedyremessig.

Mål å bruke ressursen din til å øve på prosedyreferdigheter, så mye som mulig.

Ta tak i den valgte ressursen og lær et nytt språk
I en verden der det å finne gode språklæringsressurser er det enkleste det noen gang har vært, kan det være overraskende hvor vanskelig det faktisk er å få til noe læring.
Jeg tror den skyldige er valgparadokset; vi har så mange alternativer tilgjengelig for oss at vi ikke vet hvilken som er riktig. I tillegg er vi redde for at vi tar feil valg.

I denne artikkelen har jeg skissert en måte for deg å overvinne den hindringen.

Du burde:

→ Søk etter forståelig, morsomt og nyttig læringsmateriell
→ Forplikt deg til å bruke én ressurs om gangen
→ Lær hvordan du henter ut mest mulig verdi fra den ressursen
Når du følger disse trinnene, er du ikke lenger bundet av valgene som er tilgjengelige for deg. I stedet blir du frigjort av dem. Med én enkelt ressurs i hånden vil du være i stand til å gå videre på reisen og endelig begynne å lære et nytt språk.

Skrevet av Luca Lampariello

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All