Apua

NEW ARTICLE

Uuden kielen oppiminen: Aloita oikeista resursseista
Joten olet päättänyt aloittaa uuden kielen oppimisen, mutta et ole varma, mistä aloittaa.

Tarvitset resursseja – kirjoja, kursseja, sovelluksia tai muita oppimateriaaleja auttamaan sinua.

Mitä sinä teet?

Ensimmäinen paikka, johon käännyt, on Internet. Vain muutamalla hiiren napsautuksella löydät luettelot kymmenistä oppimateriaaleista mille tahansa kielille, jota haluat oppia.

Sitten löydät itsesi kahdesta eri skenaariosta:

Jos sinulla on rahaa, alat napsauttaa kaikkea, jolla on hyvä arvosana – ehkä kielioppikirja, sanakirja tai käsikirja, joka on täynnä verbikonjugaatioita.
Jos sinulla ei ole paljon rahaa, alat punnita vaihtoehtojasi. Yrität selvittää, kuinka suuren osan tuloistasi voit budjetoida uusiin kielimateriaaleihin, ja tyydyt siihen, mikä on edullista – ehkä vain lyhyt alkeiskurssi ja muutama suosittu älypuhelinsovellus.

Olipa tilanne mikä tahansa, kokonaistulos on sama: olet napannut niin paljon resursseja kuin saat käsiisi.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Helpottaako kaikkien näiden resurssien käyttö todella elämääsi? Auttaako se sinua pääsemään vauhtiin uuden vieraan kielen kanssa?

Kokemukseni mukaan vastaus on ei. Jos et ole varovainen, monien resurssien käyttö voi itse asiassa tehdä asioista vaikeampaa, eikä helpompaa.

Vakuutan teille: on olemassa parempi tapa valita resurssit. Sellainen, joka on helpompaa mielellesi ja rahoillesi.
Olen täällä tänään opettaakseni sinulle sen paremman tavan.

Sukellaan sisään!

Miksi enemmän valinnanvaraa ei ole aina parempiPsykologi Barry Schwartz uskoo, että enemmän valinnanvaraa voi itse asiassa tehdä sinusta vähemmän tyytyväistä ja vähemmän tehokasta siinä, mitä teet.

Hän kutsuu tätä 'valinnan paradoksiksi' ja tiivistää sen neljään tekijään: katumukseen (ja ennakoituun katumukseen), vaihtoehtoiskustannuksiin, odotusten lisääntymiseen ja itsensä syyttelyyn.
Tarkastellaan, miten kukin näistä toimii kieliresurssien valinnan yhteydessä:

1. Pahoittelu ja odotettu katuminen - jos valitsemme väärän resurssin, pahoittelemme, ettemme valinneet muita, mahdollisesti parempia.

2. Mahdollisuuskustannukset – yhden resurssin valitseminen maksaa meille aikaa ja rahaa, jota emme voi käyttää muihin resursseihin.

3. Odotusten eskaloituminen – niin monien vaihtoehtojen ansiosta odotamme voivamme löytää 'täydellisen' resurssin meille.

4. Itsesyyttäminen - jos valitsemme väärän resurssin monista vaihtoehdoista, voimme syyttää vain itseämme.
Kuinka me kieltenopiskelijat torjumme tätä paradoksia? Kuinka voimme tehdä sen niin, että kaikista saatavilla olevista kieltenoppimisresursseista valitsemme oikeat?
Tässä on kolme vaihetta, joiden avulla voit paitsi valita oikean resurssin myös saada siitä eniten irti.

1. Etsi resursseja, jotka vastaavat tasoasi, oppimistyyliäsi ja tavoitteitasi
Ensimmäinen askel valinnan paradoksin voittamiseksi on tehdä siitä niin, että sinulla on vähemmän valinnanvaraa.

Tätä varten sinun on istuttava alas ja yritettävä vastata kolmeen kysymykseen:

→ Mikä on nykyinen taitotasoni kohdekielessäni?
→ Mikä oppimisessa on mielestäni kivaa?
→ Mitkä ovat kieltenoppimistavoitteeni?

Taitotaso


Sinun tulee ensin rajoittaa vaihtoehtojasi sisältämään vain sinulle ymmärrettäviä resursseja. Resurssissa olevien kielten tulee olla riittävän helposti saatavilla, jotta voit oppia uusia asioita ilman, että tunnet itsesi liian väsyneeksi.

Nautinto


Meillä kaikilla on erilaisia mieltymyksiä siitä, miten haluamme oppia ja omaksua uutta tietoa. Jotkut ihmiset (kuten minä) rakastavat kirjoja ja muita paperipohjaisia materiaaleja. Toiset vannovat sovelluksiin, jotka muuttavat oppimisen eräänlaiseksi peliksi. On myös monia ihmisiä, jotka nauttivat käytännönläheisestä lähestymistavasta oppimiseen, jossa he pääsevät suoraan harjoittelemaan kaikkea, mitä heille opetetaan.

Rajaa resursseja sen mukaan, mikä on mielestäsi kieltenoppimisessa hauskinta. Jos jokin tietty muoto tai menetelmä tuntuu tylsältä, älä käytä sitä! Tämä koskee jopa esteettisempiä valintoja – jos resurssi on liian ruma, häiriötön tai epäluotettava, sinun ei tarvitse pakottaa itseäsi valitsemaan sitä.

Tavoitteet


Resurssistasi pitäisi myös olla hyötyä kieltenoppimistavoitteidesi saavuttamisessa. Jos löydät erittäin arvostetun kirjoittamista käsittelevän resurssin, mutta et kuitenkaan aio kirjoittaa paljon kohdekielelläsi, voit jättää sen huomiotta.

Käyttämällä näitä kolmea kriteeriä voit rajata vaihtoehtojasi voimakkaasti niin, että kaikki jäljellä oleva on sinulle ymmärrettävää, nautinnollista ja hyödyllistä.

2. Valitse yksi resurssi ja pysy siinä

Tässä vaiheessa sinulla pitäisi olla paljon vähemmän valinnanvaraa verrattuna siihen, kun aloitit.

Seuraava askel on tunnistaa sinulle paras yksittäinen resurssi ja sitoutua siihen.

Tämä vaatii hieman tutkimusta.

Ota ensin luettelo ymmärrettävistä, nautinnollisista ja hyödyllisistä resursseista ja yritä tunnistaa, mitkä vaikuttavat ymmärrettävimmiltä, nautinnollisilta ja hyödyllisimmiltä. Tee luokitus, jos sinun on.
Etsi sitten verkosta arvosteluja ja suosituksia luettelosi korkeimmalle arvostetuille kohteille. Kun tarkastellaan kutakin resurssia vuorotellen, sinun pitäisi pystyä selvittämään, mitkä tuotteet ovat suositumpia kuin muut.

Lopuksi, jos voit, yritä nähdä, voitko mahdollisesti saada ensikäden kokemusta mahdollisista resursseistasi. Jos etsit kirjapohjaisia kursseja, suuntaa paikalliseen kirjakauppaan ja selaa niitä. Jos olet kiinnostunut sovelluksesta, katso, onko saatavilla ilmainen kokeiluversio, jota voit käyttää.

Omien arvioiden ja muiden suositusten väliltä sinun pitäisi pystyä tunnistamaan yksi resurssi, joka vastaa tarpeitasi parhaiten.
Jos olet valmis, on vihdoin aika ottaa lompakkosi esille ja tehdä ostoksesi.

Se ei kuitenkaan ole viimeinen vaihe. Kun olet valinnut yhden resurssin käytettäväksi, haluan sinun sitoutuvan .


Sitoudu käyttämään tätä resurssia ja vain tätä resurssia seuraavien kolmen kuukauden ajan.

Tällainen sitoutuminen auttaa sinua välttämään valinnan paradoksiin niin usein liittyvää katumusta ja pakottaa sinut todella tutustumaan tuotteeseen ennen kuin voit kääntyä vaihtoehdon puoleen.

3. Opi saamaan eniten irti resurssistaVaikka olet sitoutunut pitämään kiinni yhdestä kirjasta, koulutuksesta, sovelluksesta tai kurssista seuraavien kolmen kuukauden ajan, asiat eivät ole niin rajoittavia kuin miltä ne saattavat näyttää.

Kieltenoppimateriaalit ovat työkaluja. Työkalua voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Esimerkiksi vasaralla voidaan rakentaa tai tuhota. Luoda tai tappaa. Vasaran lopullinen käyttö riippuu vain vasaraa käyttävästä henkilöstä, ei itse vasarasta.

Valitsemasi kieliresurssi toimii samalla tavalla. Se voi tehdä monia asioita, mutta lopullinen vaikutus, jonka saat siitä, on sinun.

Olet varmasti nähnyt tämän omakohtaisesti koulun kielitunneilla. Vaikka kaikki aloittavat samalla tasolla, samoilla kirjoilla, tietyt ihmiset menestyvät paljon paremmin kuin toiset.
Ja mielestäni tämä liittyy vähemmän lahjakkuuteen, vaan enemmän siihen, kuinka kukin oppija käyttää käytettävissään olevia resursseja.

Käyttääksesi valitsemaasi resurssia tehokkaimmalla mahdollisella tavalla, sinun on nähtävä se tapana kehittää menettelytaittoja deklaratiivisen tiedon sijaan.

Proseduuritaidot koostuvat tiedosta, miten jotain tehdään. Todellisuudessa kielessä on kyse menettelytaidoista – kuinka ääntää tietyt äänet, kuinka säveltää lause oikein, kuinka kuunnella tehokkaasti.
Sitä vastoin deklaratiivinen tieto on tosiasioiden tietoa. Koska useimmat opetusympäristön aiheet sisältävät deklaratiivista tietoa, ihmiset olettavat, että kielet toimivat ensisijaisesti myös tällä tavalla. Tästä syystä aloittelevat kielenopiskelijat ovat niin pakkomielle sanaluetteloiden , verbitaulukoiden ja monimutkaisten kielioppiselvitysten muistamiseen.


Kieleen sisältyy toki jonkin verran deklaratiivista tietoa, mutta se on enimmäkseen laaja joukko proseduuritaitoja. Joten kun alat käyttää valitsemaasi resurssia, sinun on tulkittava (tai tulkittava uudelleen) kyseisen resurssin sisältö auttaaksesi sinua parantamaan tiettyjä taitojasi.
Joten sen sijaan:

→ Listojen tekeminen yksittäisistä sanoista → Harjoittele sanojen ja lauseiden järjestämistä uusien, merkityksellisten lauseiden muodostamiseksi
→ Kieliopin selitysten opiskelu → Harjoittele kielioppirakenteen käyttöä kontekstissa joko puhumalla tai kirjoittamalla
→ Verbitaulukoiden poraus → Harjoittele näiden verbien käyttöä useissa puhutuissa tai kirjoitetuissa lauseissa.
Helppo tapa kertoa, jos opit jotain deklaratiivisella tavalla menettelytavan sijaan, on kysyä itseltäsi tämä:

'Tuntuuko siltä, että opettelen jotain ulkoa tai käytän sitä?'
Jos se tuntuu ulkoa opettelulta, se on deklaratiivista. Jos jotain tuntuu käyttävän, se on menettelytapaa.

Pyri käyttämään resurssiasi prosessitaitojen harjoittamiseen niin paljon kuin mahdollista.

Tartu valitsemasi resurssiin ja opi uusi kieli
Maailmassa, jossa hyvien kieltenoppimisresurssien löytäminen on helpointa koskaan, voi olla yllättävää, kuinka vaikeaa oppimisen suorittaminen on.
Uskon, että syyllinen on valinnan paradoksi; meillä on niin monia vaihtoehtoja, ettemme tiedä mikä on oikea. Lisäksi pelkäämme tekevämme väärän valinnan.

Tässä artikkelissa olen hahmotellut tavan, jolla voit voittaa tämän esteen.

Sinun pitäisi:

→ Etsi ymmärrettävää, nautittavaa ja hyödyllistä oppimateriaalia
→ Sitoudu käyttämään yhtä resurssia kerrallaan
→ Opi poimimaan eniten arvoa kyseisestä resurssista
Kun noudatat näitä vaiheita, käytettävissäsi olevat valinnat eivät enää sido sinua. Sen sijaan he vapauttavat sinut. Yhdellä resurssilla voit edetä matkallasi ja aloittaa viimein uuden kielen oppimisen.

Käsikirjoitus: Luca Lampariello

Related topics:

Comments

Filter by Language:
 1 All