Βοήθεια

Πώς να μάθετε μια νέα γλώσσα: Ξεκινήστε με τους κατάλληλους πόρους
Έτσι, αποφασίσατε να ξεκινήσετε να μαθαίνετε μια νέα γλώσσα, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε.

Χρειάζεστε πόρους—βιβλία, μαθήματα, εφαρμογές ή άλλο εκπαιδευτικό υλικό που θα σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε.

Τι κάνεις?

Το πρώτο μέρος στο οποίο απευθύνεστε είναι το Διαδίκτυο. Χρειάζονται μόνο μερικά κλικ του ποντικιού σας για να βρείτε λίστες με δεκάδες εκπαιδευτικά υλικά για οποιαδήποτε γλώσσα θέλετε να μάθετε.

Στη συνέχεια, βρίσκεστε σε ένα από τα δύο διαφορετικά σενάρια:

Εάν έχετε χρήματα, αρχίζετε να μαζεύετε ό,τι έχει καλή βαθμολογία—ίσως ένα βιβλίο γραμματικής, ένα λεξικό ή ένα εγχειρίδιο γεμάτο συζεύξεις ρημάτων.
Αν δεν έχεις πολλά χρήματα, αρχίζεις να ζυγίζεις τις επιλογές σου. Προσπαθείτε να υπολογίσετε πόσα από τα κέρδη σας μπορείτε να προϋπολογίσετε για νέα γλωσσικά υλικά και συμβιβάζεστε με αυτό που είναι προσιτό—ίσως μόνο ένα σύντομο μάθημα για αρχάριους και μερικές δημοφιλείς εφαρμογές smartphone.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, το συνολικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: έχετε αρπάξει όσους περισσότερους πόρους μπορείτε.

Τι συμβαίνει μετά? Η πρόσβαση σε όλους αυτούς τους πόρους κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη; Σας βοηθά να ξεκινήσετε με τη νέα σας ξένη γλώσσα;

Από την εμπειρία μου, η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, η πρόσβαση σε πολλούς πόρους μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, αντί για ευκολότερα.

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω: υπάρχει καλύτερος τρόπος επιλογής πόρων. Ένα που είναι πιο εύκολο για το μυαλό σας και τα χρήματά σας.
Είμαι εδώ σήμερα για να σας διδάξω αυτόν τον καλύτερο τρόπο.

Ας βουτήξουμε!

Γιατί περισσότερες επιλογές δεν είναι πάντα καλύτερεςΨυχολόγος Μπάρι Σβαρτς πιστεύει ότι το να έχεις περισσότερες επιλογές μπορεί να σε κάνει πραγματικά λιγότερο ικανοποιημένους και λιγότερο αποτελεσματικούς σε αυτό που κάνεις.

Ονομάζει αυτό το «παράδοξο της επιλογής» και το συνοψίζει σε τέσσερις παράγοντες: τη λύπη (και την αναμενόμενη λύπη), το κόστος ευκαιρίας, την κλιμάκωση των προσδοκιών και την αυτοκατηγορία.
Ας εξετάσουμε πώς λειτουργεί καθένα από αυτά στο πλαίσιο της επιλογής γλωσσικών πόρων:

1. Λυπούμαστε και προσδοκώμενη λύπη - εάν επιλέξουμε λάθος πηγή, μετανιώνουμε που δεν επιλέξαμε άλλες, πιθανώς καλύτερες.

2. Κόστος ευκαιρίας - η επιλογή ενός πόρου μας κοστίζει χρόνο και χρήμα που δεν μπορούμε να ξοδέψουμε σε άλλους πόρους.

3. Κλιμάκωση των προσδοκιών - με τόσες πολλές επιλογές, περιμένουμε να μπορέσουμε να βρούμε τον «τέλειο» πόρο για εμάς.

4. Αυτοκατηγορία - αν επιλέξουμε τον λάθος πόρο από πολλές εναλλακτικές, κατηγορούμε μόνο τον εαυτό μας.
Ως μαθητές γλωσσών, πώς καταπολεμούμε αυτό το παράδοξο; Πώς μπορούμε να το κάνουμε έτσι ώστε, από όλους τους πόρους εκμάθησης γλωσσών που έχουμε στη διάθεσή μας, να επιλέγουμε τους σωστές;
Εδώ είναι τα τρία βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επιλέξετε όχι μόνο τον σωστό πόρο, αλλά και να αξιοποιήσετε τη μεγαλύτερη αξία από αυτόν.

1. Αναζητήστε πόρους που ταιριάζουν με το επίπεδο, το στυλ μάθησης και τους στόχους σας
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε το παράδοξο της επιλογής είναι να το κάνετε έτσι ώστε να έχετε λιγότερες επιλογές για να διαλέξετε.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να καθίσετε και να προσπαθήσετε να απαντήσετε σε τρεις ερωτήσεις:

→ Ποιο είναι το τρέχον επίπεδο δεξιοτήτων μου στη γλώσσα-στόχο μου;
→ Τι μου αρέσει να μαθαίνω;
→ Ποιοι είναι οι στόχοι μου για την εκμάθηση της γλώσσας;

Επιπεδο ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ


Θα πρέπει πρώτα να περιορίσετε τις επιλογές σας ώστε να περιλαμβάνουν μόνο πόρους που είναι κατανοητοί σε εσάς. Οι τύποι γλώσσας που περιλαμβάνονται στον πόρο θα πρέπει να είναι αρκετά προσβάσιμοι ώστε να μαθαίνετε νέα πράγματα χωρίς να αισθάνεστε υπερβολικά καταβεβλημένοι.

Απόλαυση


Όλοι έχουμε διαφορετικές προτιμήσεις για το πώς μας αρέσει να μαθαίνουμε και να απορροφούμε νέες πληροφορίες. Μερικοί άνθρωποι (όπως εγώ) αγαπούν τα βιβλία και άλλα υλικά που βασίζονται σε χαρτί. Άλλοι ορκίζονται σε εφαρμογές που μετατρέπουν τη μάθηση σε ένα είδος παιχνιδιού. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν μια πρακτική προσέγγιση στη μάθηση, όπου μπορούν να εξασκήσουν άμεσα όλα όσα τους διδάσκονται.

Περιορίστε τους πόρους σας ανάλογα με το τι πιστεύετε ότι είναι πιο ευχάριστο για την εκμάθηση γλωσσών. Εάν βρίσκετε μια συγκεκριμένη μορφή ή μέθοδο βαρετή, μην τη χρησιμοποιήσετε! Αυτό ισχύει ακόμη και για πιο αισθητικές επιλογές, επίσης - εάν ένας πόρος είναι πολύ άσχημος, δυσάρεστος ή αναξιόπιστος, δεν χρειάζεται να αναγκαστείτε να τον επιλέξετε.

Στόχοι


Ο πόρος σας θα πρέπει επίσης να είναι χρήσιμος για να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους εκμάθησης της γλώσσας. Εάν συναντήσετε έναν πόρο με υψηλή βαθμολογία σχετικά με τη γραφή, και παρόλα αυτά δεν σκοπεύετε να γράψετε πολλά στη γλώσσα-στόχο σας, τότε μπορείτε να τον αγνοήσετε με ασφάλεια.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα τρία κριτήρια, μπορείτε να περιορίσετε σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές σας, ώστε ό,τι απομένει να είναι κατανοητό, ευχάριστο και χρήσιμο για εσάς.

2. Επιλέξτε έναν πόρο και επιμείνετε σε αυτόν

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχετε πολύ λιγότερες επιλογές για να διαλέξετε σε σύγκριση με όταν ξεκινήσατε.

Το επόμενο βήμα είναι να εντοπίσετε τον καλύτερο μεμονωμένο πόρο για εσάς και να δεσμευτείτε σε αυτόν.

Αυτό θα χρειαστεί λίγη έρευνα.

Πρώτα, πάρτε τη λίστα με τις κατανοητές, ευχάριστες και χρήσιμες πηγές και προσπαθήστε να προσδιορίσετε ποιες φαίνονται πιο κατανοητές, πιο ευχάριστες και πιο χρήσιμες. Κάντε μια κατάταξη, αν πρέπει.
Στη συνέχεια, αναζητήστε στο διαδίκτυο κριτικές και προτάσεις για τα στοιχεία με την υψηλότερη κατάταξη στη λίστα σας. Εξετάζοντας κάθε πηγή με τη σειρά σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να καταλάβετε ποια προϊόντα συνιστώνται περισσότερο από άλλα.

Τέλος, αν μπορείτε, προσπαθήστε να δείτε εάν μπορείτε να αποκτήσετε εμπειρία από πρώτο χέρι με τους πιθανούς πόρους σας. Αν ψάχνετε σε μαθήματα που βασίζονται σε βιβλία, κατευθυνθείτε στο τοπικό βιβλιοπωλείο και ξεφυλλίστε τα. Εάν ενδιαφέρεστε για μια εφαρμογή, δείτε αν υπάρχει διαθέσιμη δωρεάν δοκιμή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μεταξύ των δικών σας αξιολογήσεων και των συστάσεων άλλων, θα πρέπει να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τον μοναδικό πόρο που καλύπτει τις ανάγκες σας καλύτερα από όλους.
Εάν είστε έτοιμοι, ήρθε επιτέλους η ώρα να βγάλετε το πορτοφόλι σας και να κάνετε την αγορά σας.

Αυτό όμως δεν είναι το τελικό βήμα. Αφού επιλέξετε έναν πόρο για να εργαστείτε, θέλω να δεσμευτείτε .


Δεσμευτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον πόρο και μόνο αυτόν τον πόρο για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η ανάληψη αυτού του είδους δέσμευσης θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη λύπη που τόσο συχνά συνοδεύεται από το παράδοξο της επιλογής και θα σας αναγκάσει να εξοικειωθείτε πραγματικά με ένα προϊόν προτού πιθανώς στραφείτε σε μια εναλλακτική.

3. Μάθετε πώς να αποκομίζετε τη μεγαλύτερη αξία από έναν πόροΑν και έχετε δεσμευτεί να εμμείνετε σε ένα βιβλίο, ένα μάθημα, μια εφαρμογή ή ένα μάθημα για τους επόμενους τρεις μήνες, τα πράγματα δεν είναι τόσο περιοριστικά όσο φαίνονται.

Το υλικό εκμάθησης γλωσσών είναι εργαλεία. Ένα εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. Ένα σφυρί, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτίσει ή να καταστρέψει. Να δημιουργήσεις ή να σκοτώσεις. Η τελική χρήση ενός σφυριού εξαρτάται αποκλειστικά από το άτομο που χειρίζεται το σφυρί και όχι από το ίδιο το σφυρί.

Ο πόρος γλώσσας που επιλέξατε λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα που θα κερδίσετε από αυτό εξαρτάται από εσάς.

Σίγουρα το έχετε δει από πρώτο χέρι, στα μαθήματα γλώσσας στο σχολείο. Αν και όλοι ξεκινούν από το ίδιο επίπεδο, με τα ίδια βιβλία, ορισμένοι άνθρωποι αποδίδουν πολύ καλύτερα από άλλους.
Και κατά τη γνώμη μου, αυτό έχει να κάνει λιγότερο με το ταλέντο και περισσότερο με το πώς κάθε μαθητής χρησιμοποιεί τους πόρους που έχει στη διάθεσή του.

Για να χρησιμοποιήσετε τον επιλεγμένο πόρο σας με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο, πρέπει να τον δείτε ως έναν τρόπο οικοδόμησης διαδικαστικών δεξιοτήτων και όχι ως δηλωτική γνώση.

Οι διαδικαστικές δεξιότητες αποτελούνται από τη γνώση του πώς να κάνετε κάτι. Η γλώσσα, στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με τις διαδικαστικές δεξιότητες—πώς να προφέρεις ορισμένους ήχους, πώς να τονίζεις σωστά μια πρόταση, πώς να ακούς αποτελεσματικά.
Αντίθετα, η δηλωτική γνώση είναι η γνώση των γεγονότων. Δεδομένου ότι τα περισσότερα θέματα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον περιλαμβάνουν δηλωτική γνώση, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι οι γλώσσες λειτουργούν κυρίως με αυτόν τον τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχάριοι μαθητές ξένων γλωσσών έχουν τόση εμμονή με την απομνημόνευση λιστών λεξιλογίου , πινάκων ρημάτων και σύνθετων γραμματικών εξηγήσεων .


Η γλώσσα περιλαμβάνει σίγουρα κάποια δηλωτική γνώση, αλλά είναι κυρίως ένα τεράστιο σύνολο διαδικαστικών δεξιοτήτων. Έτσι, όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον επιλεγμένο πόρο σας, πρέπει να ερμηνεύσετε (ή να ερμηνεύσετε ξανά) το περιεχόμενο αυτού του πόρου για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε συγκεκριμένες δεξιότητες.
Αντί λοιπόν για:

→ Δημιουργία λιστών μεμονωμένων λέξεων → Εξασκηθείτε στην αναδιάταξη λέξεων και φράσεων για να σχηματίσετε νέες προτάσεις με νόημα
→ Μελέτη γραμματικών επεξηγήσεων → Εξασκηθείτε στη χρήση αυτής της γραμματικής δομής στο πλαίσιο, είτε μέσω της ομιλίας είτε της γραφής
→ Διάτρηση πινάκων ρημάτων → Εξασκηθείτε στη χρήση αυτών των ρημάτων σε μια ποικιλία προφορικών ή γραπτών προτάσεων.
Ο εύκολος τρόπος για να καταλάβετε εάν μαθαίνετε κάτι με δηλωτικό αντί για διαδικαστικό τρόπο είναι να αναρωτηθείτε:

'Έχω την αίσθηση ότι απομνημονεύω κάτι ή το χρησιμοποιώ;'
Αν μοιάζει με απομνημόνευση, είναι δηλωτικό. Αν νιώθεις σαν να χρησιμοποιείς κάτι, είναι διαδικαστικό.

Επιδιώξτε να χρησιμοποιήσετε τον πόρο σας για να εξασκήσετε τις διαδικαστικές δεξιότητες, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αποκτήστε τον επιλεγμένο πόρο σας και μάθετε μια νέα γλώσσα
Σε έναν κόσμο όπου η εύρεση καλών πόρων εκμάθησης ξένων γλωσσών είναι η πιο εύκολη που υπήρξε ποτέ, μπορεί να εκπλήσσει το πόσο δύσκολο είναι πραγματικά να ολοκληρώσεις την εκμάθηση.
Πιστεύω ότι ο ένοχος είναι το παράδοξο της επιλογής. έχουμε τόσες πολλές επιλογές στη διάθεσή μας, που δεν ξέρουμε ποια είναι η σωστή. Επιπλέον, φοβόμαστε ότι θα κάνουμε τη λάθος επιλογή.

Σε αυτό το άρθρο, σας έχω περιγράψει έναν τρόπο για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο.

Θα έπρεπε:

→ Αναζήτηση για κατανοητό, ευχάριστο και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό
→ Δεσμευτείτε να χρησιμοποιείτε έναν πόρο τη φορά
→ Μάθετε πώς να εξάγετε τη μεγαλύτερη αξία από αυτόν τον πόρο
Όταν ακολουθείτε αυτά τα βήματα, δεν δεσμεύεστε πλέον από τις επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας. Αντίθετα, απελευθερώνεσαι από αυτούς. Με έναν μόνο πόρο στο χέρι, θα μπορέσετε να προχωρήσετε στο ταξίδι σας και τελικά να αρχίσετε να μαθαίνετε μια νέα γλώσσα.

Σε Luca Lampariello

Related topics:

Comments