Bantuan

NEW ARTICLE

Cara Belajar Bahasa Baharu: Mulakan dengan Sumber yang Betul
Oleh itu, anda telah memutuskan untuk mula mempelajari bahasa baharu, tetapi anda tidak pasti dari mana untuk bermula.

Anda memerlukan sumber—buku, kursus, apl atau bahan pembelajaran lain untuk membantu membimbing anda.

Apa yang awak buat?

Tempat pertama yang anda kunjungi ialah Internet. Ia hanya memerlukan beberapa klik tetikus anda untuk mencari senarai berpuluh-puluh bahan pembelajaran untuk mana-mana bahasa yang anda ingin pelajari.

Anda kemudian mendapati diri anda dalam salah satu daripada dua senario berbeza:

Jika anda mempunyai wang, anda mula mengambil semua yang mempunyai rating yang baik—mungkin buku tatabahasa, kamus atau manual yang penuh dengan konjugasi kata kerja.
Jika anda tidak mempunyai banyak wang, anda mula menimbang pilihan anda. Anda cuba memikirkan berapa banyak pendapatan anda yang boleh anda belanjakan untuk bahan bahasa baharu, dan anda berpuas hati dengan apa yang berpatutan—mungkin hanya kursus permulaan yang singkat dan beberapa apl telefon pintar yang popular.

Walau apa pun keadaannya, keputusan keseluruhan adalah sama: anda telah memperoleh seberapa banyak sumber yang anda boleh dapatkan.

Apa yang berlaku seterusnya? Adakah mempunyai akses kepada semua sumber ini sebenarnya menjadikan hidup anda lebih mudah? Adakah ia membantu anda memulakan permulaan dengan bahasa asing baharu anda?

Dalam pengalaman saya, jawapannya adalah tidak. Jika anda tidak berhati-hati, mempunyai akses kepada banyak sumber sebenarnya boleh menyukarkan perkara, bukannya lebih mudah.

Izinkan saya memberi jaminan kepada anda: terdapat cara yang lebih baik untuk memilih sumber. Satu yang lebih mudah pada fikiran anda dan wang anda.
Saya di sini hari ini untuk mengajar anda cara yang lebih baik.

Jom terjun!

Mengapa Lebih Banyak Pilihan Tidak Selalu Lebih BaikPakar psikologi Barry Schwartz percaya bahawa mempunyai lebih banyak pilihan untuk dipilih sebenarnya boleh membuatkan anda kurang berpuas hati dan kurang berkesan dalam perkara yang anda lakukan.

Dia menyebut ini sebagai 'paradoks pilihan' , dan dia menguraikannya kepada empat faktor: penyesalan (dan penyesalan yang dijangkakan), kos peluang, peningkatan jangkaan dan menyalahkan diri sendiri.
Mari kita periksa cara setiap satu ini berfungsi dalam konteks memilih sumber bahasa:

1. Penyesalan dan jangkaan penyesalan - jika kita salah memilih sumber, kita menyesal kerana kita tidak memilih yang lain, mungkin yang lebih baik.

2. Kos peluang - memilih satu sumber memerlukan masa dan wang yang tidak boleh kita belanjakan untuk sumber lain.

3. Peningkatan jangkaan - dengan begitu banyak pilihan, kami menjangkakan dapat mencari sumber yang 'sempurna' untuk kami.

4. Menyalahkan diri sendiri - jika kita salah memilih sumber daripada banyak alternatif, kita hanya perlu dipersalahkan.
Sebagai pelajar bahasa, bagaimanakah kita memerangi paradoks ini? Bagaimanakah kita boleh membuatnya supaya, daripada semua sumber pembelajaran bahasa yang tersedia untuk kita, kita memilih yang betul?
Berikut ialah tiga langkah yang boleh anda ikuti untuk bukan sahaja memilih sumber yang betul, tetapi juga mendapat nilai terbaik daripadanya.

1. Cari Sumber Yang Sesuai dengan Tahap, Gaya Pembelajaran dan Matlamat Anda
Langkah pertama untuk mengatasi paradoks pilihan ialah menjadikannya supaya anda mempunyai lebih sedikit pilihan untuk dipilih.

Untuk melakukan ini, anda mesti duduk, dan cuba menjawab tiga soalan:

→ Apakah tahap kemahiran semasa saya dalam bahasa sasaran saya?
→ Apakah yang saya rasa menyeronokkan tentang pembelajaran?
→ Apakah matlamat pembelajaran bahasa saya?

Tahap kemahiran


Anda harus mengehadkan pilihan anda terlebih dahulu untuk hanya memasukkan sumber yang boleh anda fahami. Jenis bahasa yang disertakan dalam sumber harus cukup boleh diakses sehingga anda mempelajari perkara baharu tanpa berasa terlalu tertekan.

Kenikmatan


Kita semua mempunyai pilihan yang berbeza tentang cara kita ingin belajar dan menyerap maklumat baharu. Sesetengah orang (seperti saya) menyukai buku, dan bahan berasaskan kertas lain. Yang lain bersumpah dengan aplikasi yang mengubah pembelajaran menjadi sejenis permainan. Terdapat juga ramai orang yang menikmati pendekatan pembelajaran secara langsung, di mana mereka dapat mempraktikkan secara langsung semua yang diajar kepada mereka.

Kecilkan sumber anda mengikut perkara yang anda fikir paling menyeronokkan tentang pembelajaran bahasa. Jika anda mendapati format atau kaedah tertentu membosankan, jangan gunakannya! Ini juga berlaku untuk lebih banyak pilihan estetik—jika sumber itu terlalu hodoh, bercanggah atau tidak boleh dipercayai, anda tidak perlu memaksa diri untuk memilihnya.

Matlamat


Sumber anda juga harus berguna dalam membantu anda mencapai matlamat pembelajaran bahasa anda. Jika anda menjumpai sumber yang dinilai tinggi tentang penulisan, namun anda tidak bercadang untuk melakukan banyak penulisan dalam bahasa sasaran anda, maka anda boleh mengabaikannya dengan selamat.

Dengan menggunakan tiga kriteria ini, anda boleh mengecilkan banyak pilihan anda supaya semua yang tinggal dapat difahami, menyeronokkan dan berguna kepada anda.

2. Pilih Satu Sumber dan Berpegang padanya

Pada ketika ini, anda sepatutnya mempunyai lebih sedikit pilihan untuk dipilih berbanding semasa anda mula.

Langkah seterusnya ialah mengenal pasti sumber tunggal yang terbaik untuk anda, dan komited kepadanya.

Ini akan mengambil sedikit penyelidikan.

Mula-mula, ambil senarai sumber anda yang boleh difahami, menyeronokkan dan berguna dan cuba kenal pasti sumber mana yang kelihatan paling mudah difahami, paling menyeronokkan dan paling berguna. Buat ranking, jika perlu.
Kemudian, cari dalam talian untuk ulasan dan pengesyoran untuk item dengan kedudukan tertinggi dalam senarai anda. Melihat setiap sumber secara bergilir-gilir, anda sepatutnya dapat mengetahui produk mana yang lebih disyorkan daripada yang lain.

Akhir sekali, jika anda boleh, cuba lihat sama ada anda mungkin boleh mendapatkan pengalaman langsung dengan potensi sumber anda. Jika anda sedang melihat kursus berasaskan buku, pergi ke kedai buku tempatan dan semaknya. Jika anda berminat dengan apl, lihat sama ada terdapat percubaan percuma yang boleh anda gunakan.

Di antara penilaian anda sendiri dan cadangan orang lain, anda seharusnya dapat mengenal pasti satu sumber yang paling memenuhi keperluan anda.
Jika anda sudah bersedia, akhirnya tiba masanya untuk mengeluarkan dompet anda dan membuat pembelian anda.

Itu bukan langkah terakhir walaupun. Sebaik sahaja anda telah memilih satu sumber untuk digunakan, saya mahu anda membuat komitmen .


Berkomitmen untuk menggunakan sumber ini dan hanya sumber ini untuk tiga bulan akan datang.

Membuat komitmen seperti ini akan membantu anda mengelakkan penyesalan yang sering datang bersama paradoks pilihan, dan memaksa anda untuk benar-benar membiasakan diri dengan produk sebelum anda mungkin beralih kepada alternatif.

3. Ketahui Cara Mendapatkan Nilai Terbesar Daripada SumberWalaupun anda telah komited untuk berpegang pada satu buku, satu kursus, satu apl atau satu kelas untuk tiga bulan akan datang, perkara-perkara tidaklah sehad seperti yang kelihatan.

Bahan pembelajaran bahasa adalah alat. Alat boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Tukul, sebagai contoh, boleh digunakan untuk membina, atau untuk memusnahkan. Untuk mencipta, atau untuk membunuh. Penggunaan tukul muktamad bergantung semata-mata pada orang yang memegang tukul itu, bukan tukul itu sendiri.

Sumber bahasa pilihan anda berfungsi dengan cara yang sama. Ia boleh melakukan banyak perkara, tetapi kesan muktamad yang anda akan perolehi daripadanya terpulang kepada anda.

Anda pasti pernah melihat ini secara langsung, dalam kelas bahasa di sekolah. Walaupun semua orang bermula pada tahap yang sama, dengan buku yang sama, orang tertentu berprestasi jauh lebih baik daripada yang lain.
Dan pada pendapat saya, ini kurang berkaitan dengan bakat, dan lebih berkaitan dengan cara setiap pelajar menggunakan sumber yang tersedia untuknya.

Untuk menggunakan sumber pilihan anda dengan cara yang paling berkesan, anda perlu melihatnya sebagai satu cara untuk membina kemahiran prosedur, bukannya pengetahuan deklaratif.

Kemahiran prosedur terdiri daripada pengetahuan tentang cara melakukan sesuatu. Bahasa, pada hakikatnya, adalah mengenai kemahiran prosedur—cara menyebut bunyi tertentu, cara melontarkan ayat dengan betul, cara mendengar dengan berkesan.
Sebaliknya, pengetahuan deklaratif ialah pengetahuan tentang fakta. Memandangkan kebanyakan topik dalam suasana pendidikan melibatkan pengetahuan deklaratif, orang menganggap bahasa terutamanya berfungsi seperti itu juga. Itulah sebabnya pelajar bahasa pemula sangat terobsesi dengan menghafal senarai kosa kata , jadual kata kerja dan penjelasan tatabahasa yang kompleks .


Bahasa memang melibatkan beberapa pengetahuan deklaratif, sudah tentu, tetapi kebanyakannya adalah set kemahiran prosedur yang luas. Oleh itu, apabila anda mula menggunakan sumber pilihan anda, anda perlu mentafsir (atau mentafsir semula) kandungan dalam sumber tersebut untuk membantu anda meningkatkan kemahiran tertentu.
Jadi bukannya:

→ Membuat senarai perkataan individu → Berlatih menyusun semula perkataan dan frasa untuk membentuk ayat baharu yang bermakna
→ Mempelajari penjelasan tatabahasa → Berlatih menggunakan struktur tatabahasa itu dalam konteks, sama ada melalui pertuturan atau penulisan
→ Menggerudi jadual kata kerja → Berlatih menggunakan kata kerja tersebut dalam pelbagai ayat lisan atau bertulis.
Cara mudah untuk mengetahui sama ada anda sedang mempelajari sesuatu dengan cara deklaratif dan bukannya cara prosedural adalah dengan bertanya kepada diri anda ini:

'Adakah rasanya saya sedang menghafal sesuatu, atau menggunakannya?'
Kalau rasa macam hafalan, deklaratif. Jika terasa seperti menggunakan sesuatu, itu prosedural.

Bertujuan untuk menggunakan sumber anda untuk mempraktikkan kemahiran prosedur, sebanyak mungkin.

Dapatkan Sumber Pilihan Anda dan Belajar Bahasa Baharu
Dalam dunia yang mencari sumber pembelajaran bahasa yang baik adalah yang paling mudah yang pernah ada, ia boleh mengejutkan betapa sukarnya sebenarnya untuk menyelesaikan sebarang pembelajaran.
Saya percaya pelakunya adalah paradoks pilihan; kami mempunyai begitu banyak pilihan yang tersedia untuk kami, sehingga kami tidak tahu yang mana satu yang betul. Selain itu, kami takut kami akan membuat pilihan yang salah.

Dalam artikel ini, saya telah menggariskan cara untuk anda mengatasi halangan tersebut.

Kamu patut:

→ Cari bahan pembelajaran yang mudah difahami, menyeronokkan dan berguna
→ Berkomitmen untuk menggunakan satu sumber pada satu masa
→ Ketahui cara mengekstrak nilai paling banyak daripada sumber itu
Apabila anda mengikuti langkah-langkah ini, anda tidak lagi terikat dengan pilihan yang tersedia untuk anda. Sebaliknya, anda dibebaskan oleh mereka. Dengan satu sumber di tangan, anda akan dapat meneruskan perjalanan anda dan akhirnya mula mempelajari bahasa baharu.

Ditulis oleh Luca Lampariello

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All