Help

NEW ARTICLE

Как да научите нов език: Започнете с правилните ресурси
Така че сте решили да започнете да изучавате нов език, но не сте сигурни откъде да започнете.

Нуждаете се от ресурси – книги, курсове, приложения или други учебни материали, които да ви помогнат да насочите пътя си.

Какво правиш?

Първото място, към което се обръщате, е интернет. Необходими са само няколко щраквания на мишката, за да намерите списъци с десетки учебни материали за всеки език, който искате да научите.

След това се оказвате в един от двата различни сценария:

Ако имаш пари, започваш да събираш всичко, което има добра оценка — може би граматика, речник или наръчник, пълен с глаголни спрежения.
Ако нямате много пари, започвате да претегляте възможностите си. Опитвате се да разберете каква част от приходите си можете да предвидите за нови езикови материали и се задоволявате с това, което е достъпно – може би само кратък курс за начинаещи и няколко популярни приложения за смартфони.

Какъвто и да е случаят, общият резултат е един и същ: вие сте грабнали толкова ресурси, колкото можете да се докопате.

Какво се случва след това? Дали достъпът до всички тези ресурси всъщност улеснява живота ви? Помага ли ви да започнете с новия си чужд език?

Според моя опит отговорът е не. Ако не сте внимателни, достъпът до много ресурси всъщност може да направи нещата по-трудни, вместо да по-лесни.

Позволете ми да ви уверя: има по-добър начин за избор на ресурси. Такъв, който е по-лесен за ума и за парите ви.
Днес съм тук, за да ви науча на този по-добър начин.

Да се потопим!

Защо повече избор не винаги е по-добърПсихолог Бари Шварц вярва, че наличието на повече възможности за избор всъщност може да ви направи по-малко удовлетворени и по-малко ефективни в това, което правите.

Той нарича това „парадокс на избора“ и го свежда до четири фактора: съжаление (и очаквано съжаление), алтернативни разходи, ескалация на очакванията и самообвинение.
Нека да разгледаме как работи всеки от тях в контекста на избора на езикови ресурси:

1. Съжаление и очаквано съжаление – ако изберем грешен ресурс, съжаляваме, че не сме избрали друг, евентуално по-добър.

2. Алтернативни разходи – изборът на един ресурс ни коства време и пари, които не можем да похарчим за други ресурси.

3. Ескалация на очакванията – с толкова много опции очакваме да успеем да намерим „перфектния“ ресурс за нас.

4. Самообвинение – ако изберем грешен ресурс от много алтернативи, ние имаме само себе си виновни.
Като изучаващи езици, как да се борим с този парадокс? Как можем да направим така, че от всички налични ресурси за изучаване на езици да изберем правилните?
Ето трите стъпки, които можете да следвате, за да изберете не само правилния ресурс, но и да извлечете максимална полза от него.

1. Потърсете ресурси, които отговарят на вашето ниво, стил на обучение и цели
Първата стъпка към преодоляването на парадокса на избора е да го направите така, че да имате по-малко възможности за избор.

За да направите това, трябва да седнете и да се опитате да отговорите на три въпроса:

→ Какво е текущото ми ниво на умения по моя целеви език?
→ Какво ми е приятно в ученето?
→ Какви са целите ми за изучаване на езици?

Ниво на умение


Първо трябва да ограничите опциите си, за да включите само ресурси, които са разбираеми за вас. Типовете езици, включени в ресурса, трябва да са достатъчно достъпни, за да научавате нови неща, без да се чувствате прекалено претоварени.

Наслаждение


Всички имаме различни предпочитания за това как обичаме да учим и усвояваме нова информация. Някои хора (като мен) обичат книгите и други хартиени материали. Други се кълнат в приложения, които превръщат ученето в нещо като игра. Има също така много хора, които се наслаждават на практическия подход към ученето, при който могат директно да практикуват всичко, на което са научени.

Стеснете ресурсите си според това, което смятате, че е най-приятно при изучаването на език. Ако намерите конкретен формат или метод за скучен, не го използвайте! Това важи дори и за по-естетичен избор – ако ресурсът е твърде грозен, неправилен или ненадежден, не е нужно да се насилвате да го изберете.

Цели


Вашият ресурс също трябва да бъде полезен, за да ви помогне да постигнете целите си за изучаване на език. Ако попаднете на високо оценен ресурс за писане и въпреки това нямате планове да пишете много на целевия си език, тогава можете спокойно да го игнорирате.

Използвайки тези три критерия, можете силно да стесните опциите си, така че всичко, което ви остава, да е разбираемо, приятно и полезно за вас.

2. Изберете един ресурс и се придържайте към него

В този момент трябва да имате много по-малко възможности за избор в сравнение с времето, когато сте започнали.

Следващата стъпка е да идентифицирате най-добрия единен ресурс за вас и да се ангажирате с него.

Това ще отнеме малко проучване.

Първо вземете своя списък с разбираеми, приятни и полезни ресурси и се опитайте да определите кои от тях изглеждат най-разбираеми, най-приятни и най-полезни. Направете класация, ако трябва.
След това потърсете онлайн отзиви и препоръки за най-високо класираните елементи във вашия списък. Разглеждайки всеки ресурс на свой ред, трябва да можете да разберете кои продукти са по-препоръчителни от другите.

И накрая, ако можете, опитайте се да видите дали можете да получите опит от първа ръка с потенциалните си ресурси. Ако търсите базирани на книги курсове, отидете до местната книжарница и ги прегледайте. Ако се интересувате от приложение, вижте дали има безплатна пробна версия, която можете да използвате.

Между вашите собствени оценки и препоръките на другите, трябва да можете да идентифицирате единствения ресурс, който отговаря най-добре на вашите нужди.
Ако сте готови, най-накрая е време да извадите портфейла си и да направите покупката си.

Това обаче не е последната стъпка. След като сте избрали един ресурс, с който да работите, искам да поемете ангажимент .


Ангажирайте се да използвате този ресурс и само този ресурс през следващите три месеца.

Поемането на този вид ангажимент ще ви помогне да избегнете съжалението, което толкова често идва заедно с парадокса на избора, и ще ви принуди наистина да се запознаете с даден продукт, преди евентуално да се обърнете към алтернатива.

3. Научете как да извлечете максимума от даден ресурсВъпреки че сте се ангажирали да се придържате към една книга, един курс, едно приложение или един клас през следващите три месеца, нещата не са толкова ограничаващи, колкото може да изглеждат.

Материалите за езиково обучение са инструменти. Инструментът може да се използва за много различни цели. Чукът, например, може да се използва за изграждане или за унищожаване. Да създаваш или да убиваш. Крайната употреба на чука зависи единствено от лицето, което държи чука, а не от самия чук.

Избраният от вас езиков ресурс работи по същия начин. Може да направи много неща, но крайният ефект, който ще спечелите от него, зависи от вас.

Със сигурност сте виждали това от първа ръка в часовете по език в училище. Въпреки че всички започват на едно и също ниво, с едни и същи книги, някои хора се представят много по-добре от други.
И според мен това има по-малко общо с таланта, а повече с това как всеки учащ използва ресурсите, с които разполага.

За да използвате избрания от вас ресурс по възможно най-ефективния начин, трябва да го разглеждате като начин за изграждане на процедурни умения, а не като декларативни знания.

Процедурните умения се състоят от знанието как да се направи нещо. Езикът в действителност е свързан с процедурни умения - как да произнасяте определени звуци, как да интонирате изречение правилно, как да слушате ефективно.
Обратно, декларативното познание е познаване на фактите. Тъй като повечето теми в образователната среда включват декларативни знания, хората приемат, че езиците също работят основно по този начин. Ето защо изучаващите начинаещи езици са толкова обсебени от запомнянето на списъци с речници, таблици с глаголи и сложни граматически обяснения .


Разбира се, езикът включва известни декларативни познания, но това е най-вече огромен набор от процедурни умения. Така че, когато започнете да използвате избрания от вас ресурс, трябва да интерпретирате (или преинтерпретирате) съдържанието в този ресурс, за да ви помогне да подобрите специфични умения.
Така че вместо:

→ Създаване на списъци с отделни думи → Практикувайте пренареждане на думи и фрази, за да образувате нови, смислени изречения
→ Изучаване на граматически обяснения → Упражнявайте се да използвате тази граматическа структура в контекст, чрез говорене или писане
→ Пробиване на таблици с глаголи → Упражнявайте се да използвате тези глаголи в различни устни или писмени изречения.
Лесният начин да разберете дали научавате нещо по декларативен вместо по процедурен начин е да се запитате това:

„Има ли усещането, че запомням нещо или го използвам?“
Ако се чувства като запаметяване, то е декларативно. Ако ви се струва, че използвате нещо, това е процедурно.

Стремете се да използвате ресурса си, за да практикувате процедурни умения, доколкото е възможно.

Вземете избрания от вас ресурс и научете нов език
В свят, в който намирането на добри ресурси за изучаване на езици е най-лесното, което някога е било, може да бъде изненадващо колко трудно е всъщност да завършите каквото и да е обучение.
Вярвам, че виновникът е парадоксът на избора; имаме толкова много опции на разположение, че не знаем коя е правилната. На всичкото отгоре се страхуваме, че ще направим грешен избор.

В тази статия очертах начин да преодолеете това препятствие.

Ти трябва:

→ Търсете разбираеми, приятни и полезни учебни материали
→ Ангажирайте се да използвате един ресурс наведнъж
→ Научете как да извлечете най-голяма стойност от този ресурс
Когато следвате тези стъпки, вече не сте обвързани с наличните за вас възможности. Вместо това вие сте освободени от тях. С един единствен ресурс в ръка ще можете да продължите напред в пътуването си и най-накрая да започнете да изучавате нов език.

Написано от Luca Lampariello

Related topics: