Hjælp

NEW ARTICLE

Sådan lærer du et nyt sprog: Start med de rigtige ressourcer
Så du har besluttet at begynde at lære et nyt sprog, men du er ikke sikker på, hvor du skal begynde.

Du har brug for ressourcer – bøger, kurser, apps eller andet undervisningsmateriale til at hjælpe dig vej.

Hvad laver du?

Det første sted, du henvender dig til, er internettet. Det tager kun et par klik med musen for at finde lister med snesevis af undervisningsmateriale til ethvert sprog, du gerne vil lære.

Du befinder dig derefter i et af to forskellige scenarier:

Hvis du har penge, begynder du at opsamle alt, der har en god vurdering - måske en grammatikbog, en ordbog eller en manual fuld af verbum.
Hvis du ikke har mange penge, begynder du at afveje dine muligheder. Du forsøger at finde ud af, hvor meget af din indtjening du kan budgettere med til nyt sprogmateriale, og du nøjes med det, der er overkommeligt – måske bare et kort begynderkursus og et par populære smartphone-apps.

Uanset hvad sagen måtte være, er det overordnede resultat det samme: du har fået fat i så mange ressourcer, som du kan få fingrene i.

Hvad sker der nu? Gør det faktisk dit liv nemmere at have adgang til alle disse ressourcer? Hjælper det dig med at komme godt i gang med dit nye fremmedsprog?

Efter min erfaring er svaret nej. Hvis du ikke er forsigtig, kan det faktisk gøre tingene sværere i stedet for nemmere at have adgang til masser af ressourcer.

Lad mig forsikre dig: der er en bedre måde at vælge ressourcer på. En, der er nemmere for dit sind og dine penge.
Jeg er her i dag for at lære dig den bedre måde.

Lad os dykke ned!

Hvorfor flere valg ikke altid er bedrePsykolog Barry Schwartz mener, at det at have flere muligheder at vælge imellem faktisk kan gøre dig mindre tilfreds og mindre effektiv til det, du gør.

Han kalder dette 'valgparadokset' , og han koger det ned til fire faktorer: fortrydelse (og forventet fortrydelse), alternativomkostninger, eskalering af forventninger og selvbebrejdelser.
Lad os undersøge, hvordan hver af disse fungerer i forbindelse med valg af sprogressourcer:

1. Fortrydelse og forventet fortrydelse - hvis vi vælger den forkerte ressource, fortryder vi, at vi ikke valgte andre, muligvis bedre.

2. Mulighedsomkostninger – at vælge én ressource koster os tid og penge, som vi ikke kan bruge på andre ressourcer.

3. Optrapning af forventninger – med så mange muligheder forventer vi at kunne finde den 'perfekte' ressource til os.

4. Selvbebrejdelse – hvis vi vælger den forkerte ressource blandt mange alternativer, har vi kun os selv at bebrejde.
Hvordan bekæmper vi dette paradoks som sprogelever? Hvordan kan vi gøre det, så vi ud af alle de sprogindlæringsressourcer, vi har til rådighed, vælger de rigtige?
Her er de tre trin, du kan følge for ikke kun at vælge den rigtige ressource, men også få mest muligt ud af den.

1. Se efter ressourcer, der matcher dit niveau, din læringsstil og dine mål
Det første skridt til at overvinde paradokset ved valg er at gøre det, så du har færre muligheder at vælge imellem.

For at gøre dette skal du sætte dig ned og prøve at besvare tre spørgsmål:

→ Hvad er mit nuværende færdighedsniveau på mit målsprog?
→ Hvad synes jeg er sjovt ved at lære?
→ Hvad er mine mål for sprogindlæring?

Færdighedsniveau


Du bør først begrænse dine muligheder til kun at inkludere ressourcer, der er forståelige for dig. De sprogtyper, der er inkluderet i ressourcen, skal være tilgængelige nok til, at du lærer nye ting uden at føle dig alt for overvældet.

Nydelse


Vi har alle forskellige præferencer for, hvordan vi kan lide at lære og absorbere ny information. Nogle mennesker (som jeg selv) elsker bøger og andre papirbaserede materialer. Andre sværger til applikationer, der gør læring til en slags leg. Der er også mange mennesker, der nyder en praktisk tilgang til læring, hvor de direkte kan øve alt, hvad de bliver undervist i.

Indsnævre dine ressourcer efter, hvad du synes er mest behageligt ved sprogindlæring. Hvis du finder et bestemt format eller metode kedeligt, så lad være med at bruge det! Dette gælder endda også for mere æstetiske valg - hvis en ressource er for grim, fejlagtig eller upålidelig, behøver du ikke tvinge dig selv til at vælge den.

Mål


Din ressource bør også være nyttig til at hjælpe dig med at nå dine sprogindlæringsmål. Hvis du støder på en højt vurderet ressource om skrivning, og alligevel ikke har planer om at skrive meget på dit målsprog, så kan du roligt ignorere det.

Ved at bruge disse tre kriterier kan du i høj grad indsnævre dine muligheder, så alt, hvad der er tilbage, er forståeligt, behageligt og nyttigt for dig.

2. Vælg én ressource og hold dig til den

På dette tidspunkt burde du have langt færre muligheder at vælge imellem sammenlignet med da du begyndte.

Det næste trin er at identificere den bedste enkelte ressource for dig og forpligte dig til den.

Dette kommer til at kræve lidt research.

Tag først din liste over forståelige, underholdende og nyttige ressourcer og prøv at identificere, hvilke der ser ud til at være mest forståelige, sjoveste og mest nyttige. Lav en ranking, hvis du skal.
Søg derefter online efter anmeldelser og anbefalinger til de højest placerede varer på din liste. Når du ser på hver ressource på skift, bør du være i stand til at finde ud af, hvilke produkter der anbefales kraftigere end andre.

Til sidst, hvis du kan, så prøv at se, om du muligvis kan få førstehåndserfaring med dine potentielle ressourcer. Hvis du kigger på bogbaserede kurser, så gå ned til den lokale boghandel og bladre gennem dem. Hvis du er interesseret i en app, så se om der er en gratis prøveversion tilgængelig, som du kan bruge.

Mellem dine egne vurderinger og andres anbefalinger bør du være i stand til at identificere den ene ressource, der bedst opfylder dine behov.
Hvis du er klar, er det endelig tid til at tage pungen frem og foretage dit køb.

Det er dog ikke det sidste skridt. Når du har valgt én ressource at arbejde med, vil jeg gerne have, at du forpligter dig .


Forpligt dig til at bruge denne ressource og kun denne ressource i de næste tre måneder.

At påtage sig denne form for forpligtelse vil hjælpe dig med at undgå den fortrydelse, der så ofte følger med valgparadokset, og tvinger dig til virkelig at blive fortrolig med et produkt, før du eventuelt vender dig til et alternativ.

3. Lær, hvordan du får mest muligt ud af en ressourceSelvom du har forpligtet dig til at holde dig til én bog, ét kursus, én app eller én klasse i de næste tre måneder, er tingene ikke så begrænsende, som de kan se ud.

Sprogundervisningsmaterialer er værktøjer. Et værktøj kan bruges til mange forskellige formål. En hammer kan for eksempel bruges til at bygge eller ødelægge. At skabe eller at dræbe. Den ultimative brug af en hammer afhænger udelukkende af den person, der svinger hammeren, ikke selve hammeren.

Din valgte sprogressource fungerer på samme måde. Det kan gøre mange ting, men den ultimative effekt, du får ud af det, er op til dig.

Du har helt sikkert set dette på første hånd i sprogundervisningen i skolen. Selvom alle starter på samme niveau, med de samme bøger, præsterer visse mennesker langt bedre end andre.
Og efter min mening har dette mindre at gøre med talent, og mere at gøre med, hvordan hver enkelt elev bruger de ressourcer, der er til rådighed for ham eller hende.

For at bruge din valgte ressource på den mest effektive måde som muligt, skal du se det som en måde at opbygge proceduremæssige færdigheder på, snarere end deklarativ viden.

Procedurelle færdigheder består af viden om, hvordan man gør noget. Sproget handler i virkeligheden om proceduremæssige færdigheder – hvordan man udtaler bestemte lyde, hvordan man toner en sætning korrekt, hvordan man lytter effektivt.
Derimod er deklarativ viden viden om fakta. Da de fleste emner i et uddannelsesmiljø involverer deklarativ viden, antager folk, at sprog primært også fungerer på den måde. Det er grunden til, at nybegyndere er så besatte af at huske ordforrådslister , verbumstabeller og komplekse grammatikforklaringer .


Sproget involverer selvfølgelig en vis deklarativ viden, men det er for det meste et stort sæt proceduremæssige færdigheder. Så når du begynder at bruge din valgte ressource, skal du fortolke (eller genfortolke) indholdet i den ressource for at hjælpe dig med at forbedre specifikke færdigheder.
Så i stedet for:

→ Lav lister over individuelle ord → Øv dig i at omarrangere ord og sætninger for at danne nye, meningsfulde sætninger
→ At studere grammatikforklaringer → Øv dig i at bruge den grammatikstruktur i kontekst, enten gennem tale eller skrift
→ Bore verbumstabeller → Øv dig i at bruge disse verber i en række talte eller skrevne sætninger.
Den nemme måde at se, om du lærer noget på en deklarativ måde i stedet for en proceduremæssig måde, er at spørge dig selv dette:

'Føles det som om jeg husker noget, eller bruger det?'
Hvis det føles som at lære udenad, er det deklarativt. Hvis det føles som at bruge noget, er det proceduremæssigt.

Sigt efter at bruge din ressource til at øve proceduremæssige færdigheder, så meget som muligt.

Grib din valgte ressource og lær et nyt sprog
I en verden, hvor det er det nemmeste, det nogensinde har været at finde gode sprogindlæringsressourcer, kan det være overraskende, hvor svært det rent faktisk er at få nogen læring gjort.
Jeg tror, at synderen er paradokset ved valg; vi har så mange muligheder, at vi ikke ved, hvilken der er den rigtige. Derudover er vi bange for, at vi træffer det forkerte valg.

I denne artikel har jeg skitseret en måde, hvorpå du kan overvinde denne forhindring.

Du burde:

→ Søg efter forståeligt, underholdende og nyttigt undervisningsmateriale
→ Forpligt dig til at bruge én ressource ad gangen
→ Lær, hvordan du får mest muligt ud af den ressource
Når du følger disse trin, er du ikke længere bundet af de tilgængelige valgmuligheder. I stedet bliver du befriet af dem. Med en enkelt ressource i hånden vil du være i stand til at komme videre på din rejse og endelig begynde at lære et nyt sprog.

Skrevet af Luca Lampariello

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All